Hyppää pääsisältöön

Yle vastaa: Audiodraaman perinteeseen kuuluu kehittyminen ja muuttuminen

Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä
Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä Yle,yle vastaa

Julkaisemme Ylestä lehdille lähetettyjä kirjoituksia, vastauksia ja oikaisuja. Tämä vastaus on lähetetty Helsingin Sanomiin 27.11.2019.

Toimittaja Sampsa Oinaala oli huolissaan (HS 25.11.) audiodraaman tilanteesta. Huoleen ei ole kuitenkaan aihetta.

Audion käyttö on murroksessa, ja äänikirjojen ja podcastien helpon saatavuuden myötä erilainen sisältöjen kuunteleminen on hurjassa kasvussa. Olemme Ylessä vastanneet murrokseen resursoimalla podcastien kehitystyötä ja audion digitaalista saatavuutta perinteisen ohjelmaradion rinnalla. Vaikka digitaalisuuden varjolla on ennustettu radion kuolemaa, uskomme sekä perinteisen radion että itse valitun audiosisällön kuuntelun täydentävän jatkossakin toisiaan.

Reilut kaksi vuotta sitten aloitimme Yle Draamassa projektin, jonka tarkoituksena oli pohtia digitalisoitumisen mahdollisuuksia ja kehittää audiodraamaa yhtenä kokonaisuutena. Antti Lehtinen ja Matti Kajander nimitettiin radiodraaman sisältövastaaviksi ja Juha-Pekka Hotinen siirtyi vetämään featureohjelmia. Yhteisen kehitystyön keskeisiä painopisteitä ovat alusta asti olleet uusien yleisöjen etsiminen sekä uusien tekijöiden ja tekemisen muotojen löytäminen.

Teemalliset kokonaisuudet ovat uusi avaus, jolla haemme ohjelmistoon eri alustoilla toimivaa sisältöä. Tänä syksynä Yle Radio 1:ssä kuultu Komediakuunnelmia-kokonaisuus on tästä tuorein esimerkki. Sarjan kahdeksan kuunnelman käsikirjoitukset haettiin avoimella haulla, johon osallistui sekä uusia että kokeneita tekijöitä. Komediakuunnelmia tavoitti yleisönsä hyvin radiossa ja keräsi Areenassa valtavan määrän käynnistyksiä.

Tuotamme vuosittain paljon erilaisia audiosisältöjä eri alustoille. Pyrimme jatkuvasti tekemään monipuolista ohjelmaa: korkeatasoisia taidekuunnelmia ja lastenkuunnelmia, podcasteja, viihdesarjoja, luentaohjelmia, featureohjelmia ja äänitaidetta. Kaikissa tuotannoissa tavoitteenamme on kiinnostava, korkeatasoinen ja uusia kuulokulmia tarjoava ääniteos.

Radioteatterin perinnettä ei ole koskaan ylläpidetty jämähtämällä paikoilleen - päinvastoin, se on saavutettu kehittymällä ja moniäänisellä kerronnalla. Luomme vahvaa, vaikuttavaa ja tunteita herättävää sisältöä myös tulevaisuudessa. Sitä rakennetaan yhteistyössä konkareiden ja nuorempien sukupolvien vastuunkantajien kesken.

Jarmo Lampela
päällikkö, Yle Draama