Hyppää pääsisältöön

Prisma: Totuus antibiooteista – tutkijat etsivät keinoja nujertaa vastustuskykyiset bakteerit

Toimitaja Angela Rippon selvittää, minkälainen katastrofi voi seurata, jos antibioottien teho loppuu?
Toimittaja Angela Rippon tutustuu Liverpoolin yliopiston tutkija Adam Robertsin hankkeeseen, jossa yritetään valjastaa bakteerin voima uuden antibiootin löytämiseen. Toimitaja Angela Rippon selvittää, minkälainen katastrofi voi seurata, jos antibioottien teho loppuu? Kuva: One Tribe TV Yle TV1,Prisma: Totuus antibiooteista

TV1 keskiviikkona 27.11.2019 klo 19.00 - 1955, uusinta maanantaina 2.12. klo 23.45, Areenassa

Plymouthin kaupungissa syntynyt brittiläinen tv-toimittaja Angela Rippon sai lapsena tuberkuloositartunnan.

Vuonna 1949 tuberkuloosi oli tappava sairaus. Angela eristettiin ja lääkärit toivoivat, että tytön oma vastustuskyky riittäisi parantamaan taudin. Hän ei saanut tavata vanhempiaan viikkokausiin.

Angelalla oli onnea matkassa, sillä vuonna 1943 oli löydetty uusi lääke nimeltä streptomysiini. Tuo antibiootti pelasti hänen henkensä.

Liikakäyttö synnyttänyt superbakteerit

Tänä päivänä antibiootit pelastavat joka vuosi miljoonien ihmisten hengen. Ihmelääke nujertaa tulehduksia ja mahdollistaa henkiä pelastavat leikkaukset. Se on välttämätön nykyajan lääketieteessä.

Vuosina 2000 - 2015 antibioottien käyttö lisääntyi maailmassa 65 prosenttia.

Antibioottien liiallinen käyttö on johtanut ongelmaan, kun tulehduksia aiheuttavat bakteerit kehittyvät vastustuskykyisiksi lääkkeelle. Superbakteerit ovat vastustuskykyisiä jopa useille eri antibiooteille.

Asiantuntijat uskovat, että edessämme on aika, jolloin pienestä haavasta voi seurata hengenvaarallinen infektio antibioottien tehottomuuden vuoksi.

Voiko antibiooteille vastustuskykyisistä bakteereista tulla syöpää pahempi tappaja? Kriisin seurauksena mikrobit tappaisivat vuosittain maailmassa 10 miljoonaa ihmistä.

Uusia antibiootteja yllättävistä paikoista

Toimitaja Angela Rippon selvittää tiededokumentissa Totuus antibiooteista sitä, minkälainen katastrofi voi seurata, jos antibioottien teho loppuu?

Rippon tapaa potilaita, joita antibiootit eivät enää auta ja tutkijoita, jotka yrittävät kilvan kehittää uusia antibiootteja. Millaisia keinoja antibioottiresistenttien bakteerien torjumiseen on kehitteillä?

Löytyykö uusia antibiootteja, jos osaa etsiä oikeista, yllättävistäkin paikoista kuten vedenpuhdistamosta tai alligaattorin verestä vai pitääkö tutkijoiden sittenkin kehittää kokonaan uudenlaista hoitoa?

Entä miten potilaat voivat itse omalla toiminnallaan olla mukana taistelussa antibioottiresistenssiä vastaan?

The Truth About Antibiotics. Tuotanto: OneTribe TV / BBC, Britannia, 2019.

 • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

  Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

  Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.

 • Jouluiset gospelin sävelet kaikuvat Riemulauluissa su 12.12. klo 10

  Haastateltavana lastenlääkäri Leena Kaartinen.

  Joulukuun Riemulauluissa teemana on Tienraivaaja. Saarnakeskustelussa haastatellaan lastenlääkäri Leena Kaartista, joka on tehnyt merkittävää auttamistyötä Afganistanissa. Lahden Gospelkuoro tunnelmoi Marjaana Turusen johdolla. Laulusolistina esiintyy Laura Autio. Lotilan koulun musiikkiluokkien Laulupuu-kuoron herkät lauluesitykset tuovat herkkää adventin tunnelmaa. Riemulaulujen juontajina toimivat Elina Vaittinen ja Riku Suokas.

 • Hoosianna kajahtaa televisiossa ja radiossa ensimmäisenä adventtina 28.11.

  Ensimmäinen adventti kutsuu laulamaan Hoosiannaa.

  Ensimmäisenä adventtisunnuntaina 28.11. klo 10 lähetetään Hoosianna-jumalanpalvelukset suorana sekä televisiossa että radiossa. Televisiojumalanpalvelus tulee Pyhän Pietarin kirkosta Siuntiosta ja radiojumalanpalvelus on perheiden Hoosianna-kirkko, joka lähetetään Lohjalta Pyhän Laurin kirkosta.