Hyppää pääsisältöön

Viikon 48 vinkit: Sorjosen viimeinen kausi ja Teeman elokuvafestivaali alkavat!

Sorjonen ja muut tutkijat tuijottavat ruumiinavauspöydällä naisen jalkaa. Heillä on päällään siniset suoja-asut.
Sorjosen viimeinen kausi käynnistyy sunnuntaina! Sorjonen ja muut tutkijat tuijottavat ruumiinavauspöydällä naisen jalkaa. Heillä on päällään siniset suoja-asut. Kuva: Fisher King Sorjonen

Marraskuun viimeinen viikko tarjoilee herkkuja erityisesti dekkari- ja leffafaneille! Ville Virtasen tähdittämän Sorjosen viimeinen kausi alkaa sunnuntaina, ja keskiviikosta eteenpäin päästään nauttimaan Teeman elokuvafestivaalin 11 elokuvasta, joista pääosa on tv-ensiesityksiä. Ja koska sunnuntaina siirrytään joulukuun puolelle, on tiedossa tietenkin myös joulukalenterien aika: kolmen eri kalenterin kera.

Teeman keskiviikkona alkavalla elokuvafestivaalilla on luvassa rajanylityksiä, rakkautta, moderneja klassikoita ja parasta uutta elokuvaa. Neljän illan ja yhden iltapäivän aikana festivaalilla esitetään 11 elokuvaa, joista seitsemän on tv-ensi-iltoja. Festivaalin avaavat maailman kaikkien aikojen katsotuin anime-elokuva Your Name ja Berliinin elokuvajuhlien pääpalkinnon vuonna 2017 voittanut unkarilainen Kosketuksissa. Muita ensiesityksiä ovat Cannes-palkittu Raja, Harry Dean Stantonin viimeiseksi jäänyt elokuva Lucky, Charlie Kaufmanin käsikirjoittama ja puoliksi ohjaama aikuisten animaatio Anomalisa sekä Oscar-ehdokkaaksi yltänyt Vuosisadan naiset. Lisäksi festivaalilla nähdään klassikkoelokuvat Piukat paikat, Keskiyön cowboy ja Tarkovskin Stalker.

Kansainvälisesti menestyneen rikosdraamasarjan Sorjosen odotettu kolmas kausi pyörähtää käyntiin sunnuntaina Ykkösellä. Areenassa kausi on ahmittavissa kokonaisuudessaan jo perjantaina. Kolmas kausi on samalla sen viimeinen: viisi uutta rikosta ja kymmenen uutta jaksoa solmivat päätökseen rikossaagan, joka sai ensiesityksensä Ylellä syksyllä 2016. Tällä kertaa Lappeenrannan pikkukaupungin luminen idylli tarjoaa vastapainoa Sorjosen synkille rikoksille.

Areenassa päästään seuraamaan kahdeksanosaista, identtisistä kaksosista kertovaa norjalaisdraamaa Twin. Veljesten välille syntyy riita, joka johtaa toisen tapaturmaiseen kuolemaan. Kuolema näyttää kuitenkin murhalta, ja jäljelle jäänyt veli alkaa esittää menehtynyttä veljeään.

Joulukalenterin luukkuja availlaan sunnuntaista lähtien niin Kakkosella kuin Yle Teema & Femillä.

Viikon aikana nähdään jälleen myös mielenkiintoisia dokumentteja, talviurheilua ja uusi Markus vs. kansa -sarja!

Katso viikon parhaat tv- ja radio-ohjelmatärpit alta!

MAANANTAI 25.11.

Docstop: Jään vetovoima

Yle Areena ja TV2 klo 23.45
Katso ohjelma Areenassa tästä
Loistava jäätanssipari Olesia Karmi ja Max Lindholm ovat lapsesta asti unelmoineet olympialaisista ja menestyksekkäästä luistelu-urasta. 25-vuotiaina he joutuvat kuitenkin myöntämään itselleen ja koko maailmalle, ettei heidän haaveensa koskaan toteudu. Ohjaus: Nina Forsman, tuotanto: Wacky Tie Films. Katsottavissa Yle Areenassa puoli vuotta.

Nuori mies ja nainen istuvat sohvalla ja katsovat kännyköitään.
Docstop: Jään vetovoima. Nuori mies ja nainen istuvat sohvalla ja katsovat kännyköitään. Kuva: Hannu Käki/Yle Kuvapalvelu Docstop,Docstop: Jään vetovoima

TIISTAI 26.11.

Tuhkimotarinoita – uusi kausi!

Yle TV2 klo 21.00
Katso ohjelma Areenassa tästä
Tuhkimotarinoiden uusissa jaksoissa kriisin kohdanneet kertovat rohkeasti ja rehellisesti elämänsä kipeimmistä hetkistä. Miten selviytyä köyhyydestä, panttivankeudesta, vakavasta vammautumisesta, perheen kuolemasta, äidittömyydestä tai itsetuhoisuudesta? Tuhkimotarinoiden ensimmäisessä jaksossa rauhanturvaajana toiminut Risto jäi Libanonissa panttivangiksi. Vuosikausia piilossa olleet painajaiset ovat nyt palanneet. Outi Broux pyytää Anssi Kelan sparraamaan Ristoa vaikeiden tunteiden sanoittamisessa lauluksi. Yle Areena toistaiseksi

Mies käsitellyssä kuvassa, jossa hänen toinen naamansa on vakava, toinen hymyilee.
Tuhkimotarinoita. Mies käsitellyssä kuvassa, jossa hänen toinen naamansa on vakava, toinen hymyilee. Kuva: Yle Kuvapalvelu Tuhkimotarinoita,Kun sodan äänet eivät hiljene

Uusi Kino: Kaiken toinen puoli (12) – ensiesitys

Yle Teema klo 23.15
Katso ohjelma Areenassa tästä
(The other side of everything/Druga strana svega) Balkanin sodan osapuolten teot ja tapahtuvat ovat monimutkaisia ymmärtää. Tämä elokuva kertoo yhden näkökulman Serbiasta, ohjaajan äidin tarinan. Ohjaus Mila Turajlic. Tuotanto Dribbling Pictures, 2017. Yle Areena 90 päivää

Dokumenttielokuvan päähenkilö lähikuvassa
Uusi Kino: Kaiken toinen puoli. Dokumenttielokuvan päähenkilö lähikuvassa Kuva: Dribbling Pictures Ltd dokumenttielokuvat,Serbia,uusi kino

KESKIVIIKKO 27.11.

Prisma: Totuus antibiooteista

Yle TV1 klo 19.00
Katso ohjelma Areenassa tästä
Asiantuntijat uskovat, että edessämme on aika, jolloin pienestä haavasta voi seurata hengenvaarallinen infektio antibioottien tehottomuuden vuoksi. Millaisia keinoja antibioottiresistenttien bakteerien torjumiseen on kehitteillä? Entä miten potilaat voivat itse omalla toiminnallaan olla mukana taistelussa antibioottiresistenssiä vastaan? Yle Areena 32 päivää

Lue lisää täältä!

Toimitaja Angela Rippon selvittää, minkälainen katastrofi voi seurata, jos antibioottien teho loppuu?
Prisma: Totuus antibiooteista. Toimitaja Angela Rippon selvittää, minkälainen katastrofi voi seurata, jos antibioottien teho loppuu? Kuva: One Tribe TV Yle TV1,Prisma: Totuus antibiooteista

Markus vs. kansa 1/9 – uusi sarja!

Yle TV2 klo 19.30, kaikki jaksot Yle Areenassa
Katso ohjelma Areenassa tästä
9-osainen sarja Markus vastaan kansa kertoo politiikan maailmasta ja viime kevään eduskuntavaaleista uudesta näkökulmasta. Sarjan pääosassa on Markus Kuotesaho, 60, Revonlahdella asuva entinen romukauppias. Markus Kuotesaho tarkkailee ja kommentoi maailman menoa, eikä hän perkeleitä säästele.

Elämä koettelee Markusta, sillä romukauppiasta ahdistelevat ympäristöviranomaiset, ulosottomiehet ja yhteiskunnan asettamat aktivointivaatimukset. Näköalapaikallaan Revonlahdella Markus ymmärtää, että hänen täytyy pistää järjestelmä kuntoon ja pyrkiä eduskuntaan. Vaalipäällikökseen hän saa ystävänsä Kaisa Nurkkalan. Sarja on kuvaus muusta Suomesta, pienituloisten elämästä, suomalaisten luonteenlaadusta, ja parhaimmillaan sarja lähentelee poliittista satiiria. Yle Areena toistaiseksi

Meikattu Markus Kuotesaho hymyilee nahkatakki yllään ja kaulapanta kaulassa.
Markus vs. kansa. Meikattu Markus Kuotesaho hymyilee nahkatakki yllään ja kaulapanta kaulassa. Kuva: Yle politiikka,transvestismi,eduskuntavaalit,Markus vs. kansa

Akuutti: Luovuuden supervoima

Yle TV1 klo 20.00
Katso ohjelma Areenassa tästä
Kun Anne Kassimäki sairastui burn outiin, hän tarvitsi lomaa omasta elämästään. Sitä hän sai harrastajateatterissa, jossa sai hypätä kokonaan toisenlaisiin tunteisiin ja ihmiskohtaloihin. Luovuuden neurotieteestä väitellyt Hanna Poikonen on tutkinut mm. tanssin merkitystä aivoille. Poikonen korostaa sitä, kuinka luovuuden avulla ihmisen sisäinen maailma ja ulkoinen maailma pääsevät vuoropuheluun keskenään.

Breikkari Renny Mäkinen sai tanssista voimaa, kun koulukiusaaminen ahdisti. Salilla saattoi purkaa päivän aikana kertynyttä negatiivista energiaa. Kuvataiteilija Eetu Kevarinmäki koki tarvetta purkaa netin vihapuheesta noussutta ahdistustaan omassa taiteessaan.

Odotettu Teeman elokuvafestivaali hemmottelee cinefiilejä

Yle Teema 27.11.–2.12.
Luvassa rajanylityksiä, rakkautta, moderneja klassikoita ja parasta uutta elokuvaa: Teeman elokuvafestivaali valtaa Yle Teeman viideksi päiväksi keskiviikosta sunnuntaihin. Neljän illan ja yhden iltapäivän aikana festivaalilla esitetään 11 elokuvaa, joista seitsemän on tv-ensi-iltoja, kolme vuosipäiviä juhlivia klassikoita ja yksi kulttiklassikko.

Festivaalin avaavat maailman kaikkien aikojen katsotuin anime-elokuva Your Name ja Berliinin elokuvajuhlien pääpalkinnon vuonna 2017 voittanut unkarilainen Kosketuksissa, kumpikin ensi kertaa televisiossa.

Muita ensiesityksiä ovat Cannesin elokuvafestivaalin Un certain regard -sarjan viime vuoden voittaja Raja, Harry Dean Stantonin viimeiseksi jäänyt elokuva Lucky, Charlie Kaufmanin käsikirjoittama ja puoliksi ohjaama aikuisten animaatio Anomalisa sekä Oscar-ehdokkaaksi yltänyt Vuosisadan naiset, jonka pääosissa loistavat Annette Bening, Elle Fanning ja Greta Gerwig. Lisäksi festivaalilla nähdään klassikkoelokuvat Piukat paikat, Keskiyön Cowboy ja Stalker.

Your Name (7) – ensiesitys
Yle Teema klo 20.00
Katso ohjelma Areenassa tästä
(Kimi no na wa, Japani 2016) Pikkukaupungin tyttö Mitsuha uneksii elämästä komeana tokiolaispoikana. Eräänä aamuna unelma toteutuu: hän herää menevän nuorukaisen Takin kehossa. Samalla Taki herää suloisena Mitsuhana. Hiljalleen he oppivat jättämään viestejä toiselle minälleen, mistä seuraa ainutlaatuinen kosminen yhteydenpito. Maailman kaikkien aikojen katsotuimman anime-elokuvan ohjasi Makoto Shinkai. Yle Areena 30 päivää

Kosketuksissa (16) – ensiesitys
Yle Teema klo 21.45
Katso ohjelma Areenassa tästä
(Teströl és lélekrol, Unkari 2017) Berliinin elokuvajuhlien pääpalkinnolla vuonna 2017 palkittu elokuva miehestä ja naisesta, jotka tapaavat työn merkeissä teurastamolla ja huomaavat voivansa kommunikoida uniensa kautta. Endre on talousjohtaja ja Mária laadunvalvoja. Satunnaisen varkauden tutkinta teurastamolla johtaa mystisen rakkauden paljastumiseen. Ohjaus Ildikó Enyedi. Pääosissa Géza Morcsányi, Alexandra Borbély. Yle Areena 30 päivää

Taki ja Mitsuha, japanilaisen animaatioelokuvan Your name päähenkilöt, koulupuvuissaan. Kuva elokuvan julisteesta.
Your name. Taki ja Mitsuha, japanilaisen animaatioelokuvan Your name päähenkilöt, koulupuvuissaan. Kuva elokuvan julisteesta. Teeman elokuvafestivaali,Your Name.,teeman elokuvat

TORSTAI 28.11.

Seuraa navettaelämää suorana Ylen nettisivuilla!

yle.fi
Mitä tavalliseen suomalaiseen navettaan kuuluu? Mitä siellä tehdään? Yle vie joulukuun vaihteessa puolankalaiseen navettaan - suorassa nettilähetyksessä voi seurata vuorokauden ympäri, mitä navetassa tapahtuu. Lähetys alkaa torstaina 28. marraskuuta ja jatkuu viisi päivää - saamme seurata lehmien hoitoa, vasikoiden elämää ja odotettavissa on myös perheenlisäystä. Lana ja Lupaus lehmien nimittäin odotetaan poikivan suorassa nettilähetyksessä osoitteessa yle.fi.

Markus Heikkisen isännöimässä navetassa ammuu 72 lehmää ja 53 hiehoa ja vasikkaa. Navetan tapahtumia seurataan kahdella 360 astetta kuvaavalla kameralla, jolloin käyttäjä voi katsoa juuri sinne, mikä eniten kiinnostaa. Luvassa on myös television puolella maanantaina 2.12. Ylen aamun lähetys suorana lehmien keskeltä. Nettisivujen kautta yleisö pääsee myös ehdottamaan vasikalle nimeä ja kysymään alan asiantuntijoilta maataloudesta ja maidontuotannosta.

Ruokamakasiini / Matmagasinet – uusi kausi!

Yle Fem klo 18.30
Katso ohjelma Areenassa tästä
(Madmagasinet, S4) Ruokamakasiini tutustuttaa meidät ruoka- ja raaka-aineisiin sekä vinkkaa hyvistä ruokalajeista. Tämän kauden asiantuntijat Tina Müller ja Adam Aamann esittelevät mm. suklaata, tanskalaista jouluruokaa ja uusia ruokatrendejä. Tuotanto: DR, 2018 / Nordvision. Suomenkielinen tekstitys. Yle Areena 30 päivää

Mies ja nainen seisovat keittiössä, katsovat kameraan ja hymyilevät. Naisella on kädessä persiljaa.
Ruokamakasiini / Matmagasinet. Mies ja nainen seisovat keittiössä, katsovat kameraan ja hymyilevät. Naisella on kädessä persiljaa. Kuva: Yle Kuvapalvelu ruokaohjelmat,Ruokamakasiini

Vuosisadan naiset – Teeman elokuvafestivaali

Yle Teema klo 20.00
Katso ohjelma Areenassa tästä
(20th Century Women, USA 2016) Vuoden 1979 Kaliforniaan sijoittuva lämminhenkinen elokuva kertoo kolmesta eri-ikäisestä naisesta, jotka päättävät jakaa teinipojan kasvatuksen keskenään. Pääosissa Annette Bening, Elle Fanning, Greta Gerwig, Billy Crudup. Ohjaus Mike Mills. Ääniraidalla soi mm. Talking Heads. Ensiesitys. Yle Areena 14 päivää

Vuosisadan naiset -elokuvan juliste.
Vuosisadan naiset. Vuosisadan naiset -elokuvan juliste. 20th Century Women,Teeman elokuvafestivaali,elokuvajuliste,Teeman elokuvafestivaali 2019

Withnail & I – Teeman elokuvafestivaali

Yle Teema klo 21.45
Katso ohjelma Areenassa tästä
(Britannia 1987) Kulttimaineeseen ja kiihkeän fanituksen kohteeksi vuosien mittaan noussut musta komedia kahdesta työttömästä näyttelijästä, jotka lähtevät viettämään viikonloppua Monty-sedän mökille. Pääosissa Richard E. Grant, Paul McGann ja Richard Griffiths. Ohjaus Bruce Robinson. Yle Areena 30 päivää

Nimetön päähenkilö (Paul McGann) ja Withnail (Richard E. Grant) elokuvassa Onnen kiertolaiset (Withnail and I)
Withnail & I. Nimetön päähenkilö (Paul McGann) ja Withnail (Richard E. Grant) elokuvassa Onnen kiertolaiset (Withnail and I) Onnen kiertolaiset,Teeman elokuvafestivaali,teeman elokuvat

Ulkolinja: Mosul nousee tuhkasta

Yle TV1 klo 22.00
Katso ohjelma Areenassa tästä
Yhdeksän kuukautta kestäneen verisen sodan jälkeen Mosul vapautui vihdoin Isisin vallasta. Reportaasi seurasi vuoden ajan tuhotun historiallisen kaupungin kivuliaasti etenevää jälleenrakentamista ja kysyy nyt, päättyykö koston kierre koskaan? Yle Areena 1 vuosi 9 kuukautta

Lue lisää täältä!

PERJANTAI 29.11.

Sorjonen (16) – uusi kausi!

Yle Areena katalogina ja Yle TV1 sunnuntaina 1.12. klo 21.15 alkaen
Katso ohjelma Areenassa tästä
Kansainvälisesti menestynyt ja kehuttu Sorjonen palaa Yle TV1:n sunnuntai-iltoihin 1.12.2019 alkaen. Koko kausi on katsottavissa ennakkoon jo perjantaina 29.11. Yle Areenassa.

Sorjosen odotettu kolmas kausi on samalla sen viimeinen: viisi uutta rikosta ja kymmenen uutta jaksoa solmivat päätökseen rikossaagan, joka sai ensiesityksensä Ylellä syksyllä 2016. Uusi kausi tapahtuu talvisissa maisemissa. Tällä kertaa Lappeenrannan pikkukaupungin luminen idylli tarjoaa vastapainoa Sorjosen synkille rikoksille.

Viimeinen kausi punoo yhteen niin päähenkilöiden tarinat kuin rikostapaukset, jotka saivat alkunsa jo sarjan alussa. Nyt Kari Sorjonen (Ville Virtanen) löytää hangesta makaaberin murhan uhrin – aivan kuin joku haluaisi raa’alla teollaan jättää hänelle viestin – tai ainakin koetella huippuälykästä tutkijaa.

Sarjan pääosissa jatkavat Ville Virtanen Kari Sorjosena, Anu Sinisalo Lena Jaakkolana, Matleena Kuusniemi Pauliina Sorjosena, Ilkka Villi Niko Uusitalona, Olivia Ainali Janina Sorjosena ja Lenita Susi Katia Jaakkolana. Uudella kaudella palaavat myös Laura Malmivaara, Mikko Leppilampi, Janne Virtanen, Johan Storgård ja Sampo Sarkola. Vierailevina tähtinä nähdään mm. Milka Ahlroth, Kristo Salminen, Oona Airola ja Turkka Mastomäki.

Sorjonen ruumishuoneella, kuva kuvattuna kylmiön sisäpuolelta.
Sorjonen. Sorjonen ruumishuoneella, kuva kuvattuna kylmiön sisäpuolelta. Kuva: Fisher King Sorjonen

Twin (12) – uusi sarja!

Yle Areena katalogina
Kahdeksanosainen norjalaisdraama kertoo identtisistä kaksosista Adamista ja Erikistä. He elävät keskenään erilaista elämää Lofooteilla, molemmat tahoillaan. Erik on vapautta hakeva surffaaja ja Adam puolestaan johtaa menestyksekästä perheyritystä Ingridin ja heidän kahden lapsensa kanssa.

Kun Erik otetaan huostaan ja hän menettää kaiken vastuuttoman elämäntyylinsä takia, hän kääntyy veljensä puoleen. Kun veli ei halua auttaa, syntyy riita. Ingrid yrittää mennä veljesten väliin, mutta aiheuttaa vahingossa Adamin kuoleman. Kyseessä on tapaturma, mutta se näyttää murhalta. Välttääkseen vankilan Ingrid ylipuhuu Erikin esittämään Adamia. Yle Areena 1 vuosi

Karaktärerna Adam och Ingrid står på en fint målad trappa till sitt hus och tittar ner på Erik.
Twin. Karaktärerna Adam och Ingrid står på en fint målad trappa till sitt hus och tittar ner på Erik. Kuva: Nordisk Film Production / NRK Yle Fem,Kristofer Hivju

Urheilustudio 29.11.–1.12.

Yle Areena, Yle TV2 ja Yle Puhe
Katso ohjelma Areenassa tästä
Pohjoismaisten hiihtolajien maailmancup, Ruka. Ampumahiihdon maailmancup, Östersund (Ruotsi). Alppihiihdon maailmancup, Killington (USA)

Urheilustudio jatkaa kotimaan kiertuettaan Leviltä Kuusamon Rukalle, missä kilpaillaan kaikissa pohjoismaisissa hiihtolajeissa. Urheilustudio luotsaa Riku Salmisen johdolla penkkiurheilijat läpi tapahtumien täyteisen viikonlopun. Maastohiihdon ja yhdistetyn maailmancupit alkavat Rukalta, ja viikonlopun aikana on luvassa kaikkiaan 11 osakilpailua maastohiihdossa, mäkihypyssä ja yhdistetyssä. Ampumahiihdon maailmancup alkaa samaan aikaan Ruotsin Östersundissa, ja kotikatsomoissa päästään jännittämään Kaisa Mäkäräisen ja muiden suomalaisten suorituksia. Alppihiihdon maailmancupissa kisataan naisten tekniikkalajit Killingtonissa, Yhdysvalloissa.

Urheilustudion juontajat iloisessa karvalakkikuvassa.
Urheilustudio. Urheilustudion juontajat iloisessa karvalakkikuvassa. Kuva: Tomi Hänninen / Yle urheiluohjelmat,Urheilustudio

Piukat paikat – Teeman elokuvafestivaali

Yle Teema klo 20.00
Katso ohjelma Areenassa tästä
(Some Like It Hot, USA 1959) "Nobody’s perfect!” Kaikkien aikojen komediaklassikko kertoo kahdesta muusikosta, jotka naamioituvat naisiksi paetessaan gangstereita. Elokuvan ensi-illasta tulee tänä vuonna kuluneeksi 60 vuotta. Pääosissa Marilyn Monroe, Jack Lemmon, Tony Curtis. Ohjaus Billy Wilder. Yle Areena 7 päivää

Sugar (Marilyn Monroe) laulaa kappaletta "I wanna be loved by you" elokuvassa Piukat paikat
Piukat paikat. Sugar (Marilyn Monroe) laulaa kappaletta "I wanna be loved by you" elokuvassa Piukat paikat Piukat paikat,Teeman elokuvafestivaali,Marilyn Monroe,teeman elokuvat

Raja – Teeman elokuvafestivaali

Yle Teema klo 22.00
Katso ohjelma Areenassa tästä
(Gräns, Ruotsi 2018) John Ajvide Lindqvistin novelliin perustuva epäinhimillinen rakkaustarina. Eva työskentelee tullissa ja pystyy haistamaan salailun. Kun salaperäinen Vore astuu lautalta, Eva epäilee ensi kertaa vaistoaan: hän tietää Voren salaavan jotain, mutta ei pysty sanomaan mitä. Elokuva palkittiin Ruotsissa kuudella Guldbaggella ja voitti Cannesin Un certain regard -sarjan pääpalkinnon. Ohjaus Ali Abbasi. Pääosissa Eva Melander, Eero Milonoff. Ensiesitys. Yle Areena 30 päivää

Tullivirkailija Tina (Eva Melander) ja Vore (Eero Milonoff) poseeraavat metsän eläinten ympäröiminä. Elokuvan Raja (Gräns, 2018) markkinointikuva.
Raja. Tullivirkailija Tina (Eva Melander) ja Vore (Eero Milonoff) poseeraavat metsän eläinten ympäröiminä. Elokuvan Raja (Gräns, 2018) markkinointikuva. Raja,Teeman elokuvafestivaali,teeman elokuvat

LAUANTAI 30.11.

Talvisodan syttymisestä 80 vuotta

Lauantaina 30.11.2019 tulee kuluneeksi 80 vuot­ta Tal­vi­so­dan syt­ty­mi­ses­tä. Ylen radio- ja tv-kanaville sekä Yle Areenaan on koottu aiheen ympärille runsaasti ohjelmistoa. Alla poimintoja ohjelmistosta.

TV1 esittää la 30.11. klo 11.35 alkaen kaikki Talvisota-draamasarjan jaksot putkeen.
Katso ohjelma Areenassa tästä
Antti Tuurin ja Pekka Parikan samannimiseen menestyselokuvaan perustuva tv-sarja. Se on valmistettu yhtä aikaa elokuvan kanssa sitä laajentaen ja syventäen. Uusinta.

Lue lisää tästä

TV1 esittää la 30.11. klo 16.00 suomalais-venäläisen dokumenttielokuvan Sota ilman voittoa
Katso ohjelma Areenassa tästä
Lue lisää tästä

Suomen historia myytit: Talvisota su 1.12. klo 16.05
Katso ohjelma Areenassa tästä
Syntyikö kuuluisa talvisodan henki kuin taikaiskusta? Kuinka suomalaissotilaiden väliset jännitteet vaikuttivat rintamalla? Ja mitä tapahtui yhdelle isoisälle?

Kino Suomi: Kainuu 39 ti 26.11. klo 21.55
Katso ohjelma Areenassa tästä
(1979) Fiktion ja dokumentin keinoja sekoittava kuvaus Kainuun Juntusrannan asukkaiden kohtalosta talvisodassa. Elokuva palkittiin Jussi-patsaalla. Ohjaus: Pirjo Honkasalo ja Pekka Lehto.

Teeman Elävä arkisto: Näin tehtiin Talvisota-elokuva to 28.11. klo 23.45
Katso ohjelma Areenassa tästä
(1989) Pekka Parikan ohjaama Talvisota kuuluu Suomen kaikkien aikojen suurimpiin elokuva- ja tv-hankkeisiin. Ensi kertaa televisiossa esitettävä dokumentti kertoo elokuvan tekemisestä Keuruulla, mm. suuren räjähdekentän rakentamisesta. Haastateltavina ohjaajan lisäksi tuottaja Marko Röhr ja näyttelijä Esko Kovero.

Suomussalmen Juntusrannan asukkaat kokevat kovia elokuvassa Kainuu 39.
Kainuu 39. Suomussalmen Juntusrannan asukkaat kokevat kovia elokuvassa Kainuu 39. Kuva: Yle Kuvapalvelu Kainuu 39,Pirjo Honkasalo,Pekka Lehto

Tämän runon haluaisin kuulla: Toivokaa runoja, joilla muutetaan maailmaa

Yle Radio 1 klo 19.02 ja Yle Areena
Kuuntele ohjelma Areenassa tästä
Parituntinen suora toiveruno-lähetys tulee tällä kertaa liput liehuen ja banderollit hulmuten. Nyt voi toivoa runoja, joilla muutetaan maailmaa! Runo voi muuttaa maailmaa monin tavoin. Se voi ottaa kantaa ja se voi myös muuttaa maailman kauniimmaksi, hauskemmaksi tai ymmärrettävämmäksi. Lähetyksen vieraana on rap-artisti Paleface. Kuulijoiden toiverunoja tulkitsevat Elsa Saisio ja Ville Tiihonen. Lähetyksen toimittaa Kaisa Pulakka. Runotoiveet voi lähettäää sähköpostiin toive.runot@yle.fi tai osoitteeseen Tämän runon haluaisin kuulla PL 79 00024 Yleisradio. Lähetyspäivänä puhelin aukeaa klo 18 numerossa 09 144 800.

Lucky (S) – Teeman elokuvafestivaali

Yle Teema klo 20.00
Katso ohjelma Areenassa tästä
(USA 2017) Harry Dean Stanton ja David Lynchin tähdittämä elokuva Lucky kertoo merijalkaväen veteraanista, joka viettää hiljaista elämää amerikkalaisessa pikkukaupungissa. Kun ikä alkaa näkyä ja vanhat kaverit ympäriltä kadota, Lucky joutuu punnitsemaan elämäänsä ja uskomuksiaan. Elämässä on positiivisia puolia, kaikesta huolimatta. Ohjaus John Carroll Lynch. Pääosissa Harry Dean Stanton, David Lynch, Ron Livingston. Ensiesitys. Yle Areena 30 päivää

Elokuvan Lucky (2017) nimihenkilö (Harry Dean Stanton) olkihattu päässään
Lucky. Elokuvan Lucky (2017) nimihenkilö (Harry Dean Stanton) olkihattu päässään Teeman elokuvafestivaali,Harry Dean Stanton,Lucky,teeman elokuvat

What Happened to Monday (16)

Yle TV2 klo 21.00
Katso ohjelma Areenassa tästä
(Iso-Britannia 2017) Noomi Rapacen tähdittämä toiminnallinen scifijännäri seitsemästä salaa kloonatusta sisaruksesta, joita keinoja kaihtamaton hallituksen virasto etsii tulevaisuuden ylikansoituksesta kärsivässä maailmassa. Pääosissa Noomi Rapace, Glenn Close ja Willem Dafoe. Ohjaus: Tommy Wirkola. Yle Areena 30 päivää

Nainen (Noomi Rapace) seisoo julisteilla teipatun seinän edessä.
What Happened to Monday. Nainen (Noomi Rapace) seisoo julisteilla teipatun seinän edessä. Kuva: Yle Kuvapalvelu elokuvat,What Happened to Monday

Keskiyön cowboy (15) – Teeman elokuvafestivaali

Yle Teema klo 21.35
Katso ohjelma Areenassa tästä
(Midnight Cowboy, USA 1969) Dustin Hoffmanin tähdittämä, kolmella Oscarilla palkittu menestyselokuva teksasilaisen naistenmiehen ja newyorkilaisen laitapuolen kulkijan ystävyydestä. Harry Nilsson laulaa elokuvan unohtumattoman tunnussävelen Everybody's Talking. Pääosissa Dustin Hoffman, Jon Voight, Sylvia Miles ja Brenda Vaccaro. Ohjaus John Schlesinger. Yle Areena 7 päivää

Joe Buck (Jon Voight) ja Ratso Rizzo (Dustin Hoffman) kävelevät sillalla New Yorkissa. Elokuvan Keskiyön cowboy mainoskuva.
Keskiyön cowboy. Joe Buck (Jon Voight) ja Ratso Rizzo (Dustin Hoffman) kävelevät sillalla New Yorkissa. Elokuvan Keskiyön cowboy mainoskuva. Keskiyön cowboy,Teeman elokuvafestivaali,teeman elokuvat

SUNNUNTAI 1.12.

Semester – uusi sarja!

Yle Areena
(Semester, S1 ja S2) 19-vuotias Erling palaa Osloon muutamaa päivää ennen uutta vuotta, kahdeksan kuukauden matkustelun jälkeen. Erling sai tarpeekseen koulusta, tyttö johon hän oli ihastunut seurusteli Erlingin ystävän kanssa, ja nuoren miehen vanhemmat riitelivät avioerostaan. Erling poltti siltansa ja lähti lätkimään juuri ennen abiaikaa ja valmistumistaan. Matkaansa hän käytti rahoja, jotka kaveriporukka oli kerännyt vuokratakseen abibussin. Oslossa Erling kohtaa paitsi eronneen, haaveidensa tytön, myös abikaverinsa, jotka haluavat rahansa takaisin. Paluu ei olekaan ihan helppo nakki.

Erlingin roolissa nähdään Herman Tømmeraains, joka näytteli Christopher Schistadia sarjassa SKAM. 14 jaksoa. Suomen- ja ruotsinkielinen tekstitys. Yle Areenassa 1.12.2019 – 29.11.2020

Ur ungdomsserien Semester.
Semester. Ur ungdomsserien Semester. vuosiloma,Norja

Syyllinen – uusi sarja!

Yle Areena
(Skyldig) Uudessa tanskalaisessa rikossarjassa 10–12-vuotiaille syttyy alussa raju tulipalo koulussa. Seuraa poliisikuulusteluja, joissa sarjan avainhenkilöt vuorotellen kertovat ja pohtivat, kuka teki mitä. Kuka ei tehnyt mitään? Kuka on syyllinen?

Sarja on yksi harvoja rikossarjoja lapsille. Sen on ajateltu kannustavan nuoria pohtimaan omaa ja muiden käyttäytymistä esimerkiksi kiusaamistapauksissa ja arjen sosiaalisissa tilanteissa. Tämä näkyy avainhenkilöiden teoissa ja moraalisissa pohdinnoissa tulipalon jälkeen poliisin puhutteluissa. Ruotsin- ja suomenkielinen tekstitys. Yle Areena 1.12.2019 - 28.5.2020

Joulukalenterit

Hittehattin joulu 1/24
Yle Fem joka päivä 1.–24.12. klo 8.00 (sunnuntaisin klo 8.30) ja klo 18.00

Katso ohjelma Areenassa tästä
Vihdoin on aika viettää joulua Hittehatissa! Sitä ovat odottaneet niin Kusel, Vimmel, Murk kuin Tumla. Hittehatin jouluun kuuluu paljon erikoisuuksia. Kaikki valmistelut tehdään isomummin suuren joulukirjan ohjeiden mukaisesti. Siihen hän on rustannut kaikki vinkit siitä, kuinka luodaan hittehattimainen joulu. Joulua vietetään myös nykyään Hittehatin suuren joulupelin parissa. Joka jouluaatto tarina toistuu: kuinka löytötavaratoimisto perustettiin Hittehattiin. Isomummin kirjasta löytyy koko tarina kaikkine perinteineen. Keskiössä on vanha joulukuula, joka oli Hittehatin ensimmäinen löytötavara.

Kesken valmistelujen alkaa tapahtua outoja. Joku tallustelee Hittehatissa, sieniä ilmestyy kaikkialle ja pääskyt laulavat metsässä. Journalisti Joulukuusi ilmestyy juna-aseman laiturille ja kertoo etsivänsä kadonnutta tavaraa. Ilmenee, että löytötavara onkin teini-ikäinen punk-henkinen Klampa. Klampa mullistaa Hittehattilaisten joulusuunnitelmat ja kysymys kuuluu, voiko häneen luottaa. Suomenkielinen tekstitys. Yle Areena 30 päivää

Tonttuakatemia 1/24
Yle TV2 klo 8.51 ja 19.30 ja Yle Areena joka päivä klo 6.00

Katso ohjelma Areenassa tästä
Ylen vuoden 2019 Joulukalenteri: Tonttuakatemia kertoo maailman arvostetuimmasta ja pöhköimmästä tonttukoulusta ja siitä, mitä tapahtuu kun uusien tonttukokelaiden joukkoon päätyy vahingossa myös peikko.

Sarja alkaa, kun Kaneli-tonttu (Manoel Pinto) törmää mäkeä laskiessaan peikkoon ja katkaisee vahingossa tämän hännän. Ehtiäkseen kouluun Kaneli ottaa peikon mukaansa, koska uskoo Joulupukin voivan auttaa heitä. Joulupukki ei kuitenkaan ole vielä Tonttuakatemiassa, ja Persiljaksi esittäytyvä peikko (Anna-Riikka Rajanen) päätyy oppilaaksi joulutonttujen koulutusohjelmaan.

Sarjan 24 jaksossa seurataan, onko peikosta tontuksi ja onnistuvatko Persilja ja Kaneli tapaamaan Joulupukin. Urakka on täynnä kommelluksia, sillä Persiljan peikkous meinaa paljastua muille tontuille joka käänteessä. Haasteita aiheuttavat jouluintoa puhiseva Akatemian rehtori Ruusukaali (Timo Mann), toinen toistaan tontumpi koulukaveri, kuten myös se, että hiippailuharjoitukset toteutetaan tontuista tietämättömän ihmisperheen kodissa. Yle Areena 30 päivää

Selman seikkailu (7)
Yle Fem klo 8.45
Katso ohjelma Areenassa tästä
BUU-klubbenin joulukalenterissa Yle Femmalla ja Yle Areenassa esitetään myös joulukalenteri Selmas seikkailu vanhemmille lapsille.

Selman seikkailu sijoittuu suurten seikkalujen aikaan. Seuraamme 8-vuotiasta Selmaa, joka suuntaa huikealle seikkailuretkelle kohti Tontun valtakuntaa. Maagiselle matkalle suuntaa myös hassu keksijä Efraim von Trippelhatt.

Tarina alkaa kun Selma saa tietää että hän, ja hänen perheensä, joutuu jättämään talonsa eikä heillä ole varaa asua siinä enää. Epätoivoisena hän suuntaa talviyöhön. Hän saa suojaa talvimyrskyltä isossa rakennuksessa, joka osoittautuu Tiedeakatemiaksi. Täällä Efraim von Trippelhatilla on tapaaminen uusimmasta tutkimuksestaan. Keksijä on nimittäin huomannut, ettei tonttu ole myytti vaan todellinen. Tonttu voi myös toteuttaa sisimmät toiveet. Vanhan kartan ja ilmalaivan avulla hän toivoo voivansa päästä Tontun valtakuntaan todistaakseen, että tonttu on olemassa. Selma näkee tässä mahdollisuuden! Jos hän pääsee matkalle mukaan voi hän tavata tontun ja esittää toiveensa: että hänen perheensä saisi pitää kotinsa. Tuotanto: SVT, 2016. Suomenkielinen tekstitys. Yle Areena 30 päivää

Älvan Klampa med julkulan ur Jul i Hittehatt
Hittehattin joulu. Älvan Klampa med julkulan ur Jul i Hittehatt Kuva: Yle / Annika Stubbs Buu-klubben

Anomalisa – Teeman elokuvafestivaali

Yle Teema klo 13.00
Katso ohjelma Areenassa tästä
(USA 2015) Sydäntäsärkevä elokuva rakkauden etsimisen kipeydestä, pääosissa nuket. Charlie Kaufmanin ja Duke Johnsonin ohjaama aikuisten animaatio ylsi Oscar-ehdokkaaksi 2016. Stop motion -elokuvan ääninäyttelijöinä Jennifer Jason Leigh, Tom Noonan ja David Thewlis. Ensiesitys. Yle Areena 14 päivää

Michael Stone, nukkeanimaatioelokuvan Anomalisa päähenkilö, katselee apeana itseään huuruisesta kylpyhuoneen peilistä.
Anomalisa. Michael Stone, nukkeanimaatioelokuvan Anomalisa päähenkilö, katselee apeana itseään huuruisesta kylpyhuoneen peilistä. Anomalisa,Teeman elokuvafestivaali,teeman elokuvat

Stalker – Teeman elokuvafestivaali

Yle Teema klo 14.35
Katso ohjelma Areenassa tästä
(Neuvostoliitto 1979) Andrei Tarkovskin tieteiselokuva Strugatskin veljesten romaanista. Tiedemies ja kirjailija pyrkivät oppaansa avulla salaperäiselle, tuntemattomia vaaroja tulvivalle alueelle, jolla palkintona häämöttää legendanomainen, kaikki toiveet toteuttava huone.Areena 30 päivää

Stalker makaa silmät kiinni ruohikolla. Kuva elokuvasta Stalker (1979).
Stalker. Stalker makaa silmät kiinni ruohikolla. Kuva elokuvasta Stalker (1979). Stalker,Teeman elokuvafestivaali,Andrei Tarkovski,Teeman elokuvafestivaali 2019

Radioteatteri esittää: Linnan juhlat

Yle Radio 1 klo 15.00 ja Yle Areena
Kuuntele ohjelma Areenassa tästä
Kari Heiskasen kirjoittama ja ohjaama komedia käynnistyy, kun maakunnallisten silmäätekevien ja eliittiin itseään tyrkyttävän älykön matka linnan itsenäisyyspäivän juhliin katkeaa huoltoaseman baariin. Liikennetukoksen takia juhlat uhkaavat jäädä matkalaisilta kokonaan väliin. Siinä alkavat kampaukset lässähtää ja hermot kiristyä. Linnan kutsut on riemukas, lempeästi satiirinen näkymä arvomaailmojen törmäilyyn, itsenäisyytemme ja sen ulkoisten merkkien kuten linnan juhlien merkitykseen. Käsikirjoitus ja ohjaus: Kari Heiskanen. Äänisuunnittelu: Anders Wiksten. Tuottaja: Erja Manto. Rooleissa mm. Martti Suosalo, Eero Saarinen, Heidi Herala, Abdirahim " Husu" Hussein, Sanna-Kaisa Palo ja Puntti Valtonen. Kuunnelman ensilähetys oli vuonna 2016.

Radioteatteri esittää: Linnan juhlat
Radioteatteri esittää: Linnan juhlat. Radioteatteri esittää: Linnan juhlat radioteatteri esittää: linnan juhlat

Musiikin teemailta: vieraana Dave Lindholm

Yle Radio Suomi klo 17.15 ja Yle Areena
Kuuntele ohjelma Areenassa tästä
Yksi kotimaisen rockin legendoista, Dave Lindholm, on pääosassa ja vieraana Radio Suomen suorassa liki kolmituntisessa lähetyksessä joulukuun ensimmäisenä sunnuntai-iltana. Daven ensimmäinen levyttänyt yhtye Ferris perustettiin 50 vuotta sitten ja ura on ollut häkellyttävän monipuolinen. Miestä pidetään yhtenä vakavasti otettavan suomenkielisen rocklyriikan luojana sekä myös omaleimaisena solistina ja taitavana kitaristina. Julkaisujen määrällä mitattuna ura on ollut todella tuottelias, uusimmat levytykset ovat tältä syksyltä. Mukaan mahtuu rockia, bluesia ja jopa laulelmallista musiikkia.

Daven kanssa studiossa ovat Pekka Laine ja Tero Liete. Ja kuuntelijat voivat kertoa omia tarinoitaan Davesta ja Daven musiikista sekä muistojaan Daven keikoista sähköpostitse osoitteeseen radio.suomi@yle.fi.

Radio Variaatio: Ihan tavallinen sijaisperhe

Yle Radio 1 klo 18.00 ja Yle Areena
Kuuntele ohjelma Areenassa tästä
Millaista elämä on sijaisperheessä? Sanna ja Juha Männyn ruokapöydässä istuu helposti toistakymmentä ihmistä. Kokoonpanossa on vaihtelevasti Sannan biologisia jälkeläisiä sekä pitkä- että lyhytaikaisessa sijoituksessa olevia lapsia. Puhelin myös pirisee jatkuvasti, kun ruokavahvuuteen tarjotaan uusia syöjiä. Huostaanotettujen lasten määrä on suurempi kuin koskaan. Kun ensisijainen tarkoitus on järjestää näille lapsille ja nuorille kodinomainen paikka asua, tukeudutaan paljolti tavallisiin, normaaleihin perheisiin. Sijaisperheille on jatkuva kysyntä. Käsikirjoitus ja ohjaus: Reetta Arvila. Äänisuunnittelu: Jukka Herva. Tuottaja: Hannu Karisto.

John Curry, jääkenttien kuningas

Yle Fem klo 22.00
Katso ohjelma Areenassa tästä
(The Ice King, Britannia 2018) Brittiläinen taitoluistelija John Curry oli 1970-luvulla lähes voittamaton. Hänet tunnettiin huikeista hypyistä ja taitavasta vartalonhallinnasta, mutta hän myös toi miesten vapaaohjelmiin uudenlaista taiteellista ilmaisua, herkkyyttä ja baletin elementtejä. Hänestä tuli myös ensimmäinen avoimesti homoseksuaali olympiavoittaja aikana, jolloin homoseksuaalisuus oli yhä tabu. Ohjaaja: James Erskine Yle Areena 90 päivää

Lue myös - yle.fi:stä poimittua