Hyppää pääsisältöön

Neponen vie kohti joulua Elävän arkiston joulukuussa

Jänö Neponen
Neponen Jänö Neponen Kuva: Yle Kuvanauha Pupu Neponen,joulukalenteri (tv)

Joulu tulla jollottaa. Vuosi kulkee kohti loppuaan ja päivät sen kun lyhenevät. Kuun lopulla talvipäivänseisauksen jälkeen alkaa taas matka kohti valoa. Ja kaiken kruunaa joulu.

Elävän arkiston runsaasta tarjonnasta löytyy joulukuussakin paljon iloa, tietoa ja ajankulua pitkään joulun odotukseen. Joulun odotusta voi helpottaa myös Elävän arkiston joulukalenterilla Instagramissa. Joka päivä julkaistaan uusi luukku, jonka takaa löytyy yllätys.

Joulukuun toivottua draama

Joulukuun alkaa jo perinteisesti Elävän arkiston joulukalenteriäänestyksen voittajalla. Tänä vuonna tiukan taiston voitti Neposen joulukalenteri vuodelta 2002. Metsässä vaeltava jänö Neponen päätyy yksinäisen tontun luo ja he päättävät alkaa viettää joulua yhdessä. Kommelluksiltakaan ei vältytä.

Tonttu eli Ilkka Heiskanen ja Jänö Neponen lähikuvassa.
Neposen joulukalenteri. Tonttu eli Ilkka Heiskanen ja Jänö Neponen lähikuvassa. Kuva: Yle/Harri Hinkka Jänö Neponen,Ilkka Heiskanen,joulukalenteri (tv)

Joulukuun 9. päivänä julkaistaan iki-ihana Lea Pennasen kirjoittama ja Maija Karman kuvittama 20-osainen Piilomaan Pikku Aasi vuodelta 1977. Se on kertomus Pikku Aasista, joka ystävänsä Korppu-koiran kanssa lähtee pelastamaan Aasiruhtinasta Salasaaresta. Pikku Aaisn seikkailun on ohjannut Reijo Miettinen.

Piiilomaan Pikku Aasi
Piiilomaan Pikku Aasi Kuva: Yle Kuvanauha Piilomaan pikku aasi,Lea Pennanen,Maija Karma

Lisäksi uusintakierrokselle lähtevät Mun ainoot 30 minsaa vuodelta 2013. Harri Veistisen kirjoitama ja Antti Leinon ohjaama 12-osainen sarja kertoo kolmekymppisestä Jaanasta, joka jumittaa hampurilaisbaarin kassalla, kunnes… Pääosissa Milla Kangas, Ilkka Villi, Hennariikka Laaksola, Eppu Pastinen, Heidi Kirves ja Rebecca Viitala sekä Fakta homman kolme tuotantokautta.

Mun ainoot 30 minsaa ravintolan henkilökuntaa.
Mun ainoot 30 minsaa. Mun ainoot 30 minsaa ravintolan henkilökuntaa. Kuva: Laura Pohjavirta / Yle Mun ainoot 30 minsaa,Milla Kangas,Kotimainen tv-sarja (Suomi),Heidi Kirves,Eppu Pastinen
Fakta homman päähenkilöt ryhmäkuvassa pihakeinussa.
Fakta homma. Fakta homman päähenkilöt ryhmäkuvassa pihakeinussa. Kuva: Yle/Antero Tenhunen Lasse Karkjärvi,Eija Vilpas,Taneli Mäkelä,Riitta Havukainen,Fakta homma,1986 (musiikkikappale),keinut

Jatkokaudelle lähtevät myös Röllin jouluseikkailu ja Kotikadun joulut.

Kotikadun 3. ja 4. tuotantokausi uusitaan 2.12.

Tapahtui joulukuussa

Joulukuun neljäntenä päivä 1917 senaatti antoi itsenäisyysjulistuksen eduskunnalle, joka hyväksyi sen kaksi päivää myöhemmin. Niinpä voikin uppoutua menneiden itsenäisyyspäivien tunnelmiin uusia itsenäisyyspäivän paraatia ja linnan juhlia odotellessa. Aivan itsenäisyyspäivän alla vuonna 1951 julkaistiin Suomen ensimmäinen Aku Ankka -lehden numero.

Heti itsenäisyyspäivän jälkeen voi virittäytyä säveltäjämestari Jean Sibeliuksen maailmaan. Sibeliuksen päivää vietetään 8.12.. Aivan kuun alussa julkaistiin muuten myös Väinö Linnan Tuntematon sotilas vuonna 1954. Myös Mika Waltarin Sinuhe egyptiläinen julkaistiin joulukuussa, 11.12.1945.

Kuva radiodraamaan Sinuhe egyptiläinen
Kuunnelma Sinuhe egyptiläinen Areenassa Kuva radiodraamaan Sinuhe egyptiläinen Kuva: Yle Sinuhe egyptiläinen,Yle Elävä arkisto,radiodraama sinuhe egyptiläinen

Joulukuun 10. päivänä jaetaan Nobelin palkinnot. Päivä on myös YK:n ihmisoikeuksien päivä. Suomi muuten liittyi YK:hon 14.12.1955. Joulukuussa, 15.12.1991 Suomenlinna ja Vanha Rauma valittiin Unescon maailmanperintöluetteloon.

Joulun aikaan kuuluu tietysti myös ruoka. Suomen ensimmäinen McDonald's avattiin 14.12.1984. Perinteisempää jouluruokaa taas tekivät mm. tv-kokit Jaakko Kolmonen ja Veijo Vanamo. Eikä muitakaan joulun perinteitä sovi unohtaa. Ja monia voivat viehättää myös Taatan joulupakinat. Vuonna 2004 joulun vietto päättyi järkytykseen, kun tsunami pyyhki Thaimaan ja Indonesian rannikoita.

Kirjailija Frans Emil Sillanpää lukee joulupakinaansa lapsille kynttilänvalossa
Kirjailija Frans Emil Sillanpää lukee joulupakinaansa lapsille kynttilänvalossa Kuva: yle kuvanauha Frans Emil Sillanpää

Joulukuussa syntyneitä

Joulukuussa viettävät syntymäpäiviään ainakin Toivo Kärki, Eeva-Liisa Manner, Keke Rosberg, Pentti Linkola, Volter Kilpi, Tea Ista, Väinö "Olli" Nuorteva, Hanna-Maria Seppälä, Kalevi Hämäläinen, Siiri "Äitee" Rantanen, Kirsi Kunnas, Tuire Salenius, Lauri Viita, Timo K. Mukka, Pepe Willberg, Väinö Linna, Arvi Lind, Leo Lastumäki ja Kai Lind.

Joulukuussa kuolleita

Joulukuussa ovat muistoihin siirtyneet ainakin Pekka Halonen, Sylvi Kekkonen, Frank Zappa, Nelson Mandela, John Lennon, Johannes Virolainen, Ravi Shankar, Matti Kassila, Esko Nikkari, Kim Jong-il ja Kyösti Kallio.

Glöm inte Arkivet, där finns mycket intressant att läsa, se och höra! Siis toisella kotimaisella. Monenlaista sisältöä löytyy myös kaikilla kolmella Suomessa puhutulla saamen kielellä.

Adventtikynttilät
Adventtikynttilät Kuva: Jukka Lintinen joulukoristeet
Keskustele