Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Teeman elokuvafestivaali pääkuva

Miles Davis coolina ja sähköisenä, Ella ja Count Basie – komeitten jazzdokumenttien joulukuu

Miles Davis soittaa trumpettia.
Miles Davis Miles Davis soittaa trumpettia. Miles Davis,Teeman elokuvafestivaali,teeman kulttuuri

Teema esittää kolme uutta dokumenttia kolmesta jazzin jättiläisestä. Lisäksi nähdään Miles Davis huikeassa konsertissa 1970 sekä kesän 2019 Pori Jazzin konsertteja.

Coolin synty: Miles Davis

Miles Davis: Birth of the Cool nähdään Teeman elokuvafestivaalilla lauantaina 30.11. klo 23.15 ja toisen kerran osana Teemalauantaita 7.12. Areenassa 30.11. alkaen 21 päivää.

"Musiikki on aina ollut mukanani kuin kirous."

Miles Davis (1926–1991) oli jazzin – musiikin – jättiläinen, ennakkoluuloton nero, visionääri ja uudistaja, joka imi vaikutteita kaikkialta eikä mahtunut mihinkään kategoriaan. Yksi sana hänessä ruumiillistuu: cool.

Miles Davisin vuonna 1957 ilmestynyt albumi Birth of the Cool on antanut nimensä Stanley Nelsonin ohjaamalle dokumentille, joka kuuluu PBS:n sarjaan American Masters.

Se on kokonaiskuva trumpetistista ja älyköstä, jonka koko elämän johtoaihe oli jatkuva, levoton rajojen rikkominen ja pyrkimys elämään täysin omilla ehdoilla. Nämä ominaisuudet tekivät hänestä supertähden ja toisaalta läheisilleen mahdottoman ihmisen. Kerran toisensa jälkeen Miles Davis rikkoi kaikki sovinnaiset säännöt niin musiikissa kuin omassa elämässään. Jos hän huomasi luoneensa itse uusia sääntöjä, hän vaihtoi suuntaa.

Musiikki on aina ollut mukanani kuin kirous.― Miles Davis

Miles Davis ammensi inspiraatiota perinteestä ja samalla torjui perinteet. Hänen oma visionsa oli kirkas ja vahva, ja hän janosi aina uusia kokemuksia, joten hän inspiroi myös muita muusikoita sukupolvien ajan, cool jazzista hip hopiin. Miles Davis ei edusta minkään aikakauden tai vuosikymmenen jazzia.

Dokumentin runkona on Davisin oman muistelmateoksen teksti, ja haastatteluissa kertovat ystävät ja muusikkotoverit, perheenjäsenet ja tutkijat.

Teemalauantai: Ella Fitzgerald sekä Miles Davis sähköisenä

Teemalauantaissa 7.12. klo 20.00 alkaen
klo 20.00 Ella Fitzgerald: Just One of Those Things (Areenassa 2.12. alkaen 83 päivää)
klo 21.27 Miles Davis: Birth of the Cool (Areenassa 30.11. alkaen 21 päivää)
klo 23.17 Miles Electric (Areenassa 2.12. alkaen 60 päivää)

"Ella Fitzgeraldin musiikki on niitä asioita, joiden vuoksi kannattaa elää tällä planeetalla", sanoo laulaja, pianisti Jamie Cullum.

Ella Fitzgerald (1917–1996) oli 17-vuotias osallistuessaan Apollo Theaterin kykyjenetsintäkilpaan New Yorkin Harlemissa vuonna 1934. Ellan aikomat tanssit jäivät tanssimatta, kun ujo ja pelokas teinityttö astui nauravan yleisön eteen, mutta hän alkoi sen sijaan laulaa. Vain kuukausia myöhemmin hän oli jo tähti.

Dokumentti Ella Fitzgerald: Just One of Those Things seuraa kuusi vuosikymmentä kestänyttä poikkeuksellista kansainvälistä uraa jazzin huipulla. Ellan ainutlaatuiseen ääneen tiivistyvät hänen elämänsä henkilökohtaiset tragediat.

Ella Fitzgeraldin musiikki on niitä asioita, joiden vuoksi kannattaa elää tällä planeetalla.― Jamie Cullum

Elokuva näyttää Ellan, jota maailma ei tuntenut: sitkeän, syvällisen, säkenöivän musiikillisen innovaattorin, joka oli myös lujasti sitoutunut Amerikan mustien kansalaisoikeustaisteluun.

Ella Fitzgerald oli kuitenkin syvästi ristiriitainen ihminen, joka janosi yleisön ihailua ja rakasti esiintymistä mutta samalla kaipasi yksityisyyttä ja rauhallista perhe-elämää poissa julkisuudesta. Ellan ollessa maailman kenties kuuluisin laulajatähti hänen pianistinsa ja ystävänsä Oscar Peterson sanoi Ellan olevan "maailman yksinäisin nainen".

Dokumentissa haastateltavina ovat muiden muassa Tony Bennett, Laura Mvula, Smokey Robinson, Andre Previn, Itzhak Perlman ja Ellan poika Ray Brown Jr.

Teemalauantain päättää dokumentti huikeasta konsertista, joka oli erään matkan päätepiste ja huipennus. Miles Davis esiintyi 600 000 rockfanin yleisölle Isle of Wightin festivaalilla vuonna 1970. Jazz-nero oli 60-luvun loppupuolella etsinyt uusia suuntia. Miles otti kaduilla ja radiossa kuulemansa uuden musiikin vastaan haasteena – erityisesti tämä koski Jimi Hendrixin kitarointia.

Miles lisäsi kokoonpanoihinsa sähköisiä kosketinsoittimia ja sähkökitaroita. Jazz-improvisaation ohessa alkoivat soida rockin ja funkin rytmit. Tämän musiikillisen fuusion tuloksia olivat sellaiset mestariteokset kuin In a Silent Way ja Bitches Brew – ja se herätti aivan yhtä kiivasta sanaharkkaa kuin Bob Dylanin "petturuus" aikoinaan, kun muusikot, kriitikot ja fanit ottivat yhteen jazzin tulevaisuudesta.

Dokumentaristi Murray Lerner (1927–2017) oli mukana Isle of Wightin yleisössä, ja vuonna 2004 hän ohjasi konserttielokuvan, jossa kuullaan mm. Chick Corean, Keith Jarrettin, Carlos Santanan, Herbie Hancockin ja Joni Mitchellin muistoja ja ajatuksia Miles Davisin musiikista ja vaikutuksesta.

Count Basie, swingin kuningasten kuningas

Dokumentti Count Basie omin silmin lauantaina 14.12. klo 20.00. Areenassa jo maanantaina 9.12. alkaen 60 päivää.

Count Basie (1904–1984) oli maailmankuulu pianisti ja orkesterinjohtaja, mutta hänen yksityiselämästään ei ole juuri tiedetty.

Count Basien musiikilliset saavutukset olivat huikeita: hän oli ensimmäinen Grammy-palkinnon voittanut afroamerikkalainen, "King of the Swing Kings", joka toi bluesin big band -musiikkiin. Näemme Count Basien esiintymisiä mm. Frank Sinatran, Billie Holidayn ja Sammy Davis Jr:n kanssa, mutta dokumentti Count Basie omin silmin (Count Basie through his own eyes) menee myös pinnan alle.

Count Basie ja tyttärensä Diane uimassa perhealbumin valokuvassa.
Count Basie ja Diane Count Basie ja tyttärensä Diane uimassa perhealbumin valokuvassa. Count Basie,teemalauantai

Dokumentti perustuu ennennäkemättömään materiaaliin Basien omasta kotiarkistosta: kotifilmeihin ja valokuviin, jotka kertovat Basien ja hänen puolisonsa, Martin Luther Kingin rinnalla taistelleen kansalaisoikeusaktivisti Catherine Basien perhe-elämästä. Yleisölle tuntemattomaksi on jäänyt myös Basien kehitysvammainen tytär Diane, jonka sanotaan olleen joka hetki Count Basien ajatuksissa ja sydämessä – Diane oli isänsä luovuuden kätketty ydin.

Jazzteemaan osallistuu myös Teeman Yle Live perjantaisin 6.–20.12, jolloin nähdään kolme konserttia kesän 2019 Pori Jazzista: Herd eli trio Panu Savolainen, Tuomas Timonen ja Mikko Pellinen, Ron Carter Foursight Quartet sekä Alexi Tuomarila Trio.

Lisää jazzia on tulossa! Vuodenvaihteessa maanantaina 30.12. Teema esittää uuden dokumentin Jyrki "Mr. Pori Jazz" Kankaasta, joka on toiminut vuosikymmeniä Pori Jazzin taiteellisena johtajana. Ja vuoden 2020 puolella Teeman Yle Live on Tampere Jazz Happeningissa.

Kuuntele myös jazzlegendoja konsertissa Suomessa! Ylen 1960-luvulla Helsingin Kulttuuritalolla nauhoittamissa konserteissa esiintyvät niin Miles Davis, Ella Fitzgerald ja Count Basie kuin Duke Ellington, Oscar Peterson, John Coltrane, Thelonious Monk... Jazzin arkistoaarteet pysyvästi Areenassa!

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri