Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Uskonto pääkuva

Älä jumitu miettimään tehtävää vain yhden kurssin näkökulmasta – YTL:n sensorin vinkit uskonnon yo-kokeeseen

Buddha-patsaita ja päällä teksti UE
Buddha-patsaita ja päällä teksti UE Kuva: Unsplash/Alexandre Chambon, editointi Sára Köteleki/Yle Abitreenit,uskonto

Miten uskonnon yo-kokeeseen kannattaa valmistautua ja mihin koetta tehdessä kannattaa kiinnittää huomiota? Ylioppilastutkintolautakunnan jäsen ja uskonnon sensori Kati Mikkola muistuttaa kertaamaan käsitteet, ajattelemaan asioita monesta näkökulmasta ja välttämään huolimattomuusvirheet.

Miten valmistautua?

Uskontojen ja katsomusten lukutaitoa kannattaa harjoitella arjessa esimerkiksi lukiessasi kaunokirjallisuutta ja seuratessasi mediaa. Havainnolliset ja ajankohtaiset esimerkit ovat eduksi koevastauksissa. Seuraa siis yhteiskunnallista keskustelua.

Ota haltuun kurssien keskeiset sisällöt ja mieti myös, miten asiat liittyvät toisiinsa, muihin kursseihin ja muissa oppiaineissa käsiteltyihin asioihin.

Ennen yo-kokeeseen menemistä varmista, että hallitset oppiaineen keskeiset käsitteet ja opettele käyttämään niitä luontevasti. Mitä esimerkiksi käsite maailmanuskonto tai myytti tarkoittaa nimenomaan uskontotieteen ja teologian aloilla? Treenaa myös hyvin jäsennellyn esseen kirjoittamista.

Katso myös: Näin opit nopeammin
Katso myös: Näin muistat paremmin

Kuka aineistossa on äänessä? Mistä näkökulmasta aineisto tarkastelee asiaa?
― Kati Mikkola

Kun olet yo-kokeessa

Lue tehtävänanto huolellisesti ja noudata sitä. Kiinnitä huomiota tehtävän verbeihin: pyydetäänkö tehtävänannossa vertailemaan, analysoimaan, kuvailemaan, ottamaan kantaa vai mitä? Huomioi myös tehtävänannossa käytetyt käsitteet ja määrittele ne vastauksessasi.

Jos tehtävänannossa kehotetaan käyttämään aineistoa, muista käyttää sitä. Kiinnitä huomiota myös lähdekriittisyyteen. Kuka aineistossa on äänessä? Mistä näkökulmasta aineistossa tarkastellaaan asiaa?

Suunnittele vastauksen rakenne huolellisesti. Rakenna vastauksestasi johdonmukainen kokonaisuus, jossa on aloitus, aiheen varsinainen käsittely ja lopetus. Käytä oppiaineen termejä vastauksessasi luontevasti.

Tarkastele vastauksessasi asioita monesta näkökulmasta. Kirjoita kriittisesti ja analyyttisesti. Osoita, että erotat toisistaan faktat ja mielipiteet. Omia mielipiteitä ei yleensä kannata esittää, ellei sitä ole tehtävänannossa pyydetty. Panosta huoliteltuun asiatekstiin.

Lue myös: Näin kirjoitat täydellisen esseevastauksen reaaliaineen yo-kokeessa

Älä käytä liikaa aikaa tehtäviin, joista saa vähän pisteitä.
― Kati Mikkola

Vältä nämä yleiset virheet

Ajankäytössä tulee helposti ongelmia yo-kokeessa. Suunnittele ajankäyttösi, jotta vältät kiireen. Huomioi se, minkä verran pisteitä mistäkin vastauksesta saa. Älä käytä liikaa aikaa tehtäviin, joista saa vähän pisteitä.

Tehtävät tehdään opetussuunnitelmien pohjalta, mutta samassa tehtävässä voidaan hyödyntää useisiin eri kursseihin liittyviä asioita. Älä siis jumitu miettimään tehtävää vain yhden kurssin näkökulmasta. Pohdi tehtävää monipuolisesti ja mieti, mikä kaikki liittyy olennaisesti kysyttyyn teemaan.

Minimoi huolimattomuus- ja lyöntivirheet. Varmista, että vastauksesi vastaa tehtävänantoa. Moniosaisissa tehtävissä pisteet eivät “valu” osasta toiseen, eli on oltava tarkkana siitä, että jokainen vastaus sisältää kaiken tehtävänannon kannalta olennaisen. Muista myös oikolukea vastauksesi ajatuksella.

Mikkola kertoo, että ääriesimerkkejä huolimattomuusvirheistä ovat tapaukset, joissa kokelas on vastannut eri kokeeseen kuin mihin on ilmoittautunut tai jopa eri kieliseen kokeeseen.

Tsemppiä uskonnon yo-kokeeseen!

  • 2021 syksy: uskonto

    Uskonnon yo-koe ja oikeat vastaukset.

    Tällä sivulla pääset joko katselemaan Ylioppilastutkintolautakunnan laatimaa koetta (katseluversio) tai harjoittelemaan tekemällä sen itse (harjoittelukoe). Katseluversio ja hyvän vastauksen piirteet julkaistaan yo-koepäivänä ja harjoitteluversio mahdollisimman pian kokeen jälkeen.

  • 2021 kevät: uskonto

    Uskonnon yo-koe ja oikeat vastaukset.

    Tällä sivulla pääset joko katselemaan Ylioppilastutkintolautakunnan laatimaa koetta (katseluversio) tai harjoittelemaan tekemällä sen itse (harjoittelukoe). Katseluversio ja hyvän vastauksen piirteet julkaistaan yo-koepäivänä ja harjoitteluversio mahdollisimman pian kokeen jälkeen.