Hyppää pääsisältöön

Tee luonnollinen nahkarasva mehiläisvahasta

Tämä nahkarasva on helppo sekoittaa kotona, ja se antaa nahalle hienon pinnan ja pidentää lisäksi sen käyttöikää. Ja parasta kaikesta – se on täysin luonnollista eikä sisällä mitään kemikaaleja.

Nahkasaappaat ja -kengät pitää rasvata säännöllisesti, jotta ne pysyvät pehmeinä ja joustavina ja kestävät vettä. Myös nahkaiset hiihtokäsineet, laukut ja huonekalut voivat hyvin, kun saavat pintaansa rasvaa silloin tällöin.

Rasvan pääainesosa on mehiläisvaha. Se ei imeydy nahkaan, vaan jää sen pintaan ja muodostaa suojaavan kalvon.

Nahkasaappaat ja -kengät pitää rasvata säännöllisesti, jotta ne pysyvät pehmeinä ja joustavina ja kestävät vettä. Myös nahkaiset hiihtokäsineet, laukut ja huonekalut voivat hyvin, kun saavat pintaansa rasvaa silloin tällöin. illarasva

Villarasva

Villarasva on erinomaista nahkarasvaseoksissa, sillä se pääsee halkeamiin ja estää niiden laajenemista ja on ikään kuin nahan syvähoito.

Villarasva on lampaan talirauhasista erittyvää rasvaa, joka leviää villaan ja joka pestään pois, kun villasta kehrätään lankaa. Se on hyvin tahmeaa eikä sitä voi käyttää sellaisenaan, mutta yhdistettynä muihin rasvoihin se on ihanaa voiteissa ja nahkarasvaseoksissa.

Huomaa, että lanoliini on veteen sekoitettua villarasvaa. Se ei sovellu nahkarasvaksi.

Nahkarasvani sisältää myös manteliöljyä, joka menee syvälle nahan sisään ja pitää sen pehmeänä ja joustavana, ja risiiniöljyä, joka antaa kiiltävän ja hienon pinnan.

Muista, että tiettyjen nahkatuotteiden väri voi tummua nahkarasvasta. On parasta kokeilla kohtaan, joka ei ole kovin näkösällä, ennen kuin voitelee koko kengän tai laukun.

Skor och en burk med smörjmedel framställt av bland annat bivax.
Kokeile ensin pienelle alalle, että näet tummuuko nahka. Skor och en burk med smörjmedel framställt av bland annat bivax. Kuva: Yle/Monica Storm Strömsö,Voiteluöljy,kengät,Mehiläisvaha

Näitä tarvitset nahkarasvaan:

20 g mehiläisvahaa
20 g villarasvaa
40 g risiiniöljyä
40 g manteliöljyä

Tee näin:
1. Pane kaikki ainekset vesihauteeseen lämpöä kestävässä maljassa, esimerkiksi ruostumattomassa litramitassa ja anna rasvojen sulaa.

2. Nosta vesihauteesta ja sekoita, kunnes rasvat alkavat jähmettyä.

3. Kaavi kauniiseen peltiastiaan, jossa on suuri suuaukko. Vanhat makeisrasiat ovat täydellisiä nahkarasvalle!

4. Voitele saapas, kinnas tai nahkasalkku rasvalla. Hiero erityisen tarkasti saumoihin ja kuiviin ja kuluneisiin kohtiin.

5. Anna rasvan vetäytyä hetki ja pyyhi sitten ylimääräinen rasva puhtaalla, kuivalla rievulla.

6. Kiillota kuivalla rievulla.

Mehiläisvahakiekko kyllästämiseen

Mehiläisvahaa voi käyttää myös tekstiilien kyllästämiseen ja niiden tekemiseen vettähylkiviksi. Se käy sekä puuvillakankaille että synteettisille kankaille, mutta ei vesitiiviille kalvollisille tekstiileille.

Käytän mehiläisvahakyllästystä hiihtohousuihin, kintaisiin, puutarhahousuihin ja parkatakkiin. Mehiläisvahakyllästystä on helppo käyttää eikä siitä liukene pesussa kemikaaleja, mutta kyllästys kestää vain 1–2 pesua, joten se sopii parhaiten vaatteisiin, joita ei pestä kovin usein.

Impregneringspuck som består av bivax och kokosolja
Kyllästyskiekolla voi käsitellä myös vaatteita. Impregneringspuck som består av bivax och kokosolja Kuva: Yle/Monica Storm Strömsö,Alexandra De Paoli,Mehiläisvaha,kookosöljy,Painekyllästäminen,pintakäsittely

Näitä tarvitset kyllästyskiekkoon:

80 g mehiläisvahaa
20 g kookosöljyä

Tee näin:
1. Pane rasvat ruostumattomaan litramittaan ja laita se vesihauteeseen.

2. Kun rasva on sulanut, kaada se sopivanmuotoiseen muovipurkkiin, johon saa valettua kiekon.

3. Anna purkin olla rauhassa, kunnes kiekko on täysin jäähtynyt ja alkaa irrota reunoilta. Silloin sen voi puristaa pois purkista. On vaarana, että kiekko halkeaa, jos se puristaa ulos liian aikaisin.

4. Hiero mehiläisvahakiekolla sitä kangasta, jonka haluat kyllästää.

5. Puhalla hiustenkuivaimella niin kuumaa, että rasva sulaa kankaaseen. Joskus on tarpeen toistaa käsittely muutaman kerran.

6. Kun vesi muodostaa helmiä kankaalle sen sijaan, että kangas imisi sen, kyllästys toimii niin kuin sen pitää.