Hyppää pääsisältöön

Luotettavia Saariaho-tulkintoja

Viulisti Peter Herresthal on monista yhteyksistä tuttu nykymusiikin tulkitsija. Etenkin etenkin pohjoismaista uutta musiikkia paljon esittänyt ja taltioinut Herresthal pääsee nyt näyttämään muuntautumiskykyään neljän Kaija Saariahon viululle ja orkesterille sävelletyn teoksen parissa.

saariaho äänitteen kansi
saariaho äänitteen kansi Kaija Saariaho

Saariahon musiikin mystis-esoteeriset olevaisuudet ja hiiskuvat paikallaan makaavat äänimaisemat ovat kokeneet maltillisen muuntumisen. Harmonian aukeneminen ja melodisten elementtien painokkuus yhdistyivät menestyksekkäästi Kaukainen rakkaus -oopperassa. Julkaisun teokset kertaavat tätä matkaa esitellen samalla säveltäjän tuotantoa aina 1990-luvun alkupuolella valmistuneesta viulukonsertosta Kaukainen rakkaus -oopperan Vers toi qui es si loin (2000/2018) -teoksen muunneltuun kierrätysmateriaaliin.

Joukosta eniten edukseen erottuu Saariahon 25 vuotta sitten valmistunut viulukonsertto Graal théâtre, joka on levytetty eri muodoissaan jo useamman kerran. Levytysten määrä kertoo kansainvälisestä kiinnostuksesta Saariahon musiikkia kohtaan.

Herresthal soittaa vivahteikkaalla otteella herkistellen ja valppaasti aistien. Vaikka esitys toteuttaa tuloksellisesti muuntuvien värien kaleidoskoopin, mitään varsinaisesti uutta ei Herresthal konserton tulkintaan tuo. Clément Mao-Takacsin johtaman Oslon filharmonisen orkesterin esityksen ovat niin ikään tasapainoisia. Onnistuneet taltioinnit täydentävät varman kokonaisuuden.

Kaija Saariaho. Circle Map, Graal théâtre, Vers toi qui es si loin, Neiges. Peter Herresthal, viulu, Oslon filharmoninen orkesteri, joht. Clément Mao-Takacs. BIS (BIS-2402).

Kuuntele Uudet levyt 3.12.2019, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

  • Kapellimestari Eero Lehtimäki on meidän Eero – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

    Onnittelemme syntymäpäivänä 13. tammikuuta!

    Eero Lehtimäki (s. 1989) on saanut syntymälahjakseen positiivisuuden auran. Iloinen ja välitön Eero on toimissaan rajaton, hän on valmistunut musiikkiammattien lisäksi diplomi-insinööriksi ja harrastaa kaikkea mahdollista baletista purjehdukseen. Ensimmäisen kapellimestarikiinnityksensä hän aloitti Joensuussa syksyllä 2019.

  • Avet Terterjan oli omaääninen sinfonikko

    Avet Terterjan oli omaääninen sinfonikko

    Maanista takomista, alkukantaisuutta ja hiiskuvia suvantoja. Näitä ja paljon muuta kuullaan armenialaisen Avet Terterjanin (1929–1994) kahdessa erikoislaatuisessa sinfoniassa. Terterjan rakensi 1960-luvun lopulla alkanutta sinfoniasarjaansa aivan elämänsä loppuun asti, mutta yhdeksättä sinfoniaa hän ei enää saanut viimeisteltyä.