Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Elämä Isisin vallassa – Millaista oli vierastaistelijoiden elämä terroristien linnakkeessa?

Mikä oli ranskalaistaistelijoiden osuus Isisin toiminnassa?
Mikä oli ranskalaistaistelijoiden osuus Isisin toiminnassa? Yle TV1,Ulkolinja: Elämä Isisin vallassa

TV1 torstaina 5.12.2019 klo 22.00 - 23.00, uusinta sunnuntaina 8.12. klo 23.15, Areenassa

Yhdysvaltain tukemat Syyrian kurdijohtoiset SDF-joukot ilmoittivat maaliskuun 23. päivänä, että Baghuzin kylä on vapautettu ja Isis lyöty.

Terroristijärjestön viimeinen linnake kaatui ja yli 5 000 jihadistia sekä taistelijoiden perheenjäseniä antautui, mukana myös länsimaisia taistelijoita Euroopasta.

Tuhannet ihmiset olivat kurdien saartamana ja ulkovaltojen iskujen kohteena. Osa antautui uupuneina ja nälissään. He odottivat Syyrian autiomaassa siirtoa säilöönottoleiriin. Joukossa oli myös ranskalaisia.

Ulkolinjan ranskalainen reportaasi Elämä Isisin vallassa selvittää, minkälaista oli vierastaistelijoiden elämä Isisin valloittamilla alueilla ja miten länsimaalaiset selviävät al-Holin kaltaisilla leireillä?

Dokumentissa tavataan muun muassa ranskalaisnainen, joka on asunut Syyriassa nelisen vuotta. Hänen jihadisti-miehensä on kuollut taistelussa. Nainen ei kadu mitään, ja haluaisi palata Ranskaan siitäkin huolimatta, että häntä pidetään kotimaassa terroristina.

Sadat länsimaiset jihadistit odottavat Syyriassa hänen laillaan, että kotimaa päättäisi heidän kohtalostaan.

Ohjaaja Kamal Redouani palaa kalifaatin raunioille ennen kuin aika peittää vierastaistelijoiden jäljet. Redouani tutkii vuoden ajan ranskalaisjihadistien osallisuutta Isisin toimiin.

Dans la vie de nos ennemis. Inside Our Enemie´s Life. Ohjaus ja käsikirjoitus: Kamal Redouani. Tuotanto: Capa, 2019.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.