Hyppää pääsisältöön

Tuhansien keikkojen mies täytti tyhjyyttä alkoholilla, näyttelijä kaatoi kulissit käytyään pohjalla – Kyösti Mäkimattilan ja Natalil Lintalan matka raittiuteen

Natalil Lintala, Anne Flinkkilä ja Kyösti Mäkimattila
Natalil Lintala, Anne Flinkkilä ja Kyösti Mäkimattila Kuva: Harri Hinkka Flinkkilä & Tastula

Näyttelijä Natalil Lintala ja laulaja Kyösti Mäkimattila tuntevat keikan jälkeisen tyhjyyden. Alkoholi oli hyvä lohduttaja, kunnes oli pakko sanoa se ystävyys irti. Millaista on elämä ilman puudutusta ja buustereita?

Näyttelijä Natalil Lintala katkaisi päihdekierteensä pohjan kautta, mutta raittiina oleminen on vaatinut myös oman menneisyyden ja perhesuhteiden läpikäyntiä.

- Kun isä kuoli kymmenen vuotta sitten, en pystynyt laskemaan ruusua hänen haudalleen, niin ristiriitaiset olivat tunteet. Olin jopa helpottunut, koska isän kuolema poisti minulta stressiä ja valvottuja öitä. Sanoin hautajaisvieraille isän tapaan, että pitäkää huolta toisistanne. Olen vasta nyt pystynyt näyttämään tunteita isää kohtaan.

Näin sanoo näyttelijä Natalil Lintala, jonka isä oli tunnettu musiikkineuvos Lasse Lintala. Hänen perintöään ovat mm. Seinäjoen Tangomarkkinat. Mutta tyttärelleen hän jätti myös toisenlaisen perinnön. Lintalan boheemissa perheessä oli salaisuus, isän juominen. Tunnollinen Natalil teki baletin, viulunsoiton ja koulun kautta kaikkensa, että perheen kulissit pysyisivät pystyssä.

- Pelkäsin, että jos todistuksen keskiarvo on huono, opettaja huomaa, että isä juo ja minäkin olen tosi usein vanhempien kanssa ravintolassa. Mikään siinä ulkokuoressa ei saanut pettää, Natalil sanoo.

Äidin puolelta perheeseen tuli uskonto, isoäiti oli kuulu vankilasaarnaaja Raakel Porkka. Isän juominen piti kuitata rukoilulla.

- Mene huoneeseesi ja rukoile, sanottiin. Se oli ainoa vaihtoehto, kun asiasta ei saanut ääneen puhua.

Lahjakas tyttö pääsi teatterikouluun ja samalla myös alkoholin makuun. Natalil sanoo tajunneensa, että alkoholi vaikutti häneen toisella tavalla kuin muihin. Hänestä tuli ylienerginen, aggressiivinen, joku viha kumpusi syvältä.

- Olihan se ystäville ja lähipiirille kauheata, kun yhtäkkiä haukuin ne kaikki juhlissa enkä itsekään tiennyt, mistä se viha tuli. Ja sitten se järkyttävä häpeä, se juomisen määrä ja täydellinen kontrollikyvyn menetys. Näinkö taas kävi?

Keikkamuusikon oppivuodet

Kyösti Mäkimattila valittiin Tangokuninkaaksi vuonna 2013. Silloin hän oli ollut kaksi vuotta raitis. Ilman raittiutta ei olisi tullut kuninkuutta, Kyösti sanoo. Sitä ennen kiivas keikkatahti sujui pikkuhiljaa lisääntyvän alkoholinkäytön voimalla.

- Tein siinä 150 keikkaa vuodessa, eli kolmena iltana viikossa oli juhlat. Siitä voi jokainen laskea. Suurkuluttaja olin, ehdottomasti. Olen rinnuksillenikin kaatanut enemmän kuin monet suuhunsa, Kyösti sanoo.

Toisin kuin Natalilin boheemikodissa, Kyöstin kotona ei alkoholia näkynyt eikä sitä käytetty. Kylillä näkyi pari juoppoa, ja lapsen silmissä he näyttivät sairailta, niin kuin oikeasti olivatkin, Kyösti toteaa.

- Lähdin keikoille 14-vuotiaana. Samassa bändissä soitti veli, ja yhdessä ihmeteltiin tanssikansan villiä menoa. Viinankäyttö järkytti, mutta myös kiehtoi. Tällaistako tämä on?

Alkoholiin kaatuneita muusikoita ei iskelmätaivaalta puutu. Kyösti sanookin, että nuorempana sitä vain haaveili yleisölle esiintymisestä eikä mitenkään tajunnut, mitä kaikkea keikkailuelämään oikein kuuluu. Ei vain soittamista, vaan sadat tylsät kilometrit keikkabussissa ja tyhjyys keikan jälkeen.

- Se on raju muutos: ensin valot vilkkuu ja ihmiset hohtaa. Sitten se loppuu, että tää oli tässä. Muut lähtee koteihinsa ja itselle sitten se alkoholi oli hyvä seuralainen siihen yksinäisyyteen. Ja täytyy tunnustaa, että se sivustaseuraajan rooli, että on aina toisten juhlissa, vaivaa kyllä välillä vieläkin, Kyösti arvioi.

Uskaltaako elää ilman puudutusta?

Tänä päivänä sekä Kyösti että Natalil ovat lopettaneet alkoholin käytön kokonaan. Natalil yritti hakea apua useaan kertaan, mutta kaunista ja hyvin pukeutuvaa naista ei uskottu. Tarjottiin rauhoittavia, joilla sitten pärjäsikin jonkun aikaa.

- Lääkkeet vaan lisäävät sitä kierrettä, päihderiippuvuutta, eikä esimerkiksi katkon jälkeen ole minkäännäköisiä eväitä lähteä kohti raittiutta, Natalil sanoo.

Tarvittiin irtisanoutuminen unelmaroolista, kuukauden juomaputki ja sitten pohja. Natalil loppujen lopuksi raitistui Minnesota-hoidon avulla. Hän toivookin, että eri hoitomuotojen tarjoajat yhdistäisivät voimansa alkoholistien auttamiseksi, eivätkä tappelisi keskenään siitä, kenellä on paras tapa hoitaa

- Minulle oli vapauttava tieto, että alkoholismi on sairaus, se on geeneissä. Ei se vastuusta vapauta tietenkään, mutta syyllisyydestä ja huonouden tunteista voi päästä eroon.

Kyösti ei tarvinnut hoitoa, vaan lapsen neuvolantädin moraalisaarnan ja kolminumeroisen vaa’an lukeman. Myös keikoilla oli tapahtunut. "Älä spiikkaa, laula vaan!", sanoivat bändin pojat, ja fanitkin saattoivat huomautella, että "sinulle taitaa maistua".

- Olin juomatta ensin kuukauden, sitten jouluun asti ja sitten olikin jo kevät. Eikä enää maistunut. Nyt unohdin jo vuosipäivänkin, kunnes Facebook muistutti, Kyösti sanoo.

Mutta miten keikkailu sitten sujui selvin päin? Kyösti kertoo, ettei se ensin sujunutkaan.

- En tahtonut millään muistaa loppuillan biisien sanoja, vaikka ne maistissa olivat menneet ihan hyvin. Oli harhanäkyjä, vapinaakin. Mutta aika nopeasti olo alkoi kohentua ja mieli kirkastua, Kyösti muistelee.

Kulissit kaatuu

Natalil on kirjoittanut tarinastaan Kulissit kaatuu -nimisen näytelmän, jonka yksi ydinkohta on se, kun blondi peruukki lentää nurkkaan ja alta paljastuu tummakutrinen nainen. Siinä on vahvaa symboliikkaa.

- Olin vaalea lettipää pienenä, mutta aika nopeasti hiukset alkoivat tummua ja muistutin yhä enemmän isääni. Vihasin sitä ja halusin olla blondi kuten äitini. Vasta raitistumisen myötä olen hyväksynyt isän piirteet itsessäni, ja hiukset kyllä ehdottomasti kertovat siitä, Natalil sanoo.

Entä millaisen peruukin Kyösti on heittänyt päästään?

- Keikan jälkeen fanit saattavat tulla tarjoamaan drinkkiä. On siitä suututtu, kun en ota vastaan tarjottua olutta tai muuta alkoholia. Se on selkeä ulostulo itseltäni. Karpalosoodaa, kiitos, Kyösti sanoo.

Natalil ja Kyösti kiistävät jyrkästi ajatuksen, että olisivat nyt raittiuden myötä jotenkin parempia kuin muut.

- Töpeksin varmaan joka päivä, mutta nyt uskallan ottaa tekemisistäni vastuun, Natalil sanoo.

- Ehkä sitä tulee jotenkin ankarammaksikin itseään kohtaan, kun ei saa mokille enää viinasta tekosyytä, Kyösti puolestaan toteaa.

Natalil odottaa ensimmäistä lastaan ja on miettinyt paljon geeniperimää. Kun isä oli alkoholisti, hänestä itsestään tuli alkoholisti, niin millainen huoli sitten on tulevasta lapsesta?

- Hän saattaa periä sen geenin, mutta voihan se hypätä myös sukupolven yli. En tiedä, voinko suojella häntä, mutta ainakin luotan rehelliseen ja avoimeen puheeseen. Että hän uskaltaisi sanoa: "Mä tarvitsen apua, äiti."

Flinkkilä & Tastula TV1 lauantaina 23.11. kello 17.10 ja sunnuntaina 24.11. kello 9.05 sekä Yle Areena.