Hyppää pääsisältöön

Kun yhtäkkiä menettää kätensä ja jalkansa

Neliraaja-amputoituja ihmisiä on Suomessa arviolta noin parikymmentä. Heli on yksi heistä. Suurin osa näistä amputoinneista joudutaan tekemään verenmyrkytyksen seurauksena.

Hymyilevän naisen tiivis sivuprofiili, tumma kuva, öinen taivas ja kuu.
Uudenvuoden aatto oli tarkoitus viettää perheen kanssa kotipihalla raketteja ampuen, mutta toisin kävi. Hymyilevän naisen tiivis sivuprofiili, tumma kuva, öinen taivas ja kuu. Kuva: Yle/ Tuhkimotarinoita Tuhkimotarinoita
Kukaan ei tiennyt mistä mun verenmyrkytys oli peräisin.― Heli

Oli vuoden viimeinen päivä 2017. Kesken työpäivän Heli tunsi olonsa erittäin huonovointiseksi.

Koska Heli oli aina ollut perusterve ja hyväkuntoinen, hän ei osannut epäillä mitään vakavaa. Varmuuden vuoksi hän kuitenkin päätti lähteä käymään päivystyksessä, sillä kipu vasemmassa kädessä alkoi olla sietämätön.

Koska flunssa-aalto oli kovimmillaan eikä sydänfilmissäkään näkynyt mitään poikkeavaa, Heli lähetettiin kotiin lepäämään.

Seuraava yö kului kuumehorkassa ja kivuissa. Aamulla Helin kunto oli niin romahtanut, että avopuoliso Markon viedessä Helin uudestaan päivystykseen, tämä ei pysynyt enää pystyssä omilla jaloillaan.

Heliä tutkittiin tarkemmin, ja syy oireisiin paljastui. Tutkimukset osoittivat, että hänellä oli jo pitkälle edennyt verenmyrkytys, kansankielellä lihansyöjäbakteeri. Kukaan ei osannut sanoa, tuleeko hän selviämään hengissä.

- Markolle annettiin muutama minuutti aikaa hyvästellä, sitten minut pitikin jo nukuttaa ja siirtää välittömästi ambulanssilla Kuopion yliopistolliseen keskussairaalaan, Heli muistelee traagista yötä.

Yhtäkkiä kolmilapsisen perheen tasainen arki oli muuttunut pelottavaksi kamppailuksi äidissä jylläävää armotonta ja nopeasti etenevää vihollista vastaan.

- Olen kuullut jälkeenpäin, että matka Kuopioon oli tosi traaginen. Minua elvytettiin useaan otteeseen käyttäen kaikkia olemassa olevia lääketieteellisiä keinoja. Kun saavuimme KYSiin, nukutuslääkäri oli todennut, että en todennäköisesti eläisi tuntiakaan.

Kun kaikki raajat joudutaan amputoimaan, miten siitä voi selvitä?

Heli makasi teholla nukutettuna viisi päivää kamppaillen elämästään.

- Lihansyöjäbakteeri teki sillä aikaa tuhoja elimistössä. Se aiheutti sen, että mun kädet ja jalat meni kuolioon. Sitten se söi lihaksia. Oikeasta jalasta reisilihas hävisi. Se myös aiheutti mittavia arpia kaikkialle kehoon. Nenästä lähti pieni palanen, mutta muuten kasvot onneksi säästyivät. Keuhkot, munuaiset ja maksa lakkasi toimimasta. Selviytymisen mahdollisuudet olivat hyvin olemattomat.

Lääkärien huonoista ennusteista huolimatta Heli selvisi kuin ihmeen kaupalla takaisin elävien kirjoihin. Kun hänet herätettiin kuudentena päivänä, Marko oli paikalla.

- Perhettä jännitti hirveästi, millainen äiti ja puoliso sieltä herää. Ennuste oli, että verihyytymät ovat lähteneet liikkeelle ja vaurioittaneet pahasti mun aivoja. Oli suuri ihme, kun mun pää toimi kirkkaasti heti herättyä.

Helpotus Helin heräämisestä ei kestänyt kauaa, sillä heti perään alkoi uusi taistelu.

Nainen istuu sairaalasängyllä.
Heli leikattiin 12 kertaa. Nainen istuu sairaalasängyllä. Kuva: Yle/ Tuhkimotarinoita Tuhkimotarinoita

Heli ei pystynyt itse liikkumaan, niin voimaton hän oli.

- Mut nostettiin sairaalasängyllä istuma-asentoon katsomaan mun jalkoja. Ne oli todella pahannäköiset: turvoksissa, halkaistu ja varpaat mustuneet. Kädetkin oli sinimustat. Tajusin heti, että tilanne on todella vakava.

Pian lääkäri tuli kertomaan järkyttävät uutiset. Helin oikeassa jalassa oli paha veritulppa ja molemmissa jaloissa kuoliot. Hengen säästämiseksi Heliltä olisi pakko amputoida molemmat jalat.

- Kun kuulin, että jalat täytyy amputoida, se tuntui ihan hirveältä! Olisin tehnyt vaikka mitä, että olisin saanut ne säästää.

Viikon kuluttua tuli tieto, että myös kädet pitää amputoida.

- Yritimme tietysti selvittää, eikö mitään muuta todellakaan ollut tehtävissä. Ei ollut.

Heli leikattiin puolen vuoden aikana yhteensä 12 kertaa. Henkinen puoli oli koetuksella, mutta sisukas Heli löysi keinon mennä eteenpäin.

Saan olla kiitollinen, että olen elossa ja sain sentään pitää pään!― Heli

Heli keskittyi tietoisesti ulkomaailman tapahtumiin ja yritti olla vajoamatta itsesääliin.

- Oon ollut aina vähän sellanen seikkailijaluonne. Mietin, että tää on yhdenlainen tutkimusmatka. Kun ei ole mitään valmista mallia, miten eletään ilman neljää raajaa, mun olisi se itse selvitettävä.

Myös perhe piti huolta siitä, että ei ollut muita mahdollisuuksia kuin mennä eteenpäin.

- Monia säälittää mun kohtalo. Itse ajattelen, että saan olla kiitollinen, että olen elossa ja sain sentään pitää pään! Moni kuolemansairas antaisi varmasti raajansa, että saisi nähdä lastensa kasvavan.

Sairaalamaailma oli lapsille uusi ja pelottava paikka, eivätkä he aluksi halunneet nähdä äidin amputointeja. Pikku hiljaa lapset tottuivat ajatukseen äidin muuttuneesta ulkomuodosta, ja puoli vuotta amputoinneista he olivat valmiit kiipeämään äidin syliin.

Kun Heli pääsi tehovalvonnasta vuodeosastolle, perheen vierailujen huippukohtia oli lasten vauhdikas pyörätuoliralli sairaalasiiven tyhjässä aulassa.

- Oli ihana kuulla lasten tappelevan. Se tuntui normaalilta elämältä.

"Että se Marko pysy siinä rinnalla tuossa tilanteessa niin se oli jotain ihan uskomatonta!"

Marko ja Heli tapasivat vuonna 2004 baarissa. Siitä alkoi pikkuhiljaa kipinät lennellä, ja pariskunta muutti yhteen.

Pian syntyi poika ja sen jälkeen kaksostytöt. Elämä ennen sairastumista oli normaalia kahden työssäkäyvän vanhemman ja lasten perhe-elämää. Marko oli työssä isännöitsijänä ja Heli auto-kaupassa.

- Se miten Marko otti sen mun sairastumisen, oli kyllä jotakin uskomatonta. Joku olisi lähtenyt karkuun sellaisessa tilanteessa, mutta hän ei lähtenyt. Mä olin Kuopiossa teho-osastolla 46 päivää, ja 44 päivää hän kävi siellä ja sinne on sentään 170 km matkaa suuntaansa.

Sairastumisen alkuvaiheessa Marko ja Heli päättivät sairaalassa, että jos tästä koettelemuksesta selvitään, he menevät naimisiin.

- Mä en ollut koskaan ajatellut, että edes menisin naimisiin, saatika, että se tapahtuisi noin! Siinä mä sitten menin alttarille sähköpyörätuolissa, ilman käsiä ja jalkoja. Hiuksistakin puuttui iso osa, Heli toteaa edelleen hämmästys äänessään.

"Ne oli papillekin ensimmäiset sairaalahäät. Yleensähän pappi siellä siunaa vainajia."

Vihkiminen pidettiin kesäkuussa 2018 Kuopion yliopistollisen keskussairaalan kappelissa. Hoitajat auttoivat Heliä kaunistautumisessa, ja kahvit juotiin muutamien läheisimpien kanssa hoitajien taukohuoneessa. Hoitajat myös ajeluttivat Heliä pyörätuolilla kunniakierrokset sairaalan ympäri ja lääkärikuoro lauloi tuoreelle vihkiparille.

- Se oli niin liikuttavaa, etten mä muista siitä mitään.

Kädettömien vitseissä pidetään peukkuja!

Heli vietti sairaalassa vajaat yhdeksän kuukautta, ennen kuin hän viimein pääsi kotiin.

Iloinen ihmisjoukko sairaalan pihalla, keskellä raajoista amputoitu nainen perheineen.
Ystävät ja sukulaiset ottivat Helin vastaan Markon järjestämässä yllätystapaamisessa Savonlinnan sairaalan pihalla. Iloinen ihmisjoukko sairaalan pihalla, keskellä raajoista amputoitu nainen perheineen. Kuva: Helin kotialbumi Tuhkimotarinoita

Äidin kotiinpääsy oli kaikille helpottava asia - perhe oli koossa jälleen. Mukautuminen uudenlaiseen arkeen alkoi välittömästi. Kotitalo oli tehty esteettömäksi ja vakituisten avustajien työhönottohaastattelut aloitettiin koko perheen voimin.

- Pyörätuolilla liikkuminen oli ensi alkuun outoa, kun on ollut niin liikkuvainen ihminen aikaisemmin. Oli myös jännä seurata ihmisten reaktioita. Monet tuli juttelemaan normaalisti, mutta sitten oli niitäkin, jotka ruokakaupassa otti tomaattipurkin käteen ja peruutti hyllyn taakse lukemaan tuoteselostetta intensiivisesti. Ymmärrän kyllä hyvin, että on varmaan aika järkyttävää nähdä tuttu ihminen ilman raajoja ajamassa pyörätuolilla. Mä en silti halua pysyä piilossa.

Huumori on ollut yksi koko perhettä yhdistävä tekijä ja keino selvitä vaikeista asioista. Kun Heli ja toinen kohtalotoveri puhuvat puhelimessa, he saattavat sanoa pitävänsä toiselle peukkuja, ottavansa jalat alle tai kysyvänsä apua joltain kädelliseltä.

- Kerran mies sanoi rankan työpäivän jälkeen, että hänen jalat on ihan poikki, johon tuumasin, että niin minunkin. Myös lapset viljelevät mustaa huumoria. Ulkopuoliset punastuisivat, jos kuulisivat, mille kaikelle meidän perheessä nauretaan, toteaa Heli.

Proteesien opettelu ei ole ollut helppoa, ja aina ei ole huumorikaan meinannut riittää.

Ensimmäistä proteesiaan Heli kuvailee 60-lukulaiseksi rautanyrkiksi. Se oli hallitsematon, kömpelö ja kaiken lisäksi supervahva.

- Kun se lähti sulkeutumaan, en pystynyt enää pysäyttämään sitä. Sillä olisi voinut murskata ananaspurkin! Lapset pelkäsivät sitä ja kiersivät kaukaa aina kun minulla oli se kädessä!

Onneksi sittemmin Heli on saanut uudemman teknologian käsiproteesit. Ne eivät silti koskaan tule korvaamaan kokonaan oikeita käsiä.

- Olisi mahtava tuntea sormillaan, missään ei ole niin huikean tarkkaa tuntoa kuin sormissa, Heli toteaa haaveilevasti.

Proteesien käyttö on myös hidasta.

Proteesien liikuttamisessa on aina viive. Kolme sekuntia - nyrkki auki, kolme sekuntia - nyrkki kiinni. Kaikki tapahtuu hitaasti verrattuna terveeseen ihmiseen.

- Myöskään ihan kaikkia yksittäisiä sormiotteita en pysty tekemään, enkä nostamaan painavia asioista, ettei proteesit tipahda. Kauhaa, lusikkaa ja kynää pystyn pitämään, mutta en kauhean paljon raskaampaa. Ranteet ovat kuin rautatangot, eikä ne taivu. Siihenkin totutteleminen oli alkuun outoa, Heli kuvailee.

Proteesien kanssa saattaa tulla myös sähköteknisiä ongelmia. Joskus kaupan kassalla laitteet alkavat sähistä, kun Heli yrittää näppäillä pin-koodia.

- Jatkuvasti saan semmosen kysymyksen, että pystynkö pukemaan proteesit itse. En pysty, avustajallakin menee niiden asentamiseen tovi. Monien on vaikea ymmärtää, että tarvitsen avustajaa ympäri vuorokauden. Marko on mun virallinen omaishoitaja kello 21 - 07. Muuna aikana meillä on avustaja aamusta iltaan.

"Olisi hirveää olla sellainen tyyppi, joka jää kiinni tähän vammautumiseen!"

Heli on ollut lapsesta saakka intohimoinen hevostyttö. Kuntoutumisessa on ollut tärkeää pitää kiinni iloa ja innostusta tuottavista asioista. Onneksi rakkaasta hevosharrastuksesta ei ole tarvinnut luopua.

Helillä on aina ollut omia hevosia, ja tälläkin hetkellä tallissa on suomenhevonen Pantsa.

- Me asutaan tässä raviradan äärellä. Joskus, kun juon kahvia keittiössä ja näen radalla vähän paremman hevosen juoksemassa, mä meinaan tukehtua siihen kahviin!

Kun Heli näkee hyvän hevosen, hän kertoo sydämensä hakkaavan kovempaa ja ihokarvojen nousevan pystyyn.

- Pitää oikeen vauhdilla mennä pyörätuolilla sinne radan viereen katsomaan, että mikäs hevonen se tämä on, Heli kertoo silmät loistaen.

Pyörätuolissa oleva nainen hevostallilla edessään riimuihin sidottu suomenhevonen
Kuntoutumisessa on ollut tärkeää pitää kiinni iloa ja innostusta tuottavista asioista. Pyörätuolissa oleva nainen hevostallilla edessään riimuihin sidottu suomenhevonen Kuva: Yle/ Tuhkimotarinoita Tuhkimotarinoita

Sairaalassa Heli haaveili pääsystä takaisin hevosen selkään. Viimein pitkien prosessien myötä saatiin ratsastukseen tarvittavat apuvälineet ja kuntoutuskin oli siinä pisteessä, että Heli pääsi takaisin ratsaille viime kesänä.

Nainen istuu hevosen selässä ja pitää ohjia. Naisen kädet on ranteen kohdalta amputoitu.
Ratsastaminen on Helin rakas harrastus. Nainen istuu hevosen selässä ja pitää ohjia. Naisen kädet on ranteen kohdalta amputoitu. Kuva: Helin kotialbumi Tuhkimotarinoita

Heliä pohdituttaa läheisten selviäminen tapahtuneista. Eniten häntä surettaa, miten läheiset ovat joutuneet kärsimään.

- Olen ollut monta kertaa hengenvaarassa, ja on jouduttu tekemään minuutin hyvästelyjä.

Heli toivoo, että perhe pääsee rankoista kokemuksista yhdessä eteenpäin.

- Puolisona haluan olla positiivinen ja rakastava. Olisi hirveä olla sellainen katkera tyyppi, joka jää kiinni tähän vammautumiseen. Se olisi väärin toisia kohtaan. Haluan katsoa eteenpäin ja nähdä positiivisia puolia elämässä, Heli kiteyttää.

teksti: Pauliina Jalasmaa

Tuhkimotarinoita-sarja

Tuhkimotarinoissa kriisin kohdanneet kertovat rohkeasti ja rehellisesti elämänsä kipeistä hetkistä. Miten selviytyä köyhyydestä, panttivankeudesta, vakavasta vammautumisesta, perheen kuolemasta, äidittömyydestä tai itsetuhoisuudesta?

Jokainen ohjelmassa tarinansa kertova on kulkenut pitkän ja rankan matkan. Nyt he haluavat löytää oman vahvuutensa ja ovat valmiita näkemään itsensä uusin silmin. Nyt on myös lupa haaveilla ja haaveista syntyy kokonainen biisi, unelmien mekko, ystävien ilta, elämyksiä tv-sarjan kuvauksissa, tanssimatta jäänyt häätanssi ja sisäinen taistelija. Unelmat toteutuvat ja yllätykset riemastuttavat kun Outi Broux ja tähtisparraajat Veronica Verho, Anssi Kela, Outi Mäenpää ja Juha Tapio pistävät tuulemaan!

Tuhkimotarinoiden 4.kauden on käsikirjoittanut ja ohjannut Pauliina Jalasmaa ja Mape Morottaja.

Seuraa meitä Facebookissa!