Hyppää pääsisältöön

Viihdetaiteilija Arja Koriseva
elää unelmaansa todeksi

Monipuolinen viihdetaiteilija Arja Koriseva haluaa edelleen kehittää itseään laulajana ja syventää osaamistaan. Viihdemusiikin ja kirkkokonserttien sekä musikaalien tähtenä kolme vuosikymmentä Suomea kiertänyt laulaja rakastaa yleisöjään ja kokee tekevänsä kutsumustyötä.

Viihdetaiteilijan ammatti on antoisa, vaikka se vaatii taiteilijalta paljon. Pitkän uransa aikana Arja Koriseva on löytänyt avaimen jaksamiseen.

- Pohjimmiltaan on kysymys siitä, että koet tämän työn kutsumuksena. Kutsumus ei ole sitä, että pitää päästä estradille laulamaan ja näkymään, vaan että saa palvella, hän toteaa.

- Jo pienenä tyttönä sain aikuiset nauramaan ja hyvälle tuulelle. Tunnetilassa tapahtui siis muutos. Silloin en toki pystynyt tätä analysoimaan, mutta tästähän on juuri kysymys, hän kuvailee.

Psykologin ammatista nuorena haaveillut Arja Koriseva kokee, että on viihdetaiteilijana myös kuuntelija.

- Olen nauttinut siitä, että esiintyessäni olen voinut kysyä, miten sinä voit, miten sinä koet ja miten minä voisin helpottaa elämääsi, Arja Koriseva kiteyttää kutsumuksensa.

Arja Koriseva aloitti esiintymisen yhdessä isosisko Eijan kanssa Siskokset ja Peräkylän pojat -yhtyeen laulajana.

Laulumusiikin aarreaitasta löytyy laulettavaa

Arja Koriseva on vakavissaan opiskellut laulua jo 17-vuotiaasta lähtien, jolloin hän pääsi opiskelemaan klassista laulua Keski-Suomen konservatorioon.

Ensimmäisen kunniakirjansa laulussa hän sai jo silloin, mutta laulajan ura oli alkanut aikaisemmin. 13-vuotiaasta lähtien hän oli laulanut yhdessä isosisko Eijan sekä Siskokset ja Peräkylän pojat -yhtyeen kanssa.

Arja halusi myös oppia tuntemaan oman instrumenttinsa, ja siksi hän päätyi opiskelemaan laulua. Klassisen laulun opinnot ovat jatkuneet läpi elämän.

- Yhtenä suurena tavoitteena ja toiveena on, että joskus rakennan vielä klassisen laulumusiikin aarreaitasta konsertin, hän paljastaa hymyillen.

Vuonna 1989 Arja kruunattiin tangokuningattareksi. Tangokuninkaaksi valittiin tuolloin Risto Nevala.

Iskelmämusiikki kulkee suvun perintönä

Korisevan suvun juuret ovat syvällä keskisuomalaisissa maisemissa, ja musiikki on ollut suvussa tärkeä harrastus ja joillekin myös ammatti.

- Erityisesti iskelmämusiikki oli perheen ja suvun musiikkia, Arja Koriseva kertoo.

Arjan eno, Erkki Friman, teki töitä iskelmälaulaja Erkki Junkkarisen kanssa. Korisevan sisarukset Eija ja Arja pääsivät Junkkarisen keikoille mukaan ja saivat näin tutustua iskelmämaailmaan jo nuorena.

Junkkarisen 1970-luvulla julkaisemat levyt menestyivät hyvin. Ruusuja hopeamaljassa -albumista Erkki Junkkarinen sai Suomen ensimmäisen platinalevyn. Lisäksi hän saavutti kaikkiaan 11 kultalevyä.

Kesän 2000 Arja vietti Samppalinnan kesäteatterin My Fair Ladyn Elizana. Mr Higginssinä hurmasi Ismo Kallio

Elämä on elettävä nyt

Viihdetaiteilija Arja Korisevan 30-vuotiseen uraan on mahtunut monenlaisia vaiheita. Yleisön kohtaaminen aidosti, niin lavalla kuin lavan ulkopuolellakin, on ollut aina tärkeää.

Sairastettuaan itse rintasyövän vuonna 2015 ja kuunneltuaan artistina kiertueilla tuhansia syöpätarinoita, hän haluaa rohkaista ihmisiä ennen kaikkea elämään.

- Sairaus ei ole kenenkään valinta. Vaikka me tehtäisiin elämämme aikana oikeita, hyviä ja hyväksi havaittuja valintoja, niin mikä tahansa sairaus saattaa iskeä meihin milloin tahansa, hän kiteyttää.

Sairastuttuaan Arja Koriseva ajatteli, että jos rintasyöpä jollekin hänen laajassa ystäväpiirissään oli tullakseen, niin miksi ei sitten hänelle.

- Olen itse voinut jo pitkään hyvin, ja tällä hetkellä kaikki on hyvin, hän iloitsee.

Perhe on paras

Perhe on ollut Arja Korisevalle aina tärkeä voimavara ja koti Toivakassa elämän paras latauspiste. Vanhin lapsista on jo lentänyt pesästä pois ja keskimmäinen lähestyy samaa vaihetta. Kuopus on vielä kotona joitakin vuosia.

Kun Arja Koriseva vuonna 1989 vastavalmistuneena kasvatustieteiden maisterina kruunattiin tangokuningattareksi, hän tuskin osasi kuvitella kolmekymmentävuotista uraa, tai sitä, ettei tekisi päivääkään töitä luokanopettajana.

Tanssilavojen ja konserttisalien lisäksi Arja Koriseva on saanut esiintyä myös musikaalitähtenä.

Ensi keväänä Arja Koriseva nähdään helmikuussa ensi-iltansa saavassa, kansainvälisesti suosiota saaneessa Menopaussi-musikaalissa. Teos esitetään ensin Helsingin Aleksanterin teatterissa ja sitten Riihimäen teatterissa.