Hyppää pääsisältöön

Arvosteltiinko yo-kokeesi mielestäsi väärin? Voit tehdä oikaisuvaatimuksen YTL:lle

Kuvassa poika nojaa päätä käsiinsä.
Kuvassa poika nojaa päätä käsiinsä. Kuva: Sára Köteleki/Yle Abitreenit

Jäikö ylioppilaskokeesi vain pisteen päähän paremmasta arvosanasta? Koitko, että kokeesi on arvioitu virheellisesti? Opiskelija voi itse lähettää Ylioppilastutkintolautakunnalle oikaisuvaatimuksen — mutta onko se kannattavaa?

Juttu on päivitetty 17.11.2020 tuoreimmilla tiedoilla.

Syksyllä 2019 voimaan tulleen lukiolain jälkeen kokelas on voinut tehdä yo-kokeestaan oikaisuvaatimuksen, mikäli kokee, että arvostelussa on tapahtunut virheitä.

Tätä ennen kokeen on voinut lähettää tarkistusarvosteluun oman koulun kautta. Toisin kuin voisi olettaa, uusi käytäntö ei YTL:n pääsihteeri Tiina Tähkän mukaan ole näkynyt vaatimusten nousseena määränä.

Syksyllä 2019 oikaisuvaatimuksia tuli edelliseen syksyyn verrattuna hieman enemmän. Keväällä 2020 määrä taas laski, jolloin oikaisuvaatimuksia tehtiin yhteensä 1900, kun edellisenä keväänä määrä oli 2100. Tällainen vaihtelu on Tähkän mukaan tavanomaista heilahtelua.

Aiempina kirjoituskertoina vain harvat ovat saaneet oikaisuvaatimuksen jälkeen parempia pisteitä tai arvosanaa. Noin 15–25 prosenttia oikaisuvaatimuksista johtaa arvosanan tai pistemäärän nousuun.

– Yleensä oikaisuvaatimuksissa puhutaan yhden tai kahden pisteen muutoksista, Tähkä kertoo.

Oikaisuvaatimusta käsittelee kaksi sensoria, jotka eivät ole arvioineet koetta aikaisemmin. Tyypillisesti oikaisuvaatimuksessa osoitetaan kohta, jota on verrattu hyvän vastauksen piirteisiin ja josta kokelas on mielestään saanut liian vähän pisteitä. Improbatureiksi arvioiduista kokeista tehdään Tähkän mukaan paljon oikaisuvaatimuksia. Opiskelijat todennäköisesti haluavat näin käyttää viimeisen oljenkorren, etenkin jos valmistuminen riippuu siitä.

Keväällä osa kokelaista vetosi oikaisuvaatimuksissa koronavirustilanteeseen, mutta se ei ole peruste arvosanojen tai pistemäärän nousuun. Oikaisuvaatimuksissa katsotaan, onko arvostelussa tapahtunut virhe eikä sitä, miten koronavirus on mahdollisesti vaikuttanut arvosanoihin tai koesuoritukseen.

Miten oikaisuvaatimus täytyy perustella lautakunnalle? Tässä kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää oikaisuvaatimuksen laatimisesta.

Kuka voi tehdä oikaisuvaatimuksen?

Nykyisin voit tehdä oikaisuvaatimuksen itsenäisesti Ylioppilastutkintolautakunnan verkkopalvelun kautta. Alle 18-vuotiaiden kokelaiden oikaisuvaatimuksen tekee huoltaja. Lisäksi voit valtuuttaa henkilön tekemään oikaisuvaatimuksen puolestasi valtakirjalla.

Milloin oikaisuvaatimus täytyy tehdä?

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa siitä, kun olet saanut tietoosi yo-kokeiden arvosanat. Pisterajojen julkaisun jälkeen täytyy siis toimia nopeasti, jos haluat kokeesi uudelleen arvioitavaksi.

Kuinka paljon oikaisuvaatimus maksaa?

Vaatimuksen lähettäminen maksaa 50 euroa, ja voit lähettää YTL:n palvelun kautta vain yhden kokeen kerrallaan. Jos haluat useamman kokeen uudelleen arvioitavaksi, niistä jokainen täytyy lähettää erillisellä hakemuksella. Viidenkymmenen euron maksu veloitetaan kokelaalta samalla, kun hän lähettää kokeen uudelleen arvioitavaksi.

Hyvä uutinen on, että saat maksun takaisin, jos arvioinnissa todetaan virhe, ja oikaisuvaatimus johtaa pistemäärän tai arvosanan korottamiseen.

Mitä hakemuksessa tulee ottaa huomioon?

Ylioppilaskokeen takaisin lähettäminen Ylioppilastutkintolautakunnalle ei riitä. Oikaisuvaatimus tehdään hakemuksella, jossa kokelaan tulee kertoa, mitä kokeen tehtävää tai tehtäviä tai muuta osaa kokeesta vaatimus koskee.

Lisäksi hakemuksessa täytyy avata, millä tapaa arvostelua muuttaisi ja perusteet oikaisuvaatimukselle. Tähkä muistuttaa, että oikaisuvaatimuksen tekeminen kannattaa silloin, jos arvostelussa huomaa selkeän ongelmakohdan. Pelkkä toive paremmasta arvosanasta ei riitä.

– Oikaisuvaatimuksen tekeminen ilman kunnollisia perusteluita on kaikkien osapuolten kannalta turhauttavaa.

Kannattaako oikaisuvaatimuksen hakeminen?

On hyvä muistaa, että oikaisuvaatimus voi johtaa myös siihen, ettei arvosanasi tai pistemäärät nouse. Oikaisumenettelyn päätöksestä ei voi valittaa, ja hakemuksen laatiminen ja lähettäminen vaatii aikaa ja rahaa.

Milloin oikaisuvaatimus kannattaa laatia? Helsingin suomalaisen yhteiskoulun englannin opettaja Marcus Ellonen muistuttaa, että koe on käynyt usean ammattilaisen arvostelussa ennen lopullisen arvosanan muodostumista.
Toisaalta Ellonen muistuttaa, että myös virheitä kokeiden arvostelussa voi sattua – ovathan niin kokeen arvioivat sensorit ihmisiä, ja inhimillisiä virheitä voi tapahtua. Oikaisuvaatimus on hänen mukaansa järkevää laatia esimerkiksi sellaisessa tilanteessa, jossa kokeessa on hyvän vastauksen piirteiden mukaan oikea vastaus, joka on mennyt lopullisessa arvostelussa nollille.

Kommentit

Artikkelit