Hyppää pääsisältöön

Elävä arkisto joulukuussa

Pikkulintu lumisella oksalla
Pikkulintu lumisella oksalla Kuva: Seppo Sarkkinen joulukoristeet

Elävän arkiston runsaasta tarjonnasta löytyy joulukuussakin paljon iloa, tietoa ja ajankulua pitkään joulun odotukseen. Draamatarjonnan huippuna on 17.12. julkaistava 60-osainen sarja Elämän suola, joka on katsottavissa Areenassa vuoden ajan.

Elämän suolan keskeiset henkilöt
Elämän suola -sarjan henkilöt Elämän suolan keskeiset henkilöt Kuva: Yle/Antero Tenhunen Elämän suola

Joulun odotuksen voi aloittaa kuitenkin jo heti kuun alussa, kun Areenaan julkaistaan tämänvuotisen Joulukalenteri-kyselyn voittaja Heinähatun ja Vilttitossun joulukalenteri vuodelta 1993. Ja heti perään voikin uppoutua menneiden itsenäisyyspäivien tunnelmiin tämänvuotisia itsenäisyyspäivän paraatia ja linnan juhlia odotellessa.

Heti itsenäisyyspäivän jälkeen voi virittäytyä säveltäjämestari Jean Sibeliuksen maailmaan. Sibeliuksen päivää vietetään 8.12. Jos klassinen musiikki ei innosta, on joulukuun alussa myös Toivo Kärjen syntymäpäivä 3.12. Samana päivänä julkaistiin muuten myös Väinö Linnan Tuntematon sotilas vuonna 1954. Myös Mika Waltarin Sinuhe egyptiläinen julkaistiin joulukuussa, 11.12.1945.

Kuva radiodraamaan Sinuhe egyptiläinen
Kuunnelma Sinuhe egyptiläinen Areenassa Kuva radiodraamaan Sinuhe egyptiläinen Kuva: Yle Sinuhe egyptiläinen,Yle Elävä arkisto,radiodraama sinuhe egyptiläinen

Joulukuussa viettävät syntymäpäiviään ainakin Eeva-Liisa Manner, Keke Rosberg, Pentti Linkola, Volter Kilpi, Tea Ista, Väinö "Olli" Nuorteva, Hanna-Maria Seppälä, Kalevi Hämäläinen, Siiri "Äitee" Rantanen, Kirsi Kunnas, Lauri Viita, Timo K. Mukka, Pepe Willberg, Väinö Linna, Leo Lastumäki ja Kai Lind.

Joulukuun 10. päivänä jaetaan Nobelin palkinnot. Päivä on myös YK:n ihmisoikeuksien päivä. Suomi muuten liittyi YK:hon 14.12.1955. Joulukuussa, 15.12.1991 Suomenlinna ja Vanha Rauma valittiin Unescon maailmanperintöluetteloon.

Joulun aikaan kuuluu tietysti myös ruoka. Suomen ensimmäinen McDonald's avattiin 14.12.1984. Perinteisempää jouluruokaa taas tekivät mm. tv-kokit Jaakko Kolmonen ja Veijo Vanamo. Eikä muitakaan joulun perinteitä sovi unohtaa. Ja monia voivat viehättää myös Taatan joulupakinat.

Adventtikynttilät
Adventtikynttilät Kuva: Jukka Lintinen joulukoristeet
Keskustelu sulkeutuu 28.12.2019.
Keskustele

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto