Hyppää pääsisältöön

Tölöläbin ja Elifantreen kiireetöntä kuulostelua

Jälkiminimalismi loi sillan muun muassa taidemusiikin ja popin välille avaten uusia sointimaailmoja, mahdollisuuksia ja suuntaviivoja. Tätä äänistöä tuotetaan kiinnostavaan tapaan etenkin Yhdysvalloissa, jossa kuilu ns. taide- ja populaarimusiikin välillä ei ole repeytynyt niin ammottavaksi kuin Euroopassa. Onneksi täältä kotimaassakin löytyy nuorempaa tekijäpolvea, joka on ymmärtänyt löytää uuden teknologian, akustisen soittimiston ja erilaisten tyylillisten elementtien sulauttamisen mahdollisuuksien rajattomuuden. Tästä yksi mainio esimerkki on elektroakustisen Tölöläbin ja elektronisen vaihtoehtoispop-yhtyeen Elifantreen kohtaaminen.

tölöläb äänitteen kansi
tölöläb äänitteen kansi Taavi Oramo

Julkaisu on Elifantreen viides ja Tölöläbin ensimmäinen. Yhtyeiden vapaa kohtaaminen liikkuu improvisoiden jossain taidemusiikin, elektronisen ambientin, jazzin ja elektropopin ristiaallokoissa. Rauhallisen oloinen ja kuulosteleva äänimaisema ei rakennu erilaisuuksien kautta, vaan sävelistö muuntuu ja muovautuu luontevasti kulloisten solististen elementtien mukana. Seitsemän etevän muusikon kohtaaminen ei ole mikään kilpatykitys, vaan keskittynyt kuuntelutapahtuma.

Turkka Inkilän lämmin huilismi sekä elektronisen äänistön ohjailu yhdessä Taavi Oramon kanssa rakentavat tutusti pohjan. Näin vaikkapa fagotisti Antti Salovaaran terhakkuudet, Saku Mattilan oboekuulaudet, laulaja Anni Elifin poltteinen kuulostelu, Pauli Lyytisen jazzmaiset saksofoni uumoilut sekä Olavi Louhivuoren kuunteleva rumputyöskentely pääsee kukin tavallaan rikastuttamaan soivuutta.

Tämänkaltainen musiikki lienee omimmillaan etenkin esitystilanteissa, mutta hyvin äänistö toimii myös kotiolosuhteissa kuunneltunakin. Tölöläbin ja Elifantreen kohtaaminen on onnistunut kokeilu ja antaa osaltaan toivoa myös kotimaisen uuden taidemusiikin tulevaisuudelle.

Tölöläb & Elifantree. Blood Moon. Anni Elif, laulu, Pauli Lyytinen, saksofonit, Olavi Louhivuori, rummut, Taavi Oramo, elektroniikka, Antti Salovaara, fagotti, Saku Mattila, oboe, Turkka Inkilä, huilu & elektroniikka. Eclipse Music (ELP-201991).

Kuuntele Uudet levyt 3.12.2019, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.