Hyppää pääsisältöön

Joulun paras syötävä lahja – ranskalainen maustekakku mustikka-valkosuklaamarmeladin kera

Mitä antaa lahjaksi hänelle, jolla on jo kaikkea? Hyvä ruoka on aina toimiva ja pidetty vaihtoehto. Tämä kakku säilyy vähintään muutaman viikon, valkosuklaalla ryyditetty mustikkamarmeladi vielä pidempään. Itse tehty joululahja on aina paras lahja!

Pain d’épices (maustekakku)

Ainekset:

  • 1 ½ dl kermaa
  • 1 dl hunajaa
  • ½ dl ruokosokeria
  • 1 tl kokonaista fenkolia
  • 1 tl kokonaista anista
  • 1 tl kokonaista kuminaa
  • 1 tl jauhettua inkivääriä
  • 1 tl jauhettua kanelia
  • ½ tl jauhettua muskottipähkinää
  • 1 dl kuivattuja aprikooseja
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl saksanpähkinöitä
  • 2 tl ruokasoodaa
  • 1 tl sormisuolaa
  • 1 dl pistaasipähkinöitä
  • voita voiteluun
 Leipämausteet lautasilla
Leipämausteet lautasilla Kuva: Carina Ahlskog/Yle Mauste

Tee näin:

  • Survo fenkoli, anis ja kumina morttelissa. Kiehauta kerma, hunaja, ruokosokeri ja kaikki mausteet kattilassa. Anna jäähtyä.
  • Pilko aprikoosit. Sekoita keskenään aprikoosihake, vehnäjauhot, kokonaiset saksanpähkinät, ruokasooda ja sormisuola.
  • Lisää joukkoon mausteliemi ja sekoita tasaiseksi.
  • Rouhi pistaasipähkinät. Voitele vuoka voilla ja vuoraa se pistaasipähkinärouheella.
  • Kaada taikina vuokaan. Paista kakkua 150-asteisen uunin keskitasolla 40–50 minuuttia.
  • Kakku on kypsä, kun siihen työnnettyyn tikkuun ei tartu taikinaa.
Mausteleipää leikkuulaudalla
Mausteleipää leikkuulaudalla Kuva: Carina Ahlskog/Yle leipä,mausteet

Vaniljainen mustikka-valkosuklaamarmeladi

Ainekset:

  • 300 g mustikoita
  • 200 g sokeria
  • 1 vaniljatanko
  • 2 sitruunan mehu
  • 100 g valkosuklaata
 Mustikkamarmeladi lasipurkissa
Mustikkamarmeladi lasipurkissa Kuva: Carina Ahlskog/Yle marmeladi,mustikka

Tee näin:

  1. Laita kaikki ainekset valkosuklaata lukuun ottamatta kattilaan.
  2. Kuumenna 105 asteeseen ja anna kiehua hetki, jotta osa nesteestä haihtuu. Anna jäähtyä hetki.
  3. Pilko valkosuklaa ja lisää se joukkoon.
  4. Sekoita tasaiseksi.

Vinkki!

Kokoa herkkukori maustekakusta, marmeladista ja juustosta, esimerkiksi hyvästä chèvrestä tai briestä, ja anna se lahjaksi.

 Mausteleipää, juustoa ja hilloa
Mausteleipää, juustoa ja hilloa Kuva: Carina Ahlskog/Yle leipä,juustot,marmeladit

Oliko tämä mielestäsi hyvä resepti? Anna arviosi tai katso mitä muut olivat mieltä:

Strömsö

Strömsö Instagramissa

Ruudussa