Hyppää pääsisältöön

Ellinooran ja Juha Tapion uusi kappale Hiljaisii Heeroksii on omistettu suomalaisille arjen sankareille

Juha Tapio ja Ellinoora istuvat sohvalla. He ovat saaneet valmiiksi sankaruusaiheisen kappaleen "Hiljaisii Heeroksii".
Sankaruusaihe inspiroi Juha Tapion ja Ellinooran biisintekoon. Juha Tapio ja Ellinoora istuvat sohvalla. He ovat saaneet valmiiksi sankaruusaiheisen kappaleen "Hiljaisii Heeroksii". Kuva: Anu Köyhäjoki-Järvinen Juha Tapio,Ellinoora

Kysyimme tänä syksynä suomalaisilta, millaisia heidän sankarinsa ovat. Näitä vastauksia nähdään Kohti Linnan juhlia -lähetyksessä ja ne ovat toimineet inspiraationa myös Ellinooran ja Juha Tapion uuteen Hiljaisii Heeroksii -kappaleeseen, joka saa ensi-iltansa Yle TV1:n Linnan jatkot -lähetyksessä.

Ellinoora ja Juha Tapio eivät ole koskaan aiemmin työskennelleet yhdessä. Ellinoora kertoo tavanneensa Juha Tapion pikaisesti viime kesänä festarikeikan backstagella, mutta he eivät tunne toisiaan kuin vain musiikin kautta.

On mielenkiintoista kun tietää tavallaan ihmisen kenen kanssa tulee tekemään musiikkia – tietää hänet laulujen kautta, mutta ei vielä sitä persoonaa siellä sisällä tunne niin hyvin. Niin se on tosi mielenkiintoista, tosi siistii.― Ellinoora

– Me ei olla koskaan tehty mitään yhdessä ja tavattu ehkä ohimennen joskus. Tapaan siis kohta ihmiset, keitä en tunne. Ainekset katastrofiin on olemassa, Juha hymähtää pilke silmäkulmassa.

Hän kertoo ettei harrasta kimppakirjoittamista ollenkaan, vaan tekee laulunsa aina itse. Hän kutsuu sankaruusaiheisen biisintekoa kunniakkaaksi, mutta haasteelliseksi tehtäväksi.

Ellinoora ja Juha Tapio pohtivat sankaruutta.
Ellinoora ja Juha Tapio pohtivat sankaruutta ja sitä, miten pukea asia sanoiksi ja säveliksi. Ellinoora ja Juha Tapio pohtivat sankaruutta. Kuva: Yle Juha Tapio,Ellinoora

– Luova prosessi on sellainen, että yleensä se ei lähde siitä, että on annettu aihe. Sitä vain alkaa soittelemaan ja rämpyttelemään tai tulee joku avainlause tai aihe mieleen. Jos alkaa ajattelemaan prosessia tai luomaan sääntöjä, ollaan hakoteillä. Laulunkirjoittamisen logiikat ja tietty rytmitys sanoissa tai riimien hallitseminen toki auttaa. Syntyvän laulun äärellä pitää olla nöyrä, Juha kiteyttää ajatuksiaan yleisesti biisinteosta. Nyt hänellä ja Ellinooralla on juhlava aihe käsiteltävänä: sankaruus.

Sä et voi koskaan ennakoida sitä tilannetta, että miten kemiat menee yksiin.― Ellinoora

Musiikin kirjoittaminen toisen ihmisen kanssa on vuorovaikutusta, eikä tilannetta voi koskaan ennakoida. Ellinooralle biisinteko toisten kanssa on tutumpaa kuin Juhalle. Ellinoora on tehnyt biisejä muun muassa Kaija Koolle ja Stigille.

Muille biisejä tehdessä ei tarvitse miettiä oman artistipersoonan kautta biisin tekoa, vaan voi pohtia sitä, mitä annettavaa itsellä olisi toisen ihmisen juttuun, kertoo Ellinoora.

Samuli Sirviö, Ellinoora ja Juha Tapio miettivät sankaruusbiisin sävelkulkua.
Oon ihan fiiliksissä, että tää kuulostaa molemmilta, yhtälailla Juhan kuin Ellinoorankin biisiltä, toteaa kappaleen tuottaja Samuli Sirviö. Samuli Sirviö, Ellinoora ja Juha Tapio miettivät sankaruusbiisin sävelkulkua. Kuva: Yle Juha Tapio,Ellinoora,Samuli Sirviö

Alussa oli melodia ja sankaruustarinat

Ellinoora oli edellisyönä saanut ajatuksen tulevan biisin melodiasta, jonka hän oli tallentanut kännykkäänsä. Lisää inspiraatiota biisintekoon he saivat suomalaisten sankaritarinoista.

Ellinoora ja Juha Tapio katsovat Ipadilta suomalaisten sankaruustarinoita.
Suomalaisten sankaritarinoissa nousivat esiin erilaiset teemat kuten läheiset ihmiset, pyyteettömät teot, välittäminen ja toisten huomioonottaminen. Ellinoora ja Juha Tapio katsovat Ipadilta suomalaisten sankaruustarinoita. Kuva: Yle Ellinoora,Juha Tapio

Ellinooran mukaan biisistä tulee esittäjiensä näköinen eli yhdistelmä siitä, miten he ovat Juhan kanssa kokeneet tahoillaan asiat.

Siinä on hienoja yksityiskohtia tekstillisesti ja melodia puolelta ja toivon, että se tulee pysäyttämään ihmisiä.― Ellinoora

– Musiikin kieli on niin kiehtovaa, kun siinä on älyllinen viesti, joka kerrotaan sanoin, ja myös joku salattu koodi, mikä tulee siitä tunteesta, mikä niissä melodioissa on. Parhaimmillaanhan ne yhdistyvät, Juha sanoo.

Hiljaisen sankaruuden teema puhuttaa

Ihmisten rohkeus ja sitkeys on Juhalle pysyvä inspiraation lähde. Hän on parikymmentä vuotta tehnyt levyjä ja kiertänyt ympäri Suomea. Keikkamatkoilla tuhannet ihmiset ovat rohkaistuneet kertomaan jotain omasta elämästään ja siitä, mitä jokin laulu on merkinnyt. Ihmisten sinnikkyys, kyky selviytyä ja uskoa parempaan huomiseen on hänestä joka kerta liikuttavaa ja koskettavaa.

Ei puhuta isoista sankariteoista vaan asenteista, hyväksymisestä ja välittämisestä. Toisten puolesta tekemisestä.― Juha Tapio

– Hirveän paljon meidän maailmassa korostetaan sitä kuka on paras, kovin, menestynein. Kuka on empaattisin, muut huomioon ottavaisin, tai ystävällisin, siitä puhutaan yllättävän vähän, Ellinoora pohtii. Hänen sankarinsa on ihminen, joka ottaa elämän vastaan sellaisena kuin se tulee, joka ei kyynisty, vaan suhtautuu avoimesti ja uteliaasti uusiin asioihin ja kunnioittaa muita ja itseään.

Juha Tapio ja Ellinoora laulavat tekemäänsä biisiä studiolla.
Muusikot kertovat yllättyneensä siitä, miten helposti ja mutkattomasti Hiljaisii Heeroksii-kappale syntyi. Juha Tapio ja Ellinoora laulavat tekemäänsä biisiä studiolla. Kuva: Yle Juha Tapio,Ellinoora

Biisille nimi antiikin Kreikasta

– Oikeastaan melkein kaikissa haastatteluissa nousi esiin se, että ne todelliset sankarit täällä ovat ihan tavallisia ihmisiä, jotka ovat antaneet toisille jotain pyyteettömästi eivätkä välttämättä pidä itsestään meteliä. Se hiljaisen sankaruuden teema oli niin vahvasti läsnä, että yhdistimme antiikin sankarit nykypäivään ja biisi sai nimekseen Hiljaisii Heeroksii, Juha kertoo kappaleen synnystä. 

Melodiassa oli jotain tosi tenhoavaa, sitä teki mieli laulaa uudestaan ja uudestaan.― Juha Tapio

– Mun mielestä kappaleen title, nimitys, siinä on ihanalla tavalla jotain suomalaista. Me ei kauheasti pidetä meteliä itsestämme, mutta me kyllä tiedostetaan oma tekemisemme ja sen arvo, Ellinoora kertoo.

Ellinooran ja Juha Tapion uusi kappale Hiljaisii Heeroksii saa ensiesityksensä Yle TV1:ssä perjantaina 6.12.2019 klo 22.15 alkavassa Linnan jatkojen suorassa lähetyksessä.

Kalle Torniaisen Juhlaorkesterin kanssa jatkojen viihdytysjoukkoihin saapuvat myös Samu Haber, Ida Elina, Jani & Joona Jalkanen, Matti Ristinen, Riku Nieminen sekä Roope Salminen & Jon-Jon Geitel. Suoran lähetyksen juontavat Salla Paajanen ja Mikko Kekäläinen.