Hyppää pääsisältöön

Joulukuussa Elävässä arkistossa Tonttu Toljanterin matkassa kohti Lehmän vuotta

Sari Havas sarjassa Lehmän vuosi
Sari Havas sarjassa Lehmän vuosi Kuva: Yle/Harri Hinkka Lehmän vuosi,Sari Havas

Joulu tulla jollottaa. Vuosi kulkee kohti loppuaan ja päivät sen kun lyhenevät. Kuun lopulla talvipäivänseisauksen jälkeen alkaa taas matka kohti valoa. Ja kaiken kruunaa joulu.

Elävän arkiston runsaasta tarjonnasta löytyy joulukuussakin paljon iloa, tietoa ja ajankulua pitkään joulun odotukseen. Joulun odotusta voi helpottaa myös Elävän arkiston joulukalenterilla Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä sekä Elävässä arkistossa. Joka päivä julkaistaan uusi luukku, jonka takaa löytyy yllätys.

Joulukuun toivottua draama

Joulun tunnelmaan voi virittäytyä jo kuun alussa, kun Areenaan julkaistaan peräti kolme katsojien valitsemaa Tonttu Toljanterin seikkailua, Tonttu Toljanterin tuhmaikä vuodelta 2011, Tonttu Toljanteri ja oikean joulun salaisuus vuodelta 2010 ja vielä Tonttu Toljanterin joulupulma vuodelta 1998. .

Aivan pyhien alla, Tuomaan päivänä, voi sitten rentoutua katsomalla Lehmän vuotta. Sarjassa seurataan nuoren pieneläinlääkäri Hannan elämää. Hanna palaa miehensä kuoleman jälkeen juurilleen kunnaneläinlääkärin sijaiseksi. Sarjan ovat kirjoittaneet Kirsti Manninen ja Anna Nissinen ja ohjanneet Jukka Mäkinen, Ilkka Vanne ja Jussi Niilekselä. Hannan roolissa nähdään Sari Havas. Sarja on vuosilta 2006 – 2010 ja julkaistaan Areenaan 21.12.

Toljanteri (Kunto Ojansivu).
Tonttu Toljanterin tuhmaikä Toljanteri (Kunto Ojansivu). Kuva: Laura Pohjavirta Tonttu Toljanteri

Tapahtui joulukuussa

Joulukuun neljäntenä päivä 1917 senaatti antoi itsenäisyysjulistuksen eduskunnalle, joka hyväksyi sen kaksi päivää myöhemmin. Niinpä voikin uppoutua menneiden itsenäisyyspäivien tunnelmiin uusia itsenäisyyspäivän paraatia ja linnan juhlia odotellessa. Aivan itsenäisyyspäivän alla vuonna 1951 julkaistiin Suomen ensimmäinen Aku Ankka -lehden numero.

Heti itsenäisyyspäivän jälkeen voi virittäytyä säveltäjämestari Jean Sibeliuksen maailmaan. Sibeliuksen päivää vietetään 8.12.. Aivan kuun alussa julkaistiin muuten myös Väinö Linnan Tuntematon sotilas vuonna 1954. Myös Mika Waltarin Sinuhe egyptiläinen julkaistiin joulukuussa, 11.12.1945.

Kuva radiodraamaan Sinuhe egyptiläinen
Kuunnelma Sinuhe egyptiläinen Areenassa Kuva radiodraamaan Sinuhe egyptiläinen Kuva: Yle Sinuhe egyptiläinen,Yle Elävä arkisto,radiodraama sinuhe egyptiläinen

Joulukuun 10. päivänä jaetaan Nobelin palkinnot. Päivä on myös YK:n ihmisoikeuksien päivä. Suomi muuten liittyi YK:hon 14.12.1955. Joulukuussa, 15.12.1991 Suomenlinna ja Vanha Rauma valittiin Unescon maailmanperintöluetteloon.

Joulun aikaan kuuluu tietysti myös ruoka. Suomen ensimmäinen McDonald's avattiin 14.12.1984. Perinteisempää jouluruokaa taas tekivät mm. tv-kokit Jaakko Kolmonen ja Veijo Vanamo. Eikä muitakaan joulun perinteitä sovi unohtaa. Ja monia voivat viehättää myös Taatan joulupakinat. Vuonna 2004 joulun vietto päättyi järkytykseen, kun tsunami pyyhki Thaimaan ja Indonesian rannikoita.

Kirjailija Frans Emil Sillanpää lukee joulupakinaansa lapsille kynttilänvalossa
Kirjailija Frans Emil Sillanpää lukee joulupakinaansa lapsille kynttilänvalossa Kuva: yle kuvanauha Frans Emil Sillanpää

Joulukuussa syntyneitä

Joulukuussa viettävät syntymäpäiviään ainakin Toivo Kärjen, Eeva-Liisa Manner, Keke Rosberg, Pentti Linkola, Volter Kilpi, Tea Ista, Väinö "Olli" Nuorteva, Hanna-Maria Seppälä, Kalevi Hämäläinen, Siiri "Äitee" Rantanen, Kirsi Kunnas, Tuire Salenius, Lauri Viita, Timo K. Mukka, Pepe Willberg, Väinö Linna, Arvi Lind, Leo Lastumäki ja Kai Lind.

Joulukuussa kuolleita

Joulukuussa ovat muistoihin siirtyneet ainakin Pekka Halonen, Sylvi Kekkonen, Frank Zappa, Nelson Mandela, John Lennon, Johannes Virolainen, Ravi Shankar, Matti Kassila, Esko Nikkari, Kim Jong-il ja Kyösti Kallio.

Glöm inte Arkivet, där finns mycket intressant att läsa, se och höra! Siis toisella kotimaisella.

Adventtikynttilät
Adventtikynttilät Kuva: Jukka Lintinen joulukoristeet
Keskustele

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto