Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Teeman elokuvafestivaali pääkuva

Et ole turvassa – Kosketuksissa on elokuva kallisarvoisesta mahdollisuudesta

Erikoislähikuva makaavasta naisesta, kasvot vaakatasossa. Kuva unkarilaisesta elokuvasta Kosketuksissa (2017).
Mária (Alexandra Borbély). Erikoislähikuva makaavasta naisesta, kasvot vaakatasossa. Kuva unkarilaisesta elokuvasta Kosketuksissa (2017). Kosketuksissa,Teeman elokuvafestivaali,Teeman elokuvafestivaali 2019

Ei suositella herkille katsojille: Ildikó Enyedin Kosketuksissa on teurastamoon sijoittuva hienovireinen kuvaus kahdesta sielusta, jotka löytävät toisensa.

"Tätä elokuvaa tehtäessä vahingoitettiin eläimiä, mutta ei elokuvaa varten. Tallensimme vain teurastamon arkea."

Elokuvan lopputekstien tavanomainen vastuuvapausteksti on korvattu hätkähdyttävällä tokaisulla, jota on vaikea lokeroida. Onko se jonkinlainen vitsi?

Ildikó Enyedin elokuvaa Kosketuksissa (Testről és lélekről) ei suositella herkille katsojille. Sen tapahtumapaikka on teurastamo: moderni, hygieeninen ja järkiperäisesti organisoitu laitos, jossa eläimiä muutetaan lihaksi. Päähenkilöt ovat teurastamon talousjohtaja Endre (Géza Morcsányi) ja uusi laaduntarkkailija Mária (Alexandra Borbély). Hieman rikkinäisiä ihmisiä molemmat.

Mikä on arvokasta elämää? Teuraaksi kuljetettavat lehmät ovat saaneet elää turvassa ja syödä kyllikseen. "Mutta ne ovat eläneet hyvin, hyvin surullisen ja suppean elämän", sanoo ohjaaja Ildikó Enyedi haastattelussa.

Toisaalla Enyedi on selittänyt teurastamon valintaa tapahtumapaikaksi sillä, että teurastamo on rehellinen paikka. Siellä todellisuus korostuu tavalla, jota emme haluaisi nähdä. Aineellista elämäntapaamme ylläpitävät järjestelmät, joiden toivoisimme mieluiten pysyvän piilossa.

Teurastamossa todellisuus korostuu tavalla, jota emme haluaisi nähdä.

Kosketuksissa ei ole elokuva kamppailusta tätä ristiriitaa vastaan. Se on vain tarina kahdesta ihmisestä, tai elokuvan alkuperäisnimen mukaisesti kahdesta sielusta, jotka löytävät yhteyden toisiinsa maailmassa, joka ei kaikista hyvää tarkoittavista, rationaalisista ponnisteluistamme huolimatta ole turvallinen paikka.

Saksanhirviuros ja -naaras lumisessa metsässä. Kuva elokuvasta Kosketuksissa (2017)
Kaksi saksanhirveä jossain kaukana. Saksanhirviuros ja -naaras lumisessa metsässä. Kuva elokuvasta Kosketuksissa (2017) Kosketuksissa,Teeman elokuvafestivaali,teeman elokuvat

Elokuvan perusvireenä on elämää koko ajan vaaniva vaara. Se syntyy heti ensimmäisissä kuvissa. Kaksi kaunista saksanhirveä, sonni ja lehmä, liikkuvat lumisessa metsässä. Aikaa kuluu ja kamera seuraa eläimiä kärsivällisesti. Kaikki on rauhallista, ja silti vatsanpohjaa kuristaa sinne alitajuisesti hiipinyt jännitys: kohta kajahtaa laukaus.

Pamahdusta ei kuitenkaan kuulu. Se tulee vasta seuraavassa kohtauksessa, teurastamossa.

Yrittääkö rinnastus sanoa, että "koskemattomassa" luonnossa on oikea turva? Tuskinpa sentään. Enyedin hirvien idylli sijaitsee jossain aivan muualla kuin tavallinen, keinovalaistu, banaali ja verinen todellisuus. Ei kuitenkaan maantieteellisen etäisyyden päässä.

Mária (Alexandra Borbély) työssään teurastamon laadunvalvojana elokuvassa Kosketuksissa
Mária työssään teurastamon laadunvalvojana. Mária (Alexandra Borbély) työssään teurastamon laadunvalvojana elokuvassa Kosketuksissa Kosketuksissa,Teeman elokuvafestivaali,teeman elokuvat

Enyedin fantasiassa kahden ihmisen välille avautuu yhteys, joka saattaisi aivan hyvin haihtua olemattomiin niin kuin edellisyön unet yleensäkin. Tapahtumissa on jotain yliluonnollista, mutta silti kaikki tuntuu olevan kiinni sattumasta. Viime kädessä elämä, se mikä siinä voi olla jonkin arvoista, vastustaa kaikkia yrityksiämme järjestää sitä. Mutta toisinaan pieni osa asettuu järjestykseen. Se on harvinainen mahdollisuus, jota ei saisi hukata, mutta missään ei ole luvattu, että sitä edes huomaa.

"Me kätkemme kallisarvoisuutemme toisiltamme", Ildikó Enyedi on sanonut siitä elämästä, jota yleensä elämme. Arjesta ja sen hälystä.

Ole hiljaa, kuuntele. Voit huomata jotain, jos hyvin käy.

Mutta voi käydä myös huonosti. Turvassa et ole.

Scen ur filmen On body and soul.
Yöllinen korttipeli – Endre ja Mária eivät saa unta. Scen ur filmen On body and soul. Kuva: Cinemanse Kosketuksissa,Alexandra Borbély
Me kätkemme kallisarvoisuutemme toisiltamme.

Berliinin elokuvajuhlien pääpalkinnolla Kultaisella karhulla vuonna 2017 palkittu Kosketuksissa saa tv-ensi-iltansa Teeman elokuvafestivaalilla keskiviikkona 27.11. kello 21.45. Areenassa se on katsottavissa kuukauden ajan.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri