Hyppää pääsisältöön

Ulkolinjan kevät 2020 - alkukevään ohjelmisto julkaistu

Laittomat siirtolaiset tulevat Meksikosta Yhdysvaltoihin junan vaunun päällä
Laittomat siirtolaiset tulevat Meksikosta Yhdysvaltoihin junan vaunun päällä Kuva: Juan de Dios / Yle siirtolaiset,Bad Hombres

Ulkolinjan alkukevään 2020 ohjelmisto on nyt julkaistu. Löydät Ulkolinjan tutulta lähetyspaikaltaan, TV1 torstaisin klo 22.00. Ulkolinjan tv-uusinnat nähdään sunnuntain myöhäisillassa. Yle Areenassa Ulkolinjat julkaistaan tv-lähetysviikon maanantaina.

9.1. Putinin nuoret

RUSSIA’S MILLENNIUM CHILDREN / New docs

Vladimir Putinin valtakausi Venäjän johdossa alkoi 31.12.1999 Boris Jeltsinin luovuttua vallasta. Ensimmäisessä uudenvuoden puheessaan Putin lupasi Venäjälle sananvapauden, mielipiteenvapauden ja vapaan lehdistön. Putinin valtaannousun päivänä syntyneet lapset ovat nyt kaksikymppisiä nuoria, ja he ovat eläneet koko elämänsä Putinin valtakunnassa. Millaisessa maassa he kokevat elävänsä?

16.1. USA:n vangitut lapset

USA: LOCKING UP CHILDREN / Java Films

Yhdysvalloissa on vangittuina yli 70 000 alaikäistä, osa heistä on tuomittu kymmeniksi vuosiksi suljettuihin laitoksiin. Monet tuomitut lapset ja nuoret on sijoitettu aikuisten vankiloihin, joissa heitä joudutaan pitämään eristyksessä, suojassa aikuisilta vangeilta. Yhdysvallat ei ainoana maana maailmassa ole allekirjoittanut kansainvälistä lastenoikeuksien julistusta.

23.1. Davosin foorumin kulisseissa

THE FORUM / Rise and Shine

Joka vuosi talouselämän ja politiikan eliitti kokoontuu Maailman talousfoorumiin. Foorumi on Klaus Schwabin luomus, jonka piti parantaa maailmaa dialogin avulla. Mikä houkuttelee maailman mahdit lumiseen Davosiin ja mitä foorumin kulisseissa todella tapahtuu?

30.1. Kiinan uusi silkkitie

CHINA'S NEW SILK ROAD / Java Films

Vuodesta 2013 lähtien Kiina on investoinut miljardeja nostaakseen Kiinan maailmantalouden veturiksi. Presidentti Xi Jingping mukaan ”vuosisadan projektissa” Kiina rakentaa nopean rautatien Kiinasta suoraan Länsi-Eurooppaan; Pakistanissa Kiina rakentaa suursatamaa, valtatien Himalajan yli ja Afrikassa jättiäissataman ja rautatien Etiopiaan. Onko maailmasta tulossa Kiinan siirtomaa?

6.2. Rokotussodat

THIS WORLD: CONSPIRACY FILES, VACCINE WARS, 52’ / BBC

Länsimaissakin yhä useampi epäilee rokotusten turvallisuutta, vaikka rokottamatta jättäminen uhkaa koko väestöä, väittävät asiantuntijat. Miten rokotusvastaisuus syntyi ja mihin se perustuu? Entä miksi se nousee juuri nyt samoilla alueilla populismi kanssa?

13.2. Seksikauppaa Irakissa

IRAQ'S SECRET SEX TRADE / Journeyman pictures

Irakissa uskonto ja papisto ylläpitävät virallisesti tiukkaa moraalia, seksi avioliiton ulkopuolella on kielletty. Piilotetuilla kameroilla kuvattu dokumentti paljastaa toisen todellisuuden: osa uskonoppineista välittää naisia ja jopa nuoria tyttöjä halukkaille asiakkaille.

20.2. Brittisotilaat tappajina (12)

PANORAMA: WAR CRIMES SCANDAL EXPOSED / BBC

Britannian armeijan erikoisjoukot ovat operoineet vuosia Afganistanissa ja Irakissa etsien talibaneja ja terroristeja. Brittisotilaat ovat myös tappaneet useita siviilejä, joilla ei ole ollut yhteyttä terroristeihin. BBC:n raportti paljastaa kuinka sotilaat toimivat kentällä t ja kuinka korkealla tasolla heidän tekonsa peiteltiin.

27.2. Saksalaiset asekauppiaina

THE BND FILE - SHIPPING COMPANIES AND THE ARMS BUSINESS / New Docs

Salaisten asiakirjojen mukaan Saksan ulkomaantiedustelupalvelu BND on sekaantunut aktiivisesti laittomaan asevientiin sotaakäyviin maihin ja kriisialueille, kuten Sudaniin, Myanmariin ja Jemeniin. Aseet ja tankit lähtevät määränpäähän saksalaisilla rahtialuksilla salaisen ukrainalaisen sataman kautta, jota ei löydy kartoilta.

5.3. Myanmar, sotilaiden vallassa (12)

ON THE INSIDE OF A MILITARY DICTATORSHIP / First hand films

Koko maailma huokaisi helpotuksesta kun Myanmarin sotilasvalta päättyi: 50 vuoden jälkeen valtaan nousi kotiarestissa pidetty Aung San Suu Kyi. Vain vuosi sen jälkeen Myanmarin hallintoa on syytetty maan muslimivähemmistön, rohingya-heimon, kansanmurhasta. Entiset sotilasjohtajat vaihtoivat univormunsa valkoisiin paitoihin, mutta pitivät vanhat aatteensa, väittää uusi dokumentti.

12.3. Köyhänä Englannissa

Britanniassa yli 14 miljoonaa köyhää ihmistä. Köyhistä yli neljä miljoonaa elää syvässä köyhyydessä eli heidän tulotasonsa on alle puolet virallisesta toimeentulominimistä. Seitsemän miljoonaa ihmistä, joista yli kaksi miljoonaa on lapsia, kärsii pitkäkestoisesta köyhyydestä (kestänyt yli kaksi vuotta).

Köyhyyden lisääntymiseen vaikuttavat sosiaalitukien leikkaukset ja korkea vuokrataso. Köyhyys näkyy muun muassa ruokapankkien asiakkaiden määrän kasvussa ja kodittomuuden lisääntymisessä. EU-ero heikentää Britannian taloutta ennestään ja kaikkein kovimmin se iskee heikossa asemassa oleviin köyhiin. Ohjaus Minna Pye.

19.3. Kirje Alepposta (16)

FOR SAMA / AUTLOOK Filmsales

Aleppossa, sodan keskellä Wa'd al-Khatib elää, rakastuu ja saa tyttären. Nuori äiti dokumentoi elämää sodan runtelemassa Syyriassa viiden vuoden ajan. Siitä tulee kirje tyttärelle. Keskellä Aleppon tuhoa Waad pohtii uskaltaako hän jatkaa taistelua vapauden puolesta, vai tuleeko hänen paeta maasta oman ja tyttärensä hengen edestä.

Löydät kaikki Areenassa olevat Ulkolinjat täältä!

Ohjelmisto on julkaistu 27.11.2019. Muutokset ohjelmistossa mahdollisia.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua