Hyppää pääsisältöön

Salla luo miniatyyrimaailmoja, joihin haluaisi asumaan

Jos haluaa tulla oikein hyväksi jossakin, siihen pitää varautua käyttämään paljon aikaa, olipa harrastus sitten mikä hyvänsä, sanoo Salla, josta on tullut minikäsitöiden asiantuntija.

– Toiset juoksevat metsässä tai käyvät salilla, minä teen miniatyyrejä.

Hän omistaa kymmeniä tunteja viikossa harrastukselleen, ja sen huomaa, kun tutkii hänen minikäsitöitään.

 Neulottu villapaita pienoiskoossa
Neulottu villapaita pienoiskoossa Kuva: Lee Esselström/YLE villapaita,pienoismallit,miniatyyrit,neuletyöt

Sallalla on fyysisesti raskas työ, joten hänelle minikäsityöt ovat hyvä vastapaino ja tapa rentoutua iltaisin.

– Istun usein tv:n edessä ja neulon minineuletta tai punon koria samalla tavalla kuin toiset tekevät normaalikokoisia käsitöitä, hän sanoo.

Lyhty, sisustettu pienikokoisilla huonekaluilla
Lyhty, sisustettu pienikokoisilla huonekaluilla Kuva: Lee Esselström/YLE huoneet,pienoismallit,miniatyyrit,Lyhty

Usein syntyy pienoismalleja jostain, mitä hän on nähnyt oikeassa maailmassa, vaikkapa hienosta sisustusyksityiskohdasta, joka ei vain mahtuisi hänen omaan kotiinsa. Silloin hän voi sen sijaan luoda pienoismallin. Hän sisustaa lyhdyn tai nukkekodin sellaisella tunteella ja kokonaisuudella, jonka hän näkee edessään yksityiskohtineen.

Huone pienoiskoossa
Huone pienoiskoossa Kuva: Lee Esselström/YLE huoneet,pienoismallit,miniatyyrit,huonekalut

Vaatii paljon taitoa luoda kaikki pienoiskoossa – neuloa, kutoa, punoa, virkata jne. pienillä välineillä ja luoda mahdollisimman aidolta tuntuvia esineitä.

Nämä tuotokset, joiden tekemiseen menee tuntikausia, eivät ole leikkikaluja tai lapsille annettavia. Kyse on laadukkaasta käsityötaiteesta.

Miniatyyri olohuone
Miniatyyri olohuone Kuva: Lee Esselström/YLE pienoismallit,miniatyyrit,huonekalut

Salla on mukana miniatyyriryhmässä, joka kokoontuu ja antaa vinkkejä toisilleen ja askartelee yhdessä, mutta kovin monia kursseja hän ei ole käynyt. Usein hän pähkäilee itse, miten jokin pitää tehdä tai sitten hän katselee erilaisia ohjevideoita YouTubesta.

Salla on harrastanut aktiivisesti minikäsitöitä yli kahdeksan vuotta eikä tarvitse enää ohjeita, joita pitää noudattaa. Nyt hän kehittelee käsityönsä itse.

 Ompeluhuone pienoiskoossa
Ompeluhuone pienoiskoossa Kuva: Lee Esselström/YLE ompelukoneet,pienoismallit,miniatyyrit

Salla luo kaikki pienoismallinsa mittakaavaan 1:12.

– Olen harrastanut tätä niin pitkään, että näen, mikä on oikea koko, eikä minun tarvitse enää mittailla, hän sanoo ja nauraa.

 Sisustus pienoiskoossa
Kastelukannu on tehty paperista ja peiton Salla on virkannut ompelulangasta. Sisustus pienoiskoossa Kuva: Lee Esselström/YLE pienoismallit,miniatyyrit,nojatuolit

Salla on yhdessä minikäsityöystäviensä kanssa tullut siihen tulokseen, että paperi on ehdottomasti paras ja monipuolisin materiaali.

Paperista voi luoda melkein mitä tahansa. Sitten on vain maalattava taitavasti esimerkiksi vesikannu niin, että se näyttää ruostuneelta emaliastialta.

 Miniatyyri muffinit
Miniatyyri muffinit Kuva: Lee Esselström/Yle pienoismallit,miniatyyrit,muffinit

Fimo-massa, joka kovetetaan uunissa, on toinen hyvä materiaali, mutta vaatii paljon harjoitusta ja suurta sorminäppäryyttä käsitellä massaa niin, että kukaan ei arvaa, mitä materiaalia se on.

Vastaleivotut mustikkamuffinit Fimo-massasta ovat Sallan tuoreimpia aikaansaannoksia, joihin hän on erityisen tyytyväinen.

 Miniatyyrilyhty sisustuksella
Miniatyyrilyhty sisustuksella Kuva: Lee Esselström /YLE pienoismallit,miniatyyrit,Lyhty

Kaikkein pienin pienoismalli on minilyhty, joka on tehty nukkekotiin. Se on minipienoismalli yhdestä Sallan omasta lyhdystä.

Husfarstu i miniatyr
Husfarstu i miniatyr Kuva: Lee Esselström/YLE miniatyyrit,pienoismallit,pienoisveistokset

– Vaihdan pienoismalleihini vuodenaikaa ja muuttelen ja siirtelen niitä, kun siltä tuntuu, Salla sanoo.

Hän ei enää tiedä, montako katselukaappia ja nukkekotia on tehnyt, mutta niitä on jo paljon yli kymmenen. Hänellä on kaksi isoa monikerroksista nukkekotia ja kaksi pienempää.

 Sininen talo pienoiskoossa
Sininen talo pienoiskoossa Kuva: Lee Esselström/YLE talot,pienoismallit,miniatyyrit

Juuri nyt hän tekee yksityiskohtia siniseen nukkekotiin. Yksityiskohdat ovat tärkeitä. Tarvitaan monta kerrosta listoja toistensa päälle ikkunoihin, jotta ne näyttävät hyvältä.

Pohjimmiltaan se on tavallinen nukkekoti, joka näytti aluksi aika lapselliselta ja Salla on käyttänyt paljon aikaa tehdäkseen siitä todenmukaisen.

– Tutkin oikeita taloja ja sitä, miten kivijalat ja laudoitukset on tehty ja ikkunat muotoiltu ja yritän tehdä samoin pienoismalliin.

Voit seurata Sallan käsitöitä hänen Instagram-tilillään @slallaheikkila

Jos haluat tehdä minikokoisen kynttilälyhdyn Sallan kuvauksen mukaan, löydät sen artikkelista "Tee minikokoinen kynttilälyhty".

Lisää innoitusta minikäsitöihin löydät artikkelista (ruotsiksi) Elisabeth som gör miniatyrer av skräp.