Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Teeman elokuvafestivaali pääkuva

Mikä on maailman katsotuimman anime-elokuvan salaisuus? Ihanan kaihoisa Your Name kysyy ydinkysymyksiä elämästä

Mitsuho katselee öisellä taivaalla lentävää pyrstötähteä japanilaisessa animaatioelokuvassa Your Name.
Mitsuha katselee öisellä taivaalla lentävää pyrstötähteä. Mitsuho katselee öisellä taivaalla lentävää pyrstötähteä japanilaisessa animaatioelokuvassa Your Name. Your Name.,Teeman elokuvafestivaali,teeman elokuvat

Makoto Shinkain ohjaama Your Name on maailman katsotuin anime-elokuva.
Elokuvakriitikko ja animen ystävä Jutta Sarhimaa pohtii sen suosion salaisuutta.

Tiedättehän sen tunteen, kun ei ole ihan oma itsensä?

Your Namen päähenkilöt, pikkukylän tyttö Mitsuha ja tokiolaispoika Taki, tietävät. He heräävät eräänä aamuna toistensa kehoista. Tämä "sielunvaihto" tapahtuu unen aikana eikä sitä voi ennakoida. Kehot käyvät koulussa ja näkevät kavereita vaikka sisällä on väärä henkilö. Väärinkäsityksiä seuraa.

Saadakseen otteen elämistään Taki ja Mitsuha alkavat jättää toisilleen viestejä käynneistään. Samalla he taistelevat sielunvaihdosta vääjäämättä seuraavaa unohtamista vastaan.

Makoto Shinkain käsikirjoittama ja ohjaama Your Name oli tähän vuoteen saakka maailman katsotuin anime-elokuva – vasta tämän vuoden kesäkuussa Kiinassa ensi kertaa teattereissa nähty Henkien kätkemä (2001) on nyt mennyt siitä niukasti ohi. Lipputuloissa mitattuna Your Name päihitti liudan Suomessakin rakastetun Studio Ghiblin superhittejä, kuten Liikkuvan linnan (2004) ja Ponyon rantakalliolla (2008).

Miten ihmeessä?

Your Name törmäyttää toisiinsa yleismaailmallisesti tunnistettavat elämäntavat, luontoyhteyttä vaalivan hengellisyyden ja individualistisen suurkaupunkilaisuuden, ja synnyttää niiden välille pakahduttavan rakkaustarinan.

Eri aikatasoilla matkaava juoni on lopulta toissijainen verrattuna elokuvan herättämiin ydinkysymyksiin, jotka ovat kaikille tuttuja: Millaista olisi olla joku toinen? Onko olemassa sielua?

Ja: Mistä tietää, jos meidät onkin tarkoitettu yhteen?

Kuva anime-elokuvasta Your Name.
Mitsuha. Kuva anime-elokuvasta Your Name. animet,elokuvat,Teeman elokuvafestivaali,animaatioelokuvat,Your Name,Makoto Shinkai,Teeman elokuvafestivaali 2019
Kuva anime-elokuvasta Your Name.
Taki. Kuva anime-elokuvasta Your Name. Your Name,animet,animaatioelokuvat,Teeman elokuvafestivaali,elokuvat,Teeman elokuvafestivaali 2019
Mistä tietää, jos meidät onkin tarkoitettu yhteen?

Jos japanilainen animaatio eli anime ei ole tuttua, Your Name voi tuntua ajoittain hengästyttävältä – etenkin kun jrock-bändi Radwimpsin alkuperäiskappaleet räjähtävät soimaan ja tempaisevat mukaansa.

Silloin kannattaa antaa silmien levätä häkellyttävän taidokkaassa animaatiossa, joka imitoi todellisuutta pelottavan hyvin: kun Taki ystävineen pysähtyy ramenille, lähikuva höyryävästä kulhosta nostattaa veden kielelle. Tokion tornitalot kimaltelevat auringossa ja nosturit vilkkuvat yössä. Maaseudun rehevyys ja vehreys tekevät kuvitteellisesta Itomorin kylästä paratiisin. Mieleen nousee mestarillisen Eilisen kuiskauksen (1991) luontokuvaus.

Perinteisen ja modernin Japanin arvokamppailu näkyy erityisen hienosti Mitsuhassa, joka haaveilee Tokion kahviloista mutta saa tyytyä tien varren juoma-automaatista ostettuun tölkkiin. Hänen kauttaan Your Name käsittelee hienosti perhettä ja uskontoa.

Etäinen pormestari-isä nolaa Mitsuhan kaverien edessä ojentamalla tätä huonoryhtisyydestä. Vastapainona on lempeä isoäiti, joka tuntee kylän suojelupyhimyksen salat ja opettaa perinteisiä käsitöitä ja šintolaisuuden jumalyhteyttä lapsenlapsilleen. Tällä kaikella on tärkeä osansa Your Namen yllättävässä juonenkulussa.

Kuva anime-elokuvasta Your Name.
Sukupuoli ei ole muuttumaton laatikko, Your Name muistuttaa. Kuva anime-elokuvasta Your Name. Your Name,Makoto Shinkai,animet,animaatioelokuvat,Teeman elokuvafestivaali,elokuvat,Teeman elokuvafestivaali 2019
Sukupuoli on suora, jonka varrella on lukemattomia pisteitä joille sijoitumme, päivästä ja mielialasta riippuen.

Huumori nousee paitsi puberteetin aiheuttamasta kehohäpeästä myös yhteiskunnallisista rooleista ja odotuksista. Kun Taki herää naisena ja puristelee ensi töikseen rintojaan, Your Name kommentoi animen tirkistelyperinnettä ja miehistä katsetta.
Feminiinisyytensä kanssa sinut oleva poika ja pitelemätön tyttö rikkovat ääneensanomattomia sukupuolisääntöjä vastaan, mutta koska kyse on maagisesta tapahtumasta, rikkomuksista ei rangaista.

Hauskasti sekä Takista että Mitsuhasta tulee tuttavapiirissään suositumpi, kun he käyttäytyvät omalle sukupuolelleen epäsovinnaisesti. Your Name muistuttaakin, ettei sukupuoli ole mikään muuttumaton laatikko, johon synnymme. Pikemminkin se on suora, jonka varrella on lukemattomia pisteitä joille sijoitumme, päivästä ja mielialasta riippuen.

Pinnan alla Your Name on ihanan kaihoisa elokuva. Elegiana tunnettu japanilaisen animaation moodi tavoittaa hienosti ihmisenä olemisen ambivalenssin. Mitsuha ja Taki tuntevat jatkuvasti katkeransuloista kaipausta toiseen kaupunkiin, seuraan ja ruumiiseen. Tunne on osa nuoruutta, mutta ei tyhjenny siihen.

Elämä on väliaikaista, lyhyttä ja katoavaista, mutta jos onnistuu saamaan yhteyden toiseen ihmiseen, voi syntyä side, joka kestää halki aikojen.

Jutun kirjoittaja Jutta Sarhimaa on paraikaa perhevapaalla oleva Helsingin Sanomien kulttuuriosaston uutispäällikkö ja elokuvakriitikko, jonka mielestä jokaisen animaatiosta kiinnostuneen pitäisi nähdä animesarja Revolutionary Girl Utena (Shôjo kakumei Utena, 1997).

Toimittaja Jutta Sarhimaa katsoo kameraan, sylissä hänellä on pieni lapsi selin kameraan.
Jutta Sarhimaa ja Saima Paloma Sarhimaa Kriittisellä vyöhykkeellä. Toimittaja Jutta Sarhimaa katsoo kameraan, sylissä hänellä on pieni lapsi selin kameraan. Teeman elokuvafestivaali,Kriittinen vyöhyke
Elämä on katoavaista, mutta jos onnistuu saamaan yhteyden toiseen ihmiseen, voi syntyä side, joka kestää halki aikojen.

Your Name saa tv-ensi-iltansa Teeman elokuvafestivaalilla keskiviikkona 27.11. kello 20. Se on vuoden 2019 festivaalin avauselokuva. Areenassa se on katsottavissa kuukauden ajan.

Mistä elokuvakriitikot uneksivat? Teeman elokuvafestivaali vei kuvausryhmän, kahdeksan kriitikkoa, yhden Stalkerin, yhden vauvan ja yhden koiran tarkovskilaiselle vyöhykkeelle asiaa pohtimaan. Samat kriitikot vierailevat kirjoittajina Teeman elokuvafestivaalin nettisivuilla.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri