Hyppää pääsisältöön

Tölöläbin ja Elifantreen kiireetöntä kuulostelua

Jälkiminimalismi loi sillan muun muassa taidemusiikin ja popin välille avaten uusia sointimaailmoja, mahdollisuuksia ja suuntaviivoja. Tätä äänistöä tuotetaan kiinnostavaan tapaan etenkin Yhdysvalloissa, jossa kuilu ns. taide- ja populaarimusiikin välillä ei ole repeytynyt niin ammottavaksi kuin Euroopassa. Onneksi täältä kotimaassakin löytyy nuorempaa tekijäpolvea, joka on ymmärtänyt löytää uuden teknologian, akustisen soittimiston ja erilaisten tyylillisten elementtien sulauttamisen mahdollisuuksien rajattomuuden. Tästä yksi mainio esimerkki on elektroakustisen Tölöläbin ja elektronisen vaihtoehtoispop-yhtyeen Elifantreen kohtaaminen.

tölöläb äänitteen kansi
tölöläb äänitteen kansi Taavi Oramo

Julkaisu on Elifantreen viides ja Tölöläbin ensimmäinen. Yhtyeiden vapaa kohtaaminen liikkuu improvisoiden jossain taidemusiikin, elektronisen ambientin, jazzin ja elektropopin ristiaallokoissa. Rauhallisen oloinen ja kuulosteleva äänimaisema ei rakennu erilaisuuksien kautta, vaan sävelistö muuntuu ja muovautuu luontevasti kulloisten solististen elementtien mukana. Seitsemän etevän muusikon kohtaaminen ei ole mikään kilpatykitys, vaan keskittynyt kuuntelutapahtuma.

Turkka Inkilän lämmin huilismi sekä elektronisen äänistön ohjailu yhdessä Taavi Oramon kanssa rakentavat tutusti pohjan. Näin vaikkapa fagotisti Antti Salovaaran terhakkuudet, Saku Mattilan oboekuulaudet, laulaja Anni Elifin poltteinen kuulostelu, Pauli Lyytisen jazzmaiset saksofoni uumoilut sekä Olavi Louhivuoren kuunteleva rumputyöskentely pääsee kukin tavallaan rikastuttamaan soivuutta.

Tämänkaltainen musiikki lienee omimmillaan etenkin esitystilanteissa, mutta hyvin äänistö toimii myös kotiolosuhteissa kuunneltunakin. Tölöläbin ja Elifantreen kohtaaminen on onnistunut kokeilu ja antaa osaltaan toivoa myös kotimaisen uuden taidemusiikin tulevaisuudelle.

Tölöläb & Elifantree. Blood Moon. Anni Elif, laulu, Pauli Lyytinen, saksofonit, Olavi Louhivuori, rummut, Taavi Oramo, elektroniikka, Antti Salovaara, fagotti, Saku Mattila, oboe, Turkka Inkilä, huilu & elektroniikka. Eclipse Music (ELP-201991).

Kuuntele Uudet levyt 3.12.2019, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

  • Jessica Meyer vakuuttaa ja yllättää

    Jessica Meyer vakuuttaa ja yllättää

    Yhdysvaltojen itärannikolta kuuluu taas. New Yorkissa vaikuttava Jessica Meyer toimi aiemmin ainoastaan alttoviulistina, kunnes keski-ikää lähestyessään viitisen vuotta sitten alkoi myös säveltää. Tämän vielä lyhyehkön matkan tuloksia voidaan nyt kuulla Meyerin ensimmäiseltä profiilijulkaisulta. Ensimmäisenä yllättää vahva omaäänisyys ja pirteys.

  • Kirpeän levollisia perinnesävelmiä

    Kirpeän levollisia perinnesävelmiä

    Kitaristi Heikki Ruokangas sekä harmonikansoittaja Anne-Mari Kanniainen hakeutuvat perinnesävelmien pariin samalla uutta soivaa ympäristöä hahmotellen.