Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Nosteessa radio pääkuva

YleX Nosteessa: Jasper tekee tarttuvaa kitarapoppia, jonka viehätys tulee nuoren omista kokemuksista

Nuori kiharatukkainen mies istuu pöydän ääressä ja katsoo suoraan kameraan. Päällään hänellä on terrakotan värinen kauluspaita ja rannekoruja käsissä.
Nuori kiharatukkainen mies istuu pöydän ääressä ja katsoo suoraan kameraan. Päällään hänellä on terrakotan värinen kauluspaita ja rannekoruja käsissä. Kuva: Promokuva Nosteessa (YleX),musiikki

Uuden musiikin X -ohjelman Ida Karimaa ja Jani Kareinen valitsevat viikoittain soittoon yhden bändin tai artistin, jolla ei ole vielä levytyssopimusta tai jonka on sopimus pienen levy-yhtiön tai julkaisijan kanssa. Tällä viikolla vuorossa on Jasper.

Jasper tekee tarttuvaa popmusiikkia nuoren näkökulmasta.

Ida Karimaa ja Jani Kareinen kommentoivat:

– Herkkä-ääninen, uransa alkuvaiheessa oleva 19-vuotias Jasper vakuuttaa toisella singlellään Etsivä löytää. Artisti itse kertoo saavansa inspiraatiota omista kokemuksistaan, ja hänen musiikissaan kuuluu luonnollisella tavalla nuoren näkökulma maailmaan.

– Biiseistä voi huomata myös inspiraatiota antaneiden kansainvälisten artistien, kuten James Arthurin vaikutuksen. Kun Jasper löytää musiikkiin tulevaisuudessa vielä vahvemman omaleimaisen otteen, voi tältä artistilta odottaa vaikuttavaa ja isoja yleisöjä syleilevää popmusiikkia.

Mikä sai sinut aloittamaan musiikin tekemisen?

– Musaharrastukseni alkoi jo joskus 7-vuotiaana kun aloitin pianonsoiton. Vuosien aikana pianonsoitto vaihtui enemmän ja enemmän kitaraan, tykkäsin myös laulaa ja tehdä jo vähän omia juttuja. 2018 loppuvuodesta kirjoitin levytyssopimuksen 325 Medialle, siitä asti olen tehnyt jo kymmeniä biisejä varastoon.

Miten kuvailisit musiikkiasi?

– Se on maanläheistä, orgaanista ja helposti samaistuttavaa. Se käsittelee ajankohtaisia asioita ja rakkauden monimuotoisuutta. Haluan kertoa tarinat niin kuin koen ne omin silmin.

Mikä musiikkiasi on inspiroinut?

– Eniten ehkä omat kokemukset ja tarinat omasta elämästä, kaveripiiristä tai läheisiltä. Tietenkin inspiraatiota herättävät myös muut artistit ja ihan vaikka tuntematon ihminen kadulla.

– Erilaiset epävarmuudet itsestä ja omasta tulevaisuudesta voivat olla pelottavia. Varmaankin kaikki kokevat näitä iästä tai elämäntilaneesta riippumatta, joten haluan kirjoittaa myös niistä aiheista.

Oletko jo keikkaillut? Jos olet, mitä keikkaa jännitit eniten?

– Omalla artistinimellä keikkailu on vasta alussa, mutta esimerkiksi pianokonsertteja pienempänä on ollut kymmeniä. Jos pitää valita yksi, joka on jännittänyt eniten, on se ehkä viimeisin omalla nimellä vedetty keikka Westerbackin hyväntekeväisyystapahtumassa. Seuraava keikka on The Mascotissa Helsingissä 4.1. ja siellä on bändi mukana.

Mikä olisi unelmiesi keikkapaikka?

– Unelmakeikkapaikka on ehdottomasti Ruisrockin Rantalava. Siinä on tavoitetta: kuulla yleisön laulavan omia biisejä.

Mitä bändiä tai artistia haluaisit päästä lämppäämään? Miksi?

Lewis Capaldi ja James Arthur. Molemmat ovat omia lempiartistejani ja heidän musiikkityylinsä sopii hyvin yhteen minun musiikkini kanssa.

Jos Etsivä löytää soisi elokuvassa, mitä kohtauksessa tapahtuisi?

– Tulee mieleen sellanen kiusaamistilanne, jossa pääosan esittäjä on saanu lokaa niskaa ja kokee epävarmuutta. Hän jatkaa silti kävelyä toiveikkaana ja musiikki lähtee pyörimään.

Miten biisi syntyi?

– Loppukesästä sain jonkun todella raa’an version biisistä sähköpostiin ja kuultuani sen oli pakko päästä työstämään sitä. Teimme biisin Karri Kiurun, Aleksanteri Hulkon ja Ani Nnebedumin kanssa. Nikolai Alho auttoi tuotannossa. Siitä tuli hieno!

Minkälaisia suunnitelmia ja haaveita sinulla on artistiurallesi?

– Isoin tavoitteeni artistina on tavoittaa mahdollisimman paljon ihmisiä omalla musiikilla. Olen itse saanut lisäpotkua ja inspiraatiota muilta artisteilta, ja haluan artistina välittää näitä samoja asioita mahdollisimman monelle ihmiselle. Konkreettinen unelma on esiintyä festareilla kesällä.

Onko sinusta Nosteessa-artistiksi? Lähetä demo musatoimittajille täältä!