Hyppää pääsisältöön

Revontulien armoilla – dokumenttielokuva aurinkomyrskyn vaikutuksista maapallolla

Revontulilla on yllättäviä vaikutuksia elämään maapallolla.
Revontulet suolla. Revontulilla on yllättäviä vaikutuksia elämään maapallolla. Kuva: Antti Pietikäinen Yle TV1,Revontulien armoilla

TV1 sunnuntaina 15.3.2020 klo 10.00 - 10.55, Areenassa

Revontulet ovat kiehtoneet ja askarruttaneet ihmisiä vuosituhansien ajan. Viime vuosina saatu uusi tutkimustieto on ratkaisemassa monia revontuliin liittyviä arvoituksia.

Ohjaaja Simo Sipolan dokumenttielokuva Revontulien armoilla selvittää, miksi auringon hiukkaspommitus voi olla vaaraksi ihmiskunnalle. Pahimmillaan se voi vahingoittaa satelliitteja, pysäyttää lentoliikenteen sekä lamauttaa sähkö- ja tietoliikenneverkkoja.

“Kun me saamme ennusteita lähiavaruuden käyttäytymisestä, niin silloin osaamme kertoa viranomaisille, että nyt on syytä suojautua. Tämä tulee sitä tärkeämmäksi, mitä enemmän infrastruktuurimme liittyy avaruuteen", muistuttaa Helsingin yliopiston avaruusfysiikan professori Minna Palmroth.

Revontulilla on yllättäviä vaikutuksia elämään maapallolla.
Aktiiviset revontulet. Revontulilla on yllättäviä vaikutuksia elämään maapallolla. Kuva: Hannu Kettunen Yle TV1,Revontulien armoilla

Revontulet saavat alkunsa auringosta. Auringosta tulevat hiukkaset synnyttävät komeita revontulia, kun ne iskeytyvät yläilmakehään.

Revontulet ja ilmastonmuutos

Dokumenttielokuva kertoo myös, miten revontulet muuttavat ilmakehän kemiallista koostumusta. Revontulet vaikuttavat myös ilmakehän lämpötilaan. Kyse on lämpötilan luonnollisesta vaihtelusta.

“Meillä on tulossa uusia ilmastomallilaskuja. Ihan lähivuosina, ehkä jo vuoden sisällä saamme näistä tuloksia", kertoo Sodankylän geofysiikan observatorion johtaja Esa Turunen.

Turusen mukaan arvio revontulien osuudesta ilmastonmuutokseen on määrä julkaista hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n raportissa vuonna 2020.

Revontulilla on yllättäviä vaikutuksia elämään maapallolla.
Revontulikuvaaja Antti Pietikäinen. Revontulilla on yllättäviä vaikutuksia elämään maapallolla. Kuva: Jouni Soikkeli Yle TV1,Revontulien armoilla

Dokumenttielokuva paljastaa uutta tietoa siitä, miten aurinkomyrsky vaikuttaa eläinten käyttäytymiseen ja haittaa esimerkiksi ryhävalaiden sekä kaskelottien suunnistamista.

Yön selkään isolla myräkällä

Aurinkomyrskyistä on haittojen lisäksi iloa monille. Muoniolainen revontulikuvaaja Antti Pietikäinen lähtee yön selkään aina, kun voimakas myrsky on tiedossa.

“Siinä ihan sormet syyhyää, kun sitä odotellaan sitä iso myräkkää. Sitten kun se tulee sieltä, kyllähän se on hienoa katsottavaa”, Pietikäinen hehkuttaa.

Dokumenttielokuvan ovat tuottaneet Yleisradio ja saksalais-ranskalainen julkisen palvelun kanava Arte. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran vuonna 2019.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.