Hyppää pääsisältöön

Pirjo on selittelyn mestari – näillä nikseillä voit selvitä aiheuttamastasi hämmingistä

Pirjo (Pirjo Heikkilä) istuu maskeeraustuolissa kärsivän näköisenä, kun maskeeraaja puhuu hänen kasvojensa edessä. Maskeeraajan puhekupla: "Tietsä, mä oon ruvennu syömään semmosia valkosipulikapseleita."
Pirjo (Pirjo Heikkilä) istuu maskeeraustuolissa kärsivän näköisenä, kun maskeeraaja puhuu hänen kasvojensa edessä. Maskeeraajan puhekupla: "Tietsä, mä oon ruvennu syömään semmosia valkosipulikapseleita." Kuva: Annamaria Palsi-Ikonen / Aito Media Oy, Yle Pirjo

Moni on joutunut seurassa tilanteeseen, jossa haluaa peitellä möhläystään tai tietämättömyyttään. Pirjolle nolot hetket ovat arkipäivää. Selittelyn mestari keksii aina hädän hetkellä ratkaisun pelastaakseen nahkansa – kunnes ajautuu toivottomaan umpikujaan.

Oletko esimerkiksi joutunut kamppailemaan vierustoverisi pahanhajuista hengitystä vastaan, kuten Pirjo, joka koettaa epätoivoisesti tuputtaa kurkkupastilleja maskeeraajalleen? Voit seuraavilla konsteilla yrittää selvitä pinteestä, kun huomaat menettäväsi kasvosi.

Vähättele itseäsi – sysää vastuu kaverillesi

Onko ystäväsi, opettajasi tai esimiehesi tarjonnut joskus "erikoistehtävää", joka on kuin sinulle räätälöity? Ehkä ensiajatuksesi on sama kuin Pirjolla: miten luistan uhkaavasta vastuusta?

Pirjon ystävä haluaa Pirjon kaasoksi häihinsä. Pirjo yrittää langettaa "kunniatehtävän" morsiamen läheiselle ystävälle – jota kaason velvollisuudet kiinnostavat yhtä vähän kuin Pirjoa.

Pirjo (Pirjo Heikkilä) keskustelee ystäviensä kanssa sohvalla. Pirjon puhekupla: "Mä pelkään, et mä rikon jotain haurasta teidän väliltä. Te ootte niin paljon läheisempiä."
Pirjo (Pirjo Heikkilä) keskustelee ystäviensä kanssa sohvalla. Pirjon puhekupla: "Mä pelkään, et mä rikon jotain haurasta teidän väliltä. Te ootte niin paljon läheisempiä." Kuva: Aito Media Oy, Yle Pirjo

Katso jakso Kaaso, ja opit, miten voit luikerrella pakoon vastuutasi.

Sulaudu ympäristöösi

Onko noloa, jos päätyy väärään vessaan? Ainakin siitä voi tulla piinallista, jos peittelee erehdystään. Pirjon tavoin voi hädän hetkellä naamioitua ympäristöön ja yrittää käyttäytyä kuin mies vessassa.

Pirjo (Pirjo Heikkilä) valuttaa vettä pullosta vessanpönttöön wc-kopissa. Nojaa pelokkaan näköisenä seinään. Puhekupla (wc-kopin ulkopuolelta huudetaan): "Jos on kusihätä, olis reilumpaa käyttää pisuaaria."
Pirjo (Pirjo Heikkilä) valuttaa vettä pullosta vessanpönttöön wc-kopissa. Nojaa pelokkaan näköisenä seinään. Puhekupla (wc-kopin ulkopuolelta huudetaan): "Jos on kusihätä, olis reilumpaa käyttää pisuaaria." Kuva: Aito Media Oy, Yle Pirjo

Katso jakso Väärä vessa, ja tiedät, miten toimia, jos eksyt väärään vessaan.

Selittele ja sepittele luovasti

On onni, jos lähelläsi asuu hyväsydäminen ystävä, joka arvostaa sopua ja muistaa sinua lahjalla, kuten Pirjon uskollinen naapuri. Velvollisuudentunnossaan Pirjo kokee, että välitön vastalahja on tarpeen. Nurkista löytynyt lahja herättää naapurissa kiperiä kysymyksiä, mutta Pirjo keksii käden käänteessä nokkelat vastaukset ja valkoiset valheet.

Pirjo (Pirjo Heikkilä) antaa lahjapakettia ystävälleen. Pirjon puhekupla: "Se on... rapusetti. Sä näytät jotenkin niin äyriäisten ystävältä."
Pirjo (Pirjo Heikkilä) antaa lahjapakettia ystävälleen. Pirjon puhekupla: "Se on... rapusetti. Sä näytät jotenkin niin äyriäisten ystävältä." Kuva: Aito Media Oy, Yle Pirjo

Katso jakso Lahja naapurille ja tiedät, mihin varautua, jos panet nurkkiin jääneen lahjan kiertämään.

Syytä poliitikkoja

Suora vastaus voi säästää harmilta! Tuotantoassistenttia palkkaava Pirjo haluaa viimeiseen asti välttyä tuottamasta pahaa mieltä hakijalle, jota hän ei valinnut – ja konflikti on valmis.

Pirjo (Pirjo Heikkilä) puhuu nuorelle naiselle, joka on hakenut tuotantoassistentiksi. Pirjon puhekulpa: "Kysy hallitukselta, joka säätää lait, et miten tää ylipäätään on mahdollista."
Pirjo (Pirjo Heikkilä) puhuu nuorelle naiselle, joka on hakenut tuotantoassistentiksi. Pirjon puhekulpa: "Kysy hallitukselta, joka säätää lait, et miten tää ylipäätään on mahdollista." Kuva: Aito Media Oy, Yle Pirjo

Sorruitko kiertelyyn ja kaarteluun? Peitelläksesi virheesi siirrä vastuu Suomen hallitukselle. Katso jakso Ilouutinen.

Haluatko oppia lisää? Areenassa on pysyvästi katsottavana 38 jaksoa Pirjon vaivaannuttavia tilanteita ja lukuisia keinoja selvitä niistä.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua