Hyppää pääsisältöön

Vigilian paluu

Einojuhani Rautavaaran (1928—2016) ortodoksikirkon liturgiaa mukaileva Vigilia oli aikanaan poikkeustapaus kotimaisessa musiikkielämässä. 1970-luvun alussa valmistunut, solisteille ja sekakuorolle kirjoitettu teos on laajuudessaan ja esityksen asettaman haastavuutensa johdosta edelleen omanlaisensa merkkiteos kotimaisessa kuorokirjallisuudessa. Rautavaaran myöhemmin teoksesta laatima konserttiversio löysi nopeasti paikkansa ammattikuorojen ohjelmistoissa. Teoksen arkaais-bysanttilaiseen sointiykseyden on nyt tallentanut Nils Schweckendiekin johtama Helsingin kamarikuoro.

rautavaara äänitteen kansi
rautavaara äänitteen kansi Helsingin kamarikuoro,Einojuhani Rautavaara

Pyhyydestä valituksen ja kiihkon kautta raivoon vie Vigilian tie. Kuiskausten, sipinöiden, heiluvien mikrointervallien ja voimallisen puhdasvireisen paatoksen välillä heiluminen ei esittäjistölle aivan mutkatonta ole. Helsingin kamarikuoro tekee Rautavaaran harrashenkisen sävelistön parissa korkeatasoista ja vahvaa jälkeä. Vahvatunnelmainen mystinen lataus ja ilmestyksellinen hartaus on Helsingin kamarikuoron taltioinnissa läsnä. Solisteista etenkin basso Tuukka Haapaniemi jylisee tuttuun tapaansa vaikuttavasti ja vakuuttavasti.

Uusi taltiointi rinnastuu väistämättä edesmenneen Radion kamarikuoron ja nimekkään solistikaartin kanssa parikymmentä vuotta sitten Ondinelle tehtyyn julkaisuun. Mitään radikaalisti uutta versiota ei ole lähdetty tekemään. Sointi tosin on uudessa äänityksessä aiempaa kirkkaampi ja pienemmän esittäjistön myötä hieman ohuempi. Kokonaisuutena uusi taltiointi puolustaa tietysti paikkansa myös nostaessaan esiin Rautavaaran sitä painokkaampaa tuotantoa.

Rautavaara. Vigilia. Niall Chorell, tenori, Tuukka Haapaniemi, basso, Helsingin kamarikuoro, joht. Nils Schweckendiek. BIS (BIS-2422).

Kuuntele Uudet levyt 3.12.2019, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

  • Kapellimestari Eero Lehtimäki on meidän Eero – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

    Onnittelemme syntymäpäivänä 13. tammikuuta!

    Eero Lehtimäki (s. 1989) on saanut syntymälahjakseen positiivisuuden auran. Iloinen ja välitön Eero on toimissaan rajaton, hän on valmistunut musiikkiammattien lisäksi diplomi-insinööriksi ja harrastaa kaikkea mahdollista baletista purjehdukseen. Ensimmäisen kapellimestarikiinnityksensä hän aloitti Joensuussa syksyllä 2019.

  • Avet Terterjan oli omaääninen sinfonikko

    Avet Terterjan oli omaääninen sinfonikko

    Maanista takomista, alkukantaisuutta ja hiiskuvia suvantoja. Näitä ja paljon muuta kuullaan armenialaisen Avet Terterjanin (1929–1994) kahdessa erikoislaatuisessa sinfoniassa. Terterjan rakensi 1960-luvun lopulla alkanutta sinfoniasarjaansa aivan elämänsä loppuun asti, mutta yhdeksättä sinfoniaa hän ei enää saanut viimeisteltyä.