Hyppää pääsisältöön

Ulkolinjan kevät 2020 - kevään ohjelmisto julkaistu

Laittomat siirtolaiset tulevat Meksikosta Yhdysvaltoihin junan vaunun päällä
Laittomat siirtolaiset tulevat Meksikosta Yhdysvaltoihin junan vaunun päällä Kuva: Juan de Dios / Yle siirtolaiset,Bad Hombres

Ulkolinjan alkukevään 2020 ohjelmisto on nyt julkaistu. Löydät Ulkolinjan tutulta lähetyspaikaltaan, TV1 torstaisin klo 22.00. Ulkolinjan tv-uusinnat nähdään sunnuntain myöhäisillassa. Yle Areenassa Ulkolinjat julkaistaan tv-lähetysviikon maanantaina.

9.1. Putinin nuoret

RUSSIA’S MILLENNIUM CHILDREN / New docs

Vladimir Putinin valtakausi Venäjän johdossa alkoi 31.12.1999 Boris Jeltsinin luovuttua vallasta. Ensimmäisessä uudenvuoden puheessaan Putin lupasi Venäjälle sananvapauden, mielipiteenvapauden ja vapaan lehdistön. Putinin valtaannousun päivänä syntyneet lapset ovat nyt kaksikymppisiä nuoria, ja he ovat eläneet koko elämänsä Putinin valtakunnassa. Millaisessa maassa he kokevat elävänsä?

16.1. USA:n vangitut lapset

USA: LOCKING UP CHILDREN / Java Films

Yhdysvalloissa on vangittuina yli 70 000 alaikäistä, osa heistä on tuomittu kymmeniksi vuosiksi suljettuihin laitoksiin. Monet tuomitut lapset ja nuoret on sijoitettu aikuisten vankiloihin, joissa heitä joudutaan pitämään eristyksessä, suojassa aikuisilta vangeilta. Yhdysvallat ei ainoana maana maailmassa ole allekirjoittanut kansainvälistä lastenoikeuksien julistusta.

23.1. Davosin foorumin kulisseissa

THE FORUM / Rise and Shine

Joka vuosi talouselämän ja politiikan eliitti kokoontuu Maailman talousfoorumiin. Foorumi on Klaus Schwabin luomus, jonka piti parantaa maailmaa dialogin avulla. Mikä houkuttelee maailman mahdit lumiseen Davosiin ja mitä foorumin kulisseissa todella tapahtuu?

30.1. Kiinan uusi silkkitie

CHINA'S NEW SILK ROAD / Java Films

Vuodesta 2013 lähtien Kiina on investoinut miljardeja nostaakseen Kiinan maailmantalouden veturiksi. Presidentti Xi Jingping mukaan ”vuosisadan projektissa” Kiina rakentaa nopean rautatien Kiinasta suoraan Länsi-Eurooppaan; Pakistanissa Kiina rakentaa suursatamaa, valtatien Himalajan yli ja Afrikassa jättiäissataman ja rautatien Etiopiaan. Onko maailmasta tulossa Kiinan siirtomaa?

6.2. Rokotussodat

THIS WORLD: CONSPIRACY FILES, VACCINE WARS, 52’ / BBC

Länsimaissakin yhä useampi epäilee rokotusten turvallisuutta, vaikka rokottamatta jättäminen uhkaa koko väestöä, väittävät asiantuntijat. Miten rokotusvastaisuus syntyi ja mihin se perustuu? Entä miksi se nousee juuri nyt samoilla alueilla populismi kanssa?

13.2. Seksikauppaa Irakissa

IRAQ'S SECRET SEX TRADE / Journeyman pictures

Irakissa uskonto ja papisto ylläpitävät virallisesti tiukkaa moraalia, seksi avioliiton ulkopuolella on kielletty. Piilotetuilla kameroilla kuvattu dokumentti paljastaa toisen todellisuuden: osa uskonoppineista välittää naisia ja jopa nuoria tyttöjä halukkaille asiakkaille.

20.2. Brittisotilaat tappajina (12)

PANORAMA: WAR CRIMES SCANDAL EXPOSED / BBC

Britannian armeijan erikoisjoukot ovat operoineet vuosia Afganistanissa ja Irakissa etsien talibaneja ja terroristeja. Brittisotilaat ovat myös tappaneet useita siviilejä, joilla ei ole ollut yhteyttä terroristeihin. BBC:n raportti paljastaa kuinka sotilaat toimivat kentällä t ja kuinka korkealla tasolla heidän tekonsa peiteltiin.

27.2. Saksalaiset asekauppiaina

THE BND FILE - SHIPPING COMPANIES AND THE ARMS BUSINESS / New Docs

Salaisten asiakirjojen mukaan Saksan ulkomaantiedustelupalvelu BND on sekaantunut aktiivisesti laittomaan asevientiin sotaakäyviin maihin ja kriisialueille, kuten Sudaniin, Myanmariin ja Jemeniin. Aseet ja tankit lähtevät määränpäähän saksalaisilla rahtialuksilla salaisen ukrainalaisen sataman kautta, jota ei löydy kartoilta.

5.3. Aasian poikamiespommi

MISSING WOMEN AND THE BACHELOR TIME BOMB / Bildersturm Filmproduktion /NDR / ARTE / SRF

Aasiassa on 150 miljoonan naisen ja vaimon vaje. Miesvaltaisuus selittyy tiukalla perhesuunnittelulla, joka takia on jo kauan suosittu poikasikiöitä ja abortoitu tyttöjä. Perhesuunnittelun Aasiaan juurruttivat YK:n väestörahasto ja yksityiset, länsimaiset säätiöt. Sen seurauksena naisista on nyt tullut kauppatavaraa ja rikoksen uhreja.

12.3. Köyhänä Englannissa

Britanniassa yli 14 miljoonaa köyhää ihmistä. Köyhistä yli neljä miljoonaa elää syvässä köyhyydessä eli heidän tulotasonsa on alle puolet virallisesta toimeentulominimistä. Seitsemän miljoonaa ihmistä, joista yli kaksi miljoonaa on lapsia, kärsii pitkäkestoisesta köyhyydestä (kestänyt yli kaksi vuotta).

Köyhyyden lisääntymiseen vaikuttavat sosiaalitukien leikkaukset ja korkea vuokrataso. Köyhyys näkyy muun muassa ruokapankkien asiakkaiden määrän kasvussa ja kodittomuuden lisääntymisessä. EU-ero heikentää Britannian taloutta ennestään ja kaikkein kovimmin se iskee heikossa asemassa oleviin köyhiin. Ohjaus Minna Pye.

19.3. USA:n syvä kahtiajako 1/2

FRONTLINE: AMERICA’S GREAT DIVIDE: FROM OBAMA TO TRUMP ,1/2 / Pbs

1/2. Yhdysvalloissa politiikasta on tullut katkeraa ja myrkyllistä - kansan kahtiajako on syvä. Barack Obama lupasi yhdistää kulttuuristen, poliittisten erimielisyyksien ja rotukiistojen jakaman kansan. Toisin kävi: syntyikin otollinen maaperä Donald Trumpin valtaannousulle ja kansa jakautui kahteen leiriin yhä vahvemmin.

26.3. USA:n syvä kahtiajako 2/2

FRONTLINE: AMERICA’S GREAT DIVIDE: FROM OBAMA TO TRUMP ,1/2 / Pbs

2/2. Yhdysvalloissa politiikka on katkeraa, myrkyllistä ja kansan kahtiajako on syvä. Barack Obama lupasi yhdistää rotukiistojen, kulttuuristen ja politiisten erimielisyyksien jakaman kansan. Toisin kävi. Donald Trumpin kampanja repi syvän railon pohjoisamerikkalaisten välille. Vihanpito leirien välillä on viime vuosina muuttunut yhä aggressiivisemmaksi.

2.4. Myanmar, sotilaiden vallassa (12)

ON THE INSIDE OF A MILITARY DICTATORSHIP / First hand films

Koko maailma huokaisi helpotuksesta kun Myanmarin sotilasvalta päättyi: 50 vuoden jälkeen valtaan nousi kotiarestissa pidetty Aung San Suu Kyi. Vain vuosi sen jälkeen Myanmarin hallintoa on syytetty maan muslimivähemmistön, rohingya-heimon, kansanmurhasta. Entiset sotilasjohtajat vaihtoivat univormunsa valkoisiin paitoihin, mutta pitivät vanhat aatteensa, väittää uusi dokumentti.

9.4. Kuka pelkää Huaweita?

WHO IS AFRAID OF HUAWEI? / Lagardere Studios

Kiinan nopeasti kasvaneen talouden kärjessä on menestynyt teknologiayhtiö Huawei. Se operoi 170 maassa, ja myy vuodessa yli 200 miljoonaa puhelinta, lisäksi se rakentaa ja ylläpitää tietoverkkoja. Samalla yhtiötä syytetään teknologiavarkauksista ja vakoilusta, jättiyritys on lännen ja Kiinan kauppasodan ytimessä.

16.4. Aasian ratkaisut epidemiaan

COVID-19, THE ASIAN WAY / Ampersand

Koronavirusepidemia alkoi Kiinasta ja levisi ensin Aasiassa, sitten koko maailmaan. Kiinassa epidemian hillitsemiseksi otetiin käyttöön tiukat rajoitukset. Etelä-Korea valvoi kansalaisiaan teknologian avulla, Taiwan luotti ihmisten solidaarisuuteen, ja Japani uskoi tehokkaaseen terveydenhuoltoonsa. Ne kaikki kuitenkin osoittavat, että koronavirus on voitettavissa.

23.4. Vuosi al-Holissa

Terrorijärjestö Isisin kalifaatissa eläneet suomalaisnaiset ja heidän lapsensa suljettiin vuosi sitten al-Holin leiriin Syyriassa. Mitä naiset, omaiset ja paikalliset ajattelevat tilanteesta? Ohjaus Antti Kuronen.

30.4. Näkymättömät työntekijät

GHOST WORKERS / Java Films

Kuinka Google, Facebook, Uber ja muut nettijätit osaavat tarjota käyttäjilleen heitä kiinnostavia nettisivuja ja mainoksia? Jotta sovellukset toimivat, ne pitää ohjelmoida ja opettaa. Työn tekevät alihankkijayritysten alipalkatut työntekijät vailla turvaa – usein kotoaan ja omilla työvälineillään.

7.5. Voittoa vedellä

LORDS OF WATER / Java Films

Vuonna 2050 joka neljännen ihmisen arvellaan kärsivät vesipulasta. Sen ovat huomanneet myös maailman talousmahdit ja vedestä on tullut uusi kulta. Monet suursijoittajat ovat perustaneet sijoituksiaan ja rahastojaan veteen – kilpailu veden monopolista on kova.

14.5. Unelmana USA

Maria Reyes pakenee lapsineen Hondurasin väkivaltaa. Pääsevätkö he Yhdysvaltoihin, vaikka Trump painostaa Meksikoa pysäyttämään siirtolaiset? Ohjaus Pertti Pesonen.

21.5. Ulkolinja: Washington vastaan Washington

FRONTLINE: CORONAVIRUS PANDEMIC a.k.a. FRONTLINE: CORONAVIRUS – A TALE OF TWO WASHINGTONS / Pbs

Koronavirus levisi Yhdysvalloissa nopeasti. Tutkijat varoittivat poliitikkoja jo hyvissä ajoin, mutta huutoja ei kuultu liittovaltiotasolla. Kiista erilaisista näkemyksistä kärjistyi kahden Washingtonin – osavaltion ja pääkaupungin – välillä. Samaan aikaan tauti levisi, potilaita kuoli ja sairaalat taistelivat ilman kunnollisia välineitä. Maskeja ja suojia askarteltiin hoitajille kodeissa ja sairaaloiden taukotiloissa.

28.5. Takaisin Fukushimaan

Fukushiman onnettomuusalueelle on jo jonkin aikaa päästy muuttamaan takaisin. Osa alueesta on edelleen suljettua mutta lähikaupunki Okumaan on palannut muutamia satoja ihmisiä. Ennen onnettomuutta asukasluku oli yli 10 000. Millä mielellä ihmiset palaavat alueelle jota monet pitävät vaarallisena? Mitä miettivät ne, jotka eivät ehkä koskaan pääse kotiin. Fukushiman onnettomuus on nostanut ydinvoiman vastustusta japanissa, mutta sillä ei ole vaikutusta maan energiapolitiikkaan, joka nojaa edelleen vahvasti ydinvoimaan. O. Marko Lönnqvist

4.6. Arabian taistelevat prinssit, HUOM! Klo 22.05

THE RIVAL PRINCES OF THE GULF / Arte

Arabian niemimaalla valtaa jakaa kolme ehkä maailman rikkainta ja vaikutusvaltaisinta prinssiä: Quatarin Tamim Al Thani, Saudi-Arabian Mohammed Ben Salman ja Arabiemiirikuntien Mohammed Ben Sayed. He ovat kaikki vast’ikään valtaan astuneita, alle 40-vuotiaita ja käyvät taistelua paitsi Persianlahden öljystä myös maailman vallasta.

Löydät kaikki Areenassa olevat Ulkolinjat täältä!

Ohjelmisto on julkaistu 27.11.2019. Muutokset ohjelmistossa mahdollisia.