Hyppää pääsisältöön

Joka kahdeksas nainen sairastuu rintasyöpään – Miten oman riskinsä voi selvittää? Ja pitäisikö kaikkien niin tehdä?

Nainen tunnustelee toista rintaansa. Kuvassa näkyy vain kädet ja rintakehä, kaikki muu on rajattu pois. Naisella on yllään sininen toppi.
Nainen tunnustelee toista rintaansa. Kuvassa näkyy vain kädet ja rintakehä, kaikki muu on rajattu pois. Naisella on yllään sininen toppi. Kuva: Shutterstock rintasyöpä,syöpä

Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä, johon sairastuu noin joka kahdeksas nainen. Tietyt perinnölliset geenivirheet kuitenkin moninkertaistavat riskin sairastua rinta- ja munasarjasyöpään. Miten oman riskinsä voi selvittää? Ja pitäisikö kaikkien niin tehdä? Lue kymmenen kysymystä rintasyövästä ja geenitesteistä, vastaajana perinnöllisyyslääkäri, dosentti Kirmo Wartiovaara.

1. Kuinka suuri on minun riskini sairastua rintasyöpään?

Rintasyöpä on naisten yleisin syöpäsairaus. Naisen riski sairastua rintasyöpään elinaikanaan on n. 12%. Tilastollisesti siis joka kahdeksas nainen sairastuu, todennäköisemmin kuitenkin vasta viisikymppisenä tai sitä vanhempana.

Joissain suvuissa rintasyöpiä on poikkeuksellisen paljon – enemmän, kuin mitä pelkkä sattuma voisi aiheuttaa. Tällaisia sukuja tutkimalla on löydetty rinta- ja munasarjasyövälle altistavia geenivirheitä, joista yleisimmät ovat BRCA1- ja BRCA 2-geenien virheet.

2. Voiko minullakin olla rintasyövälle altistava geenivirhe?

Geenivirhettä voidaan alkaa tutkia, jos samassa suvussa rintasyöpää esiintyy poikkeuksellisen paljon tai poikkeuksellisen nuorella iällä.

Asia kannattaa ottaa lääkärin kanssa puheeksi, jos äidin, tytärten ja sisarusten kesken täyttyvät seuraavat kriteerit:

- Kolme henkilöä on sairastunut rintasyöpään ja heistä yksi alle 50-vuotiaana
- Kaksi henkilöä on sairastunut ja heistä toinen alle 40-vuotiaana
- Yksi henkilö on sairastunut alle 30-vuotiaana

Tätäkin herkemmin kannattaa olla aktiivinen, mikäli suvussa esiintyy myös munasarjasyöpää, tai poikkeuksellisen paljon muita syöpiä. Myös miehellä todettu rintasyöpä tai samalla naisella todetut rinta- ja munasarjasyöpä voivat olla viitteitä perinnöllisestä alttiudesta.

3. Kuinka suuri syöpäriski geenivirheestä aiheutuu?

Selkeästi korkeimman riskin rintasyövälle aiheuttavat BRCA1 ja BRCA2 -geenien virheet. Naisilla näiden geenien virheet nostavat myös munasarjasyövän riskiä.

BRCA1 -geenivirheen kantajalla elinaikainen rintasyöpäriski on 50-85% ja munasarjasyövän riski on 40-60%

BRCA 2 -virheen kantajalla elinaikainen rintasyöpäriski on 40-80% ja munasarjasyövän riski 16,5-27%.

Alaston nainen kuvatta takaapäin mustavalkoisessa valokuvassa. Naisella on kädet nostettu ylös pään taakse. Vasen rinta näkyy hieman sivuprofiilista.
Alaston nainen kuvatta takaapäin mustavalkoisessa valokuvassa. Naisella on kädet nostettu ylös pään taakse. Vasen rinta näkyy hieman sivuprofiilista. Kuva: Unsplash rintasyöpä,syöpäriskit

Geenivirhe siis nelinkertaistaa tai jopa kahdeksankertaistaa sairastumisriskin muutenkin melko yleiseen rintasyöpään.

Munasarjasyöpä puolestaan on paljon rintasyöpää harvinaisempi sairaus: sairastumisriski siihen on normaalisti vain 1%. Tämän riskin geenivirhe voi nostaa monikymmenkertaiseksi.

Lisäksi tunnetaan myös muita geenivirheitä, jotka suurentavat rintasyövän riskiä, mutta yleensä huomattavasti vähemmän kuin BRCA 1 ja BRCA 2-geenien virheet.

4. Paljonko geenivirheen aiheuttamia rintasyöpiä on?

On arvioitu, että 5–10 prosenttia kaikista rintasyövistä johtuu perinnöllisestä alttiudesta. Rintasyöpään sairastuneista vain noin joka kymmenennellä on rintasyöpään sairastunut vanhempi tai sisarus. Sairastuneista 90 prosentilla tällaista ei ole.

5. Tutkimuksiin vai ei?

Geenivirheen tutkimukset tekee yleensä perinnöllisyyslääkäri. Ensimmäinen vaihe on sen varmistaminen, että asiakas ymmärtää, mitä tieto tuloksesta ja kohonneesta riskistä tarkoittaa.

– Testin voi teettää, jos sen tekee tietoisesti ja perustuen oikeaan tietoon, Wartiovaara painottaa.

Tieto geenivirheestä vaikuttaa aina myös testin tekijän lähisukulaisiin ja sen kanssa on elettävä, kun tiedon on kerran saanut.

Rintasyövän kohdalla testaamista puoltaa se, että sairauden ennaltaehkäisyyn, varhaiseen havaitsemiseen ja hoitoon on keinoja. Melko moni haluaakin mahdollisen geenivirheen selvittää, mutta eivät suinkaan kaikki.

Wartiovaara ajattelee, että testissä on vain kaksi hyvää tulosvaihtoehtoa.

– Joko sitä geenivirhettä ei ole, mikä on hyvä asia. Tai sitten se on, ja nyt se tiedetään, jolloin asialle voidaan myös tehdä jotain.

Lue myös: Geenitesti paljasti, että Lotta Johansson, 23, kantaa isoa rintasyöpäriskiä – “Joudun poistattamaan rinnat ja munasarjat 35-vuotiaana”

Järkytystä jokainen käsittelee omalla tavallaan ja siihen on saatavissa apua. Useimmiten tieto geenivirheestä kääntyy helpottavaksi: Testi tekee näkyväksi asian, joka on aina ollut. Vain tieto siitä on puuttunut.

Pakollista geenivirheen selvittäminen ei koskaan ole.

– Jos olet sitä mieltä, että ostat prätkän ja kuitenkin kuolet viisikymppisenä tai ennen sitä, niin ehkä elämä on silloin onnellisempaa ilman sitä tietoa, Wartiovaara toteaa.

6. Miten geenivirhe todetaan?

Itse geenitesti tehdään verikokeella, jonka tulos valmistuu noin kolmessa viikossa. Jos saman suvun jäseniä on jo aiemmin testattu, valmistuu tuloskin yleensä nopeammin. Silloin jo tiedetään mitä virhettä etsitään.

7. Miksi kaikkia ei testata?

Harvinaista geenivirhettä on turha alkaa umpimähkään etsimään, ellei virhe ole antanut olemassaolostaan minkäänlaista vihjettä.

– Kyllä kaikki voi laittaa tutkimukseen, mutta se ei ole hyödyllistä. Tulee vain rahanmenoa, huolta ja vaivaa, Wartiovaara toteaa.

Julkisessa terveydenhuollossa geenitestejä käytetään vain silloin, kun on jo näyttöä siitä, että perinnöllinen syöpäalttius on mahdollinen.

8. Testaisinko itse itseni netissä?

Kaupallisten geenitestien joukosta löytyy myös sellaisia, jotka lupaavat tietoa rintasyövän riskistä. Näissä Wartiovaara näkee vaaroja.

Testin ostajan pitäisi osata arvioida testin luotettavuutta ja kattavuutta. Esimerkiksi rintasyöpäriskiä lisääviä geenivirheitä on tuhansia erilaisia, mutta osassa testeissä niistä saatetaan etsiä vain muutamia yleisimpiä.

– Jos saat vastauksen, että emme löytäneet haitallisia geenivirheitä, niin se on aika keskeinen asia, että onko ne testanneet niitä tuhat vai kolme, Wartiovaara painottaa.

Jopa 80% kuluttajille myytävien nettitestien antamista BRCA-tuloksista oli vääriä.

Tuoreen, vielä vertaisarvioimattoman tutkimuksen, mukaan kuluttajille myytävät nettitestit tunnistavat harvinaisia geenivirheitä hälyttävän huonosti: Jopa 80% niiden antamista BRCA-tuloksista oli vääriä.

Mikäli testi antaa puhtaat paperit väärin perustein, voi siitä olla huomattavaa haittaa.

– Jos ihminen sen jälkeen ajattelee, että ei mun varmaan tarvii mammografiassakaan käydä, niin se on huono asia.

Testituloksen tulkinta vaatii myös ymmärrystä siitä, mitä tulos lopulta kertoo ja mitä ei. Geenitesti voi kertoa suuntaa antavaa tietoa riskeistä, mutta kyse on kuitenkin aina tilastotieteestä, ei yksittäisen ihmisen kohtalosta.

– Ei ole olemassa testiä joka kertoisi, että jos riskisi sairastua on 40%, kuulutko juuri sinä niihin, jotka sairastuvat vai niihin, jotka eivät.

9. Voiko geenivirheen korjata?

Geenivirhettä ei voi poistaa tai korjata, mutta kohonnutta syöpäriskiä voidaan hallita tiiviillä seurannalla tai ennaltaehkäisevällä kirurgialla – siis rintojen tai munasarjojen poistolla.

Jos geenivirhe todetaan, sen kantajaa seurataan yleensä noin vuoden välein magneettitutkimuksella, jotta mahdolliset syöpäsolut saadaan kiinni mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Ennaltaehkäiseviin leikkauksiin liittyy paljon pohdintaa riippuen ihmisen iästä ja elämäntilanteesta.

Nuori nainen istuu leveällä ikkunalaudalla ja katselee ulos. Ulkona näkyy kaupunkirakennuksia.
Nuori nainen istuu leveällä ikkunalaudalla ja katselee ulos. Ulkona näkyy kaupunkirakennuksia. Kuva: Unsplash nainen

Rintojen poisto laskee rintasyövän riskin noin yhteen prosenttiin, mutta leikkaus on sekä fyysisesti että henkisesti rankka ja muuttaa kehonkuvaa paljon. Operaatio vaatii yleensä useampia leikkauksia, joissa oma rintakudos poistetaan ja tilalle rakennetaan uudet rinnat omista kudoksista tai implanteista.

Munasarjojen poisto pudottaa munasarjasyövän riskin huomattavasti alle yhden prosentin. Leikkaus voidaan tehdä tähystysleikkauksena, jolloin fyysinen toipuminen on yleensä nopeaa. Jos munasarjojen poistoon päädytään ennen vaihdevuosia, äkillinen hormonitoiminnan lasku aiheuttaa kuitenkin vaikeita oireita.

– Se on vähän kuin juoksisi pää edellä seinään, tulee vaihdevuodet jysähtämällä. Elämänlaadullisesti se ei kyllä ole mitään kivaa, Wartiovaara toteaa.

10. Miten omaa syöpäriskiään voi pienentää?

Elintavoilla on ratkaisevan iso merkitys syövän syntyyn geenitestin tuloksesta riippumatta.

Syövälle altistava geenivirhe ei tarkoita, että syöpä tulee varmasti, elämäntavoista riippumatta. Oikeastaan tilanne on päinvastoin. Terveellisillä elintavoilla on geenivirheen kantajalle erityisen suuri merkitys.

Jos tiedossa oleva syöpäriski motivoi pitämään itsestään paremmin huolta, lopputulos voi kääntyä plussan puolelle.

– Geenivirheen kantajistakaan kaikki eivät sairastu syöpään. Ja jos elintavat saa kuntoon, välttyy sydänsairauksiltakin samaan syssyyn. Kyllä siinä synkässä pilvessä on myös kultareuna, Wartiovaara toteaa.

Jos vaan omaksi huvikseen näitä ajattelee, niin parhaan hinta-hyötysuhteen saa siitä että lähtee lenkille.

Muuten perinnöllisyyslääkärin resepti syöpäriskin pienentämiseen on tuttu: Liiku, syö terveellisesti, älä tupakoi, vältä alkoholia.

– Ja ole iloinen ja nuku hyvin! Wartiovaara täydentää.

Syöpäriskistä yleisesti huolestuneelle Wartiovaara ei geenitestejä suosita.

– Jos vaan omaksi huvikseen näitä ajattelee, niin parhaan hinta-hyötysuhteen saa siitä että lähtee lenkille. Se on ihan ehdottomasti se paras.

Lue lisää:

Geenitesti paljasti, että Lotta Johansson, 23, kantaa isoa rintasyöpäriskiä – “Joudun poistattamaan rinnat ja munasarjat 35-vuotiaana”

Nainen, ota rintojen tutkiminen rutiiniksi. Näin tutkit rintasi.

Ylen selvitys: Kuluttajille myytävistä geenitesteistä löytyi useita virheellisiä väittämiä – asiantuntijat pitävät arviota syöpäriskistä vastuuttomana

Geenitestit julkiseen terveydenhuoltoon? Tuhannet suomalaiset saavat pian tietää riskinsä sairastua kolmeen kansantautiin

Kuuntele myös: Koen, että masennuslääkkeet eivät olleet minulle sopivia - Mia Mattila kärsi niiden aiheuttamista vieroitusoireista

Kannanko geenivirhettä? – Katso Yle Areenassa:

Haluaisitko tietää mihin sinä voit sairastua tulevaisuudessa? Rasmuksen äidillä Mervillä todettiin rinta- ja eturauhassyövälle altistava BRCA1 geenivirhe, joka ei koske ainoastaan häntä, vaan myös hänen 22-vuotiaita kolmosiaan. Rasmus, yksi kolmosista haluaa geenitestillä selvittää omat riskinsä.

Seuraa Akuuttia myös Facebookissa ja Instagramissa @yleakuutti!