Hyppää pääsisältöön

Luulitko, että silakat ovat myrkyllisiä? Yle Luonto oikoo kalamyyttejä – Osallistu keskusteluun

Hauen pää.
Hauen pää. Kuva: Yle/ Juha Laaksonen lohikalat,haukikalat,hauki,kalat

Kala on yksi ympäristöystävällisimmistä proteiinilähteistä ja sen syöntiä voisi lisätä roimasti. Suurin osa suomalaisista haluaisi lisätä kalansyöntiä, mutta silti kotimainen kala ei löydä suomalaisten lautasille. Miksi näin on? Yle Luonto purki neljä kaloihin liittyvää myyttiä.

1. myytti: Kalakannat ovat niin ylikalastettuja, ettei niiden syöntiä voi lisätä

On totta, että liikakalastus uhkaa maailman kalakantoja. Lähes kolmannes maailman kalakannoista on ylikalastettuja. Itämerellä ja järvillämme tilanne on kuitenkin parempi. Vesissämme elää kalalajeja, joiden kalastusta voisi jopa lisätä, ja itse asiassa se olisi vesistöjen kannalta hyödyllistä. Sellaisia ovat esimerkiksi silakka ja hauki sekä särkikalat, kuten lahna, suutari ja särki.
Särkikalojen määrät ovat lisääntyneet rehevöitymisen myötä. Kalojen syöminen auttaisi Itämerta ja järviä, sillä kalojen mukana vesistöistä poistuu fosforia, joka aiheuttaa rehevöitymistä.

Säyne ja särki
Särkikalat ovat lisääntyneet rehevöitymisen myötä. Säyne ja särki Kuva: Pro Kala ry säyne

2. myytti: Silakat ovat myrkyllisiä

On totta, että Itämeren silakoissa on dioksiineja ja PCB-yhdisteitä, joiden vuoksi Ruokavirasto on asettanut niille syöntirajoituksia: lasten, nuorten ja hedelmällisessä iässä olevien ei suositella syövän yli 17 cm:n silakkaa kuin korkeintaan pari kertaa kuukaudessa. Fileoitu silakka on yleensä yli 17 cm mittainen.
Myrkkypitoisuudet ovat kuitenkin laskeneet niin paljon, että terveyshyödyt kumoavat mahdolliset haitat.
Dioksiinistä huolimatta silakka on superruokaa, joka sisältää runsaasti hyviä omega-3-rasvahappoja, D-vitamiinia ja kivennäisaineita sekä paljon proteiinia.

silakka
Silakoiden dioksiinipitoisuudet ovat laskeneet niin paljon, että terveysvaikutukset kumoavat mahdolliset haitat. silakka Kuva: Pro Kala ry silakka

3. myytti: Kala on kallista

Kalaruokaa saa tehtyä edullisesti, jopa liha- tai kasvisproteiiniruokia halvemmalla. Esimerkiksi silakka on halvempaa kuin naudan jauheliha tai broilerin fileesuikaleet, kuhafilee usein edullisempaa kuin naudan sisäfilee. Kotimaisesta kalasta valmistettua lahnajauhelihaa, särkikalapyöryköitä tai järvikalapihvejä saa kasvisproteiineja halvemmalla, eivätkä niiden kilohinnat paljon häpeä vastaavien lihavalmisteiden hinnoille. Ruokakaupat ovat myös alentaneet kalan hintaa ja laajentaneet valikoimiaan. Alla olevasta taulukosta voit vertailla liha- ja kalavalmisteiden hintoja.

Kala- ja lihavalmisteiden hintoja

Naudan jauheliha 10% 8,73 euroa/kg
Broilerin fileesuikale 7,84 euroa/kg
Lihapullat 6,83 euroa/kg
Porsaan ulkofileepihvi 10,69 euroa/kg
Naudan sisäfilee lihatiskiltä 49,90 euroa/kg

Lahnajauheliha 12,45 euroa/kg
Silakkafileet 7,50 euroa/kg
Särkikalapyörykät 11,88 euroa/kg
Kirjolohifilee 16,90 euroa/kg
Kuhafilee kalatiskiltä 32,90 euroa/kg

Hinnat ovat peräisin S-ryhmän Foodie.fi-palvelusta 8.11.2019

muikku
Muikku on halpaa ja ympäristöystävällistä lähiruokaa muikku Kuva: Pro Kala ry muikku

4. myytti: Kalaa ei saa mistään

Monien kotimaisten kalojen saatavuus on kausiluonteista, mutta esimerkiksi silakkaa on tarjolla usein. Lisäksi ruokakaupat ovat lisänneet valikoimiinsa kalatuotteita. Kauppoihin on ilmestynyt myös kokonaan uusia kalatuotteita, kuten lahnajauhelihaa ja järvikalapuikkoja- ja pihvejä. Jos oman lähikaupan hyllystä ei löydy haluamaasi kalavalmistetta, kaupat kuuntelevat asiakkaiden toiveita ja voivat lisätä haluttuja tuotteita valikoimiinsa. Sesonkeina kalaa on myös varmemmin tarjolla. Pyydetyn kalan sesongit näet alla olevasta taulukosta.

sesonkikalenteri
sesonkikalenteri Kala
hauki
Hauen sesonki on lokakuusta tokokuuhun. hauki Kuva: Pro Kala ry hauki


Minkälaisiin kalamyytteihin sinä olet törmännyt? Osallistu keskusteluun! Keskustelu on auki #itämeridinner -haasteen ajan, tammikuun loppuun asti.

Itämeri

Kommentit