Hyppää pääsisältöön

Taiteilijapari Sakari Oramon ja Anu Komsin elämysten ilta Berliinin filharmoniassa

Anu Komsi ja Sakari Oramo Berliinin Filharmoniassa 28. marraskuuta 2019.
Sopraano Anu Komsi Magnus Lindbergin Accused-teoksen solistina Berliinin filharmoniassa. Deutsches Symphonie Orchester Berliniä johti konsertissa puoliso, kapellimestari Sakari Oramo. Anu Komsi ja Sakari Oramo Berliinin Filharmoniassa 28. marraskuuta 2019. Kuva: Anja Lankinen Anu Komsi,sakari oramo

Berliini on elämysten kaupunki, huokasi Anja Lankinen onnellisena kaupungin kuulussa filharmonia-konserttisalissa 28. marraskuuta. Anja istui kuulijoiden joukossa, kun suomalainen taiteilijapari, kapellimestari Sakari Oramo ja sopraano Anu Komsi esiintyivät yhdessä Deutsches Symphonie Orchester Berlinin kanssa ja ohjelmassa oli mm. Magnus Lindbergin Accused.

Berliini on elämysten kaupunki! Viimeisimmän elämykseni Berliinissä koin 28. marraskuuta filharmonian suuressa salissa. Illan orkesteri oli Deutsches Symphonie Orchester Berlin, jota johti kapellimestari Sakari Oramo ja solistina taituroi sopraano Anu Komsi. Konsertin säveltäjänimet olivat Rodion Štšedrin (s. 1932), Magnus Lindberg (s. 1958) ja Pjotr Tšhaikovski (1840 – 1893).

Štšedrinin innoittajana Heiligenstadtin testamentti

Rodion Štšedriniltä kuulimme teoksen Beethovens Heiligenstädter Testament, Symphonisches Fragment für Orchester eli Beethovenin Heiligenstadtin testamentti, sinfoninen katkelma orkesterille. Teos on vuodelta 2008. Baijerin radion sinfoniaorkesterin kapellimestari, latvialainen Mariss Jansons pyysi Štšedriniä säveltämään orkesterilleen eräänlaisen ajankohtaisen johdannon Beethovenin Eroica-sinfoniaan. – Kuulin suru-uutisen Mariss Jansonsin menehtymisestä sydänkohtaukseen vain kaksi päivää tämän Berliinin konsertin jälkeen.

Štšedrin löysi innoituksen Beethovenin kuuluisasta Heiligenstadtin testamentista, joka syntyi samoihin aikoihin, kun Beethovenin kolmannen Eroica-sinfonian ensimmäiset luonnokset. Tuon testamentin Beethoven kirjoitti veljelleen, muttei koskaan lähettänyt sitä, vaan vasta jälkimaailma sai sen luettavakseen.

Testamentin aihe on säveltäjän alkava kuurous, jota Beethoven ei voinut paljastaa kenellekään, vaikka halusi huutaa: ”Puhukaa kovemmin!” Emme kuule tässä Štšedrinin teoksessa mitään sitaatteja Eroicasta, mutta kylläkin sävelkulkuja à la Beethoven. Tässä auttavat tietysti teoksen nimi ja oma mielikuvitus.

Sakari Oramo Berliinin Filharmoniassa 28. marraskuuta 2019.
Sakari Oramo kiittää filharmonian yleisöä. Sakari Oramo Berliinin Filharmoniassa 28. marraskuuta 2019. Kuva: Anja Lankinen Sakari Oramo

Vuoden kuluttua, joulukuun 16. päivänä vuonna 2020 tulee kuluneeksi tasan 250 vuotta Beethovenin syntymästä. Deutsches Symphonie Orchester on halunnut poiketa normaalista juhlimisesta, jossa säveltäjän teoksia esitetään toinen toisensa perään, vaan on halunnut tuoda esille teoksia, jotka liittyvät Beethoveniin tai ovat syntyneet hänen innoituksestaan.

Onkohan tätä 12 minuuttia kestävää teosta esitetty jo Suomessa? Jos ei, niin suosittelen lämpimästi.

Lindbergin tekstinä kuulustelupöytäkirjat

Illan toinen teos oli Magnus Lindbergin teos Accused eli Syytetty. Olin kuullut teoksen aikaisemmin Helsingin Musiikkitalossa, jolloin myös Anu Komsi oli solistina. Nyt Accused kuulosti erilaiselta. Se oli äärettömän intensiivinen ja piti yleisön hyppysissään viimeiseen nuottiin asti. Tunnelman syntymiseen auttoi varmasti filharmonian sali, joka on erittäin laulajaystävällinen toisin kuin Musiikkitalomme.

Accused on kolmiosainen draama, joka perustuu kolmeen eri aikakaudelta olevaan kuulustelupöytäkirjaan. Ensimmäisessä osassa syytetty on ranskalainen tasavallankannattaja mademoiselle Théroinge de Méricourt. Hän vetoaa ihmisoikeuslakiin vuodelta 1789. Syytetty lausuu viime sanoikseen: ”Quant à des crimes, je n’en ai pas commis, et nul ne pour-rait produire la preuve du contraire”. Vapaasti suomennettuna tämä tarkoittaa: ”En ole tehnyt yhtään rikosta, eikä kukaan pysty todistamaan päinvastaista”.

Syytetyn toinen osa on itä-saksalaisen Stasin kuulustelupöytäkirjasta, jossa tuntematonta henkilöä syytetään kahden tai kolmen länsi-saksalaisen Der Spiegel –lehden hallussapidosta. Syytetty on aiemmassa kuulustelussa kertonut saaneensa lehdet rouva Meyerilta. Kuulustelutilaisuus on absurdi ja ahdistava, samoja kysymyksiä veivataan ja uudelleen ja uudelleen ja yhä uudelleen syytetty vastaa samoja asioita. Tämä kohtaus oli minusta Lindbergin teoksen järkyttävin. Kyyneleet nousivat silmiini ja mieleeni tulivat omat muistoni DDR:stä.

Kolmannessa osassa autistinen hakkeri Adrian Lamo todistaa ylikorpraali Bradley Manningin tietovuodot Wikileaksille. Kysymykset on laadittu johdattelevasti, jotta kuulusteltava voi vastata myöntävästi tai hyvin lyhyillä lauseilla. Ahdistava ja intensiivinen oli tämäkin kuulustelu, jonka viimeinen kysymys kuuluu: ”At any time did he say the American flag didn’t mean anything to him?” Todistajan vastaus oli ”no”, ja tätä no:ta solistimme sai varioida monta tahtia.

Ohjelmalehtisen mukaan Accused kesti 40 minuuttia. En tarkistanut kellosta aikaa, mutta esitys oli niin intensiivinen, että olisi mennyt vielä toinen mokoma. Yleisö istui hiiren hiljaa, keskittyneesti ja malttoi odottaa, kunnes kapellimestari Sakari Oramo laski puikkonsa.

Anu Komsin suoritus oli taas kerran huikea, ja solistin, kapellimestarin ja orkesterin yhteistyö upeaa. Bravot ja taputukset kestivät ja kestivät.

Railakas Tšhaikovskin neljäs

Väliajan jälkeen kuulimme Pjotr Tšhaikovskin neljännen sinfonian. Pari päivää aiemmin olin nähnyt Wienin Valtionoopperassa Tšhaikovskin Jevgeni Oneginin. Koska sinfonian teemat ja musiikki tuntuivat niin kovin tutulta, piti ihan tarkistaa näiden kahden teoksen syntymäajat. Sinfonia sai kantaesityksensä helmikuussa 1878 ja Onegin maaliskuussa 1879, joten melko samaan aikaan teokset ovat olleet säveltäjällä työn alla.

Sinfonian ensimmäinen osa on melkein puolet koko kappaleen kestosta. Se oli niin railakasta menoa, että arvasin jo etukäteen, että nyt tulee aplodit heti osan jälkeen ja niin ne tulivatkin. Toisessa osassa rauhoituttiin ja kolmas osa oli lystikäs pizzicato-soittoineen.

Oli riemastuttavaa katsoa, miten soittajat reagoivat kapellimestarin ohjeisiin. Neljänteen osaan lähdettiin suoraan kolmannen jälkeen ja se oli melkoista ilotulitusta, jossa erityisesti vasket kunnostautuivat. En ole koskaan aikaisemmin kuullut tästä sinfoniasta näin railakasta esitystä. Tuntui siltä, että muusikoista oli hauskaa soittaa Sakari Oramon kanssa ja päinvastoin.

Sakari Oramo Berliinin Filharmoniassa 28. marraskuuta 2019.
Hyväntuulinen maestro konsertin jälkeen. Taustalla Sakari Oramon isä, professori emeritus Ilkka Oramo. Sakari Oramo Berliinin Filharmoniassa 28. marraskuuta 2019. Kuva: Anja Lankinen Sakari Oramo
Anu Komsi ja Berliinin Filharmoniassa 28. marraskuuta 2019.
Anu Komsilla on takanaan useita menestyksekkäitä Lindbergin Accused-teoksen esityksiä. Anu Komsi ja Berliinin Filharmoniassa 28. marraskuuta 2019. Kuva: Anja Lankinen Anu Komsi

Esitys palkittiin räjähtävillä aplodeilla, bravot kaikuivat salissa. Monta kertaa sai kapellimestari Sakari Oramo tulla kumartamaan, kunnes lopulta antoi muusikoille luvan poistua lavalta.

Me kuulijat olimme olleet taas upean taidenautinnon äärellä! Musiikki oli koko ajan pääosassa. Kiitos Anu, kiitos Sakari ja kiitos DSO!

Terveisin
Anja

Missä päin maailmaa tai koto-Suomea matkustit? Mitä innostavaa näit tai kuulit? Jaa elämyksesi muiden klassisen fanien kanssa ja kirjoita meille juttu matkaltasi. Lähetä meille yhteystietosi eli sähköpostisoitteesi tai puhelinnumerosi palautelomakkeen kautta, niin otamme yhteyttä.

Katso ja kuuntele
Lindberg, Magnus: Accused. Radion sinfoniaorkesteri, joht. Hannu Lintu, sol. Anu Komsi, sopraano. Helsingin Musiikkitalo 6.12.2016.