Hyppää pääsisältöön

Keltainen joulu – tee trendikäs jouluasetelma kuivatusta kaislasta ja taianomaisesta lumesta

Keltaiset kukat, joulutontut ja muut joulukoristeet voivat tuntua vähän oudoilta, mutta keltainen on todellakin tänä vuonna yksi joulun trendiväreistä.

Yksi syksyn suurimmista sisustustrendeistä on ollut okra, jota näkee vaatteissa, kodintekstiileissä ja sisustuksessa juuri nyt.

Keltaisia joulukukkia ei ole ihan helppo löytää, varsinkin jos ajatellaan perinteisiä joulukukkia kuten hyasintteja ja joulutähtiä. Mutta keltaisia leikkokukkia riittää, kuten myös keltaisia ruukkukasveja.

Rustiikkia ja aitoa

Muuten joulun trendi on aika rustiikkinen ja aito. Kimalletta näkyy niukasti, mutta sitäkin enemmän samettia.

Kukkamaailmassa kuivatut kukat, suuret ruohoröyhyt ja muut kuivatut luonnonmateriaalit ovat suosittuja. Nämä yksityiskohdat sopivat hyvin jouluasetelmaan.

Yksityiskohta keltaisista joulukukista.
Yksityiskohta keltaisista joulukukista. Kuva: Yle/Carina Ahlskog floristiikka,Strömsö,Owe Salmela,Tulipa gesneriana,lehtipuut,joulu

Jouluasetelma, jossa on keltaisen ja okran sävyjä

Strömsön joulun tämän vuoden jouluasetelmat ovat hillittyjä murretun keltaokran, ruskean ja valkoisen sävyisiä.
Asetelman pohjana on käsiteltyjä vaahteranlehtiä, kuivia kaislanröyhyjä ja taianomaista lunta.

Jouluisen tunnelman vahvistamiseksi asetelmassa valitsin kukkia, joihin olemme tottuneet jouluna – tulppaaneja, jouluruusuja ja orjanlaakeria (ilex) sekä valkoista marjakanervaa.

Pallo tehty syyslehdistä.
Pallo tehty syyslehdistä. Kuva: Yle/Carina Ahlskog säilöntä,lehtipuut,Strömsö,floristiikka,Owe Salmela,Elin Skagersten-Ström

Ota talteen syksyn väriloisto – säilö syksyn lehtiä

Syksyllä, kun ruska on erityisen kaunis, haluaa mielellään säilöä väriloistoa. Vaahteranlehtiä voi säilöä glyseriiniin niin, että ne säilyvät kuivumatta ja haurastumatta.

Glyseriiniin säilötyt syksyn lehdet säilyttävät värinsä ja pysyvät pehmeinä ja nahkamaisina ja kestävät vuosia.

Voit käsitellä joko kokonaisia oksia tai yksittäisiä lehtiä.

Tee näin:

Sekoita yksi osa glyseriiniä (glyserolia) ja kaksi osaa vettä.

Aseta oksat maljakkoon ja täytä maljakko glyseroliseoksella ja anna oksien imeä neste itseensä – älä lisää nestettä. Kun neste on loppu, ovat lehdet valmiiksi käsiteltyjä.

On mahdollista käsitellä myös yksittäisiä lehtiä ilman oksia. Silloin lehdet laitetaan maljaan tai muovipussiin, ja täytetään se glyserolisekoituksella ja annetaan lehtiä ”kylpeä” pari päivää.

Sen jälkeen lehdet nostetaan pois, levitetään sanomalehtipaperien väliin ja annetaan kuivua muutama päivä.

Glyserolia voi ostaa apteekista (glyseriini ja glyseroli on sama tuote).

tekolunta ja keltaisia kukkaruukkuja.
tekolunta ja keltaisia kukkaruukkuja. Kuva: Yle/Carina Ahlskog tekolumi,taikaesineet,lumi,floristiikka,joulu,Strömsö,Owe Salmela,Elin Skagersten-Ström

Taianomainen lumi – ilmava tekolumi ilman myrkkyjä ja muovia

Taianomainen lumi on keinotekoista lunta, joka sopii hyvin käytettäväksi erilaisissa talvikoristeissa ja miksei vain leikeissäkin.

Se on valkoista jauhetta, joka sekoitetaan veteen ja joka muuttuu lumeksi muutamassa sekunnissa.

Lumi on märkää ja tuntuu ihan oikealta lumelta ja muodostuu natriumpolyakrylaatista. Se on polymeeri, joka ei ole myrkyllinen eikä sisällä muovia. Sitä käytetään muun muassa kertakäyttövaippoihin, kosmetiikkaan ja parantamaan kukkamullan kosteudenpidätyskykyä.

Sitä on helppo käyttää ja jos sen antaa kuivua, sitä voi käyttää yhä uudelleen. Taianomaista lunta voi ostaa eri nettikaupoista. Omaa tekolunta voi tehdä myös leivinjauheesta ja balsamista, mutta sitä emme ole vielä Strömsössä kokeilleet.

Strömsön keltaiseen jouluasetelmaan käytettiin:

  • glyseroliliuoksella käsiteltyjä vaahteranlehtiä
  • kuivia kaislanröyhyjä
  • sammalta
  • taianomaista lunta
  • keltaisen orjanlaakerin oksia (Ilex verticillata)
  • valkoisia tulppaaneja (White Liberstar)
  • valkoinen marjakanerva (Pernettya)
  • vihreä jouluruusu (Helleborus)
  • kukkasieni
  • ohutta metallilankaa ”joulupalloihin”

Lopputulos, jossa yhdistyy keltaokra ja valkoinen luo rauhallisen ja tasapainoisen vaikutelman. Materiaaleilla on suuri vaikutus siihen, millainen lopputuloksesta tulee.

Keltaiset syksyn lehdet, valkoiset tulppaanit ja kaislaröyhyt yhdistettyinä taianomaiseen lumeen luovat taianomaisen joulun!

detalj av gult blomsterarrangemang med vita tulpaner.
detalj av gult blomsterarrangemang med vita tulpaner. Kuva: Yle/Carina Ahlskog Strömsö,floristiikka,Owe Salmela,Tulipa gesneriana,joulu