Hyppää pääsisältöön

Aviciin muistokonsertti nähdään suorana ja suomeksi selostettuna Yle Areenassa

Torstaina 5.12.2019 järjestetään Tukholman Friends Arenalla suuri hyväntekeväisyyskonsertti viime vuonna kuolleen Aviciin muistoksi. Konsertti lähetetään Yle Areenassa suorana ja suomeksi selostettuna ja myöhemmin myös Yle TV2:ssa. Selostajina toimivat YleX:n Jani Kareinen ja Juska “DJ Orion” Wendland.

Avicii Tribute Concert For Mental Health Awareness -nimellä kulkevan konsertin tarkoitus on lisätä tietoisuutta mielenterveysongelmista, joista myös Avicii, eli Tim Bergling kärsi ennen kuolemaansa.

Ruotsalais-dj ja musiikkituottaja teki viime vuonna itsemurhan ollessaan vain 28-vuotias.

Konsertissa on mukana 19 artistia sekä 30-henkinen livebändi. Suorassa lähetyksessä lavalle nousevat muun muassa Adam Lambert, Aloe Blacc, Amanda Wilson ja Rita Ora.

Kansainväliset huippuartistit esittävät dj:n suurimpia hittejä, joista osa kuullaan ensikertaa livenä.

Konsertti nähdään Yle Areenassa suorana Suomen aikaan klo 22.00-00.15. DJ-esityksiä ennen livebändin esiintymistä ei striimata missään.

Yle TV2 esittää suomeksi selostetun version lauantaina 7.12. klo 22.10 ja uusintana keskiviikkona 11.12. klo 22.25. Areenassa konsertti on katsottavissa myös tallenteena 15.12. asti.

Avicii yhdisti kokonaista konemusiikin sukupolvea

YleX:n Jani Kareinen ja Juska "DJ Orion" Wendland katsovat kameraan
YleX:n Jani Kareinen ja Juska "DJ Orion" Wendland katsovat kameraan Kuva: Juuli Aschan DJ Orion,YleX,Avicii,Jani Kareinen

YleX:n musiikkitoimittaja Jani Kareinen ja YleX:llä yli kymmenen vuoden ajan konemusan ohjelmia juontanut Juska “DJ Orion” Wendland ottavat juontokeikan kunnioittaen vastaan.

"Kun kuulin, että on mahdollisuus päästä Juskan kanssa selostamaan tätä muistokonserttia, vastasin välittömästi kyllä. Aviciin musiikki on ollut itselleni ja monelle mun ikäiselle aikuistumisen soundtrack, kun on menty ensimmäisiä kertoja baareihin ja ajeltu ensimmäisiä vuosia ajokortin saaneena, taustalla soi aina Avicii", Kareinen muistelee.

"Avicii yhdisti kokonaista konemusiikin sukupolvea, myös Suomessa, ja kun uutinen hänen poismenostaan levisi mediassa, silloiseen suoraan perjantai-illan lähetykseen tulleiden viestien sisältö ja määrä ei jättänyt epäselväksi, miten paljon Aviciin musiikki ihmisille oli merkinnyt", DJ Orion kertoo.

Myös Yle X3M on mukana muistamassa dj-legendaa: klo 12-14 kuullaan Avicii-spesiaalilähetys, jossa musiikkitoimittaja Kjell Simosas soittaa Aviciin tuotantoa.

Saamme myös kuulla, mitkä artistit inspiroivat Aviciita aikoinaan, ja missä kaikissa tämän hetken hiteissä voi kuulla edesmenneen artistin vaikutusta.

Mielenterveysteema on noussut konemusiikkipiireissä isoksi keskusteluaiheeksi

Yle Areenan suoraa lähetystä voi katsoa joko selostuksella tai ilman.

Yle Areenan päällikkö Cilla Lönnqvist on ylpeä siitä, että muistokonsertti esitetään Yle Areenassa asiantuntevalla suomenkielisellä selostuksella.

"Meille on tärkeää jakaa tämä hetki suomalaisten kanssa. Avicii oli merkittävä nuori taiteilija, joka lähti keskuudestamme liian aikaisin ja traagisesti", Lönnqvist sanoo.

DJ Orion kertoo, että mielenterveysteema on noussut konemusiikkipiireissä viime vuosien aikana isoksi keskusteluaiheeksi.

"Ison luokan artistit ovat kertoneet omista haasteistaan avoimesti, mikä on auttanut myös muita aiheen kanssa kamppailevia hakemaan apua. Näen, että muistokonsertin sitominen tämän aiheen ympärille on äärimmäisen positiivista", Orion jatkaa.

Itsetuhoisista ajatuksista on hyvä puhua ajoissa

Kaikki konsertin tuotot kerätään Tim Bergling Foundation -säätiölle, jonka Berglingin perhe perusti artistin kuoleman jälkeen. Sen tavoitteena on ehkäistä itsemurhia ja mielenterveysongelmia.

Klas Bergling, Aviciin isä, kertoo The Rolling Stone -lehden haastattelussa, että konsertin tarkoitus on kiinnittää enemmän huomiota mielenterveysongelmiin ja itsemurhaan liittyvään häpeään.

“Tarvitsemme uusia käytäntöjä, jotta voimme havaita riskit ajoissa ja ehkäistä itsemurhat, erityisesti nuorten keskuudessa”, Klas Bergling kertoo.

MIELI Suomen Mielenterveys ry:n verkkokriisityön päällikön Satu Sutelaisen mukaan itsetuhoiset ajatukset eivät ole erityisen epätavallisia.

Jossain vaiheessa elämää itsemurha-ajatuksia on noin 20 prosentilla väestöstä ilman, että tilanne etenee ajatuksista hengenvaaralliseksi teoksi. Itsetuhoisista ajatuksista on kuitenkin hyvä puhua ajoissa, ennen kuin tilanne etenee vaaralliseksi.

“Jos konsertti, siihen liittyvät teemat, vaikeat elämäntapahtumat tai itsetuhoisuus herättävät vaikeita tunteita tai ajatuksia tai jos on keskellä kriisiä itse, hae apua! Ei ole olennaista tietää, mistä asiat johtuu tai onko niille diagnoosia. Avun hakemiseen riittää se, että kertoo tarvitsevansa apua tilanteen pohtimiseen tai siitä puhumiseen”, Sutelainen kertoo.

Hae apua

Jos sinulla on itsetuhoisia ajatuksia tai olet huolissasi läheisestäsi, löydät Sekasin-chatin osoitteessa: www.sekasin.fi. Voit myös soittaa Kriisipuhelimeen 09 2525 0111 tai kirjoittaa Tukinettiin www.tukinet.net. Jos tilanne on edennyt hengenvaaralliseksi, soita 112 tai hakeudu lähimpään päivystykseen.

Avicii: True Stories -dokumentti katsottavissa Yle Areenassa


Koskettava ja paljastava dokumentti traagisesti 28-vuotiaana menehtyneen ruotsalaisen musiikkituottaja-DJ Tim Berglingin eli Aviciin elämästä.

Ohjaaja Levan Tsikurishvili seurasi Aviciita vuodesta 2013 lähtien tallentaen megatähteyden valo- ja varjopuolia.

Maaliskuussa 2016 pohjimmiltaan ujo Avicii ilmoitti hyppäävänsä pois raastavasta kiertue-elämän oravanpyörästä. 20. huhtikuuta 2018 hänet löydettiin kuolleena Omanista.

Katso nyt Yle Areenasta

Lue myös - yle.fi:stä poimittua