Hyppää pääsisältöön

Tölöläbin ja Elifantreen kiireetöntä kuulostelua

Jälkiminimalismi loi sillan muun muassa taidemusiikin ja popin välille avaten uusia sointimaailmoja, mahdollisuuksia ja suuntaviivoja. Tätä äänistöä tuotetaan kiinnostavaan tapaan etenkin Yhdysvalloissa, jossa kuilu ns. taide- ja populaarimusiikin välillä ei ole repeytynyt niin ammottavaksi kuin Euroopassa. Onneksi täältä kotimaassakin löytyy nuorempaa tekijäpolvea, joka on ymmärtänyt löytää uuden teknologian, akustisen soittimiston ja erilaisten tyylillisten elementtien sulauttamisen mahdollisuuksien rajattomuuden. Tästä yksi mainio esimerkki on elektroakustisen Tölöläbin ja elektronisen vaihtoehtoispop-yhtyeen Elifantreen kohtaaminen.

tölöläb äänitteen kansi
tölöläb äänitteen kansi Taavi Oramo

Julkaisu on Elifantreen viides ja Tölöläbin ensimmäinen. Yhtyeiden vapaa kohtaaminen liikkuu improvisoiden jossain taidemusiikin, elektronisen ambientin, jazzin ja elektropopin ristiaallokoissa. Rauhallisen oloinen ja kuulosteleva äänimaisema ei rakennu erilaisuuksien kautta, vaan sävelistö muuntuu ja muovautuu luontevasti kulloisten solististen elementtien mukana. Seitsemän etevän muusikon kohtaaminen ei ole mikään kilpatykitys, vaan keskittynyt kuuntelutapahtuma.

Turkka Inkilän lämmin huilismi sekä elektronisen äänistön ohjailu yhdessä Taavi Oramon kanssa rakentavat tutusti pohjan. Näin vaikkapa fagotisti Antti Salovaaran terhakkuudet, Saku Mattilan oboekuulaudet, laulaja Anni Elifin poltteinen kuulostelu, Pauli Lyytisen jazzmaiset saksofoni uumoilut sekä Olavi Louhivuoren kuunteleva rumputyöskentely pääsee kukin tavallaan rikastuttamaan soivuutta.

Tämänkaltainen musiikki lienee omimmillaan etenkin esitystilanteissa, mutta hyvin äänistö toimii myös kotiolosuhteissa kuunneltunakin. Tölöläbin ja Elifantreen kohtaaminen on onnistunut kokeilu ja antaa osaltaan toivoa myös kotimaisen uuden taidemusiikin tulevaisuudelle.

Tölöläb & Elifantree. Blood Moon. Anni Elif, laulu, Pauli Lyytinen, saksofonit, Olavi Louhivuori, rummut, Taavi Oramo, elektroniikka, Antti Salovaara, fagotti, Saku Mattila, oboe, Turkka Inkilä, huilu & elektroniikka. Eclipse Music (ELP-201991).

Kuuntele Uudet levyt 3.12.2019, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

  • Kapellimestari Eero Lehtimäki on meidän Eero – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

    Onnittelemme syntymäpäivänä 13. tammikuuta!

    Eero Lehtimäki (s. 1989) on saanut syntymälahjakseen positiivisuuden auran. Iloinen ja välitön Eero on toimissaan rajaton, hän on valmistunut musiikkiammattien lisäksi diplomi-insinööriksi ja harrastaa kaikkea mahdollista baletista purjehdukseen. Ensimmäisen kapellimestarikiinnityksensä hän aloitti Joensuussa syksyllä 2019.

  • Avet Terterjan oli omaääninen sinfonikko

    Avet Terterjan oli omaääninen sinfonikko

    Maanista takomista, alkukantaisuutta ja hiiskuvia suvantoja. Näitä ja paljon muuta kuullaan armenialaisen Avet Terterjanin (1929–1994) kahdessa erikoislaatuisessa sinfoniassa. Terterjan rakensi 1960-luvun lopulla alkanutta sinfoniasarjaansa aivan elämänsä loppuun asti, mutta yhdeksättä sinfoniaa hän ei enää saanut viimeisteltyä.