Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Teeman elokuvafestivaali pääkuva

Huviretki tienpientareelle – Stalker-elokuvan hypnoottinen lumo kestää yhä

Stalker makaa silmät kiinni ruohikolla. Kuva elokuvasta Stalker (1979).
Stalker (Aleksandr Kaidanovski) näkee vyöhykkeellä unta. Stalker makaa silmät kiinni ruohikolla. Kuva elokuvasta Stalker (1979). Stalker,Teeman elokuvafestivaali,Andrei Tarkovski,Teeman elokuvafestivaali 2019

Elokuvakriitikko Toni Jerrman antoi Andrei Tarkovskin 40-vuotiaalle Stalkerille uuden mahdollisuuden. "No, huh, huh. Olen myyty."

Jos muistan oikein, näin Andrei Tarkovskin ohjaaman Stalker-filmin (1979) ensimmäisen kerran 1980-luvun alkupuolella neuvostoliittolaisiin elokuviin erikoistuneessa Kino Kosmoksessa. Siitä olen ainakin varma, että Arkadi ja Boris Strugatskin romaaniin pohjautuva elokuva teki minuun valtavan vaikutuksen.

Tuohon maailmanaikaan itäeurooppalainen tieteiskirjallisuus oli muutenkin in. Stanislaw Lemiltä ja Strugatskin veljeksiltä suomennettiin useita älyllisesti haastavia, korkeakirjallisia romaaneja. Ja kuinka ollakaan, Tarkovski on vastuussa myös Lemin Solaris-klassikon upeasta elokuvatulkinnasta (1972).

Myöhemmin olen useaan otteeseen yrittänyt katsoa Stalkerin tv-ruudulta – tässä kuitenkaan onnistumatta. Toisin kuin vain parisataasivuinen romaani, Tarkovskin elokuva perustuu verkkaisuuden lumoon.

Paras paikka filmin katsomiseen onkin elokuvateatteri, jossa kaikki ulkopuoliset häiriötekijät on siivottu olemattomiin. Kotikatsomassa huomio herpaantuu helposti ja katse siirtyy tutkailemaan ulkoisia maisemia tai kirjahyllyjen blu-ray-rivistöjä – ja silloin elokuvan maaginen taika katoaa kuin riepu Saharaan.

Nyt Stalker sai kuitenkin uuden mahdollisuuden. Laitoin kännykän äänettömälle, vedin verhot kiinni, sammutin valot ja annoin Tarkovskin kuljettaa minut salaperäiselle vyöhykkeelle.

Kolme miestä sumuisessa maisemassa. Kuva elokuvasta Stalker.
Kolme miestä sumuisessa maisemassa. Kuva elokuvasta Stalker. Stalker,Andrei Tarkovski,Teeman elokuvafestivaali,vyöhyke,Teeman elokuvafestivaali 2019
Mies maisemassa. Kuva elokuvasta Stalker.
Mies maisemassa. Kuva elokuvasta Stalker. Stalker,Andrei Tarkovski,Teeman elokuvafestivaali,Teeman elokuvafestivaali 2019
Onko alue lahja tai viesti?

Jo heti alkuun huomasin muistini tehneen tepposensa. Olin jostain syystä vakuuttunut, että alkutekstien jälkeen nähtävä kohtaus, jossa elokuvan päähenkilö (Aleksandr Kaidanovski) nousee vuoteestaan, kestäisi vähintään kuusi tuntia. Todellisuudessa se kesti vain viisi minuuttia – mikä sekin voi toki tuntua pitkältä ajalta hektiseen kännykännäpyttelyyn tottuneesta ihmisestä.

Hyvin pian Stalker kuitenkin tarttui minua kunnolla kraivelista eikä päästänyt sen jälkeen otteestaan.

Elokuvan perusajatus on hyvin samantapainen kuin Alex Garlandin parin vuoden takaisessa Annihilation-filmissä (2018). Nimettömän pikkuvaltion maastossa on tapahtunut jotain outoa parikymmentä vuotta sitten. Ei ole tietoa, iskikö paikalle meteoriitti vai oliko kyseessä avaruusolentojen vierailu. Onko alue lahja tai viesti? Joka tapauksessa tapahtuma synnytti vaarallisen, pikaisesti eristetyn vyöhykkeen, jossa normaalit luonnonlait heittävät kärrynpyörää.

Annihilationissa Garland kutoo näistä aineksista erikoistehosteilla koristellun seikkailun, jossa kaikki selitetään puhki – toisin kuin Jeff VanderMeerin nerokkaassa Hävitys-romaanissa, johon elokuva perustuu. Tarkovskin Stalkerissa jännite kasvaa ilman tehostekikkailuja, eikä mitään väännetä rautalangasta. Tarinan mystinen tunnelma syntyy immersiivisen käsikirjoituksen, tarkkaan sommitellun kuvakerronnan ja katsojan alitajunnan keskinäisestä piirileikistä.

Kolme miestä maisemassa. Kuvakaappaus elokuvasta Stalker.
Kolme miestä maisemassa. Kuvakaappaus elokuvasta Stalker. Stalker,Andrei Tarkovski,Teeman elokuvafestivaali,Teeman elokuvafestivaali 2019
Toiveista ja haluista. Uskosta ja näköalattomuudesta.

Ihmeen tuntua pursuavassa elokuvassa Kaidanovskin esittämä stalker salakuljettaa Vyöhykkeelle ihmisiä, jotka etsivät elämälleen uutta suuntaa. Vyöhykkeellä heitä odottaa mystinen Huone, jonka huhutaan toteuttavan kävijänsä salaisimmat toiveet.

Matka kielletylle alueelle on kuitenkin vaaroja täynnä. Ensin pitää selvitä paikkaa vartioivista sotilaista ja sitten jatkuvassa muutostilassa olevan Vyöhykkeen tappavista ansoista. Tukena stalkerilla ovat vain hänen omat kokemuksensa sekä turvalliset reitit paljastava, valkoiseen kankaanriekaleeseen sidottu mutteri.

Stalker ottaa uuden toimeksiannon vaimonsa vastaväitteistä ja vankilatuomion uhasta huolimatta. Vyöhyke vetää häntä vastustamattomasti puoleensa, sillä vain siellä hän kokee olevansa vapaa – ihminen, jonka elämällä on merkitystä.

Tällä kertaa hänen matkakumppaneinaan ovat itseään ja uravalintaansa epäilevä kirjailija (Anatoli Solonitsyn) sekä todelliset päämääränsä piilottava tiedemies (Nikolai Grinko). Pienieleisten mutta silti kurkkua kuristavien jännityskohtausten lomassa he käyvät syvällisiä filosofisia keskusteluja ja monologeja, joissa pohditaan muun muassa ihmisyyden olemusta, elämän tarkoitusta ja taiteen merkitystä.

Esiin nousevat myös kysymykset kunkin yksilön perimmäisistä olemassaolon motiiveista. Toiveista ja haluista. Uskosta ja näköalattomuudesta.

Kaikki tämä on kääritty visuaalisesti lumoavaan pakettiin. Alkuun seepiansävyinen maailma saa vehreät värit vasta Vyöhykkeelle siirryttäessä. Maisemia hallitsevat sumun ja rehevän luonnon ohessa kasvien valtaamat rauniot, ruostuneet autonraadot ja hylätyt tehdashallit.

Kosteus tunkee kaikkialle, lätäköissä makaa hylättyjä esineitä ja vettyneitä kirjansivuja. Sade ropisee matalaan veteen. Jossain kuikii mustaturkkinen koira, toisaalla kohdataan hiekkadyynien täyttämä sali.

Stalker (Aleksandr Kaidanovski) makaa kyljellään mättäällä keskellä betonista kanavaa. Musta koira juoksee matalassa vedessä.
Stalker (Aleksandr Kaidanovski) makaa kyljellään mättäällä keskellä betonista kanavaa. Musta koira juoksee matalassa vedessä. Stalker,Teeman elokuvafestivaali
Kaksi miestä suuressa tyhjässä teollisuusrakennuksessa, jonka lattiaa peittävät hiekkadyynejä muistuttavat muodostumat. Kuva elokuvasta Stalker
Kaksi miestä suuressa tyhjässä teollisuusrakennuksessa, jonka lattiaa peittävät hiekkadyynejä muistuttavat muodostumat. Kuva elokuvasta Stalker Stalker,Teeman elokuvafestivaali,teeman elokuvat
Kuvasto jättää aivokuoreen aavemaisen vahvan jäljen.

No, huh, huh. Olen myyty. Stalker kietoo yhä pauloihinsa niin vastaanpanemattomasti, ettei paremmasta väliä. Elokuva upottaa katsojan mystiseen maailmaan, jossa mikään ei ole varmaa tai taattua. Se tarjoilee hienoja, pitkiä kuva-ajoja ja kohtauksia, jotka eivät päästä otteestaan. Pelko ja ihmetys vaihtelevat, mielikuvat myllertävät ja aivot säkenöivät uusissa sfääreissä.

Elokuvan nähtyään tuntee tulleensa riuhtaistuksi reaalimaailmasta henkeäsalpaavalle matkalle alitajunnan eteerisiin syövereihin. Keskelle hypnoottista huviretkeä, jossa lyhyin reitti pisteestä A pisteeseen B ei ole sitä, mitä normijärjellä voisi kuvitella.

Niinpä on jälleen kerran pakko todeta, että Andrei Tarkovskin Stalker on viiden tähden elokuva. Loisteliaasti ohjattu ja näytelty filmihelmi, jonka rikkaat yksityiskohdat ja metafyysinen symbolismi karttavat yksioikoisia tulkintoja – mutta jonka kuvasto jättää aivokuoreen aavemaisen vahvan jäljen.

Jutun kirjoittaja Toni Jerrman on kriitikko, sarjakuvaneuvos, leffafriikki ja Tähtivaeltaja-lehden päätoimittaja. Vuosien mittaan hän on kirjoittanut elokuva-arvosteluja myös esimerkiksi Like Uutisiin ja Kauppalehteen. Sankarit, joita ilman hän olisi aivan toinen ihminen: Jim Morrison, Philip K. Dick ja Roky Erickson.

Kriitikko Toni Jerrman sumuisessa metsässä kädessään Stalker-elokuvan mallinen isoon mutteriin sidottu kangasriekale.
Toni Jerrman Kriittisellä vyöhykkeellä. Kriitikko Toni Jerrman sumuisessa metsässä kädessään Stalker-elokuvan mallinen isoon mutteriin sidottu kangasriekale. Teeman elokuvafestivaali,Toni Jerrman,Kriittinen vyöhyke
Jälleen kerran on pakko todeta, että Stalker on viiden tähden elokuva.

Stalker esitetään Teeman elokuvafestivaalilla sunnuntaina 1.12. kello 14.30. Se on festivaalin päätöselokuva. Areenassa se on katsottavissa kuukauden ajan. Elokuvan jälkeen nähdään vielä Muistoja Vyöhykkeeltä, jossa Tarkovskin apulaisena toiminut Arvo Iho muistelee kuvauksia Tallinnassa.

Mistä elokuvakriitikot uneksivat? Teeman elokuvafestivaali vei kuvausryhmän, kahdeksan kriitikkoa, yhden Stalkerin, yhden vauvan ja yhden koiran tarkovskilaiselle vyöhykkeelle asiaa pohtimaan. Samat kriitikot vierailevat kirjoittajina Teeman elokuvafestivaalin nettisivuilla.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri