Hyppää pääsisältöön

Haluatko kuvata revontulia? Näillä vinkeillä onnistut!

Etkö ole varma, miten ja missä revontulia voisi kuvata? Valokuvaaja Antti Pietikäinen kertoo, miten väriloiston kuvaaminen onnistuu älypuhelimellakin.

Revontulet lumoavat väriloistollaan ja mystisyydellään. Niiden kuvaaminen onnistuu, kun tietää, mitä tehdä. Lue valokuvaaja Antti Pietikäisen top 5 -vinkit.

1. Seuraa avaruussääsivustoja (esimerkiksi Ilmatieteenlaitos), jotta tiedät, missä ja milloin revontulia esiintyy. Myös Facebookin Revontulikyttääjät-yhteisössä kerrotaan, kun taivaalla tapahtuu. Pilvikartasta on hyötyä illan kuvauksia suunnitellessa.

2. Opettele säätämään kameran asetukset manuaalisesti ja harjoittele kuvausta hämärässä valossa. Kamera ei onnistu valottamaan tai tarkentamaan pimeässä kovin hyvin. Kunnollinen kalusto takaa laadukkaat otokset: valovoimainen laajakulmalinssi, hyvä kamerarunko ja kolmijalka.

3. Hanki otsalamppu, jonka tehoa voit säätää itse. Kirkas valo on hyvä pimeässä kävelyyn, pienempi teho puolestaan kameran operointiin, jotta pimeänäkö säilyy. Muista sormikkaat pakkasella, jotta hyppyset pysyvät lämpiminä. Pimeässä kameran käyttö luonnistuu, kun nappeihin on hyvä tunto.

4. Etsi kuvauspaikat valoisan aikaan. Mitä pohjoisempi, sitä parempi. Pohjoiselle taivaalle aukeava, valosaasteesta vapaa alue, kuten suo tai järvi, ovat oivia kuvauspaikkoja. Jos erotat taivaalta tähtiä, näkyvät revontuletkin. Väriloisto ilmestyy taivaalle yleensä klo 21.00–24.00, isompien aurinkomyrskyjen aikaan jo viiden korvilla – ja jatkuu yön pikkutunneille asti. Revontuliaktiivisuus lisääntyy syys- ja kevätpäiväntasauksen aikana, joten suuntaa Lappiin syysvaellukselle tai keväthangille.

5. Kännykällä kuvatessa pätevät samat ohjeet kuin kameralla. Koska valotusaika kestää muutaman sekunnin, käytä itselaukaisinta. Aseta kännykkä tukea vasten kohti taivasta ja tarkenna äärettömään tai ylhäällä näkyvään valonlähteeseen. Selfietikku toimii hangessa näppärästi kolmijalkana. Tärkeintä on, ettei älypuhelin heilu valotuksen aikana.

Näillä asetuksilla nappaat onnistuneen kuvan

  • Valotusaika: 15 sekuntia
  • Aukko: mahdollisimman iso, esimerkiksi f/1.4-2.8
  • ISO-herkkyys: 1600-4000
  • Tarkennus: manuaalisesti
  • Itselaukaisin: 2 sekuntia
  • Vinkki: Opettele lukemaan histogrammia, joka näyttää, onko valotus onnistunut

 

 

Artikkelissa näkyvät valokuvat ovat Antti Pietikäisen kuvaamia, videot Simo Sipolan ohjaamasta Revontulien armoilla -dokumentista Areenasta.

Korjattu 4.12.2019: Valotusaika on 15 sekuntia, ei 1/15 sekuntia. Aukon kokoa tarkennettu. Aikaisemmin luki f/1.4, nyt f/1.4-2.8.