Hyppää pääsisältöön

Harri Wessmanin lempeässä maailmassa

Säveltäjä Harri Wessman täytti seitsemänkymmentä aiemmin tänä vuonna, ja siksi hänen musiikkiaan on ollut aiempaa enemmän esillä myös konserteissa - opetuskäytössähän Wessman lienee Suomen soitetuin nykysäveltäjä. Juhlavuotta somistaa myös Pilfinkin julkaisema uutuuslevy, jolla Matti Riutamaa ystävineen sukeltaa Wessmanin kitaramusiikin lempeänkirkkaaseen maailmaan.

Encounters / Wessman
Encounters / Wessman Uudet levyt

Oman sukupolvensa suomalaisten säveltäjien joukosta Wessman erottuu välimerellisen kevyellä, tonaalisella ilmaisulla, joka tuo mieleen Les Six -ryhmän kosmopoliittisen, monityylisen siiven. Näppäilysoittimet ja pienimuotoinen kamarimusiikki ovat mielestäni aina sopineet Wessmanille, ja niinpä myös uutuuslevyn kitarateokset soivat kauniisti, pakottomasti ja elävästi, ilman näyttämisen tarvetta. Varhaisimmat teokset ovat 1970-luvulta, myöhäisimmät tältä vuodelta, mutta sointuisan leikittelevä tyyli pysyy.

Luonteva on myös kitaristi Matti Riutamaan ote Wessmanin musiikkiin. Kokemus taidemusiikin ulkopuolelta antaa Riutamaan soittoon sekä svengiä että rentoutta, ja Wessmanin bossa nova -rakkaus nousee sopivasti esiin. Riutamaa ei kaiva kitarasta äärimmäisiä värejä, muttei tarvitsekaan. Lempeys ja rentous kannattelevat musiikkia myös soittoteknisesti.

Riutamaan mukaan tutut rakenteet ja aiheet usein toistuvat Wessmanin teoksissa. Kuulijaa saattaa levyllä puuduttaa myös pienimuotoisten tunnelmakappaleiden tasainen helminauha. Asian kääntöpuolena levy esittelee miellyttävän ja turvallisen musiikkimaailman, johon upota. Sitä paitsi duo huilulle ja kitaralle sekä etenkin trio huilulle, harmonikalle ja kitaralle tarjoavat tarpeellista vaihtelua jämäkämmällä sisällöllään ja soinnillaan. Etenkin harmonikan terävä, henkevä särinä sävyttää mainiosti Wessmanin kitarailmaisun hempeyttä.

Kitarataustainen äänittäjä Pekka Vesanen on tehnyt levyllä erinomaista työtä, ja kiitoksen ansaitsevat myös napakan tarinalliset teosesittelyt. Kyseessä on siis mitä onnistunein seitsemänkymmentävuotislahja Harri Wessmanille, tai oikeastaan häneltä kuulijoille.

"Encounters", Harri Wessmanin kitarateoksia. - Matti Riutamaa, kitara, sekä Eva Trygg, huilu, Antti Leinonen, harmonikka, ja Patrick Vena, kitara. (Pilfink, JJVCD-214)

Kuuntele Uudet levyt 26.11.2019, toimittajana Kare Eskola.

 • Särötöntä kuorokimmellystä, Latviasta tottakai

  Levyarvostelu

  Syksy on tullut äkkiä, ja sen mukana kuvitelma siitä, että joskus on hetki rauhallista aikaa, ja voi tuijotella sadetta ikkunasta, ajatella sekä melankolisia että syvällisiä asioita, ja kenties avata punaviinipullon. Tällaisten tilanteiden ääniraidaksi Ondine-yhtiö ja Latvian radiokuoro ovat julkaisseet levyllisen mystistä kuorominimalismia, jonka on säveltänyt espanjalainen Ramon Humet.

 • Heinz-Juhani Hofmannia suoneen pistettynä

  Levyarvostelu

  Kokemukseni perusteella voin annan sisältövaroituksen säveltäjä Heinz-Juhani Hofmannin ja sopraano-sellisti Piia Komsin uutuuslevystä: Sitä ei kannata kuunnella ennen nukkumaan käymistä. Sellon urahtelu ja sopraanon järkyttävät linjat kaiuttavat hyytävän suoria runotekstejä niin, että levy jää kalvamaan mieltä ja vie unen. Tämä ei tarkoita, että levy "Soita. Kirjoita joskus." olisi huono - päinvastoin. Piia Komsin tehokas, tarkka ilmaisu vankistaa Hofmannin mainetta modernistina, jonka äärimmäisyys tavoittaa kenet tahansa, joka uskaltaa kuunnella.

 • Kitaristi Osmo Palmu löytää henkilökohtaisen yhteyden Karjalasta Espanjaan

  Levyarvostelu

  Suomessa riittää klassisen kitaran osaajia ja heillä levyideoita, mutta kitaristiemme keskipolvea edustavan Osmo Palmun uutuuslevyn idea on mitä oudoin: Palmu yhdistää kitaran espanjalaisen ydinperinteen suomalaisen ja karjalaisen kansanmusiikin ikivihreisiin. Ennakkoluuloisesti ajattelin, että näin etäisten musiikkien pienin yhteinen nimittäjä ei voi kantaa, mutta olin väärässä. Espanja ja Karjala yhdistyvät Palmun persoonallisessa musiikkikokemuksessa sekä hän sovituksissaan, jotka tekevät kunniaa kitaran moninaiselle historialle.

 • Jousikvartettoja Itämerelle

  Levyarvostelu

  Toinen Suomen parhaista jousikvarteteista, Kamus-kvartetti, on omistanut kesällä julkaistun uutuuslevynsä Itämerelle. Levyn tuotoista osa menee Baltic Sea Action Groupille, vaikka nykyisessä musiikkitodellisuudessa näkyvyys kenties tukee hyvää asiaa merkittävämmin kuin raha. Kamusin valitsema ohjelmisto ei suoraan kimmellä saaristomerenä tai löyhkää levälauttana, mutta skandinaavisen kansallisromantiikan ja pehmeän jousimodernismin yhdistelmä keinuttaa kauniisti.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua