Hyppää pääsisältöön

Storgårdsin Antheil-sarja senkun paranee

Kapellimestari John Storgårds jatkaa yhdysvaltalaisen George Antheilin tuotannon taltioimisprojektiaan. Antheilin kiinnostava kuuden sinfonian sarja alkaa 1920-luvulta päättyen 1940-luvun lopulle. Storgårdsin ja BBC Philharmonicin kahdella aiemmalla julkaisulla ovat päivänvalonsa saaneet Antheilin neljä viimeistä sinfoniaa. Nyt vuorossa on sarjan pelinavaajana toiminut sinfonia nro 1. Edellisten julkaisujen tapaan mukaan on siroteltu myös Anthelin pienempiä orkesterikappaleita.

antheil äänitteen kansi
antheil äänitteen kansi George Antheil

Antheilin monille eri aloille lonkeroituva luova tuotanto ulottui musiikin saralla kokeellisemmasta varhaistyylistä kohti ulospäinsuuntautuvaa ilakointia. 1920-luvulla valmistunut pianokappale The Golden Bird soi levyllä orkestroituna versiona. Paljon ehtii reilussa neljässä minuutissa tapahtua, kun supernopeat puupuhaltimien syöksyilyt pysähtelevät aika ajoin raskaaseen gorillamaiseen tamppaukseen ja vaappunaan.

1940-luvun lopulla valmistunut McKonkey’s Ferry on jo tuttua Antheilin myöhäistyyliä. Teoksen valmistumisajankohtana Antheil oli ehtinyt jo olla Euroopan-vuosiensa jälkeen kotimaassaan viitisentoista vuotta jakaen aikansa elokuva- ja konserttimusiikin välillä. Ja se kuuluu. Kymmenen minuutin alkusoitto pöksyttää vahvasti neuvostorealismia heijastellen.

Ensimmäisen ja toisen sinfonian välissä valmistunut takova Jazz-sinfonia ei ole osa tekijänsä "virallista" sinfoniasarjaa. Jazz-sinfoniaan verrattuna ensimmäinen sinfonia muistuttaa enemmän Antheilin myöhäistuotantoa. Tyylillisesti Sinfonia nro 1 ‘Zingareska’ liikkuu kiinnostavasti villin varhaistyylin ja myöhemmän elokuvamusiikkimaisen maalailun välimaastossa. Kolme ensimmäistä osaa liikkuvat tutusti eteenpäin mitenkään erityisemmin aiempaa matkaa heijastelematta. Stravinskyyn kallellaan olevaa ragtime-hihhulointia kuullaan toisessa ja teoksen päättävässä neljännessä osassa. Reilu puoli tuntia kuluu teoksen parissa helposti. Siitä ansio kuuluu Antheilin etevälle orkestraatiolle ja hyvälle draamantajulle.

John Storgårds johdattelee BBC Philharmonicia Antheil-maailmassa innostavasti. Puupuhaltimet pärskyvät putouksen tavoin, vasket raaistavat tarvittaessa, jouset makaavat tummina mattoina välillä keveästi korkeuksissa piirtyen. Orkesterin tarkat yhteiseisiskut räsähtävät säpsähdyttävästi. Erinomainen taltiointi viimeistelee kokemuksen.

George Antheil. Symphony No.1. BBC Philharmonic, joht. John Storgårds. Chandos (CHAN 20080).

Kuuntele Uudet levyt 3.12.2019, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

  • Kapellimestari Eero Lehtimäki on meidän Eero – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

    Onnittelemme syntymäpäivänä 13. tammikuuta!

    Eero Lehtimäki (s. 1989) on saanut syntymälahjakseen positiivisuuden auran. Iloinen ja välitön Eero on toimissaan rajaton, hän on valmistunut musiikkiammattien lisäksi diplomi-insinööriksi ja harrastaa kaikkea mahdollista baletista purjehdukseen. Ensimmäisen kapellimestarikiinnityksensä hän aloitti Joensuussa syksyllä 2019.

  • Avet Terterjan oli omaääninen sinfonikko

    Avet Terterjan oli omaääninen sinfonikko

    Maanista takomista, alkukantaisuutta ja hiiskuvia suvantoja. Näitä ja paljon muuta kuullaan armenialaisen Avet Terterjanin (1929–1994) kahdessa erikoislaatuisessa sinfoniassa. Terterjan rakensi 1960-luvun lopulla alkanutta sinfoniasarjaansa aivan elämänsä loppuun asti, mutta yhdeksättä sinfoniaa hän ei enää saanut viimeisteltyä.