Hyppää pääsisältöön

M – Murhaaja keskellämme, klassikkoelokuvaan perustuva trillerisarja tarttuu Euroopan kipupisteisiin

Klassikkoelokuvan pohjalta tehty uusi draamasarja tarttuu nykypäivän kipupisteisiin.
Itävaltalaisessa draamasarjassa Wienin kaupungin asukkaat jahtaavat sarjamurhaajaa. Klassikkoelokuvan pohjalta tehty uusi draamasarja tarttuu nykypäivän kipupisteisiin. Kuva: ORF/RTL Yle TV1,M - Murhaaja keskellämme

TV1 sunnuntaisin 8.12. - 12.1.2020 klo 22.00 - 22.50, Areenassa

Lumivaippaan peittyvä Wien elää pimeintä talvea. Kaupungissa alkaa kadota lapsia jäljettömiin.

Ensimmäisenä katoaa kahdeksanvuotias, afganistanilainen pakolaistyttö Leyla Rahman, joka oli tullut hiljattain maahan veljensä kanssa. Tyttö nähtiin viimeksi muutama päivä sitten vastaanottokeskuksen asuntolassa.

Ohjaaja Fritz Langin vuonna 1931 valmistuneen klassikkoelokuvan pohjalta on tehty uusi draamasarja M – Murhaaja keskellämme (12). Tarina sijoittuu nyt nykypäivään, vuoteen 2018.

Kuusiosainen, yhteiskunnallinen trilleri kertoo, mitä tapahtuu kun pelko ja viha alkavat pesiytyä ihmismieleen.

Klassikkoelokuvan pohjalta tehty uusi draamasarja tarttuu nykypäivän kipupisteisiin.
Psykologi (Julia Stemberger) ja isä (Lars Eidinger). Klassikkoelokuvan pohjalta tehty uusi draamasarja tarttuu nykypäivän kipupisteisiin. Yle TV1,M - Murhaaja keskellämme

Itävaltalaisen draamasarjan ohjaaja David Schalko tutkii kahden eri aikakauden yhtäläisyyksiä kuten kansalaisoikeuksien rajoittamista, lisääntyvää valvontaa ja äärioikeiston toimintaa Euroopassa. Sarja kunnioittaa Fritz Langin visuaalista kieltä, ja se on myös kunnianosoitus saksalaiselle ekspressionismille.

Huhut leviävät, epäluulo muukalaisia kohtaan kasvaa

Puhuttelevassa draamasarjassa poliisi on lasten katoamisten edessä voimaton ja poliitikot syyttelevät toisiaan.

Kunnianhimoinen sisäministeri (Dominik Maringer) alkaa käyttää henkirikoksia omiin poliittisiin tarkoituksiinsa. Sensaatiolehdet kuumentavat tunnelmaa, valeuutiset leviävät ja ihmisiä pidätetään mielivaltaisesti.

Huhut alkavat levitä ja painostavassa ilmapiirissä kaikki epäilevät toisiaan. Pelko ja epäluulo muukalaisia kohtaan kasvavat. Poliisi alkaa kovistella alamaailmaa, mikä synnyttää välittömän vastareaktion.

Klassikkoelokuvan pohjalta tehty uusi draamasarja tarttuu nykypäivän kipupisteisiin.
Harrastajakuvaaja (Udo Kier). Klassikkoelokuvan pohjalta tehty uusi draamasarja tarttuu nykypäivän kipupisteisiin. Kuva: ORF/RTL Udo Kier,Yle TV1,M - Murhaaja keskellämme

Lapsensa menettäneiden vanhempien tuska on suuri, mutta koko yhteisökin reagoi vahvasti tapahtumiin.

Nopeatempoinen jännityssarja penkoo, kuka on murhaaja ja miksi hän valitsee uhrikseen viattomia lapsia? Kuinka kaupunki ja sen asukkaat selviävät painajaisesta?

Draamasarjan pääosissa näyttelevät Udo Kier, Christian Dolezal, Murathan Muslu, Johanna Orsini-Rosenberg, Moritz Bleibtreu, Julia Stemberger, Lars Eidinger (Babylon Berlin), Verena Altenberger, Marleen Lohse, Sophie Rois, Bela B Felsenheimer, Gabriela Hegedüs, Sarah Viktoria Frick ja Florian Schillerwein.

Elokuva sallittiin Suomessa täysimittaisena vuonna 1967

Saksalainen ohjaaja Fritz Lang piti ensimmäistä äänielokuvaansa M – kaupunki etsii murhaajaa uransa parhaana. Elokuva on 1930-luvun alun kriisiytyvän Saksan tuntojen tulkki.

Superfilm
Kalpea mies (Bela B. Felsenheimer). Superfilm Yle TV1,M - Murhaaja keskellämme

Pääroolin näytellyt Peter Lorre teki elokuvassa läpimurron. Vuonna 1931 valmistunut elokuva perustuu osin tositapahtumiin.

Suomessa Valtion filmitarkastamo sensuroi elokuvan vuonna helmikuussa 1933 kokonaan kielletyksi eikä sitä voinut esittää laillisesti esittää. Myöhemmin Valtion elokuvalautakunta salli elokuvan esityksen noin 10 minuutin leikkausten jälkeen. Täysmittainen elokuva sallittiin esitettäväksi vasta vuonna 1967.

M – Eine Stadt sucht einen Mörder / M - A City Hunts a Murderer. Käsikirjoitus ja ohjaus: David Schalko. Tuotanto ORF, Itävalta ja RTL, Saksa, 2018.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.