Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Teeman elokuvafestivaali pääkuva

Lucky – kärttyisiä vanhoja äijiä, jotka lämmittävät sydäntä

Kaksi miestä baarin pöydän ääressä: David Lynch ja Harry Dean Stanton elokuvassa Lucky.
Howard ja Lucky eli David Lynch ja Harry Dean Stanton. Kaksi miestä baarin pöydän ääressä: David Lynch ja Harry Dean Stanton elokuvassa Lucky. Kuva: Magnolia Pictures Lucky,Harry Dean Stanton,David Lynch,Teeman elokuvafestivaali,Teeman elokuvafestivaali 2019

Vanha mies cowboyhatussaan, kilpikonna karkuteillä, ränsistynyt baari, Harry Dean Stanton ja David Lynch. Runsas ylistys elämälle – riisutussa länkkärimuodossa.
Svenska Ylen elokuvakriitiikko Silja Sahlgren-Fodstad kirjoittaa Lucky-elokuvasta.

Millaista elämä on, kun on vanha, elää yksin ja terveys on kuin ”geneettinen lottovoitto”?

Voisiko sitä kuvata sanalla ”rutiini”?

Eli aamulla noustaan ylös, keitetään kahvit ja vedetään aina sama aamujumppa.

Siitä sitten paikalliseen kuppilaan, jossa tapaa aina samat kanta-asiakkaat. Samat kanta-asiakkaat, jotka iltaisin kokoontuvat paikallisessa pubissa.

Pubissa, jonka seinistä kaikuvat värikkäät anekdootit, vanhan muistot ja elämänviisaudet.

Elämän, joka kuluu aivan liian nopeasti. Joskin äärettömään hitaaseen tahtiin.

Lucky iklädd cowboyhatt och boots tänder en cigg.
Päivän ensimmäinen savuke. Lucky iklädd cowboyhatt och boots tänder en cigg. Kuva: Magnolia Pictures Lucky,Harry Dean Stanton
Lucky-elokuvassa vallitsee tasapaino äärimmäisen arkisuuden ja ainutlaatuisen omituisuuden välillä.

Tarina vanhenevasta arkifilosofista Luckysta (Harry Dean Stanton) on Logan Sparksin ja Drago Sumojan käsialaa. Nämä käsikirjoittajat ovat onnistuneet luomaan tasapainon äärimmäisen arkisuuden ja ainutlaatuisen omituisuuden välille.

Vaatii nimittäin taitoa luoda elokuva, joka ei oikeastaan kerro mistään mutta onnistuu kuitenkin vakuuttamaan, että elämä on elämisen arvoista.

Kysymykset, epäröinti, keskustelut, muistot, laulut, pelko, läsnäolo.

Vaatii myös taitoa sirotella sekaan sanallisia ja ajatuksellisia oivalluksia ilman että ne tuntuisivat kököiltä ja päälle liimatuilta.

Kun Luckyn kaveri Howard (David Lynch) kertoo, että karkuteille lähtenyt kilpikonna Roosevelt raahaa koko elämänsä ajan mukanaan arkkuaan, johon se lopulta haudataan, tarina kuulostaa runolliselta – ei paatokselliselta.

Howard i beråd att berätta sin senaste story för en ny bekantskap.
Tuttu profiili. David Lynch vaihteeksi kameran toisella puolella. Howard i beråd att berätta sin senaste story för en ny bekantskap. Kuva: Magnolia Pictures Lucky,David Lynch,Ron Livingston
Harry Dean Stanton on täydellisen loistava ja David Lynch heittäytyy täysin sydämin tarinaan.

Hyvin tehty käsikirjoitus on luonnollisesti kaiken hyvän kerronnan perusta, mutta ilman vahvaa ohjausta ja hyviä näyttelijöitä tarina ei välttämättä toimi.

Tässä toimii kaikki.

Lucky on ohjaaja John Carroll Lynchin (ei sukua Davidille) esikoisteos, ja hän tietää tismalleen miten ohjata kollegaporukkaa, joka on kameran edessä kuin kotonaan.

Elokuvan Lucky (2017) nimihenkilö (Harry Dean Stanton) seisoo oviaukossa, yllä kyltti "Exit"
Lucky punaisessa huoneessa. Elokuvan Lucky (2017) nimihenkilö (Harry Dean Stanton) seisoo oviaukossa, yllä kyltti "Exit" Lucky,Teeman elokuvafestivaali,Harry Dean Stanton,Teeman elokuvafestivaali 2019

Harry Dean Stanton – joka ei itse ehtinyt nähdä lopputulosta ennen lähtöään autuaammille metsästysmaille – on täydellisen loistava.

Ahavoitunut, sitkeä äijä, joka uhkuu uhmakasta elämäntahtoa ja karheaa elämänkokemusta. Mies, jonka arvojen ja asenteiden kompassi on elämän myötä siirtynyt osoittamaan yhä anteeksiantavampaan ja suvaitsevaisempaan suuntaan.

Mies, joka voi ehdottoman vakuuttavasti sanoa: ”Vain jutustelu voi olla pahempaa kuin nolo hiljaisuus.” Ja joka kulmikkaasta olemuksestaan huolimatta saa uusia ystäviä. Koska hän on aito. Tässä ja nyt.

Mukana on myös David Lynch. Hän heittäytyy täysin sydämin tarinaan, joka voisi olla hänen kynästään. Tässä elokuvassa on nimittäin paljon yhtymäkohtia Lynchin ohjaamaan elokuvaan The Straight Story vuodelta 1999.

Se oli ihana elokuvahelmi, jossa myös Harry Dean Stanton esiintyi.

Lucky liknar mannen från vidderna där han promenerar med bergen i bakgrunden.
Lucky liknar mannen från vidderna där han promenerar med bergen i bakgrunden. Kuva: Magnolia Pictures Lucky,Harry Dean Stanton
Kun Lucky kulkee cowboyhatussaan, mikään ei tunnu väkinäiseltä.

Elokuvassa on myös länkkäriteemansa. Se voi usein vaikuttaa teennäiseltä, typerältä, kömpelöltä.

Mutta kun Lucky kulkee buutseissaan, raidallisessa paidassaan ja cowboyhatussaan, mikään ei tunnu väkinäiseltä.

Myös ympäristö vaikuttaa harvinaisen aidolta, se on kuin suoraan Lucky Luke -albumista. Pölyinen kyläpahanen, jossa ilma väreilee kuumuudesta ja kaktukset näyttävät yhtä väsyneiltä kuin pääkatua reunustavat talot.

Juuri tämä pysähtyneisyys saa itse elämän tuntumaan niin dynaamiselta. Väkevältä. Ja kauniilta.

Lyhyesti: aina kun tästedes näen elokuvamaailman liian kyynisenä, väkivaltaisena ja erikoistehosteisiin jumiutuneena, mieleeni tulee Lucky.

Ja tunnen onnea.

Jutun kirjoittaja Silja Sahlgren-Fodstad on Svenska Ylen elokuvakriitikko ja kulttuuritoimittaja. Yli 20 kriitikkovuoden jälkeen hän rakastaa yhä mykkäelokuvia, Ingmar Bergman -leffoja ja Hollywood-actionia yhtä tulisesti.

Toimittaja Silja Sahlgren-Fodstad katsoo sivullepäin sumuisessa metsässä
Silja Sahlgren-Fodstad Kriittisellä vyöhykkeellä. Toimittaja Silja Sahlgren-Fodstad katsoo sivullepäin sumuisessa metsässä Teeman elokuvafestivaali,Kriittinen vyöhyke
Aina kun näen elokuvamaailman liian kyynisenä, väkivaltaisena ja erikoistehosteisiin jumiutuneena, mieleeni tulee Lucky.

Lucky saa tv-ensi-iltansa Teeman elokuvafestivaalilla lauantaina 30.11. kello 20. Areenassa se on katsottavissa kuukauden ajan.

Mistä elokuvakriitikot uneksivat? Teeman elokuvafestivaali vei kuvausryhmän, kahdeksan kriitikkoa, yhden Stalkerin, yhden vauvan ja yhden koiran tarkovskilaiselle vyöhykkeelle asiaa pohtimaan. Samat kriitikot vierailevat kirjoittajina Teeman elokuvafestivaalin nettisivuilla.

Juttu on alun perin julkaistu Svenska Ylen nettisivuilla 1.6.2018. Suomennos Janne Staffans.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri