Hyppää pääsisältöön

Viikon 49 vinkit: uusi BBC:n minisarja ja itävaltalainen draamauutuus!

Mies ja nainen halaavat toisiaan, naisella hätääntynyt katse.
Maailmojen sota nähdään kaksiosaisena minisarjana. Mies ja nainen halaavat toisiaan, naisella hätääntynyt katse. Kuva: Yle Kuvapalvelu Maailmojen sota (elokuva)

Joulukuun ensimmäinen viikko tuo tullessaan kaksi kovaa sarjauutuutta: maanantaina alkaa BBC:n minisarja Maailmojen sota H. G. Wellsin klassikkoromaanin pohjalta ja sunnuntaina päästään jännittämään Fritz Langin vuonna 1931 julkaistun klassikkoelokuvan pohjalta luodun itävaltalaisen sarjauutuuden M - murhaaja keskellämme parissa. Teemalauantaissa ollaan jazz-tunnelmissa. Lisäksi luvassa luonnollisesti myös itsenäisyyspäivän juhlallisuuksia ja huikeita revontulia uudessa dokumenttielokuvassa.

Maailmojen sota on H. G. Wellsin klassinen scifi-romaani, ja nyt BBC tuo televisioon komean upouuden tulkinnan, joka on uskollinen Wellesin alkuperäisteokselle. Minisarja sijoittuu viktoriaaniseen Englantiin. Kun Marsin kiertorata on lähempänä Maata kuin aikoihin, Marsin pinnalta lähtee omituisia valopurkauksia, jotka jatkuvat yöstä toiseen. Tiedemaailma ja Britannian hallinto kiistävät mahdollisuuden, että Marsissa voisi olla elämää, saati että marsilaiset voisivat hyökätä Maahan. Kantaa on kuitenkin syytä tarkistaa nopeasti, kun suuri metallipallo avautuu ja sen sisällä oleva olento osoittaa, mihin se kykenee.

Keskiviikkona Ykkösellä nähdään uusi dokumenttielokuva revontulista, jotka ovat askarruttaneet ihmisiä vuosituhansia. Revontulien armoilla -dokumenttielokuva kertoo uutta tietoa muun muassa revontulien vaikutuksesta ilmastonmuutokseen ja eläinten käyttäytymiseen. Akuutissa pohditaan geenivirheitä ja sitä, kannattaako geenitestejä tehdä.

Perjantaina juhlitaan Suomen itsenäisyyttä perinteisellä kattauksella: ohjelmassa on Itsenäisyyspäivän paraati, Tuntematon sotilas sekä tietysti Linnan juhlat etkoineen.

Teemalauantaissa soi jazz ikivihreästä Ella Fitzgeraldista sähköiseen Miles Davisiin. Molemmista jazzin legendoista nähdään tuoreet dokumenttielokuvat. Lisäksi luvassa uusi kausi australialaislääkärin parissa Sydänlääkärin syöksykierre -sarjassa.

Sunnuntaina päästään nauttimaan jännityksestä ja draamasta uuden M - murhaaja keskellämme -sarjan parissa. Fritz Langin vuonna 1931 julkaistun klassikkoelokuvan uusi sovitus kertoo yhteisöstä, joka joutuu kohtaamaan lapsia tappavan sarjamurhaajan. Nykypäivän Wieniin, keskelle pimeintä talvea sijoitettu sarja kuvaa ihmismielen toimintaa poikkeuksellisessa tilanteessa, jonka synnyttävät pelko ja viha. Lapsensa menettäneiden vanhempien tuska on suuri, mutta myös yhteisö reagoi vahvasti tapahtumiin.

Katso viikon kaikki tv- ja radio-ohjelmatärpit alta.

MAANANTAI 2.12.

Jenny – tanssi elämälle

Yle Areena
Katso ohjelma Areenassa tästä
(Jenny, Kanada, 2019) Kanadalaissarjan toinen kausi jatkaa Jennyn tarinaa vuosi ja kolme kuukautta siitä, mihin ensimmäisellä tuotantokaudella jäätiin. Kouluvuosi on juuri päättynyt, ja Jenny voi jo paremmin. Mutta syöpä on jättänyt jälkensä Jennyyn, eikä hänen ole helppo hyväksyä sitä. Katsottavissa Yle Areenassa vuoden ajan.

Nuori nainen heittää puutarhassa höyheniä ilmaan
Jenny - tanssi elämälle. Nuori nainen heittää puutarhassa höyheniä ilmaan Kuva: Attraction International Distribution Inc / Yle Kuvapalvelu draamasarjat,Jenny - tanssi elämälle

Kovin kuski haussa 1/8 – uusi sarja!

Yle Fem klo 17.00
Katso ohjelma Areenassa tästä
(Sjette Gir / Norja 2019) Juontajat Molly Pettit ja Torfinn Borkhus ovat matkustaneet ympäri Norjaa löytääkseen maan parhaimman autokuskin. Näiden henkilöiden intohimo autoihin on niin valtava, että kaikki muu jää autoilun jalkoihin. Joka jaksossa neljä uutta kuskia saa mahdollisuuden näyttää, mihin oma auto – se kaikista suurin ylpeydenaihe – kykenee.

Ajajia odottaa kolme eri kilpailuvaihetta ja taistelu käydään kilparadoilla, ahtailla tehdasalueilla, sorateillä ja jääradoilla eri puolilla Norjaa. Jokaisen jakson voittaja saa kilpailla sarjan muita voittajia vastaan finaalissa. Kenellä on tarpeeksi intohimoa, osaamista ja tahtoa voittoon? Avausjaksossa ajetaan muun muassa kiihdytysajoa ja tekniikkarataa Vålerissa, noin 100 kilometria Oslosta koilliseen. Yle Areena toistaiseksi.

Neljä autoa ja ihmistä rivissä
Kovin kuski haussa. Neljä autoa ja ihmistä rivissä Kuva: Yle Kuvapalvelu Reality,Kovin kuski haussa

Yle Radio 1:n Dokkari-ilta

Yle Radio 1 klo 19.02 ja Yle Areena
Kuuntele ohjelma Areenassa tästä
Yle Radio 1:n Dokkari-illassa saadaan tuliaisia lokakuiselta Prix Europa -mediafestivaalilta. Kuuntelussa on tämän hetken eurooppalaisen radiodokumentin parhaimmistoa. Lisäksi esitellään yhteiseuroopalainen Syyllisyys ja anteeksianto -projekti, jossa Yle on mukana. Eri maissa on paraikaa tekeillä aiheesta audiodokumentteja, jotka kootaan alkuvuodesta 2020 yhteiselle podcast-sivulle. Muutama dokumentti on jo valmistunut, esimerkiksi saksalainen ’Horst von Wächter - Natsin poika ja menneisyys’ saadaan nyt tuoreeltaan kuunneltavaksi Dokkari-iltaan.

Lisäksi mukana on muutama vanhempi dokumentti, joilla on yhä oma paikkansa tämän päivän Euroopassa. Illan toimittaa Päivi Leino, ja kuunteluseurana on studiovieraita.

Maailmojen sota (12) – uusi BBC:n minisarja!

Yle TV2 klo 21.30 ja Yle Areena
Katso ohjelma Areenassa tästä
Maailmojen sota on H. G. Wellsin klassinen scifi-romaani, jonka pohjalta on tehty useita elokuvaversiota ja musikaali, mutta unohtumattomin lienee 80 vuoden takainen radio-ohjelma, jonka ihmiset ottivat täytenä totena, peläten marsilaisten todella hyökänneen Maahan. Nyt BBC tuo televisioon komean upouuden tulkinnan, joka on uskollinen Wellesin alkuperäisteokselle, ja tapahtumat nähdään neljän keskushenkilön silmin.

Minisarja sijoittuu viktoriaaniseen Englantiin. Kun Marsin kiertorata on lähempänä Maata kuin aikoihin, Marsin pinnalta lähtee omituisia valopurkauksia, jotka jatkuvat yöstä toiseen. Tiedemaailma ja Britannian hallinto kiistävät mahdollisuuden, että Marsissa voisi olla elämää, saati että marsilaiset voisivat hyökätä Maahan. Kantaa on kuitenkin syytä tarkistaa nopeasti, kun suuri metallipallo avautuu ja sen sisällä oleva olento osoittaa, mihin se kykenee. Mitä marsilaiset meistä haluavat ja kuinka laaja hyökkäys on? Tuotanto: BBC, Mammoth Screen, Cre, Britannia, 2019. 2 jaksoa. Molemmat jaksot Yle Areenassa 2.12.2019 - 1.3.2020.

nainen ja mies pakenevat takana näkyvää paloa.
Maailmojen sota. nainen ja mies pakenevat takana näkyvää paloa. Kuva: Yle Kuvapalvelu draamasarjat,Maailmojen sota

TIISTAI 3.12.

Sydänlääkärin syöksykierre – uusi kausi!

Yle TV1 klo 17.10
Katso ohjelma Areenassa tästä
(The Heart Guy, S4) Sydänlääkärin syöksykierre kertoo itsevarman australialaislääkärin takkuisesta urasta ja elämästä vanhoilla kotikonnuillaan. Vastuuttoman käytöksen takia Whyhopeen siirretty ja sinne juurtunut Hugh Knight on huomannut muuttuneensa – ehkä vähän yllättäen – arjen sankariksi.

On kulunut vuosi viime tapaamisesta, ja pikku Eliza täyttää pian vuoden. Whyhopen sairaalalla pyyhkii hyvin, se on juuri solmimassa tuottoisan yhteistyösopimuksen tärkeiden tahojen kanssa. Vain uusi, vallaton naislääkäri Tara hämmentää arkea. Henkilökunnan keskinäiset välit ovat kunnossa, jopa Penny ja Hugh tulevat hyvin juttuun. Uusia ihmissuhteitakin on solmittu, ja etenkin Penny vaikuttaa varsin rakastuneelta.

Uudella neljännellä kaudella jaksoja on kymmenen ja ne ovat niin tuoreita, että Australian esityspäivää ei ole vielä päätetty. Australiassa sarja tunnetaan nimellä Doctor Doctor, Britanniassa nimellä The Heart Guy. Yle Areena 30 päivää

Lue lisää tästä!

Australialainen draamasarja seuraa kotiseudulleen päätyneen lahjakkaan lääkärin elämänmuutosta.
Sydänlääkärin syöksykierre. Australialainen draamasarja seuraa kotiseudulleen päätyneen lahjakkaan lääkärin elämänmuutosta. Yle TV1,Sydänlääkärin syöksykierre

Tuhkimotarinoita: Heli – Rakkaus kesti pahimman 2/6

Yle TV2 klo 21.00
Katso ohjelma Areenassa tästä
Vuoden viimeisin päivä oli alkanut autokaupoilla normaaliin tapaan kiireisenä. Illalla oli tarkoitus ampua lasten ja miehen kanssa raketteja ja nauttia vuoden vaihtumisesta perhepiirissä. Kesken työpäivän Heli havahtui outoon tuntemukseen vasemmassa käsivarressa. Koska hän oli ollut aiemmin perusterve, mieleen ei juolahtanutkaan, että äkillinen huono olo voisi olla jotain vakava. Siitä alkoi kuitenkin Helin ja hänen perheensä elämän pysäyttävä tapahtumasarja, jonka seurauksena Heli meinasi kuolla, ja hänen kaikki raajansa jouduttiin amputoimaan.

Heli on taistellut pikkuhiljaa tiensä takaisin elämään ja osaa olla kiitollinen, että sai sentään jatkaa elämää ja pitää päänsä. Kaiken tapahtuneen jälkeen Helin aviomies Marko haluaa järjestää vaimolleen juhlat ja kutsuu Outi Brouxin paikalle. Outi yllättää molemmat kutsumalla Juha Tapion soittamaan pariskunnalle tanssimatta jääneen häätanssin. Yle Areena toistaiseksi

KESKIVIIKKO 4.12.

Uinti, EM-kisat, lyhyet radat, Glasgow, Skotlanti, 2.-8.12.

Yle TV2 ja Yle Areena
Katso ohjelma Areenassa tästä
Uinnin lyhyen radan EM-kisoissa nähdään mukana 17 suomalaisen joukkue. Mukana ovat muun muassa Matti Mattsson, Ari-Pekka Liukkonen sekä Jenna Laukkanen. Areenassa kisoja voi seurata päivittäin suorina lähetyksinä ja TV2-kanavalla koosteina päivän parhaat suoritukset. Kisat selostaa Jari Haapala.

Simmare som dyker in i bassängen filmat under ifrån.
Uinnin EM-kisat. Simmare som dyker in i bassängen filmat under ifrån. Kuva: EPA/PATRICK B. KRAEMER uinti,vesiurheilu

Pikku Kakkonen

Yle Teema klo 16.25
Katso ohjelma Areenassa tästä
Pikku Kakkonen nähdään keskiviikkona 4.12. ja torstaina 5.12. urheilun takia poikkeuksellisesti Yle Teemalla.

Revontulien armoilla – uusi luontodokumentti

Yle TV1 klo 19.00 ja Yle Areena 2.12.
Katso ohjelma Areenassa tästä
Revontulet ovat askarruttaneet ihmisiä vuosituhansia. Viime vuosina saatu uusi tutkimustieto on ratkaisemassa monia revontuliin liittyviä arvoituksia. Revontulien armoilla -dokumenttielokuva kertoo, että tutkijat ovat saaneet uutta tietoa muun muassa revontulien vaikutuksesta ilmastonmuutokseen ja eläinten käyttäytymiseen.

Revontulet saavat alkunsa auringosta. Auringosta tulevat hiukkaset synnyttävät revontulia iskeytyessään yläilmakehään. Revontulien armoilla selittää, miksi auringon hiukkaspommitus voi olla vaaraksi ihmiskunnalle. Pahimmillaan se voi vahingoittaa satelliitteja, pysäyttää lentoliikenteen ja lamauttaa sähkö- ja tietoliikenneverkkoja. Elokuva kertoo myös, miten revontulet muuttavat ilmakehän kemiallista koostumusta. Samalla ne vaikuttavat ilmakehän lämpötilaan. Kyse on lämpötilan luonnollisesta vaihtelusta. Arvio revontulien osuudesta ilmastonmuutokseen on määrä julkaista Hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n raportissa vuonna 2020. Ohjaus: Simo Sipola. Yle Areena toistaiseksi

Lue lisää tästä!

Revontulilla on yllättäviä vaikutuksia elämään maapallolla.
Revontulien armoilla. Revontulilla on yllättäviä vaikutuksia elämään maapallolla. Kuva: Antti Pietikäinen Yle TV1,Revontulien armoilla

Akuutti: Kannanko geenivirhettä?

Yle TV1 klo 20.00 ja Yle Areena sunnuntaina 1.12.
Katso ohjelma Areenassa tästä
Haluaisitko tietää mihin sairastut tulevaisuudessa? Kannattaako kaikkea edes tietää ennalta?

Mervi Johansson on perinyt BRCA1 geeniominaisuuden, joka lisää syöpäriskiä jopa 80 prosentilla. Tieto oli Merville järkytys. Hänen oli valittava, käykö tiiviissä seurannassa koko loppuelämänsä vai poistattaako rinnat, munasarjat ja munanjohtimet. Mervi ymmärsi myös pian, että hänen perheellään on muutakin yhteistä kuin musta vyö taekwondossa. Geenivirhe ei koske ainoastaan häntä, vaan yhtä lailla hänen 22-vuotiaita kolmosiaan. Kaksi heistä on jo käynyt testeissä, yhdelle tulos selviää ohjelman aikana.

Geenilääketieteen asiantuntija Kirmo Wartiovaara peräänkuuluttaa harkintaa geenitutkimus-intoon. Osa tutkimuksista on ehdottoman hyödyllisiä, osa taas turhaa tirkistelynhalua. Merkityksellistä on se, miten ihminen jatkaa elämäänsä saadun tiedon kanssa. Toimittaja Risto Kuusistolle aihe tuli omakohtaiseksi hänen äitinsä vastaleikatun suolistosyövän kautta, koska alttius suolistosyöpään voi periytyä. Viime vuosina on löydetty uusia geenivirheitä, jotka vaikuttavat mm. suolistosyövän riskiin. Yle Areena toistaiseksi

Kolme naista istuu sohvalla
Akuutti: Kannanko geenivirhettä? Kolme naista istuu sohvalla Kuva: Yle/Antti Tuunanen Akuutti

TORSTAI 5.12.

Kino Klassikko: Kielletyt leikit (7)

Yle Teema klo 21.00
Katso ohjelma Areenassa tästä
(Jeux interdits, Ranska 1952) Koskettava, Oscar-palkittu ja tunnussävelmästäänkin kuuluisa elokuvaklassikko kahdesta lapsesta, jotka siirtävät sotakokemukset omiin leikkeihinsä. Pääosissa Brigitte Fossey ja Georges Poujouly. Ohjaus: René Clément. Uusinta. Yle Areena 8 päivää

Tyttö ja poika makaavat lattialla mahallaan, nojaavat käsiinsä ja katsovat toisiaan.
Kino Klassikko: Kielletyt leikit. Tyttö ja poika makaavat lattialla mahallaan, nojaavat käsiinsä ja katsovat toisiaan. Kuva: Robert Tomatis / Yle Kuvapalvelu Kielletyt leikit

Ulkolinja: Elämä Isisin vallassa

Yle TV1 klo 22.00
Katso ohjelma Areenassa tästä
(Inside Our Enemie's Life, Ranska 2019) Viime keväänä Isisin viimeinen linnake kaadettiin. Yli 5 000 jihadistia perheineen antautui, mukana taistelijoita Euroopasta. Millaista oli elämä Isisin valloittamilla alueilla ja miten länsimaiset selviävät al-Holin kaltaisilla leireillä? Yle Areena 2 vuotta

Lue lisää tästä!

PERJANTAI 6.12.

Sohvaperunat-maraton

Yle TV2 klo 10.50 ja 21.20 alkaen
Katso ohjelma Areenassa tästä
Itsenäisyyspäivää voi viettää myös leppoisasti omassa lempikolossaan Sohvaperunat-maratonin seurassa. Kahdeksannen kauden jaksot nähdään uusintoina kahdessa erässä alkaen aamupäivällä ja illalla. Yle Areena toistaiseksi

8. kauden sohvaperunat ryhmäkuvassa.
Sohvaperunat-maraton. 8. kauden sohvaperunat ryhmäkuvassa. Kuva: EndemolShine Sohvaperunat

Itsenäisyyspäivä Ylellä

Itsenäisyyttä juhlitaan kattavasti ja näyttävästi Ylen kanavilla koko päivän ajan! Ohjelmiston avaa Tampereella marssittava itsenäisyyspäivän paraati ja päättää lähetys Linnan jatkoilta. Päivän elokuvana nähdään tuttuun tapaan Edvin Laineen Tuntematon sotilas. Juhlamusiikista Ylellä vastaa Radion sinfoniaorkesteri suorassa lähetyksessä Musiikkitalosta.

Linnan juhlien arvokasta ja iloista tunnelmaa koteihin välittävät viime vuodesta tuttu selostajapari Jussi-Pekka Rantanen ja Ella Kanninen sekä Ylen politiikan erikoistoimittaja Ari Hakahuhta ja pukuasiantuntija Sami Sykkö.

Katso ohjelma Areenassa alla olevista linkeistä:
Itsenäisyyspäivän paraati
Tuntematon sotilas
Kohti Linnan juhlia
Linnan juhlat

Jussi-Pekka Rantanen, Ella Kanninen ja Sami Sykkö nostavat maljaa.
Linnan juhlat 2019. Jussi-Pekka Rantanen, Ella Kanninen ja Sami Sykkö nostavat maljaa. Kuva: Jyrki Valkama / Yle Linnan juhlat,Linnan juhlat 2019

Yle Live: Herd

Yle Teema klo 22.20
Katso ohjelma Areenassa tästä
Pori Jazzin Lokkilavan pääkonsertit avasi kesällä 2019 10-vuotias Herd trio. Vibrafonisti Panu Savolaisen, rumpali Tuomas Timosen ja ukulelebasisti Mikko Pellisen setti tarjosi kirjon tunnelmia sykkivistä grooveista kamarijazzillisiin balladeihin. Yle Areena toistaiseksi

LAUANTAI 7.12.

Elämäkerran takana: Alli Wiherheimo

Yle Radio 1 klo 10.00 ja Yle Areena
Kuuntele ohjelma Areenassa tästä
10-osaisessa Elämäkerran takana -radiosarjassa tarkastellaan mielenkiintoisten ja merkittävien suomalaisten elämää heistä kirjoitettujen elämäkertateosten kautta. Tässä sarjan neljännessä ohjelmassa nostetaan esiin yksi unohdettu hyvinvointiyhteiskuntamme rakentaja, Kotiliesi-lehden perustajiin kuuluva Alli Wiherheimo (1895 - 1978).

Wiherheimo päätoimitti Kotiliesi-lehteä yli neljäkymmentä vuotta ja oli aikansa poikkeuksellisen merkittävä mielipidevaikuttaja. Kotiliedessä annettiin Wiherheimon aikana käytännön neuvoja arkeen, mutta lehden piirissä vaikutettiin naisten asemaan myös tekemällä merkittäviä lakialoitteita. Ohjelmassa on haastateltavana kirkkoherra Päivi Aikasalo, joka löysi tämän vaikuttavassa asemassa olleen naisen väitöskirjaa tehdessään. Ohjelman on toimittanut Anna-Liisa Haavikko.

Urheilustudio 7.-8.12.

Yle Areena ja Yle TV2
Katso ohjelma Areenassa tästä
Alppihiihdon maailmancup, M, syöksy ja suurpujottelu, Beaver Creek, Yhdysvallat
Maastohiihdon maailmancup, Lillehammer, Norja
Mäkihypyn maailmancup, M, Nizhni Tagil, Venäjä
Yhdistetyn maailmancup, Lillehammer, Norja
Freestylen kumparelasku, Ruka
Ampumahiihdon maailmancup, Östersund, Ruotsi

Urheilustudion juontajat iloisessa karvalakkikuvassa.
Urheilustudio. Urheilustudion juontajat iloisessa karvalakkikuvassa. Kuva: Tomi Hänninen / Yle urheiluohjelmat,Urheilustudio

Salibandyn naisten MM

Yle TV2 klo 15.00 ja Yle Areena
Katso ohjelma Areenassa tästä

Pelaako uusiutunut Suomen naisten salibandymaajoukkue jälleen kultamitalista? Salibandyn naisten MM-kisat pelataan 7-15.12 Sveitsissä, ja Yle välittää kaikki Suomen ottelut ja mitalipelit kanavillaan.

Kaksi vuotta sitten Suomi hävisi jännittävän finaalin rangaistuslaukauskisan jälkeen Ruotsille. Tällä kertaa kisoihin lähdetään selkeänä haastajana, sillä Suomen joukkueessa on peräti 11 ensikertalaista MM-tasolla. Joukkueen kuopus on vasta 16-vuotias lahjakas Suvi Hämäläinen. Joukkueen kokenein pelaaja MM-tasolla on Mia Karjalainen, joka lähtee jo viidensiin MM-kisoihinsa. Suomi on voittanut MM-kultaa kaksi kertaa, vuonna 1999 ja 2001. Alkavissa kisoissa haussa on kolmas mestaruus. Pelit selostaa Matti Härkönen, asiantuntijana toimii Jonna Karonen ja reportterina paikan päällä on Maija Kautto. Yle Areena 30 päivää

Lukupiiri: Kalevala

Yle Radio 1 klo 19.02 ja Yle Areena
Kuuntele ohjelma Areenassa tästä
Joulukuun Lukupiirissä syvennytään Kalevalaan. Sen eri tulkinnoista ja versioista keskustelevat Kalevala-seuran toiminnanjohtajat Niina Hämäläinen ja Ulla Piela sekä kirjailija Juha Hurme. Toimittajana on Jukka Kuosmanen. Puhelinnumero suoraan parituntiseen lähetykseen on 09 144 800.

Teemalauantai: Jazz!

Yle Teema klo 22.00–0.55
Teemalauantaissa soi jazz ikivihreästä Ellasta sähköiseen Milesiin. Ja ensi viikolla jatketaan! Jazz soi myös Yle Livessä 6.–20.12.

Ella Fitzgerald: Just One of Those Things
Katso ohjelma Areenassa tästä
Leslie Woodheadin tuore dokumentti kertoo laulaja Ella Fitzgeraldin (1917-1996) elämästä ja ainutlaatuisesta urasta, joka käynnistyi Harlemin Apollo-teatterista vuonna 1934. Pelokas, kovia kokenut 16-vuotias tyttö astui amatöörien kykyjenetsintäkilpailun lavalle likaisessa mekossaan. Yleisö ilkkui ja nauroi. Tyttö oli aikonut tanssia, mutta puhkesikin laulamaan. Yleisö ihastui. Edessä olikin yli puoli vuosisataa yleisöjä hurmaavaa laulujen vuotta. Ellaa muistelevat mm. hänen poikansa Ray Brown Jr, Smokey Robinson, Jamie Cullum, Laura Mvula, Tony Bennett ja Norma Miller, joka istui Apollon katsomossa, kun Ella astui ensi kertaa elämässään estradille. Tuotanto: Eagle Rock Films, Britannia (2019). Yle Areena 60 päivää

Miles Davis: Birth of the Cool (u)
Katso ohjelma Areenassa tästä
Stanley Nelsonin uusi dokumenttielokuva jazzin mestarista Miles Davisista piirtää kokonaiskuvan alati liikkeessä olleesta suunnannäyttäjästä. Myytistä, miehestä, maineesta, muutoksista ja ennen kaikkea fantastisesta musiikista. (USA 2019). Yle Areena 14.12. asti

Miles Electric
Katso ohjelma Areenassa tästä
Miles Davisin yhtyeen sähköisen kauden tarunhohtoinen keikka Isle of Wightin festivaalilta 1970 kokonaisuudessaan. Dokumentin täydennyksenä on maestron itsensä kommentteja 1980-luvulta ja 2000-luvulla tehtyjä muusikkohaastatteluja. Miles Davisin merkityksestä, fuusiojazzista ja Bitches Brew’sta puhuvat festivaalikeikalla soittaneet Chick Corea, Keith Jarrett, Dave Holland, Jack DeJohnette ja Airto Moreira sekä mm. Carlos Santana ja Joni Mitchell. Ohjaus Murray Lerner. (USA 2004). Yle Areena 60 päivää

Miles Davis soittaa lavalla trumpettia, kuva tod.näk. vuodelta 1970.
Miles Electric. Miles Davis soittaa lavalla trumpettia, kuva tod.näk. vuodelta 1970. Miles Davis,Teemalauantai,jazz,Miles Electric

SUNNUNTAI 8.12.

Suomalaisen musiikin päivä!

Yle Teema klo 14.00 alkaen
Kaksiosainen dokumentti Suurkaupungin kasvot ja suomalaista modernismia RSO:n esittämänä.

Suurkaupungin kasvot, kuuntele ohjelma Areenassa tästä

1/2 Rytmi: 1900-luvun uudet aatteet ja maailman mullistanut liikehdintä aloittivat modernismin. Nuoret säveltäjät Ernest Pingoud, Aarre Merikanto, Väinö Raitio ja Uuno Klami vastustivat kareliaanista kulttuurieliittiä ja haaveilivat urbaanista tulevaisuudesta.

2/2 Värit: Vuoden 1929 pörssiromahdusta seurasi isänmaallinen kiihko myös Suomessa. Merikannon, Pingoud'n, Raition ja Klamin oli taivuttava eetokseen tai taisteltava ihanteidensa puolesta. Dokumenttisarjan toista osaa hallitsevat säveltäjien traagiset tarinat ja kaunis musiikki.

Lisäksi Radion sinfoniaorkesteri esittää suomalaista modernismia Yle Teemalla klo 15.50 alkaen.Katso ohjelma Areenassa tästä.

Elokuvan nainen itkee, taustalla moderni nainen puhuu kännykkäänsä
Suurkaupungin kasvot. Elokuvan nainen itkee, taustalla moderni nainen puhuu kännykkäänsä Kuva: Yle/ Teemu Kokkonen elokuvat,metropoli,modernismi,dokumenttiohjelmat,suurkaupungin kasvot

Radio Variaatio: Maailmalle unohtuneet vanhukset

Yle Radio 1 klo 18.00 ja Yle Areena
Kuuntele ohjelma Areenassa tästä
Moni maailmalla vakituisesti asuva suomalaisvanhus kohtaa elämänsä lopun yksin ja sairaana kaukana kotoa. EU-maissakaan hoitoon tai hoivakotiin pääsy ei ole helppoa varsinkaan, jos ei ole opiskellut uuden kotimaan kieltä tai esimerkiksi puolison kuolema on erakoittanut leskeksi jääneen. Moni haikailee Suomeen takaisin, mutta paluu onnistuu vain niiltä, joilla on paljon rahaa.

Pelkästään Etelä-Espanjan Aurinkorannikolla asuu vakituisesti yli 30 000 suomalaista. Maailmalle unohtuneet vanhukset -radiodokumentti kertoo elämänsä ehtooseen ehtineiden suomalaisten kohtaloista Espanjassa ja Saksassa. Ohjelmassa kuullaan millaisiin ongelmiin pitkään kotimaan ulkopuolella asuneet voivat joutua ja kuka heitä auttaa. Lisäksi pohditaan, kenen pitäisi kantaa vastuu työn, rakkauden tai eläkevuosien takia maailmalle muuttaneista vanhuksista. Käsikirjoitus ja ohjaus: Riikka Rahi. Äänisuunnittelu: Jukka Herva. Tuottaja: Hannu Karisto.

Salainen veljeni

Yle Fem klo 20.30
Katso ohjelma Areenassa tästä
(Min hemliga bror, Ruotsi 2019) Vuosikymmeniksi haudattu perhesalaisuus tuntemattomasta velipuolesta paljastui SVT:n kirjeenvaihtaja Carina Bergfeldtille kaupallisten DNA-testien kautta.

Vuonna 1990 Carina matkusti isänsä ja veljiensä kanssa Floridaan lomalle. Matkan aikana isällä oli lyhyt lomaromanssi. Myöhemmin puhelin soi ja englanninkielinen keskustelu käsitteli lasta USA:ssa. Sen jälkeen oli ollut hiljaista. Carina halusi valottaa salaisuuden verhoa, mutta tuntemattoman velipuolen etsintä mullistikin hänen koko elämänsä. Tuotanto: SVT / Nordvision. Yle Areena 30 päivää

Nainen ja mies hymyilevät ja katsovat kameraan.
Salainen veljeni. Nainen ja mies hymyilevät ja katsovat kameraan. Kuva: Yle/SVT dokumenttiohjelmat,Salainen veljeni

M - Murhaaja keskellämme 1/6 - uusi sarja!

Yle TV1 klo 22.00, katalogina Yle Areenassa
Katso ohjelma Areenassa tästä
(M - Eine Stadt sucht einen Mörder / M for Murder) Fritz Langin vuonna 1931 julkaistun klassikkoelokuvan uusi sovitus kertoo yhteisöstä, joka joutuu kohtaamaan lapsia tappavan sarjamurhaajan. Nykypäivän Wieniin, keskelle pimeintä talvea sijoitettu sarja kuvaa ihmismielen toimintaa poikkeuksellisessa tilanteessa, jonka synnyttävät pelko ja viha. Lapsensa menettäneiden vanhempien tuska on suuri, mutta myös yhteisö reagoi vahvasti tapahtumiin.

Kuka lapsia tappaa, ja miksi hän valitsee uhrikseen juuri lapsia - viattomia ihmisiä? Poliisi on voimaton ja ihmiset pelkäävät. Kunnes tappajan henkilöllisyys selviää, kuka vain voi joutua seuraavaksi uhriksi. Siksi sivulliset osallistuvat murhaajan etsintään kukin omalla oudolla tavallaan, ja pelko ja epäluulo naapureita ja muukalaisia kohtaan vain kasvaa.

Jossain ihmisryhmissä sitä vielä lietsotaan lisää omiin tarkoitusperiin sopivaksi. Tunnelma kaupungissa on painostava ja muuttuu lähes klaustrofobiseksi. Kuinka kaupunki ja sen asukkaat selviävät tästä kokemuksesta? Tuotanto ORF, Itävalta ja RTL, Saksa, 2018. Tekstitys suomeksi ja ruotsiksi. Yle Areena 6.3.2020 saakka.

Lue lisää täältä!

Mies istuu salin keskellä tuolilla, ympärillä ja edessä ihmisiä istumassa.
M - Murhaaja keskellämme. Mies istuu salin keskellä tuolilla, ympärillä ja edessä ihmisiä istumassa. Kuva: ORF/RTL draamasarjat,M - Murhaaja keskellämme

Lue myös - yle.fi:stä poimittua