Hyppää pääsisältöön

Goldberg-muunnelmat vai teekutsut?

Jousisoittajat ovat pitkään pyrkineet osille kosketinsoitinmusiikin kruununjalokivestä, Bachin Goldberg-muunnelmista. Niin tekee BIS-yhtiön uutuuslevyllä myös viulisti Frank Peter Zimmermannin liidaama Trio Zimmermann. Kolmikko ei ole tyytynyt Sitkovetskin perussovitukseen, vaan soittaa oman versionsa, joka on kertoman mukaan mahdollisimman uskollinen alkuperäiselle. Mutta tälläkin kertaa tyyli ja tunnelma vaikuttaa kuunteluelämykseen enemmän kuin nuottikuvan uskollisuus.

Bach: Goldberg-muunnelmia / Trio Zimmermann
Bach: Goldberg-muunnelmia / Trio Zimmermann Uudet levyt

Zimmermann, alttoviulisti Antoine Tamestit ja sellisti Christian Poltéra ovat taitavia instrumentalisteja ja romanttisen perinteen jatkajia, mutteivät Bach- tai barokkispesialisteja. Kenties siksi kolmenkymmenen muunnelman sarja tuntuu tällä kertaa herraskaiselta keskustelulta teekutsuilla, kun sen pitäisi olla särmikästä ilotulitusta musiikin kaikilla parametreilla. Kaksisormioiselle cembalolle punotut kontrapunktilinjat ehkä toistuvat jousitriolla selvemmin kuin flyygelillä, mutta tyylittömät rokokoo-ornamentit ja romantiikasta kumpuava fraseeraus suistavat teoksen raiteiltaan.

Minna Pensolan, Antti Tikkasen ja Sergei Malovin hiljattainen jousitriolevytys oli sovituksellisesti ja soinnillisesti rohkeampi, ja siksi tavoitti teoksen hengen paremmin. Trio Zimmermann selviytyy cembalon sormileikeistä vähemmin vaurioin, mutta vain hitaiden tempojen ja varovaisuuden ansiosta, ja niillä ei tässä musiikissa pitkälle pötkitä.

Hyvän äänityksen ja hyvän soitinhallinnan ansiosta tälläkin levyllä tulee selväksi, että Goldbergien musiikillinen universumi avautuu jousitriolla paremmin kuin cembalolla, jos ilmeisimpiä kosketinsoitintemppuja ei oteta lukuun. Mutta silti jään odottamaan jotain rohkeiden periodispesialistien jousisoitinversiota - kun käytössä olisi myös barokin fraseeraus- ja sointityökalut, Goldbergit tuntuisivat vielä rikkaammilta.

J.S. Bach: Goldberg-muunnelmat. - Trio Zimmermann. (BIS-2347)

Kuuntele Uudet levyt 26.11.2019, toimittajana Kare Eskola.

 • Myöhäisromantiikkaa ja tasa-arvoa kokonaisvaltaisella laadulla

  Levyarvostelu

  Viulisti Eriikka Maalismaan ja pianisti Emil Holmströmin uutuuslevy upottaa minut vielä syvemmälle romantiikkaan kuin heidän edellinen, tunteiden myllertämisestä Emma-palkittu Schumann-levynsä. Periodiromantiikkaan hurahtanut duo jatkaa tunneilmaisuaan suolikielisellä viululla ja vuoden 1882 Bösendorferilla, mutta musiikki on aivan romantiikan lopusta. Richard Straussin ja Amy Beachin sonaatit osallistuvat taidemusiikin tasa-arvokeskusteluun, mutta miten, sen saa kuulija päättää.

 • Tarkkapiirtoiset eleet, huokoiset taustat

  Levyarvostelu

  Suomalaistaustainen Ondine-yhtiö on alkanut syventyä Baltian taidemusiikkiin myös historiallisesti. Viime syksynä ihastuin levyyn, jolla Ondine esitteli kanadanlatvialaisen Talivaldis Keninšin lakonisen kirkasta musiikkia. Nyt kuva tästä vuonna 2008 kuolleesta, omaäänisestä impressionisti-modernistista täydentyy kahdella sinfonialla, jotka Keninš sävelsi 1970-luvulla uudessa kotimaassaan Kanadassa.

 • Kolmen levyn kommenttiraita Brandenburgilaisille

  Levyarvostelu

  Vuonna 2001 kapellimestari Thomas Dausgaard ja Ruotsalainen kamariorkesteri alkoivat tilata nykysäveltäjiltä sisarteoksia Johann Sebastian Bachin Brandenburgilaisille konsertoille. Kahden vuosikymmenen projekti on nyt pakattu tripla-CD:lle, jonka hauskuus kumpuaa Brandenburgilaisten konserttojen rikkaista kokoonpanoista ja nykymusiikin vapaudesta.

 • Nico Muhlyn kimmoisuus sopii Pekka Kuusistolle

  Levyarvostelu

  Pari vuotta sitten Pekka Kuusisto aloitti Norjalaisen kamariorkesterin vierailijana. Suhde on kehittynyt niin, että tällä kaudella hän jatkaa taiteellisena johtajana. Kuusiston ja norjalaisten yhteinen debyyttilevy paljastaa, että suhteen kiihkeys perustuu rohkealle rosolle. Nico Muhlyn intensiivinen viulukonsertto Shrink sopii esittäjilleen kuin nenä päähän ja saa äärimmäisen tiiviin tulkinnan, kun taas Philip Glassin minimalismi ei raikastu edes Kuusiston taikakosketuksesta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua