Hyppää pääsisältöön

Juha Leinosen kamarimusiikki soi jämerästi

Säveltäjä Juha Leinonen (s. 1956) rakentaa teoksiaan usein jykevästi vyöryvän liike-energian sekä selkeästi piirtyvien musiikilisten hahmojen ja kokonaismuotojen varaan. Tätä kaikkea voidaan kuulla myös Leinosen pitkään hautuneella ensimmäiselle profiilijulkaisulla, jolle on taltioitu pääosin 2010-luvulla valmistunutta kamarimusiikkia.

leinonen äänitteen kansi
leinonen äänitteen kansi Alba Records

Leinonen on erityisen mieltynyt rakentamaan vikkeläliikkeistä ja pyörteilevää sävelistöä ja rytmistä imua. Musiikki on suurimman osan ajasta sinnikkäästi herkeämättömässä liikkeessä. Vahva synkopoiva rytminen syke säksättelee painokkaasti kuljettaen äänistöä eteenpäin. Ote on väkevä ja suunta selkeä kuin junakiskoille asetellulla soivalla kapistuksella. Mitään äkillistä turhan takomista Leinonen ei harrasta, vaan muistaa rakennella musiikillisia tilanteita ja välillä tarvittaessa keventääkin.

Jöröä toccata-tikkausta ja jämerää junttausta kuullaan äänitteen kaikissa kolmessa yksiosaisessa teoksessa Athene, Jousikvartetto nro 1 ja Foga. Kokonaisuudesta nostaa päätään äänitteen uusin teos, vajaa viitisen vuotta sitten valmistunut Athene. Klarinetille, pianolle ja jousikvartetille kirjoitettu teos alkaa painokkaailla sävelryppäillä, äityy liikekantaan, huoahtaa hetkeksi ja säntää sitten taas matkaan.

Esittäjistö on kooste kovia kotimaisia muusikoita (Terhi Paldanius ja Jukka Untamala, viulu, Antti Tikkanen, alttoviulu, Tomas Nuñez-Garcés, sello, Olli Leppäniemi, klarinetti, Roope Gröndahl, piano), joille uudemman musiikin olevaisuudet eivät ole jääneet ventovieraiksi. Ote Leinosen soivuuksiin on luonteva, hieman kuin perusohjelmistoa soitettaisiin. Lopputuloksena onkin tuimaa runttausta, hiiskuvia suvantoja ja leikkisää kisailua. Tymäkkä ja ilmaisussaan tinkimätön teosvalikoima on ainakin tälle kuulijalle hengästyttävä yhteen putkeen kuunneltuna. Pienempinä annoksina Leinosen sävelistön kuuntelukokemus sen sijaan on energisoiva.

Juha Leinonen. Chamber Works. Terhi Paldanius ja Jukka Untamala, viulu, Antti Tikkanen, alttoviulu, Tomas Nuñez-Garcés, sello, Olli Leppäniemi, klarinetti, Roope Gröndahl, piano. Alba (ABCD447).

Kuuntele Uudet levyt 3.12.2019, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

  • Kapellimestari Eero Lehtimäki on meidän Eero – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

    Onnittelemme syntymäpäivänä 13. tammikuuta!

    Eero Lehtimäki (s. 1989) on saanut syntymälahjakseen positiivisuuden auran. Iloinen ja välitön Eero on toimissaan rajaton, hän on valmistunut musiikkiammattien lisäksi diplomi-insinööriksi ja harrastaa kaikkea mahdollista baletista purjehdukseen. Ensimmäisen kapellimestarikiinnityksensä hän aloitti Joensuussa syksyllä 2019.

  • Avet Terterjan oli omaääninen sinfonikko

    Avet Terterjan oli omaääninen sinfonikko

    Maanista takomista, alkukantaisuutta ja hiiskuvia suvantoja. Näitä ja paljon muuta kuullaan armenialaisen Avet Terterjanin (1929–1994) kahdessa erikoislaatuisessa sinfoniassa. Terterjan rakensi 1960-luvun lopulla alkanutta sinfoniasarjaansa aivan elämänsä loppuun asti, mutta yhdeksättä sinfoniaa hän ei enää saanut viimeisteltyä.