Hyppää pääsisältöön

Luovat harrastukset parantavat terveyttäsi – tässä neljä lajia, joista jokainen voi napata tutkitut terveyshyödyt

Inka Ikonen tekee spagaattin.
Hyvinvointibloggaaja ja yrittäjä Inka Ikoselle tanssitunnit ovat toimineet pakopaikkana esimerkiksi lapsuudessa koetulle koulukiusaamiselle. Inka Ikonen tekee spagaattin. Kuva: Marko Voutilainen Akuutti,tanssi,Inka Ikonen

Luovilla harrastuksilla on terveydelle valtava merkitys. Tutkimusten mukaan ne voivat esimerkiksi vähentää riskiä dementian ja masennuksen syntyyn tai poistaa jännitystä ja stressiä. Joko sinä olet löytänyt oman luovan harrastuksesi? Listasimme neljä kiinnostavaa vaihtoehtoa.

Tutkimusten mukaan luovien lajien harrastaminen edistää terveyttä siinä missä liikuntakin. Vahvistusta asialle antaa Maailman terveysjärjestön (WHO) marraskuussa julkaistu raportti, jonka mukaan taiteesta voi olla apua myös monien sairauksien hoidossa.

Tutkimusten mukaan taideosallistumisella, niin taiteen tekemisellä kuin kokemisella, on monenlaisia fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia sekä terveyttä edistäviä ja tukevia vaikutuksia, kertoo kulttuurihyvinvoinnin asiantuntija Liisa Laitinen Turun ammattikorkeakoulusta.

Laitinen on toiminut WHO:n raportin suomalaisena vertaisarvijoitsijana.

Myös tohtorikoulutettava Eeva Siljamäki Taideyliopistosta liputtaa luovien harrastusten puolesta.

– Luova harrastus mahdollistaa arjesta irrottautumisen. Se on virkistäytymistä sekä sosiaalisten ja kognitiivisten kykyjen ylläpitämistä. Samalla se tukee ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia ja elinikäistä oppimista, Siljamäki sanoo.

Millaisista luovista harrastuksista sitten on todistetusti hyötyä terveydelle? Listasimme neljä kiinnostavaa.

Tanssi on "lääke" moneen vaivaan

Tanssin vaikutus hyvinvointiin ulottuu fyysisen kunnon ja tasapainon kohentumisesta aina parempaan muistiin, masennuksen hoitoon ja jopa aivoja rappeuttavien sairauksien ehkäisemisen.

Luovuuden neurotieteestä väitellyt tanssija ja lääketieteellisen tekniikan diplomi-insinööri Hanna Poikonen yhdistää omassa työssään tanssin ja aivotutkimuksen. Tanssin vaikutuksista muistiin on löydetty konkreettisia merkkejä aivojen sisältä.

On huomattu, että hippokampukselta eli aivojen muistikeskukselta aivojen muihin osiin viestejä vievän alueen toiminta voimistuu sellaisilla ikäihmisillä, jotka harrastavat tanssia, kertoo Poikonen.

Myös tanssin käyttö masennuksen hoidossa kiinnostaa tutkijoita. Tanssin voima saattaa piillä kokonaisvaltaisessa tunteiden ilmaisussa, joka ei kaipaa sanoja.

– Meillä saattaa olla hyvin voimakkaitakin ristiriitaisia ja epämukavia tuntemuksia, joita ei ole helppoa laittaa sanalliseen muotoon. Jos sitä epämukavaa oloa pääsee ilmaisemaan liikkeen avulla, se saattaakin olla pääsy sen olon laukeamiseen tai käsittelyyn, Poikonen kuvailee.

Se tuntuu jopa meditatiiviselta, kun pääsee tanssin flowhun.― Inka Ikonen

Tanssi voi myös parantaa kehon koostumusta, tuki- ja liikuntaelinten toimintaa sekä veren biomarkkereita, kertoo Liisa Laitinen.

Tanssin on tutkimuksissa todettu parantavan myös Parkinsonin tautia sairastavien motoriikkaa kuten tasapainoa ja kävelyn sujuvuutta.

WHO:n raportin mukaan tanssi voi vähentää fyysistä heikkoutta. Se kehittää tasapainoa, ryhtiä ja joustavuutta. Ikääntyneillä tanssiminen voi esimerkiksi vähentää kaatumisen pelkoa, Laitinen sanoo.

Bloggaaja Inka Ikonen tanssimassa.
Bloggaaja Inka Ikonen tanssimassa. Kuva: Marko Voutilainen tanssi,bloggaajat

Hyvinvointibloggaaja, toimittaja ja yrittäjä Inka Ikonen, 30, voi hyvin kun pääsee tanssisalille. Kaikista hänen harrastamistaan urheilulajeista tanssi on ehkä tärkein, etenkin luovuuden kannalta, jota hän työssään paljon tarvitsee.

– Se tuntuu jopa meditatiiviselta, kun pääsee tanssin flowhun. Se on voimaannuttanut ja antanut mulle todella paljon energiaa. Ihan eri tavalla kuin mikään muu liikuntalaji, mitä mä olen harrastanut, kertoo muun muassa crossfittia ja joogaa harrastava Inka.

Jo lapsuudessa tanssitunnit tarjosivat turvallisen ja hyväksyvän ympäristön koulukiusatulle lapselle.

– Tanssitunnit olivat paikka, jossa ketään ei arvosteltu ulkonäön takia.

Tanssin ansiosta olen oppinut siirtämään huomion epäolennaisuuksista olennaiseen.― Inka Ikonen

Tällä hetkellä Inka on innostunut erityisesti Dancehall Queen Style -tanssityylistä ja twerkkauksesta.

– Siellä olen oppinut arvostamaan omaa naiseuttani ja kehoani kaikkine puolineen.

Inka kertoo, että hänelle peppu ja reidet ovat ne epävarmuutta aiheuttavat kohdat omassa kehossa. Välillä hänen on vaikea katsoa itseään peilistä ja sisäinen puhe kääntyy herkästi itseään arvostelevaksi.

Tanssitunneilla Inka ei näe peilistä hyllyviä reisiä tai isoa peppua, vaan lihaksikkaat, vahvat ja toimivat kehon osat.

– Tanssin ansiosta olen oppinut siirtämään huomion epäolennaisuuksista olennaiseen. Sekin on tuonut itseluottamusta, että noi tanssilajit on sellaisia, ettei siellä voi mennä sillä asenteella, että anteeksi, että olen olemassa.

Tanssiessa jokainen keho on arvokas ja ihmeellinen.

– Tanssiessa jokainen keho on arvokas ja ihmeellinen, koska se kykenee vaikka mihin.

Useat tutkimukset ovatkin osoittaneet, että tanssi nostaa mielialaa ja parantaa henkilökohtaista kehonkuvaa.

Henkisen hyvinvoinnin lisäksi tanssi on myös lisännyt Inkan fyysistä hyvinvointia.

– Olen yllättynyt siitä, miten monipuolista ja rankkaa harjoittelua tanssi voi olla. Se on kehittänyt mun koordinaatiokykyä, liikemuistia, kehonhallintaa ja liikkuvuutta. Tanssista tulee ryhdikkäämpi olo. Myös lihas- ja aerobinen kunto paranee.

Eivätkä tanssin terveysvaikutukset koske ainoastaan tanssin harrastajia, suomalaistutkimuksessa kävi ilmi, että jo tanssin katsominen vaikuttaa aivojen toimintaan positiivisesti.

Kuorolaulu lievittää masennusta

Kuorolaulun on useissa tutkimuksissa osoitettu lisäävän merkittävästi hyvinvointia ja parantavan elämänlaatua, kertoo Eeva Siljamäki. Hän toimi kuoronjohtajana Taideyliopiston ja YTHS:n Kuorolaulu kouraan -projektissa, jossa korkeakouluopiskelijoiden jännitystä purettiin kuorolaulun keinoin.

– Tutkimusten mukaan kuorolaulu voi tilanteesta riippuen tuoda energiaa, lievittää stressiä, kohottaa mielialaa ja lisätä itsevarmuutta sekä itsearvostusta. Se voi tuoda merkityksellisyyttä, tarjota saavutuksia ja jopa lievittää masennusta, Siljamäki luettelee

Kuorolaulu edistää tasapainoista tunne-elämää.― Eeva Siljamäki

Kuorolaulun fyysisiä vaikutuksia on raportoitu vähemmän, mutta Siljamäen mukaan sillä voi kuitenkin olla vaikutuksia muun muassa hengitykseen, ryhtiin ja rentoutumiseen. Lisäksi kuorolaulu voi parantaa immuunisysteemin toimintaa.

– Kuorolaululla on myös positiivisia vaikutuksia muistiin, sosiaalisen pääoman kertymiseen ja virkistymiseen. Se on hyvin sosiaalinen harrastusmuoto, joka edistää tasapainoista tunne-elämää.

Taide vähentää riskiä dementiaan

Taidetoimintaan osallistuminen voi vähentää riskiä dementian ja masennuksen syntymiseen. Tutkimusten mukaan esimerkiksi museoissa tai gallerioissa käyminen muutaman kuukauden välein tai useammin on liitetty vähäisempään kognitiivisen toimintakyvyn laskuun ja matalampaan dementian kehittymisen riskiin.

WHO:n tuoreen raportin mukaan esimerkiksi kuvataidetunneille osallistuminen voi ehkäistä kognitiivisen rappeutumisen pahentumista.

Emmi Kataja on farmasiaopiskelija, joka rentoutuu maalaamalla tauluja.
Emmi Kataja on farmasiaopiskelija, joka rentoutuu maalaamalla tauluja. Kuva: Tommi Parkkinen/Yle taide,luovuus,Taidemaalaus

Farmasiaopiskelija Emmi Katajan, 20, on lähes pakko saada sivellin käteen joka päivä.

Hänen käsissään syntyvät upean realistiset arkielämää kuvaavat akryylimaalaukset ja miniatyyrit.

– Kun maalaan tai teen miniatyyreja olen aika omassa maailmassani. En ajattele muita asioita, koska sekä maalaaminen että miniatyyrit vaativat tarkkaa työtä. Se on tosi hyvä keino poistaa stressiä ja arkielämän ahdistusta.

Stressin purun ja keskittymiskyvyn kehittymisen lisäksi harrastus tuo Emmille päivittäisiä onnistumisen kokemuksia.

– Kun saa tehtyä jonkin teoksen niin, miten oli ajatellutkin, tulee sellainen wau-fiilis.

Emmille taiteilu on niin tärkeää, että hän pyrkii tekemään käsillään joka päivä jotakin, vaikka ei joskus huvittaisikaan.

– Jos maalaa edes jotain pientä vartin ajan, siinä saa aivojen lukkoja auki ja tulee taas uutta intoa tekemiseen.

Emmi Kataja pitelee käsissään maalaamaansa taulua naisesta, jolla on silmät kiinni. Taustalla näkyy olohuoneen seinä, johon on ripustettu useita Emmin maalaamia tauluja.
Emmi Kataja pitelee käsissään maalaamaansa taulua naisesta, jolla on silmät kiinni. Taustalla näkyy olohuoneen seinä, johon on ripustettu useita Emmin maalaamia tauluja. Kuva: Tommi Parkkinen/Yle taide,luovuus

Improvisaatioteatteri vie jännitystä ja ahdistusta

Teatteri-improvisaatio on Siljamäen mukaan vielä suhteellisen uusi alue, eikä sen vaikutuksia terveyteen ole tutkittu yhtä paljon kuin esimerkiksi kuorolaulun. Harrastuksen positiivisia vaikutuksia sosiaalisen jännittämisen hallintaan kuitenkin on tutkittu.

– Teatteri-improvisaation harjoituksilla voidaan vahvistaa vuorovaikutukseen liittyviä taitoja, kuten hyväksymistä ja kuuntelemista. Harjoittelussa olennaista on oman ajattelun työstäminen. Miten reagoida ja toimia eri tilanteissa? Mitä vaihtoehtoja itsellä on rakentavan vuorovaikutuksen ylläpitämiseen? Siljamäki kertoo.

Improvisaatioteatteri voi auttaa ihmistä, jota ahdistaa ajatus sosiaalisissa tilanteissa mokaamisesta. Impro-teatteria on nimittäin taiteenlajina kehitetty nimenomaan näyttelijöiden jännittämisen ja ahdistuksen hallintaan.

– Virheiden tekeminen on yleensä pelottavaa, joten teatteri-improssa harjoitellaan mokien tekemistä konkreettisesti, jotta niihin suhtautuminen helpottuu.

Improvisaatioteatterissa opetellaan tekemään mokia sekä harjoitellaan sitä, miten niissä tilanteissa voi toimia ja ajatella. Opitaan huomaanaan, että virheet eivät määritä ihmistä.

Kuuntele myös: "Työstäni pieni osa on taiteentekemistä" – taidegraafikko Athanasia Aarniosuo tasapainoilee rahan ja luovuuden rajapinnalla

Lue lisää:

Kun burnout sumensi koko elämän, Anne Kassimäki, 37, pakotti itsensä rakkaan harrastuksen pariin ja toipui – Taideharrastuksilla on osoitettu olevan yllättäviä terveysvaikutuksia

Tanssi itsellesi terveemmät aivot

Kaikki liikunta hellii aivoja, mutta yksi saattaa olla ylitse muiden: Tanssi

Luovuuden supervoima – Katso Yle Areenassa:

Seuraa Akuuttia myös Facebookissa ja Instagramissa @yleakuutti!