Hyppää pääsisältöön

Kalevala on fantasiakirjallisuutta, jopa scifiä – tule mukaan Lukupiiriin keskustelemaan teoksen erilaisista tulkinnoista!

Akseli Gallen-Kallelan Kalevala-kuvitusta. "Sammon puolustus".
Akseli Gallen-Kallelan Kalevala-kuvitusta: Sammon puolustus Akseli Gallen-Kallelan Kalevala-kuvitusta. "Sammon puolustus". Kuva: Yle / Arja Lento Kalevala,Akseli Gallen-Kallela,Sammon puolustus,IMG_2010_00084569

Kalevalassa taotaan kultainen nainen sekä onnea ja varallisuutta tuottava ihmeellinen Sampo. Eepoksessa on kyse siitä, mihin ihminen ja ihmisen teknologia pystyvät. Toisaalta se on myös magian ja shamanismin kuvausta. Ehkä juuri näistä syistä Kalevala on villinnyt metallimuusikoita ja J. R. R. Tolkienia.

Kalevalaa on tulkittu monin eri tavoin. Milloin hyvän ja pahan taisteluna, myyttisenä kuvauksena kansakunnasta ennen kristinuskoa. Joissakin tulkinnoissa tarina on nähty pitkälti vain naisten sortona tai kuvauksena sosialistisesta yhteiskunnasta. Mikä sinusta on paras tulkinta Kalevalasta?

Mitä Kalevala kertoo meille suomalaisuudesta nyt? Onko sen tarina auttamattomasti jo vanhentunut vai onko Väinämöisen laulu säilyttänyt voimansa?

Osallistu verkkokeskusteluun tai soita studioon 09 144800. Voit kommentoida myös WhatsAppilla, lähetä silloin viesti numeroon 044 5144800.

Kuuntele lähetystä:

Lukupiirin verkkokeskustelu aukeaa tähän 7.12. klo 19, verkkokeskustelua isännöi Jani Tanskanen.

Kalevalan eri tulkinnoista ja versioista keskustelevat studiossa toimittaja Jukka Kuosmanen, Kalevala-seuran toiminnanjohtajat Niina Hämäläinen ja Ulla Piela sekä kirjailija Juha Hurme. Lukunäytteitä Kalevalasta ja kansanrunoista lukevat näyttelijät Tomi Alatalo ja Roosa Söderholm.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri