Hyppää pääsisältöön

"Kyllä siinä itku pääsi kun näki, millaisista raunioista koteja yritettiin etsiä" — Erkki ja Nada Kettunen Syyrian sodan silminnäkijöinä

Nada Kettunen, Anne Flinkkilä ja Erkki Kettunen
Nada Kettunen, Anne Flinkkilä ja Erkki Kettunen Kuva: Harri Hinkka Flinkkilä & Tastula

Harva suomalainen päättää ehdoin tahdoin lähteä eläkepäiviksi Syyriaan. Näin teki kuitenkin Erkki Kettunen, joka muutti Nada-vaimonsa kanssa Damaskokseen keväällä 2011, juuri kun väkivalta maassa oli alkanut. Millaista on arki sodan jaloissa?

Nuori insinööri Erkki Kettunen lähti 80-luvulla Syyrian Damaskokseen teatteria rakentamaan. Rakennustöissä hän kohtasi Nadan, nuoren arkkitehdin. Erkki kosi heti, mutta sai tovin odottaa myöntävää vastausta. Muutaman Syyrian-vuoden jälkeen muutettiin Suomeen. Nada Kettunen oppi kielen nopeasti ja teki tulkin töitä maahanmuuttajien parissa.

- Uhmasin perhettä ja perinteitä, kun menin Erkin kanssa naimisiin. Moni sanoi, että kyllä sinä sieltä vauva kainalossa tulet takaisin kotiin Syyriaan. Päätin, että näytän kaikille, opettelin jopa hiihtämään ja aluksi kauhealta tuntunut ilmastokin alkoi miellyttää, Nada kertoo.

Suomessa kului 20 vuotta.

Elämä fikserinä ja turvamiehenä

Sitten tuli kevät 2011. Arabikevääksi nimetty kansannousu oli käynnistynyt Tunisiasta ja levinnyt Egyptin kautta myös Syyriaan, jossa oli puhjennut hallituksen ja kapinallisten joukkojen välinen sota.

Isän ja äidin muutto Syyriaan kauhistutti Suomessa kasvaneita tyttäriä. Mutta ajat sitten oli päätetty, että kun Erkin eläkepäivät koittavat, niin Syyriaan mennään.

- Oletteko te hulluja, meille sanottiin täällä Suomessa. Sanoimme, että niinhän ollaankin. Mutta hulluiksi meitä kutsuttiin myös Damaskoksessa. Kun teillä on passit ja rahaa, niin mitä ihmettä te täällä teette, Nada ja Erkki muistelevat.

- Pieni sota, ei se kauaa kestä, Erkki ajatteli.

Toisin kävi, Syyrian julma, sattumanvarainen ja usein sekava sota jatkuu kahdeksatta vuotta ja Kettusista on tullut Syyrian sodan suomalaisia silminnäkijöitä.

Kävi nimittäin niin, että Erkin leppoisat eläkepäivät vaihtuivat kokonaan uusiin töihin ja uusiin maisemiin. Kun Syyrian sota alkoi kiinnostaa kansainvälistä mediaa, Nadasta tuli kielitaitonsa, paikallistuntemuksensa ja kontaktiensa ansiosta fikseri, kansainvälisen median yhteyshenkilö ja auttaja. Fikseri järjestää haastatteluja, toimii tulkkina, puhuu toimittajat pois tiukoista tilanteita.

Nada Kettunen luotiliiveissä ja kypärä päässä Syyriassa fikserin työssä
Nada Kettunen fikserin työssä. Nada Kettunen luotiliiveissä ja kypärä päässä Syyriassa fikserin työssä Kuva: Erkki Kettunen Syyria
Nada Kettunen Palmyran muinaisilla raunioilla
Nada Kettunen Palmyrassa. Nada Kettunen Palmyran muinaisilla raunioilla Kuva: Erkki Kettunen Palmyra,Syyria
Erkki Kettunen kalastajakavereidensa kanssa veneessä Syyrian rannikolla
Erkki Kettunen kalastajakavereidensa kanssa. Erkki Kettunen kalastajakavereidensa kanssa veneessä Syyrian rannikolla Kuva: Erkki Kettunen Syyria

Erkki ei malttanut jäädä kiertelemään Damaskoksen katuja, vaan on lähtenyt mukaan, apukuskiksi ja turvamieheksi.

- Ei sota pelota. Onhan tämä ainutlaatuinen tilaisuus, nähdä tapahtumat läheltä.

Erkki ja Nada asuvat kerrostalossa Damaskoksessa. Kovan pommituksen keskellä olleeseen Itä-Ghoutaan on vartin ajomatka.

- Entisenä tykistöupseerina kuuntelin ääniä ja laskeskelin ammusten liikeratoja. Ohi menivät, Erkki sanoo.

Ja ihmeesti sodan ääniin tottuu, jopa turtuu. Nada muistaa kävelleensä Damaskoksen vanhassa kaupungissa ja kertoo kuulleensa takaapäin, että nyt tulee ammus. Kaikki kääntyivät katsomaan ja totesivat, että muualle osui ja jatkoivat matkaa.

- Sehän on itsekäs ajatus, että ei osunut meihin. Johonkin se kuitenkin osui, Nada sanoo.

Homs, surun ja vihan paikka

Nada sanoo, että fikserinä toimiminen on avannut silmät sen kuuluisan oman kuplan ulkopuolelle. Toimittajien ja kuvaajien kanssa on menty niin Homsiin kuin Aleppoonkin, oltu kahden tulen välissä maantiellä, nähty savuavat rauniot ja itkevät ihmiset. Silti ihmisten elämän tahto jaksa ihmetyttää Erkkiä.

- Kun on talo ammuttu hajalle, niin seuraavana päivänä sitä aletaan korjata, Erkki sanoo.

Nada muistuttaa kuitenkin, että talot vielä saadaan korjattua, jos rahaa on, mutta miten korjata ihmisten mielet.

- Haastattelimme taannoin partiotyttöjä, jotka olivat vapaaehtoistyössä lapsia ohjaamassa. He kertoivat, että heti kun ohjattu tekeminen loppuu, puupaloista tulee pyssyjä ja alkaa leikkisota hallituksen ja kapinallisten välillä. Se on se arki, jonka lapset tuntevat.

Nadan ja Erkin koskettavimmat kokemukset tulevat nimenomaan Homsista. Kapinalliset asuivat ihmisten kodeissa ja pitkin kerrostalohuoneistoja oli tehty käytäviä, joissa kuljettiin tarkka-ampujien ulottumattomissa.

- Siellä oli jäljellä asukkaiden tavaroita, valokuvia, lasten leluja. Tuntui ihan hirveältä talloa ihmisten muistoja, Nada kertoo.

Hän haastatteli vanhempaa naista, joka oli toiminut koulun rehtorina ja asui nyt kapinallisten kanssa samassa asunnossa. Mummo sanoi olevansa vihainen entisille oppilailleen sodasta, mutta ruokaa heidän oli silti saatava ja sitä hän pojille teki.

- Siinä on Syyria pienoiskoossa. Sota on hajottanut perheitä, sukuja, naapurustoa eri puolille. Ja kaikki yrittävät vain selvitä.

Erkin tiukin paikka oli silloin, kun ihmiset päästettiin palaamaan koteihinsa Homsin piirityksen loputtua.

- Ihmisillä oli vähät tavaransa pussukoissa ja perässä vedettiin klonksuvia kärryjä. Kyllä siinä itku pääsi, kun näki millaisista raunioista koteja yritettiin etsiä, Erkki sanoo.

Ihmisiä kantamuksineen raunioituneessa Homsin kaupungissa Syyriassa
Toukokuu Homsissa 2014. Ihmisiä kantamuksineen raunioituneessa Homsin kaupungissa Syyriassa Kuva: Erkki Kettunen Homs,Syyrian sisällissota
Kuorma-auto ja rauniot pommitusten jäljiltä Syyrian Homsissa
Sodan jälkiä, Homs maaliskuussa 2014. Kuorma-auto ja rauniot pommitusten jäljiltä Syyrian Homsissa Kuva: Erkki Kettunen Syyrian sisällissota,Homs
Sodan raunioittama Aleppo maaliskuussa 2017, talojen raunioita ja hiekkasäkkejä ikkuna-aukoissa.
Aleppo maaliskuussa 2017. Sodan raunioittama Aleppo maaliskuussa 2017, talojen raunioita ja hiekkasäkkejä ikkuna-aukoissa. Kuva: Erkki Kettunen Aleppo,Syyrian sisällissota

Satojen marttyyrien kylät

Nada sanoo, että tottakai häntä surettaa se, että synnyinmaa on raunioina. Hän on vihainen kaikille osapuolille. Silti hän haluaa muistuttaa, että on monia alueita joita sota ei kosketa ollenkaan ja jossa eletään lähes normaalia arkea. Onko siis edelleen niin, että sodan ensimmäinen uhri on totuus?

- Kyllä se usein siltä tuntuu. Varsinkin jenkkimedialla on helposti valmiiksi ajateltu totuus, johon he sitten paikan päältä etsivät sopivat raamit.

Yksi arki näkyy Kettusten kesäpaikassa Tartusissa Välimeren rannalla. Se on hallituksen vankkaa aluetta, jossa monet muurit on tapetoitu nuorten miesten kuvilla. Keitä he oikein ovat?

- He ovat sodassa kaatuneita, armeijan palveluksessa olleita miehiä, silloin heitä kutsutaan marttyyreiksi. On monta kylää, josta käytännössä kaikki nuoret miehet ovat kadonneet, osa on kuollut, toiset paossa ulkomailla, Nada kertoo..

Nadan ja Erkin mielessä suurin huoli onkin seuraavan sukupolven kasvaminen. Osattomuus on hyvää kasvualustaa ääriajattelulle. Erkki on kertonut syyrialaisille ystävilleen Suomen sisällissodasta ja sen sadan vuoden pituisista jäljistä.

- Vankien kohtelu on yksi asia. Kun näen huonoa kohtelua, sanon aina, että miettikää niitä pitkiä jälkiä, Erkki sanoo.

Kahdessa maassa

Nada ajattelee, että hänen ja Erkin paikka on nyt Syyriassa, se on heidän kohtalonsa. Silti Suomikin on mielessä.

- Kaipaan Suomesta hiljaisuutta. Että ei aina olisi kymmentä ihmistä ympärillä pitämässä meteliä.

Erkistä sen sijaan on tullut miltei syyrialainen. Huomenna, jos Jumala suo, se asenne on tullut tutuksi. Tartuksen rannalla on Erkin oma paikka.

- Laitan siihen rantahiekkaan tuolin ja katselen merelle. Kun kurjet lentävät Egyptistä meren yli, niin joskus näyttää siltä, että johtajakurjen nokassa on Suomen lippu.

Nada Kettunen lounaalla, leipää ja kalaa syyrialaiseen tapaan.
Nada Kettunen lounaalla. Nada Kettunen lounaalla, leipää ja kalaa syyrialaiseen tapaan. Kuva: Erkki Kettunen Syyria
Erkki Kettunen rantabaarissa ruokailemassa Syyrian Tartusin lähellä.
Erkki Kettunen ruokailemassa rantakuppilassa. Erkki Kettunen rantabaarissa ruokailemassa Syyrian Tartusin lähellä. Kuva: Erkki Kettunen Syyria
Rantamaisemaa Syyriassa Välimeren rannalla, palmuja ja auringonlasku.
Välimeren rannalla. Rantamaisemaa Syyriassa Välimeren rannalla, palmuja ja auringonlasku. Kuva: Erkki Kettunen Välimeri,Syyria

Flinkkilä & Tastula Yle TV1 lauantaina 7.12. kello 17.10 ja sunnuntaina 8.12. kello 9.05 sekä Yle Areena.