Hyppää pääsisältöön

Goldberg-muunnelmat vai teekutsut?

Jousisoittajat ovat pitkään pyrkineet osille kosketinsoitinmusiikin kruununjalokivestä, Bachin Goldberg-muunnelmista. Niin tekee BIS-yhtiön uutuuslevyllä myös viulisti Frank Peter Zimmermannin liidaama Trio Zimmermann. Kolmikko ei ole tyytynyt Sitkovetskin perussovitukseen, vaan soittaa oman versionsa, joka on kertoman mukaan mahdollisimman uskollinen alkuperäiselle. Mutta tälläkin kertaa tyyli ja tunnelma vaikuttaa kuunteluelämykseen enemmän kuin nuottikuvan uskollisuus.

Bach: Goldberg-muunnelmia / Trio Zimmermann
Bach: Goldberg-muunnelmia / Trio Zimmermann Uudet levyt

Zimmermann, alttoviulisti Antoine Tamestit ja sellisti Christian Poltéra ovat taitavia instrumentalisteja ja romanttisen perinteen jatkajia, mutteivät Bach- tai barokkispesialisteja. Kenties siksi kolmenkymmenen muunnelman sarja tuntuu tällä kertaa herraskaiselta keskustelulta teekutsuilla, kun sen pitäisi olla särmikästä ilotulitusta musiikin kaikilla parametreilla. Kaksisormioiselle cembalolle punotut kontrapunktilinjat ehkä toistuvat jousitriolla selvemmin kuin flyygelillä, mutta tyylittömät rokokoo-ornamentit ja romantiikasta kumpuava fraseeraus suistavat teoksen raiteiltaan.

Minna Pensolan, Antti Tikkasen ja Sergei Malovin hiljattainen jousitriolevytys oli sovituksellisesti ja soinnillisesti rohkeampi, ja siksi tavoitti teoksen hengen paremmin. Trio Zimmermann selviytyy cembalon sormileikeistä vähemmin vaurioin, mutta vain hitaiden tempojen ja varovaisuuden ansiosta, ja niillä ei tässä musiikissa pitkälle pötkitä.

Hyvän äänityksen ja hyvän soitinhallinnan ansiosta tälläkin levyllä tulee selväksi, että Goldbergien musiikillinen universumi avautuu jousitriolla paremmin kuin cembalolla, jos ilmeisimpiä kosketinsoitintemppuja ei oteta lukuun. Mutta silti jään odottamaan jotain rohkeiden periodispesialistien jousisoitinversiota - kun käytössä olisi myös barokin fraseeraus- ja sointityökalut, Goldbergit tuntuisivat vielä rikkaammilta.

J.S. Bach: Goldberg-muunnelmat. - Trio Zimmermann. (BIS-2347)

Kuuntele Uudet levyt 26.11.2019, toimittajana Kare Eskola.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua