Hyppää pääsisältöön

Talvisodan syttymisestä 80 vuotta - vuosipäivä näkyy Ylen ohjelmistossa

Tk-kuvaaja Alvar Hamberg Suomussalmen lossin lähellä. 1.12.1939.
SA-kuva Tk-kuvaaja Alvar Hamberg Suomussalmen lossin lähellä. 1.12.1939. Kuva: SA-kuva talvisota

Talvisodan syttymisestä tulee lauantaina 30.11. kuluneeksi 80 vuotta. Vuosipäivä näkyy ja kuuluu Ylen ohjelmistossa lähiviikkoina.

Katso ja kuuntele Ylen Elävän arkiston artikkelista, miltä talvisota näytti ja tuntui.

Kino Suomi: Kainuu 39

Yle Teema tiistaina 26.11. klo 21.55
(1979) Fiktion ja dokumentin keinoja sekoittava kuvaus Kainuun Juntusrannan asukkaiden kohtalosta talvisodassa. Elokuva palkittiin Jussi-patsaalla. Ohjaus: Pirjo Honkasalo ja Pekka Lehto.

Näin tehtiin Talvisota-elokuva

Yle TV1 lauantaina 30.11. klo 8.05 alkaen
Pekka Parikan ohjaama Talvisota kuuluu Suomen kaikkien aikojen suurimpiin elokuva- ja tv-hankkeisiin. Ensi kertaa televisiossa esitettävä dokumentti kertoo elokuvan tekemisestä Keuruulla, mm. suuren räjähdekentän rakentamisesta. Haastateltavina ohjaajan lisäksi tuottaja Marko Röhr ja näyttelijä Esko Kovero.

Sota ilman voittoa

Yle TV1 lauantaina 30.11. klo 12.05
Suomalais-venäläinen dokumenttielokuva Sota ilman voittoa esittelee kiinnostavasti 80 vuotta sitten syttynyttä talvisotaa molempien osapuolten näkökulmasta. Dokumenttiohjelman juontavat näyttelijä Ville Haapasalo ja venäläinen rockmuusikko Sergei Shnurov, joiden molempien isoisät osallistuivat toiseen maailmansotaan. Käsikirjoitus ja ohjaus Arvo Tuominen ja Leonid Maljarov.

Talvisodan alkamisesta 80 vuotta

Yle TV1 lauantaina 30.11. klo 12.55
Talvisodan alkamisen muistohetki järjestetään Helsingin Kasarmitorilla. Mm. tasavallan presidentti Sauli Niinistö, eduskunnan puhemies ja puolustusministeri laskevat seppeleen talvisodan kansalliselle muistomerkille. Suora lähetys.

Talvisota-elokuva (12)

Yle TV1 lauantaina 30.11. klo 13.30 alkaen
(1989) Antti Tuurin romaaniin perustuva suurelokuva lakeuden miesten taistelusta Taipaleenjoella monikymmenkertaista vihollista vastaan. N: Taneli Mäkelä, Vesa Vierikko, Timo Torikka. O: Pekka Parikka.

Talvisota - ensimmäinen torjuntavoitto

Katsottavissa Yle Areenassa toistaiseksi
Dokumenttielokuva Talvisota – ensimmäinen torjuntavoitto kertoo talvisodan taustoista ja taisteluista, ankarasta talvesta sekä koko kansan taistelusta, kuuluisasta talvisodan hengestä. Rintamalla olleet kertovat myös omia muistojaan.

Suomen historia myytit: Talvisota

Yle TV1 sunnuntaina 31.11. klo 16.05
Syntyikö kuuluisa talvisodan henki kuin taikaiskusta? Kuinka suomalaissotilaiden väliset jännitteet vaikuttivat rintamalla? Ja mitä tapahtui yhdelle isoisälle?

Talvisodan veteraanit kertovat

Katsottavissa kokonaisuudessaan Yle Areenassa. Esitetään Yle TV1:ssä lähiviikkoina päiväsaikaan
Talvisodassa mukana olleet veteraanit kertovat kokemuksistaan 15-osaisessa lyhytohjelmasarjassa. Kertomusten kautta avautuu koko kuva sodasta, paitsi rintamalta myös taustajoukoista.
Käsikirjoitus, kuvaus ja ohjaus Ilpo Murtovaara ja Vesa Saarinen. Ohjelmasarja on vuodelta 2009.

Kino Suomi: Äideistä parhain

Yle Teema tiistaina 3.12. klo 21.55
Sota on muutakin kuin sankarikertomuksia ja näyttäviä taisteluita. Äideistä parhain kertoo lapsesta, joka joutuu sodan jaloista pakolaiseksi toiseen kulttuuriin. Klaus Härön elokuva sotalapsena Ruotsiin lähetetyn 9-vuotiaan Eeron matkasta tuntemattomaan maahan uuden äidin luo.

Ur filmen "Den bästa av mödrar"
Ur filmen "Den bästa av mödrar" Kuva: MRP Matila Röhr Production Oy Äideistä parhain

Teeman Elävä arkisto: Taistelun tie

Yle Teema torstaina 5.12. klo 22.25
(1940) Risto Orko kokosi tuoreeltaan Suomi-Filmin talvisotaa käsittelevistä uutiskatsauksista tunnin mittaisen dokumenttielokuvan. Kooste alkaa syksyn 1939 ylimääräisistä kertausharjoituksista. Sotarintaman tapahtumista nähdään kuvia mm. Karjalan kannaksen taisteluista ja Raatteen tien motista. Kotirintamalla kuvataan Helsingin ja muiden kaupunkien pommitustuhoja, ulkomaisen lehdistön toimintaa Suomessa sekä haavoittuneiden hoitoa.

Kesä 1939 - Suomi ennen sotaa

Yle TV1 perjantaina 6.12. klo 7.30
Kesällä 1939 amerikkalaiset Francis ja Helen Line kuvasivat Suomessa mykän värielokuvan. Ainutlaatuisissa kuvissa näkyy Suomi ennen talvisotaa. Elokuvan on Francis Linen materiaalin pohjalta ohjannut Tapani Itäranta.

Muisti: Simo Häyhä

Yle TV1 perjantaina 6.12. klo 13.40
Legendaarinen Simo Häyhä oli yksi talvisodan tunnetuimmista tarkka-ampujista, joka taisteli Kollaan rintamalla "Marokon Kauhun" komppaniassa. Venäläiset antoivat hänelle nimen Valkoinen Kuolema. Dokumenttielokuva Tarkka-ampuja Simo Häyhä kertoo legendaarisen sotilaan tarinan. Mikä oli maailman kenties tunnetuimman tarkka-ampujaksi luonnehditun miehen salaisuus?

Simo Häyhä
Simo Häyhä Kuva: Yle Simo Häyhä

Radio-ohjelmia

Kenttäpostin toivekonsertti

Yle Radio 1 lauantaina 30.11. klo 15.30.
Marraskuussa 1939 radiosta kuunneltiin rintamalle lähteneiden sotamiesten toivemusiikkia. Talvisodan kynnyksellä, viimeisenä rauhan kuukautena, suosittujen äänilevyjen konsertista tuli hetkellisesti “kenttäpostin toivekonsertti”, jossa musiikin ohella kuultiin myös toivojien terveisiä kotiväelle. Kun talvisodan alkamisesta oli kulunut 50 vuotta, toimittajat Riitta-Liisa Lampela ja Pekka Gronow koostivat näistä toiveista vajaan tunnin mittaisen radio-ohjelman. Tämä on lyhennetty versio tuosta marraskuussa 1989 lähetetystä ohjelmasta.

Suomi talvisodassa: Sodan syttyminen ja torjuntataistelu

Yle Radio 1 lauantaina 30.11. ja 7.12 klo 17.15
Suomi talvisodassa -sarjasta uusitaan Yle Radio 1:ssä kaksi jaksoa. Sarjassa seurataan historiallisia tapahtumia talvisodan hallituksen kabinettipöydissä. Tapahtumat kerrotaan maan johtohahmojen käymien todellisten keskustelujen ja päätösten kautta. Koko sarjan voi kuunnella täältä.

Sodan alla

Tuoreessa historiasarjassa perehdytään professori Pekka Visurin kanssa toisen maailmansodan ja Suomen talvisodan taustoihin uuden tutkimuksen valossa. Molemmat jaksot kuunneltavissa Yle Areenassa.


Artikkelia päivitetty 30.11.2019 klo 0:13: Tehty korjauksia TV1:n lauantain 30.11. ohjelmatietoihin ohjelmamuutosten takia. Suora lähetys Talvisodan muistohetkestä siirsi pois 5-osaisen Talvisota-sarjan uusintaesityksen. Tilalla esitetään Talvisota-elokuva.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua