Hyppää pääsisältöön

Muutoksen matkaopas: Jaana Toikkanen vaihtoi aikuisena ammattia – nyt hän neuvoo muita seuraamaan unelmiaan

Maria Jyrkäs ja Jaana Toikkanen.
Jaana Toikkanen (vasemmalla) kertoi Maria Jyrkäkselle yllättyneensä, kuinka paljon mikrobiologin ammatista oli hyötyä uudessa työssä. Maria Jyrkäs ja Jaana Toikkanen. Kuva: Raine Laaksonen / Yle Muutoksen matkaopas,Mari Jyrkäs

Alan vaihto aikuisiällä voi sekä houkuttaa että pelottaa. Mutta jos ei kokeile, ei saa koskaan tietää, mihin kaikkeen pystyy.

Työn imu ja merkityksellisyys ovat usein rahaakin parempaa polttoainetta työpaikalla. Hyväkään palkka työstä, jossa ei viihdy, ei tunnu korvaavan uhrauksia. Silloin on syytä pohtia, miten kauan sellaista jaksaa, ja mitä muita vaihtoehtoja itsellä voisi olla.

Vieraani Jaana Toikkanen elää kuten opettaa: hän on toisessa ammatissaan.

– Aloin opiskella työn ohessa, en uskaltanut hypätä suoraan siihen, mitä halusin tehdä. Lähdin pikkuhiljaa valmistelemaan sitä polkua, opiskelin, ja sitten elämä tavallaan vauhditti muutokseen: sain potkut yt:ssä.

Hän oli tutkija, molekyylibiologi, joka selvitti solujen sisäisiä tapahtumia. Nyt hän on ratkaisukeskeinen työnohjaaja. Kummassakin työssä ratkotaan mysteereitä.

– Olen huomannut oikeastaan vasta jälkikäteen, että pystyn uudessa tekemisessä hyödyntämään vanhaa ammattitaitoa osittain.

– Minua kiinnostaa vuorovaikutuksen voima ihmisten välillä ja työelämässä. Vanhassa työssä tutkin vuorovaikutusta molekyylien välillä ja sitä, miten epäsuorastikin asiat voivat vaikuttaa.

Jos työ on ihmiselle merkityksellistä, hän syttyy eloon

Jaana Toikkasen vastaanotolla ihmiset pohtivat muutosta, koska ovat esimerkiksi uupuneita ja etsivät uutta suuntaa elämälleen.

Hän voi pyytää asiakastaan kuvailemaan työpäivää, jolloin tämä on ollut tyytyväinen itseensä ja kokenut merkityksellisyyttä. Idea uuteen voi löytyä tätä kautta.

– Jos työ on ihmiselle merkityksellistä, hän syttyy eloon, kun hän puhuu tekemisestään.

Jos merkityksellisyys katoaa, sekin näkyy ulospäin ja myös tuntuu ihmisen voinnissa. Työn jälkikin ja muu elämä saattavat kärsiä. Silloin on Jaanan mukaan hyvä pysähtyä pohtimaan vaihtoehtoja.

Puhu pomolle tai seuraa unelmiasi

Työntekijä voi etsiä uutta potkua nykyiseen työhönsä yhdessä esimiehensä kanssa. Pomo ei voi tietää toiveista ja tarpeista, jos niistä ei hänelle kerro.

Uutta suuntaa kannattaa lähteä etsimään omien unelmien ja vahvuuksien kautta.

Lisäksi itsetuntemuksen lisääminen vuorovaikutustaitojen parantamiseksi on välttämätöntä. Pitää kysyä itseltään esimerkiksi, mitä tulee mukanani huoneeseen, kun saavun työpaikalle. Millaisia asenteita ja uskomuksia kannan?

Haluatko tietää tarkemmin Jaana Toikkasen ajatuksista? Kuuntele keskustelumme kokonaisuudessaan Areenassa: Miten uskaltautua pitkän uran jälkeen kokeilemaan jotain ihan uutta - ammatikseen?

Muutoksen matkaopas Radio Suomessa ja Areenassa joka maanantai klo 19.05.

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi