Hyppää pääsisältöön

Arvosteltiinko yo-kokeesi mielestäsi väärin? Voit tehdä oikaisuvaatimuksen YTL:lle

Kuvassa poika nojaa päätä käsiinsä.
Kuvassa poika nojaa päätä käsiinsä. Kuva: Sára Köteleki/Yle Abitreenit

Jäikö ylioppilaskokeesi vain pisteen päähän paremmasta arvosanasta? Koitko, että kokeesi on arvioitu virheellisesti? Nykyisin opiskelija voi itse lähettää Ylioppilastutkintolautakunnalle oikaisuvaatimuksen — mutta onko se kannattavaa?

Uuden lukiolain myötä voit lähettää ylioppilaskokeesi uudelleen arvioitavaksi, jos koet, että kokeen arvostelussa on tapahtunut virheitä. Kyseessä on uusi käytäntö nimeltä oikaisuvaatimus. Aikaisemmin kokeen on voinut lähettää uudelleen arvioitavaksi oman koulun kautta, ja YTL:n pääsihteeri Tiina Tähkä arveleekin uuden käytännön mahdollisesti nostavan kokeiden arvostelijoiden työmäärää jatkossa:

– Kokelaat pääsevät nyt syksyllä 2019 ensimmäistä kertaa näkemään omat suorituksensa merkintöineen, mikä voi lisätä vaatimusten määrää. Toisaalta vaatimus pitää perustella. Pelkkä toive paremmasta arvosanasta ei riitä, vaan pyyntö pitää kohdentaa tiettyyn tehtävään ja perustella, miten arvostelu on virheellinen, Tähkä kertoo.

Miten oikaisuvaatimus täytyy perustella lautakunnalle? Miten todennäköistä on, että oma arvosana nousee oikaisuvaatimuksen myötä? Tässä kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää uudesta käytännöstä ja oikaisuvaatimuksen laatimisesta.

Kuka voi tehdä oikaisuvaatimuksen?

Nykyisin voit tehdä oikaisuvaatimuksen itsenäisesti Ylioppilastutkintolautakunnan verkkopalvelun kautta. Alle 18-vuotiaiden kokelaiden oikaisuvaatimuksen tekee huoltaja. Lisäksi voit valtuuttaa henkilön tekemään oikaisuvaatimuksen puolestasi valtakirjalla.

Milloin oikaisuvaatimus täytyy tehdä?

Valitettavasti edellisvuosien ylioppilaskokeita ei kuitenkaan voi lähettää arvostelijoiden uudelleen ruodittavaksi parempien arvosanojen toivossa. Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa siitä, kun olet saanut tietoosi yo-kokeiden arvosanat. Pisterajojen julkaisun jälkeen täytyy siis toimia nopeasti, jos haluat kokeesi uudelleen arvioitavaksi.

Kuinka paljon oikaisuvaatimus maksaa?

Ilmaista lystiä oikaisuvaatimuksen pyytäminen ei ole. Vaatimuksen lähettäminen maksaa 50 euroa, ja voit lähettää YTL:n palvelun kautta vain yhden kokeen kerrallaan. Jos haluat useamman kokeen uudelleen arvioitavaksi, niistä jokainen täytyy lähettää erillisellä hakemuksella. Viidenkymmenen euron maksu veloitetaan kokelaalta samalla, kun hän lähettää kokeen uudelleen arvioitavaksi.

Hyvä uutinen on, että saat maksun takaisin, jos arvioinnissa todetaan virhe, ja oikaisuvaatimus johtaa pistemäärän tai arvosanan korottamiseen.

Mitä hakemuksessa tulee ottaa huomioon?

Ylioppilaskokeen takaisin lähettäminen Ylioppilastutkintolautakunnalle ei riitä. Oikaisuvaatimus tehdään hakemuksella, missä kokelaan tulee kertoa, mitä kokeen tehtävää tai tehtäviä tai muuta osaa kokeesta vaatimus koskee.

Lisäksi hakemuksessa täytyy avata, millä tapaa arvostelua muuttaisi ja perusteet oikaisuvaatimukselle. Tähkä muistuttaa, että oikaisuvaatimuksen tekeminen kannattaa silloin, jos arvostelussa huomaa selkeän ongelmakohdan. Pelkkä toive paremmasta arvosanasta ei riitä.

– Oikaisuvaatimuksen tekeminen ilman kunnollisia perusteluita on kaikkien osapuolten kannalta turhauttavaa.

Kannattaako oikaisuvaatimuksen hakeminen?

On hyvä muistaa, että oikaisuvaatimus voi johtaa myös siihen, ettei arvosanasi tai pistemäärät nouse. Oikaisumenettelyn päätöksestä ei voi valittaa, ja hakemuksen laatiminen ja lähettäminen vaatii aikaa ja rahaa.

Kannattaako oikaisuvaatimuksen laatiminen, ja kuinka usein arvosanat sen myötä nousevat? Ylioppilaskokeita lähetetään tarkistusarviointiin joka vuosi: keväällä 2019 Ylioppilastutkintolautakunta tarkisti 2100 koetta uudelleen. Syksyllä 2018 lukema oli vain 800.

Aiempina kirjoituskertoina vain harvat ovat saaneet uudelleenarvioinnin myötä parempia pisteitä tai arvosanaa. Tähkän mukaan keväällä 2019 noin 15 prosenttia uudelleen arvioiduista kokeista sai paremman arvosanan, ja noin 5 prosenttia johti pelkkään pisteiden korotukseen. Milloin oikaisuvaatimus kannattaa laatia? Helsingin suomalaisen yhteiskoulun englannin opettaja Marcus Ellonen muistuttaa, että koe on käynyt usean ammattilaisen arvostelussa ennen lopullisen arvosanan muodostumista.

Toisaalta Ellonen muistuttaa, että myös virheitä kokeiden arvostelussa voi sattua – ovathan niin kokeen arvioivat sensorit ihmisiä, ja inhimillisiä virheitä voi tapahtua. Oikaisuvaatimus on hänen mukaansa järkevää laatia esimerkiksi sellaisessa tilanteessa, jossa kokeessa on hyvän vastauksen piirteiden mukaan oikea vastaus, joka on mennyt lopullisessa arvostelussa nollille.

Keskustelu sulkeutuu 26.12.2019.
Keskustele

Artikkelit

Abitreenit

Oppimateriaalit

 • Navigaatiokuva aineelle Biologia.
  Navigaatiokuva aineelle Biologia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Elämänkatsomustieto.
  Navigaatiokuva aineelle Elämänkatsomustieto. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Englanti.
  Navigaatiokuva aineelle Englanti. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Espanja.
  Navigaatiokuva aineelle Espanja. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Filosofia.
  Navigaatiokuva aineelle Filosofia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Fysiikka.
  Navigaatiokuva aineelle Fysiikka. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Historia.
  Navigaatiokuva aineelle Historia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Italia.
  Navigaatiokuva aineelle Italia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Kemia.
  Navigaatiokuva aineelle Kemia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Latina.
  Navigaatiokuva aineelle Latina. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Maantiede.
  Navigaatiokuva aineelle Maantiede. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Matematiikka.
  Navigaatiokuva aineelle Matematiikka. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Portugali.
  Navigaatiokuva aineelle Portugali. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Psykologia.
  Navigaatiokuva aineelle Psykologia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Ranska.
  Navigaatiokuva aineelle Ranska. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Ruotsi.
  Navigaatiokuva aineelle Ruotsi. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Saame.
  Navigaatiokuva aineelle Saame. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Saksa.
  Navigaatiokuva aineelle Saksa. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Suomi.
  Navigaatiokuva aineelle Suomi. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Terveystieto
  Navigaatiokuva aineelle Terveystieto Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Uskonto.
  Navigaatiokuva aineelle Uskonto. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Venäjä.
  Navigaatiokuva aineelle Venäjä. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Yhteiskuntaoppi.
  Navigaatiokuva aineelle Yhteiskuntaoppi. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Äidinkieli.
  Navigaatiokuva aineelle Äidinkieli. Abitreenit

Seuraa Abitreenejä Instagramissa: @abitreenit