Hyppää pääsisältöön

Muutoksen matkaopas: Minna Nikula törsäsi kaikki rahansa, kunnes päätti vaurastua – nyt hänellä on suuri osakesalkku ja sijoitusasuntoja

Minna Nikula ja Maria Jyrkäs.
Minna Nikula ja Maria Jyrkäs. Kuva: Inkeri Kuisma / Yle Muutoksen matkaopas,raha,Radio Suomen Ilta,talous,maria jyrkäs

Sanotaan, että raha ei tuo onnea, mutta ei sitä tuo varattomuuskaan. Onnen sijaan raha tuo turvaa. Minna Nikula vinkkaa, miten jokainen voi vaurastua.

Vieraani Muutoksen matkaoppaassa, varallisuusvalmentaja Minna Nikula, 42, koki taloudellisen herätyksen vuonna 2011. Vähävaraisen perheen kasvatti oli hyväpalkkaisessa työssä, shoppaili ja kulutti rahaa hullun lailla, mitään ei ollut jäänyt säästöön, ja luottoraja oli tapissa.

Vielä piti kuitenkin ostaa markkinoiden kallein iPad. Tilille ei jäänyt yhtään rahaa ja palkkapäivään oli vielä viikko.

Silloin hän sanoo vasta tajunneensa, että tilanne oli kestämätön.

Ensin menot kuriin tai tuloja lisää – sitten säästämään ja sijoittamaan

Ensimmäinen askel taloudellisen turvan hankkimiseen on tulojen ja menojen tasapainottaminen. Minna luopui kivalta tuntuneesta kuluttamisesta ja hankki lisätuloja kouluttautumalla aerobic-ohjaajaksi ja tanssinopettajaksi.

Ihannetilanteessa kiinteät menot pitäisi pystyä pitämään 50–55% tuloista.

Seuraava askel ennen sijoittamista on säästöjen kerryttäminen. Tilillä kannattaa Minnan oppien mukaan olla 3–6 kuukauden pakollisten menojen suuruinen puskuri mm. työttömyyden ja sairauden varalta.

Minnan mukaan nykyisinkin "pikavippien kutsu" kannustaa ihmisiä elämään yli varojensa. Runsaalla 380 000 suomalaisella on luottotiedoissaan maksuhäiriömerkintä.

Jokainen terve suomalainen voi vaurastua

Sijoittaminen voidaan Minna Nikulan mukaan kokea mahdottomana, nolona tai pelottavana. Hän sanookin, että vaurastuminen ja menestyminen ovat yleensä noin 80-prosenttisesti psykologiaa, ja loput 20% ovat käytännön taitoja.

Hän saa sijoittamisen kuulostamaan siltä, että maailmassa on rahaa poiskerättävänä ja että kyse on vaan siitä, kuinka sitä ryhdytään keräämään.

Minnaa naurattaa, mutta hän uskoo, että jokainen terve suomalainen voi vaurastua. Hän sanoo, että tuloista riippumatta tottumuksiaan voi aina muuttaa ja lähteä vaikka pienesti liikkeelle.

– Jos jatkat nykyistä tapaa olla, olet 10 ja 20 vuoden päästä todennäköisesti suurin piirtein samassa tilanteessa kuin nyt. Mutta jos nyt rupeat tekemään vaikka pieniäkin muutoksia, niin pitkällä aikavälillä saat isoja asioita aikaiseksi.

Minna Nikulan elämä on muuttunut vuoden 2011 jälkeen melkoisesti. Hänellä on osakkeita kuusinumeroisen summan edestä ja mm. kymmenkunta sijoitusasuntoa yhdessä puolisonsa kanssa.

Haluatko tietää Minna Nikulan vinkit ja perustelut tarkemmin? Kuuntele keskustelumme ja kuuntelijakysymykset kokonaisuudessaan Areenassa: Mitä keinoja tavallisella tallaajalla on käytettävissä muuttaakseen omaa talouttaan?

Muutoksen matkaopas Radio Suomessa ja Areenassa joka maanantai klo 19.05.

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi