Hyppää pääsisältöön

Juha Leinosen kamarimusiikki soi jämerästi

Säveltäjä Juha Leinonen (s. 1956) rakentaa teoksiaan usein jykevästi vyöryvän liike-energian sekä selkeästi piirtyvien musiikilisten hahmojen ja kokonaismuotojen varaan. Tätä kaikkea voidaan kuulla myös Leinosen pitkään hautuneella ensimmäiselle profiilijulkaisulla, jolle on taltioitu pääosin 2010-luvulla valmistunutta kamarimusiikkia.

leinonen äänitteen kansi
leinonen äänitteen kansi Alba Records

Leinonen on erityisen mieltynyt rakentamaan vikkeläliikkeistä ja pyörteilevää sävelistöä ja rytmistä imua. Musiikki on suurimman osan ajasta sinnikkäästi herkeämättömässä liikkeessä. Vahva synkopoiva rytminen syke säksättelee painokkaasti kuljettaen äänistöä eteenpäin. Ote on väkevä ja suunta selkeä kuin junakiskoille asetellulla soivalla kapistuksella. Mitään äkillistä turhan takomista Leinonen ei harrasta, vaan muistaa rakennella musiikillisia tilanteita ja välillä tarvittaessa keventääkin.

Jöröä toccata-tikkausta ja jämerää junttausta kuullaan äänitteen kaikissa kolmessa yksiosaisessa teoksessa Athene, Jousikvartetto nro 1 ja Foga. Kokonaisuudesta nostaa päätään äänitteen uusin teos, vajaa viitisen vuotta sitten valmistunut Athene. Klarinetille, pianolle ja jousikvartetille kirjoitettu teos alkaa painokkaailla sävelryppäillä, äityy liikekantaan, huoahtaa hetkeksi ja säntää sitten taas matkaan.

Esittäjistö on kooste kovia kotimaisia muusikoita (Terhi Paldanius ja Jukka Untamala, viulu, Antti Tikkanen, alttoviulu, Tomas Nuñez-Garcés, sello, Olli Leppäniemi, klarinetti, Roope Gröndahl, piano), joille uudemman musiikin olevaisuudet eivät ole jääneet ventovieraiksi. Ote Leinosen soivuuksiin on luonteva, hieman kuin perusohjelmistoa soitettaisiin. Lopputuloksena onkin tuimaa runttausta, hiiskuvia suvantoja ja leikkisää kisailua. Tymäkkä ja ilmaisussaan tinkimätön teosvalikoima on ainakin tälle kuulijalle hengästyttävä yhteen putkeen kuunneltuna. Pienempinä annoksina Leinosen sävelistön kuuntelukokemus sen sijaan on energisoiva.

Juha Leinonen. Chamber Works. Terhi Paldanius ja Jukka Untamala, viulu, Antti Tikkanen, alttoviulu, Tomas Nuñez-Garcés, sello, Olli Leppäniemi, klarinetti, Roope Gröndahl, piano. Alba (ABCD447).

Kuuntele Uudet levyt 3.12.2019, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

  • Jessica Meyer vakuuttaa ja yllättää

    Jessica Meyer vakuuttaa ja yllättää

    Yhdysvaltojen itärannikolta kuuluu taas. New Yorkissa vaikuttava Jessica Meyer toimi aiemmin ainoastaan alttoviulistina, kunnes keski-ikää lähestyessään viitisen vuotta sitten alkoi myös säveltää. Tämän vielä lyhyehkön matkan tuloksia voidaan nyt kuulla Meyerin ensimmäiseltä profiilijulkaisulta. Ensimmäisenä yllättää vahva omaäänisyys ja pirteys.

  • Kirpeän levollisia perinnesävelmiä

    Kirpeän levollisia perinnesävelmiä

    Kitaristi Heikki Ruokangas sekä harmonikansoittaja Anne-Mari Kanniainen hakeutuvat perinnesävelmien pariin samalla uutta soivaa ympäristöä hahmotellen.