Hyppää pääsisältöön

Kata joulun jälkiruokapöytään raakamakeisia – kolme ohjetta, joissa maistuu suklaa, minttu ja piparkakku

Ett bord dukat med olika julgodis, chokladpraliner och cake-pops - en sorts småkaka på pinne.
Tämän kahvipöydän herkkuja ovat muun muassa taateleita sisältävät piparkakkupallot ja valkoisia papuja sisältävät kakkutikkarit. Ett bord dukat med olika julgodis, chokladpraliner och cake-pops - en sorts småkaka på pinne. Kuva: Carina Ahlskog / Yle raw food,gluteeniton ruokavalio,Kahvittelu,konvehdit,makeiset,suklaa,chokladboll,kakkutikkarit,resepti,elävä ravinto,Strömsö

Joulun raakamakeiset on helppo tehdä, ja ne ovat herkullisia. Ei tarvitse murehtia lämpötilojen testaamisesta tai palaneista manteleista. Lisäksi useimmat voivat syödä makeisia, koska ne ovat gluteenittomia, maidottomia ja vegaanisia.

Ruokataiteilija ja -kirjoittaja Nathalie Aurén antaa muutaman mainiosti jouluun sopivan ohjeen. Nämä makeiset voi hyvin tehdä valmiiksi ja säilyttää jääkaapissa tai pakastimessa useamman viikon.

Ett fat med skurna havrekakor med choklad och tranbär.
Ett fat med skurna havrekakor med choklad och tranbär. Kuva: Carina Ahlskog / Yle raw food,gluteeniton ruokavalio,suklaa,leivonnaiset,konvehdit,resepti,Strömsö

Nopeat kaurapalat, joissa on maapähkinävoita ja karpaloita

Tämä on helppo ”sekoitetaan kaikki aineet yhteen” -ohje, joka sopii hyvin myös aloittelijalle.

Kuivatut karpalot antavat jouluista makua, mutta ne voi yhtä hyvin vaihtaa joihinkin muihin kuivattuihin hedelmiin, joita sattuu olemaan kotona.

Ainekset (noin 15–20 kpl):

  • 0,5 dl kookosöljyä
  • 1/2 dl makeuttamatonta maapähkinävoita
  • 2 rkl hunajaa
  • 2 rkl kaakaota
  • 2 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
  • 1 dl kuivattuja karpaloita
  • hyppysellinen merisuolaa
Skurna havrekakor med choklad på ett bakplåtspapper.
Skurna havrekakor med choklad på ett bakplåtspapper. Kuva: Carina Ahlskog / Yle raw food,makeiset,leivonnaiset,gluteeniton ruokavalio,resepti,Strömsö

Tee näin:

  1. Sulata kookosöljy, maapähkinävoi ja hunaja miedolla lämmöllä pienessä kattilassa.
  2. Nosta kattila levyltä ja sekoita mukaan kaakao, kaurahiutaleet, karpalot ja merisuola.
  3. Anna seistä hetki.
  4. Levitä pieneen vuokaan, jonka pohjalla on leivinpaperi.
  5. Pane jääkaappiin 2–3 tunniksi jähmettymään.
  6. Leikkaa paloiksi.
  7. Syö ja nauti.
  8. Säilytetään kylmässä.

Vinkki:
Taikinan voi hyvin jakaa suuremmiksi pikkuleiviksi tarjottimelle, ja silloin tulos muistuttaa enemmän kaurapikkuleipiä.

Raa’at piparkakkupallot

Pidätkö piparkakkutaikinasta? Silloin ihastut varmasti näihin raakapalloihin. Pohjana on pähkinöitä ja taateleita, jotka maustetaan piparkakkumausteilla.

Nämä toimivat hyvin välipalana tai naposteltavana glögikutsuilla.

Ett kakafat med raw food-bollar garnerade med bipollen och kakaopulver.
Ett kakafat med raw food-bollar garnerade med bipollen och kakaopulver. Kuva: Carina Ahlskog / Yle raw food,chokladboll,piparkakut,gluteeniton ruokavalio,resepti,elävä ravinto

Ainekset, noin 20 kpl:

  • 15–20 tuoretta taatelia
  • 2,5 dl pähkinäsekoitusta
  • 0,5 dl sulatettua kookosöljyä
  • 1,5 rkl piparkakkumaustetta
  • reilu hyppysellinen hiutalesuolaa
  • kaakaota pyörittelyyn

Tee näin:

  1. Poista taateleista kivet ja sulata kookosöljy pienessä kattilassa. Miksaa pähkinät karkeaksi monitoimikoneella tai mikserillä.
  2. Yhdistä ne taateleihin ja kookosöljyyn ja miksaa tahmeaksi taikinaksi.
  3. Lisää lopuksi piparkakkumauste ja hiutalesuola ja sekoita vielä vähän. (Jos sinulla ei ole piparkakkumaustetta 2 tl kanelia, 2 tl kardemummaa, 1 tl inkivääriä ja 1 tl neilikkaa käy yhtä hyvin).
  4. Anna taikinan levätä jääkaapissa puoli tuntia.
  5. Muotoile palloja. Jos haluat, voit pyöritellä pallot kaakaojauheessa ja mehiläisen siitepölyssä.
  6. Laita jääkaappiin hetkeksi ennen tarjoilua. Pallot säilyvät monta päivää jääkaapissa, ja ne voi myös pakastaa.

Mintunmakuiset kakkutikkarit

Papuja karkeissa? Tietenkin! Valkoiset pavut käyvät hienosti pohjaksi, jos haluaa pikkuleipätaikinamaisen koostumuksen, ja kukapa ei sellaisesta pitäisi?

Papujen maku on neutraali, joten salaista ainesosaa ei tarvitse paljastaa, ellei halua.

En burk med ett gäng cake-pops godis på pinne, doppade i smält choklad och garnerade med lite flingsalt.
En burk med ett gäng cake-pops godis på pinne, doppade i smält choklad och garnerade med lite flingsalt. Kuva: Carina Ahlskog / Yle raw food,kakkutikkarit,konvehdit,Suklaakarkit,suklaa,gluteeniton ruokavalio,resepti,elävä ravinto

Ainekset, noin 20 kpl

  • 1 pakkaus keitettyjä valkoisia papuja (285 g, valutettuna 170g)
  • 10 kpl tuoreita taateleita (kivettöminä)
  • 1 dl kaakaota
  • 1 tl piparminttuöljyä (tai 2 tl piparminttuaromia)
  • 0,5 dl sulatettua kookosöljyä
  • 75 g tummaa suklaata (vähintään 70 % kaakaota)
  • grillitikkuja
  • hiutalesuolaa pintaan
Ett serveringsfat med hemlagade chokladdoppade praliner garnerade med flingsalt.
Ett serveringsfat med hemlagade chokladdoppade praliner garnerade med flingsalt. Kuva: Carina Ahlskog / Yle raw food,konvehdit,suklaa,Suklaakarkit,gluteeniton ruokavalio,Strömsö

Tee näin:

  1. Sulata kookosöljy varovasti kattilassa.
  2. Miksaa valkoiset pavut ja taatelit monitoimikoneessa.
  3. Lisää sitten kaakao, piparminttuöljy ja kookosöljy ja miksaa tahmeaksi taikinaksi.
  4. Pane hetkeksi kylmään, että taikina jähmettyy hiukan.
  5. Sulata suklaa vesihauteessa.
  6. Pyörittele taikinasta palloja ja anna niiden levätä jääkaapissa 30 minuuttia.
  7. Taita grillitikut puoliksi ja paina tikku jokaiseen palloon.
  8. Kasta kakkutikkarit sulaan suklaaseen ja ripottele pinnalle hiutalesuolaa.
  9. Pane kakkutikkarit lasiin (Täytä lasi karkealla suolalla tai sokerilla, että se pysyy pystyssä).
  10. Säilytä kylmässä.
Porträtt av tv-programmet Strömsös programledare Elin Skagersten-Ström tillsammans med den kvinnliga gästen Nathalie Aurén som är matkreatör och matskribent.
Porträtt av tv-programmet Strömsös programledare Elin Skagersten-Ström tillsammans med den kvinnliga gästen Nathalie Aurén som är matkreatör och matskribent. Kuva: Carina Ahlskog / Yle Elin Skagersten-Ström,Strömsö

Löydät lisää gluteenittomia ja raw food -ohjeita Natalien blogista Flowkitchen.