Hyppää pääsisältöön

Romukauppias Markus Kuotesaho: "Järkiä tämän maan asioihin" – eikä perkeleitä säästellä!

Markus Kuotesaho
Siikajokinen romukauppias Markus Kuotesaho pyrkii eduskuntaan. Markus Kuotesaho Kuva: Harri Lehtikevari / Yle Yle Areena,Markus Kuotesaho

Revonlahdella romukauppias Markus Kuotesaholla on ongelmia. Tekninen lautakunta päätti, että Markuksen on siivottava pihansa. Siitäkös Markus suivaantui. Hän lähti ehdolle eduskuntavaaleihin vaatimaan järkeä tämän maan asioihin.

Markus vastaan kansa -sarja seuraa Kuotesahon edesottamuksia vaalikampanjan aikana.

Artikkeli sisältää kuotesaholaista voimakasta kielenkäyttöä, perkele.

Markus Kuotesahon, 59, valtasi huoli isänmaan asioista, kun herran perkeleet tekevät jatkuvasti järkeviä päätöksiä, jotka ovat hänestä täysiä tonttupäätöksiä.

Suomessa mikään ei ole hyvin, jos Markukselta kysytään. Koko systeemi täytyy uusia.

– Nehän on kaikki täysiä kusettajia siellä. Jokkainen puolustaa toisiaan niinku kansaa vastaan vaikka ne on meitä edustamassa, Suomen kansaa. Jos minä sinne menisin, niin kyllä mie yrittäisin kansan puolesta toimia, Kuotesaho sanoo.

Hän oivalsi, että järjestelmä täytyy pistää kuntoon. Kaikki täytyy tehdä itse, siispä hän lähti eduskuntavaaliehdokkaaksi.

– Mua on vastassa kaikenmaailman ylioppilasmerkonoomit ja perkeleet ja minä en oo käyny kun pyhäkoulun ja sielläkin jäin luokalleen, saatana.

markus kuotesaho istuu romujen keskellä
Markus Kuotesaho istuu romujensa keskellä pihamaallaan Siikajoella. markus kuotesaho istuu romujen keskellä Kuva: Harri Lehtikevari / Yle Yle Areena,Markus Kuotesaho

Vaikka kaikenmaailman Kung-Fu -kurssit ovat jääneet Markukselta käymättä, Kuotesaholla on kuitenkin vankkaa kokemusta pitkäaikaistyöttömien työpajoista. Tai patalappukursseista, kuten hän itse asian ilmaisee.

– Jos ois lukeneempi mies niin sais olla lapion kanssa rappaamassa tuolla siltatyömaalla niin kyllä perkele vituttais. Täytyy sanoa, että on mennyt koulutus meikäläisellä oikein, kun saan olla tuolla patalappukurssilla.

Patalappukurssilta hän pestasi kampanjapäällikökseen ystävänsä Kaisa Nurkkalan.

Kaisalla oli kampanjapäälliköksi lähtemiselle vain yksi ehto: Markuksen täytyisi hankkia pidempi hame. Kaisa ei halunnut nähdä kampanjoidessaan kaikkia niitä asioita, joita ei välttämättä tarvitsisi nähdä.

– Pääsisikö sitä edes Eduskuntaan sisälle, jos on noin lyhyt hame vai käännytetäänkö ovella, Nurkkala pohti.

– Jos on komiat sääret niin miksi pittää pitkää hametta, kun ne ei näky ne komiat sääret. Varsinkin miehellä jos on hame, niin sen pittää olla lyhyt hame, kommentoi Kuotesaho.

Kuotesaho seisoo minihameessa eduskuntatalolla
Markus Kuotesaho ja Kaisa Nurkkala seisovat Eduskuntatalolla. Kuotesaho seisoo minihameessa eduskuntatalolla Kuva: Mikko Lahikainen / Yle Markus Kuotesaho,Yle Areena

Sitoutumattomana ehdokkaana

Kuotesaho lähti ehdolle itsenään räväkkänä Markuksena ilman puoluetta. Hän keräsi lähes neljän tuhannen ääneen saaliin Oulun vaalipiirissä. Äänillään Kuotesaho peittosi yksin monia puoluekonkareita.

Hetken aikaa hän kuitenkin etsi itselleen poliittista kotia, mutta kaikki puolueet lähinnä ärsyttivät. Kunnanvaltuustossakin täytyi yhtä aikaa juoda kahvia ja esittää sympaattista ihmistä.

– Kyllä meinasi sosialistisen rakennustyön sankari Nukkumatti voittaa meikäläisen, kommentoi Kuotesaho valtuustopolitiikkaa.

Puoluetta etsiessä jopa valtakunnan kärkipoliitikot pääsivät suorapuheisen romukauppiaan tentattaviksi. Markus tapasi puolueiden johtohahmoja, ja pohti, pystyisikö joku heistä vakuuttamaan hänet vielä.

– Kävin siellä Helsingissä haistatteleen niitä puoluepamppuja ja ne oli kaikki niin samanlaisia, sanoo Markus Ylen toimittajalle.

– Sellanen tunne kun noita kuuntelee, että olis joku autiosaari jolle soutais ja tekis kämpän sinne, unohtais koko maailman.

Kuotesaho ja Halla-aho
Markus haastattelee Jussi Halla-ahoa Eduskunnassa. Kuotesaho ja Halla-aho Kuva: Mikko Lahikainen / Yle Markus Kuotesaho,Yle Areena,Jussi Halla-aho

– Markukselle parasta ois varmaan oma puolue, että saisi kinastella keskenään, spekuloi kampanjapäällikkö Nurkkala.

Kuotesahon lopputulos oli, että kaikki puolueiden edustajat olivat pelkkiä tonttu-ukkoja. Siksi hän ei lopulta lähtenyt minkään puolueen riveihin.

Vaalityötä toreilla

Vaalisloganeita Kuotesaho mietti pitkään, lähes kampanjan loppuun saakka. Hän halusi olla kaikkien puolella ja siksi sanojensa mukaan halusi olla isänmaallinen suvakki.

Hän kuitenkin kertoo, että pian isänmaalliset soittivat, että eivät äänestä, jos hän on suvakki. Kaiken lisäksi Kuotesahon mukaan myös suvakit soittivat, että eivät äänestä, jos hän on isänmaallinen. Siitäkös Markus meni aivan solmuun.

Kenen asioita hän sitten hoitaisi?

– En minä vielä tiiä, en ainakaan työläisten enkä eläkeläisten enkä työttömien, saatana.

Ajatko köyhien asiaa, kysyy Ylen toimittaja.

– Se riippuu mikä on köyhä. Minä en ole tosiasiassa tässä maassa muuta köyhää nähnyt kun peilistä yhen köyhän.

– Jos tämä eriarvostaminen jatkuu niin köyhät on niin köyhiä, ettei ne saa edes polkupyöriä, kun ei ole kaatopaikkoja mistä sellasen kerrää, hän summaa.

Markus Kuotesaho kampanjoi
Kuotesaho tekee vaalityötä Halpa-hallin pihalla. Markus Kuotesaho kampanjoi Kuva: Juha Reini/Yle Yle Areena,Markus Kuotesaho

Hyi satanismi! Hän huudahtaa minihameessaan. Mutta mikä Markukselle sitten on tärkeää? Rahasta kaikki on kiinni, kun ulosottomies on niskassa.

– Perintävirmat, ne pitäis hävittää. Nehän ei pysty muuta kuin sitä köyhän taakkaa lissäämään, ja vielä kun ne kehtaa vittuilla, hän sanoo tuohtuneena.

Kuotesaho kampanjoi
Kuotesaho pystyttää vaalimainosta. Kuotesaho kampanjoi Kuva: Juha Reini/Yle Yle Areena,Markus Kuotesaho
Sotkamon tori oli pieni ja perseestä, oikein keskustalaisten luvattua maata― Markus Kuotesaho

– Syy miksi lähden kansanedustajaehdokkaaksi oli tuo piha, kun tänne alkoi tulla noita ympäristövouhkanoita. Jos minä joskus olen vallassa, niin ensimmäisenä lakkautetaan ympäristösihteerien virka.

– Yle-vero pitäis saaha pois. Tuolla on yks sellanen televisio ollu viis vuotta, voin kantaa sen ihimisten nähe ja lyyä kenttään, se ei mihinkään pellaa. Perkele. Sitten voin kerätä vielä ne palaset ettei ympäristösihteeri pääse sanomaan, että sinä roskaat luontoa.

Vaalikampanja maksoi Kuotesaholle reilut 200 euroa. Suurin kuluerä oli bensa. Vaalimainokset hän teki kierrätysmateriaaleista. Muun muassa kahdeksan vuotta vanha maali kelpasi vallan mainiosti tarkoitukseen.

Toreilla hän jakoi käsin pestyjä ruokaämpäreitä, mutta ne eivät olleet menestys. Sotkamon torilla Kuotesaho yritti jutella pahimman vastustajansa, Juha Sipilän, kanssa, mutta hänen mukaansa ihmiset olivat hartiat kyrmyssä Sipilän ympärillä niin että ärsytti.

– Sotkamon tori oli pieni ja perseestä, oikein keskustalaisten luvattua maata, tuhisee Markus ja jatkaa:

– Ei näiden rintamaa murreta.

Korkokengät ja ämpäreitä
Kuotesahon ämpärit eivät kelvanneet. Korkokengät ja ämpäreitä Kuva: Uula KuvajaYle Yle Areena,Markus Kuotesaho
Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua